Christer Gardell

7 tips för att lyckas med aktier + Cevians aktieportfölj

 

.

Christer Gardell och Cevians aktieportfölj | 7 tips till aktiesparare

Jag har länge varit ett stort fan av Christer Gardell och följt honom i många år. Han är en av de få finansmän i Sverige som jag lyssnar på och ser upp till. När han pratar är det värt att lyssna. Många gånger har jag fått bra tips på aktier som jag själv vill investera i. Att ha honom som sällskap i ägarregistret av ett företag brukar löna sig rejält i det långa loppet. Jag vet att han och sina kollegor jobbar hårt för att vända om företaget som de investerat i och göra det ännu bättre än vad det kanske redan är. Han brukar ju säga att hans filosofi med aktieinvesterande är att ta ett företag från bra till jättebra. Ingen annan ser dessa möjligheter enligt honom. Det kan ligga någonting i det. Dom flesta som jobbar på ett liknande sätt som honom brukar ge sig på företag som är rejält på dekis och som går jättedåligt. Uppsidan på dessa företag om dom kan vända det till vinst igen brukar locka dessa investerare. Här har Christer Gardell hittat sin egen nisch.

Genom åren så har jag samlat på mig en hel del kunskap om hur han jobbar och vad han har sagt i intervjuer och annat. Jag har sammanställt dessa tips och råd i en lista som jag kallar Christer Gardells 7 tips till aktiesparare. Jag hoppas du får lika mycket nöje och nytta av den som jag har haft.

Christer Gardells 7 tips

Christer Gardell

Christer Gardell – 7 aktietips

  1. Man kan inte vinna hela tiden. Det gäller att kunna ta en förlust och gå vidare utan att bryta ihop. Nyckeln till att hantera förluster är att titta framåt. Dra lärdom och gå vidare. Om man tittar bakåt för mycket blir det tokigt.
  2. Börsen skakar ibland. Marknaden fungerar så: alla aktörer positionerar sig på samma sätt och gör samma saker. Därför blir det stora slag ibland. Efter detta så studsar det tillbaka till normalläge igen.
  3. Sett till avkastning sticker aktiemarknaden ut om man jämför med obligationer och fastigheter. Vi är inne i en extrem lågräntemiljö. Ur det perspektivet är aktiemarknaden rätt billig. Aktiemarknaden kommer försätta vara stark framöver så länge det är så. Det kommer bli turbulenta inslag eftersom flockbeteendet är extremt. Det kommer att vara en guppig resa men den går uppåt.
  4. Börsen är en bra plats att ha en del av sina tillgångar. På börsen får man glömma bort kortsiktigt brus och turbulens. Det är en marknad som man stoppar in pengar i långsiktigt.
  5. Som normal placerare tycker Christer att man ska ha en ganska bred exponering. Man ska köpa investmentbolag och behålla dem långsiktigt. Man skall inte börja sälja så fort det skakar lite. Då hamnar man alltid i otakt.
  6. Var försiktig med bolag som inte tjänar pengar. De kan ha höga värderingar eftersom det finns en ”hype” kring dem. Men i slutändan bygger värderingen på att det finns en underliggande vinstgenerering. Så förlustbolag ska man vara försiktig med. Även om de känns jättespännande så finns det en stor risk att man förlorar mycket pengar på dem.
  7. Christer Gardell avskyr att förlora och det är säkert en egenskap som kan säkert hjälpa till om man inte vill förlora pengar på börsen.

Christer Gardells portfölj i Cevian – investera i cevian capital

Kan man investera i Cevian capital? Nja, det går säkert om du har tillräckligt mycket pengar för att Cevian skall vara intresserade. Har du en mindre summa pengar så kan du istället försöka imitera deras portfölj genom att köpa de enskilda aktierna som ingår i deras portfölj. Nedan kan du se vilka aktier som ingår i deras portfölj när denna rtikel skrivs.

Cevian och Christer Gardell har haft en fantastisk avkastning genom åren och har skapat miljarder i avkastning till sina investerare. För den som är aktieintresserad och tror på att han kommer fortsätta att leverera så går det nu bra att sätta ihop sin egen Christer Gardell aktieportfölj som han har i Cevian. Med tanke på Christer Gardells fina resultat genom åren så lär man ha goda odds för att få en bättre avkastning än index de kommande åren om man helt enkelt tar rygg på Christer Gardell och har samma aktier i aktieportföljen.

Här är den portföljen som jag har kunnat läsa mig till. Det är mäjligt att det finns yterliggare positioner som inte år att läsa sig till och som Cevian inte redovisar. Jag tar tacksamt emot tips om eventuella förändringar eller tillägg.

CEVIANS PORTFÖLJ – investera i cevian capital
Aktienamn Mer information
Autoliv SDB Autoliv
Veoneer SDB Veoneer SDB
Ericsson B Ericsson B
Tieto Oyj Tieto Oyj
Metso Oyj Metso Oyj
Bilfinger SE Bilfinger SE
Thyssenkrupp AG Thyssenkrupp AG
ABB Ltd ABB Ltd
Rexel SA Rexel SA
Panalpina Welttransport Panalpina Welttransport
RSA Insurance RSA Insurance
Vesuvius PLC Vesuvius PLC

Intervju med Gardell

En intervju med Christer GardellChrister Gardells tumregel är enligt en artikel i aktiespararna att äga aktier där börskursen har potential att dubblas inom 3-5 år. Samtidigt skall förlustrisken vara begränsad till en kursnedgång på 20%. Gardells Cevian köper gärna stora aktieposter i bolagen så att Cevian får inflytande och kan styra bolaget i den riktning man önskar riktning. Styr gör man genom att exempelvis byta styrelse och ledning.

Om Christer Gardell

Nej, han är inte släkt med Jonas Gardell. Inte vad jag har kunnit läsa mig till och kommit fram till i alla fall. Däremot så har han en enäggstvilling vid namn Rickard. 

Gardells far Stig var bokbindare och fackligt aktiv i Sorsele. Gardells mor Hillevi var expedit från Västergötland. Gardell bor i Saltsjöbaden tillsammans med sin familj.

Han älskar att spela tennis vilket han också försöker göra dagligen. Här kan du ser hur bra det har gått för honom i tennis. Han är uppenbarligen mycket duktig på tennis.

Christer Gardell tennis

1984–1995 arbetade Gardell på McKinsey & Company och avancerade till partner. 1995–1996 var han senior partner på Nordic Capital.

1996 utsågs Gardell till VD för Custos, en position han stannade på till 2001.

2002 bildade Gardell tillsammans med Lars Förberg investmentfonden Cevian Capital.

//Tipsen har jag samlat ihop från diverse intervjuer som finns att tillgå på internet och i tidningar med Christer genom åren.

Relaterade länkar

Här är en bra artikel om Cevian Capital som jag rekommenderar.

Här kan du läsa om fler finansmän i Sverige och utomlands.


Du kanske också är intresserad av att läsa om följande finansmän?

Warren Buffetts 5 enkla tips för att lyckas med aktier

Gustaf Douglas

Mats Qvibergs 18 råd till aktiesparare

Erik Penser

Tankar från en pitbull – Marty Schwartz | Market Wizards

John Templeton – 5 råd från en framgångsrik finansman

Så här skriver Wikipedia om Cevian Capital: 

Cevian Capital är ett svenskt privatägt investeringsföretag som sätter upp så kallade aktivistfonder. Cevian har uppmärksammats för flera större placeringar i svenska företag. Idag har medel förvaltade av Cevian bland annat investerats i TeliaSonera. Tidigare var Cevian en del av den ägargruppering som medverkade till att Skandia såldes till Old Mutual och avnoterades från Stockholmsbörsen.

Cevian leds av grundarna Christer Gardell och Lars Förberg. Under 2007-2009 har företaget uppmärksammats i samband med en utredning för insiderhandel där en av Cevians medarbetare misstänks ha utnyttjat information om Cevians planerade transaktioner och gjort egna affärer.

Om Cevian från deras hemsida

Cevian Capital är ett internationellt värdepappersföretag som förvärvar betydande äganderätt i offentligt noterade europeiska företag, där långsiktigt värde kan förbättras genom aktivt ägande. Cevian grundades av Lars Förberg och Christer Gardell 2002 för att fortsätta den strategiska strategin för aktiv ägande som de initierade och genomfört sedan 1996. Idag hanterar Cevian Capital mer än 13 miljarder euro till ägarskap som investerar i Europa. Dess långfristiga kapitalbas baseras huvudsakligen av ledande pensionsfonder, kapitalutgifter, stiftelser och suveräna förmögenhetsfonder. Dess nuvarande investeringsfond, Cevian Capital II, lanserades 2006 och är ett evergreen. Cevian Capital råds av Cevian Capital AB (Stockholm), Cevian Capital AG (Zürich) och Cevian Capital LLP (London).

Cevians strategi:

Cevian skapar värde genom att förvärva betydande ägarpositioner i undervärderade europeiska börsnoterade företag och arbeta med styrelser och ledningsgrupper i dessa företag för att öka sin långsiktiga konkurrenskraft och därmed skapa verkligt värde för alla aktieägare och intressenter. Cevian investerar i allmänhet i sunda bolag som förbises, missförstås eller är ”out-of-favor” med investerare. Det fungerar på ett hands-on och konstruktivt sätt för att uppnå värdeförbättringspotential i verksamheten, företagsstrategi / organisationsstruktur, ekonomisk förvaltning och bolagsstyrning. Cevian förvaltar en koncentrerad portfölj med betydande ägarpositioner i ett begränsat antal offentligt noterade bolag under långa perioder. Det är typiskt den största eller näst största ägaren av sina portföljbolag. Följaktligen upprätthåller Cevian ett starkt engagemang för var och en av sina investeringar.

Företagsnamnet Cevian

Namnet Cevian betecknar inom geometrin en rät linje i en triangel från ett hörn till motstående sida (t.ex. en bisektris). När man bytte namn från Amaranth 2003 fanns tre krav:

1. Vara lätt att uttala på svenska och engelska
2. Inte vara taget (registrerat hos europeiska PRV)
3. Inte ha någon negativ klang eller associeras med något olämpligt i något stort språk

Cevian uppfyllde alla krav.