June 16

Christer Gardell Aktieportfölj + 7 tips för att lyckas (Cevian)

Last Updated on 11 April, 2023 by Håkan Samuelsson

Jag har länge varit ett stort fan av Christer Gardell och följt honom i många år. Christer Gardell är en av de få finansmän i Sverige som jag lyssnar på och ser upp till. När han pratar är det värt att lyssna. Många gånger har jag fått bra tips på aktier som jag själv vill investera i.

Att ha honom som sällskap i ägarregistret av ett företag brukar löna sig rejält i det långa loppet. Jag vet att han och sina kollegor jobbar hårt för att vända om företaget som de investerat i och göra det ännu bättre än vad det kanske redan är. Han brukar ju säga att hans filosofi med aktieinvesterande är att ta ett företag från bra till jättebra.

Aktieportfölj – Cevian

Dubbelkolla alltid om portföljen stämmer. Dem köper och säljer aktier med jämna mellanrum vilket gör att aktierna i nedan aktieportfölj kan bli inaktuella

CEVIANS PORTFÖLJ

Nordea Bank  Nordea Bank
Autoliv SDB Autoliv
Veoneer SDB Veoneer SDB
Ericsson B Ericsson B
Tieto Oyj Tieto Oyj
Metso Oyj Metso Oyj
Bilfinger SE Bilfinger SE
Thyssenkrupp AG Thyssenkrupp AG
ABB Ltd ABB Ltd
Rexel SA Rexel SA
Panalpina Welttransport Panalpina Welttransport
RSA Insurance RSA Insurance
Vesuvius PLC Vesuvius PLC

Möjligheter

Ingen annan ser dessa möjligheter enligt honom. Det kan ligga någonting i det. Dom flesta som jobbar på ett liknande sätt som honom brukar ge sig på företag som är rejält på dekis och som går jättedåligt. Uppsidan på dessa företag om dom kan vända det till vinst igen brukar locka dessa investerare. Här har Christer Gardell hittat sin egen nisch.
Genom åren så har jag samlat på mig en hel del kunskap om hur han jobbar och vad han har sagt i intervjuer och annat. Jag har sammanställt dessa tips och råd i en lista som jag kallar Christer Gardells 7 tips till aktiesparare. Jag hoppas du får lika mycket nöje och nytta av den som jag har haft.

7 investeringstips – Christer Gardell

  1. Man kan inte vinna hela tiden. Det gäller att kunna ta en förlust och gå vidare utan att bryta ihop. Nyckeln till att hantera förluster är att titta framåt. Dra lärdom och gå vidare. Om man tittar bakåt för mycket blir det tokigt.
  2. Börsen skakar ibland. Marknaden fungerar så: alla aktörer positionerar sig på samma sätt och gör samma saker. Därför blir det stora slag ibland. Efter detta så studsar det tillbaka till normalläge igen.
  3. Sett till avkastning sticker aktiemarknaden ut om man jämför med obligationer och fastigheter. Vi är inne i en extrem lågräntemiljö. Ur det perspektivet är aktiemarknaden rätt billig. Aktiemarknaden kommer försätta vara stark framöver så länge det är så. Det kommer bli turbulenta inslag eftersom flockbeteendet är extremt. Det kommer att vara en guppig resa men den går uppåt.
  4. Börsen är en bra plats att ha en del av sina tillgångar. På börsen får man glömma bort kortsiktigt brus och turbulens. Det är en marknad som man stoppar in pengar i långsiktigt.
  5. Som normal placerare tycker Christer att man ska ha en ganska bred exponering. Man ska köpa investmentbolag och behålla dem långsiktigt. Man skall inte börja sälja så fort det skakar lite. Då hamnar man alltid i otakt anser Christer Gardell.
  6. Var försiktig med bolag som inte tjänar pengar. De kan ha höga värderingar eftersom det finns en “hype” kring dem. Men i slutändan bygger värderingen på att det finns en underliggande vinstgenerering. Så förlustbolag ska man vara försiktig med. Även om de känns jättespännande så finns det en stor risk att man förlorar mycket pengar på dem.
  7. Christer Gardell avskyr att förlora och det är säkert en egenskap som kan säkert hjälpa till om man inte vill förlora pengar på börsen.

Investera som cevian capitals

Kan man investera i Cevian capital? Nja, det går säkert om du har tillräckligt mycket pengar för att Cevian skall vara intresserade. Har du en mindre summa pengar så kan du istället försöka imitera deras portfölj genom att köpa de enskilda aktierna som ingår i deras portfölj. Nedan kan du se vilka aktier som ingår i deras portfölj när denna rtikel skrivs.
Cevian capital och Christer Gardell har haft en fantastisk avkastning genom åren och har skapat miljarder i avkastning till sina investerare och ägare. För den som är aktieintresserad och tror på att han kommer fortsätta att leverera så går det nu bra att sätta ihop sin egen Christer Gardell aktieportfölj som han har i Cevian. Med tanke på Christer Gardells fina resultat genom åren så lär man ha goda odds för att få en bättre avkastning än index de kommande åren om man helt enkelt tar rygg på Christer Gardell och har samma aktier i aktieportföljen.

Här är den portföljen som jag har kunnat läsa mig till. Det är möjligt att det finns ytterligare positioner som inte år att läsa sig till och som Cevian inte redovisar. Jag tar tacksamt emot tips om eventuella förändringar eller tillägg.

Förmögenhet

Enligt SVD artikel och genomgång av Gardell pengar och bolag så uppskattas hans förmögenhet till ungefär femton miljarder kronor.

Intervju

En intervju med Christer Gardell. Christer Gardells tumregel är enligt en artikel i aktiespararna att äga aktier där börskursen har potential att dubblas inom 3-5 år. Samtidigt skall förlustrisken vara begränsad till en kursnedgång på 20%. Gardells Cevian köper gärna stora aktieposter i bolagen så att Cevian får inflytande och kan styra bolaget i den riktning man önskar riktning. Styr gör man genom att exempelvis byta styrelse och ledning.

Om Christer Gardell

Nej, Christer Gardell är inte släkt med Jonas Gardell. Inte vad jag har kunnat läsa mig till och kommit fram till i alla fall. Däremot så har Christer Gardell en enäggstvilling vid namn Rickard.  Tvillingbrodern Rickard Gardell är också riskkapitalist. Han bor i Sydney, Australien.
Christer Gardells far Stig var bokbindare och fackligt aktiv på Esselte-Herzogs tryckeri i Finntorp. Gardells mor Hillevi var expedit herrekiperingsaffären Gulins från Västergötland.
Christer Gardell bor på solsidan i Saltsjöbaden utanför Stockholm tillsammans med sin fru Kristina och deras tre döttrar. Familjen har även hus i Båstad, Zermatt och på Mallorca.
Christer Gardell älskar att spela tennis vilket han också försöker göra dagligen. Här kan du ser hur bra det har gått för honom i tennis. Christer Gardell är uppenbarligen mycket duktig på tennis.
Bröderna Gardell studerade ekonomi på gymnasiet och senare vid Handelshögskolan i Stockholm och även vid London Business School.
1984–1995 arbetade Christer Gardell på McKinsey & Company och avancerade till partner. 1995–1996 var han senior partner på Nordic Capital.
1996 utsågs Christer Gardell till VD för Custos, en position han stannade på till 2001.
2002 bildade Christer Gardell tillsammans med Lars Förberg investmentfonden  Cevian Capital.

//Tipsen har jag samlat ihop från diverse intervjuer som finns att tillgå på internet och i tidningar med Christer genom åren.
En sak till som kan vara värd att nämna. Många av er stavar Christer Gardell med K istället fär C. Alltså Krister Gardell istället för som han heter Christer Gardell. Jag upptäckte det i min analysprogramvara från Google Analytics. Det är många felstavningar av hans namn kan jag lova. 🙂  – Ansvarig utgivare Samuelssons Rapport.

Related Posts

Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Aktier under 1800-talet i Sverige

Aktier under 1800-talet i Sverige

Stockholm som finansstad – En undersökning av stadens framtid som en ledande finansiell hub

Stockholm som finansstad – En undersökning av stadens framtid som en ledande finansiell hub