November 8

Därför ska du månadsspara i aktier – 15 bra anledningar

Last Updated on 19 October, 2023 by Håkan Samuelsson

Att månadsspara i aktier framhålls ofta som det bästa sättet att investera på börsen. Men varför är det så bra att spara just månadsvis? Vilka fördelar bär det med sig? En hel del faktiskt. Nedan listar vi x bra anledningar till varför du ska månadsspara i aktier, snarare än att bara göra en engångsinvestering då och då.

1. Automatiska överföringar ser till att sparandet faktiskt blir av

Först ut är det faktum att ett månadssparande som ställs in automatiskt – det vill säga med automatiska överföringar från ditt lönekonto till ditt handelskonto på ett bestämt datum varje månad – säkerställer att sparandet faktiskt blir av. Bäst är oftast att sätta överföringen direkt vid lön, så att du aldrig hinner se pengarna på kontot och heller inte hinner sakna dem. Gör du tvärtom, och tänker att du ska sätta undan till ett sparande om det blir något över, blir det sällan av. Pengarna går lätt åt till annat utan att du tänker på det – och då inte minst onödig konsumtion.

Ett månadssparande säkerställer alltså en kontinuitet i ditt sparande, vilket gör att det inte nödvändigtvis behöver vara några jättesummor varje gång för att det tillslut ska bli ett betydande innehav . Talesättet “många bäckar små…” stämmer väl in här.

2. Köpen sprids ut jämnt över tid

Ett vanligt misstag många aktiesparare gör är att försöka tajma marknaden. Att försöka pricka den bästa tiden att köpa kräver dock en djup förståelse för hur marknaden beter sig – och även då lyckas det sällan. Genom att regelbundet månadsspara i aktier sprider du ut köpen över tid, och handlar därmed i både lite bättre och lite sämre tider. På detta sätt balanserar du också ditt risktagande, eftersom du minskar risken att göra en engångsinvestering vid helt fel tillfälle.

Relaterad läsning: Spara i färdiga aktieportföljer

3. Undviker psykologiska kullerbyttor

Många drar sig för att investera i sämre tider och vill hellre sälja av eventuella befintliga tillgångar och sätta pengarna på ett vanligt konto. Förvisso ett tryggare alternativ, och kanske det mest lämpliga om man har mycket små marginaler, men annars är just sämre tider egentligen en av de bästa att köpa aktier. Istället för att se det som rea på börsen, blir många emellertid rädda för att investera när det mesta lyser rött på marknaden – det blir en psykologisk kullerbytta.

Månadssparar du löper investeringarna på av sig självt – såväl i sämre som bättre tider.

4. Tidsbesparande

Att månadsspara i aktier är ett utmärkt alternativ för dig som inte har tiden eller intresset att ägna några längre stunder åt dina investeringar. Eftersom ett månadssparande kan ställas in så att det löper på automatiskt är det enkelt att kombinera även med det mest späckade schemat. Dina investeringar sköter mer eller mindre sig själv, medan du får mer tid över att ägna åt jobb, fritid och vardagspussel.

5. Många bäckar små

Sparar du i aktier varje månad behöver du inte spara lika mycket varje gång, jämfört med om du sätter in en engångssumma. Med regelbundenheten kommer en kontinuitet som på många sätt är mer värdefull och bättre än att vid ett enstaka tillfälle göra en enda stor investering. Vid det sistnämnda är tajming mycket viktigt – men också i princip omöjligt att faktiskt lyckas med – och eftersom investeringen bara sker en gång går du miste om eventuella bra köplägen över tid.

Att köpa aktier för flera tusen kronor vid ett enda tillfälle kan vara svårt och blir därför sällan av för många – men att investera några hundralappar i månaden brukar vara mer uppnåeligt. På så sätt kan man säga att möjligheten att månadsspara gör aktier mer tillgängliga för fler.

6. Du går inte miste om någon avkastning

På samma sätt som ett månadssparande sprider risken över tid, sprider det också din exponering för avkastning. Handlar du sporadiskt finns risk att du glömmer bort att göra en investering då och då – vilket i sin tur innebär att du kan gå miste om eventuell avkastning du annars hade kunnat räkna hem.

7. Enkelt och smidigt hos Avanza och Nordnet

Aktier kan handlas hos såväl storbanker som onlinemäklare. Absolut bäst utbud, lägst avgifter och bäst villkor får du hos svenska folkfavoriterna Avanza och Nordnet. Bägge dessa har dessutom mycket bra tjänster för månadssparande i både aktier och fonder.

Som kund hos Avanza eller Nordnet kan du enkelt ställa in automatiska överföringar från din bank till ditt handelskonto på ett visst datum varje månad. För fonder kan du även ordna så att fondköpen sker automatiskt varje månad, med samma belopp och samma fondköp. Vill du spara i aktier kan själva värdepappersköpen inte gå på automatik, men däremot överföringarna från bank till handelskonto. Tjänsten för månadssparande är helt gratis hos både Avanza och Nordnet och finns tillgänglig på webben, så väl som på respektive mobila plattform.

månadsspara aktier värdeutveckling

8. Ränta på ränta-effekt

Den åtråvärda ränta på ränta-effekten kallas ibland för världens åttonde underverk – och är också något som över tid kan göra underverk för ditt sparande. Ränta på ränta-effekten innebär att du genom att återinvestera avkastning får ny avkastning på redan genererad avkastning. Denna effekt nås bäst genom regelbundet och långsiktigt sparande, allra helst på månadsbasis, där du låter dina pengar jobba för dig.

9. Perfekt för nybörjare

Ett månadssparande i aktier är fördelaktigt för investerare på alla nivåer – såväl absoluta nybörjare som erfarna handlare med mycket kunskap och insikt i marknaden. För en nybörjares del ger ett regelbundet månadssparande med en mindre summa en utmärkt möjlighet till inlärning. Genom att handla regelbundet för lite mindre belopp kan du som är tidigare obekant med börsen i lugn och ro lära dig om hur marknaden fungerar samt utforska olika tillgångar över tid. Har du aldrig handlat med aktier tidigare blir pressen väldigt stor på att fatta rätt beslut om du endast ska investera en större engångssumma. Ett kontinuerligt månadssparande ger mer utrymme för utforskande och inlärning.

10. Jämnare utveckling i portföljen

Att sprida ut köpen över tid, tolv gånger per år istället för någon enstaka gång ibland, ger dels en bättre diversifiering i portföljen, dels en jämnare utveckling av dina innehav. I börsvärlden brukar detta kallas för “dollar cost averging”. Regelbundna köp, jämnt fördelade över tid, ger ett genomsnittligt pris på tillgångarna, vilket i sin tur genererar en jämnare värdeutveckling på portföljen. Något som i de allra flesta fall är betydligt mer fördelaktigt på lång sikt, än en enstaka lyckosam investering.

11. Lätt att ändra sparbelopp…

För många av oss är de ekonomiska förutsättningarna föränderliga genom olika perioder i livet. Har du ett månadssparande kan du lätt anpassa dina investeringar efter hur din ekonomiska situation ser ut och förändras. Somliga månader kanske du har möjlighet att spara lite mer, och andra lite mindre. Blir du till exempel sjukskriven kan det vara tryggt att veta att du snabbt och enkelt kan ändra ditt månatliga sparbelopp om det skulle behövas. Likaså om du byter jobb och kanske istället vill öka på ditt aktiesparande.

Kort och gott är ett månadssparande lätt att anpassa och justera efter de olika riktningar livet tar och de förutsättningar du ställs inför.

12. … och tillgångar

Investerar du en större engångssumma blir det de aktier du väljer vid precis det tillfället. Givetvis kan du alltid sälja av innehavet och köpa andra aktier längre fram om du skulle vilja, men för att få en gynnsam avkastning rekommenderas att du låter dina placeringar vara långsiktiga. Månadssparar du med mindre belopp kan du lättare köpa andra aktier än vad du gjorde månaden före, utan att först behöva sälja av redan investerade pengar. Det ger en större valfrihet och bättre flexibilitet i ditt sparande.

13. Utrymme för ditt sparande att växa tillsammans med dig

Investeringar i aktier innebär precis som ett arbete eller utövning av en sport eller annan hobby en inlärningskurva. Vart eftersom du lär dig mer och blir bättre kan du avancera i ditt sparande och bredda din vy på aktiemarknaden och över de tillgångar som står till buds. Som nybörjare väljer du kanske att investera i lite tryggare aktier i stora, välkända bolag som du har bra koll på. Ju mer kunnig du blir om börsen och olika aktier, desto mer utforskande kan du emellertid bli. Ett regelbundet månadssparande ger utrymme för dina sparpreferenser att växa tillsammans med dig – utrymme för att vart eftersom diversifiera din portfölj med fler typer av aktier, på fler marknader.

14. Skapa en mix av svenska och utländska aktier

Den här punkten spinner mycket vidare på den föregående. När du först börjar med ett månadssparande i aktier väljer du troligen svenska aktier i företag du är välbekant med. Det brukar vara det lättaste och tryggaste för nybörjare. Längre fram är det dock fördelaktigt att utöka din portfölj med utländska aktier också, för bredare exponering och ännu bättre diversifiering. Den svenska aktiemarknaden innehåller tveklöst massor av riktigt bra bolag, men i ett globalt perspektiv är den mycket liten. Kompletterar du ditt svenska innehav med till exempel amerikanska aktier och aktier i stora europeiska bolag, får du betydligt bättre exponering och bättre avkastningsmöjligheter.

15. Utmärkt även för sparande till barn

Ett sparande till barn ger en bra hjälp när det börjar vara dags att ta steget ut i vuxenvärlden – såväl om det används till körkort för moped eller bil, som till en drömmig backpackingresa eller för kontantinsats till ett första eget boende. Under uppväxtåren kan det dock vara svårt att kunna sätta undan större engångssummor, med allt från kläder till fritidsaktiviteter och leksaker som kostar.

Eftersom du med ett månadssparande kan sätta undan mindre summor oftare, passar detta perfekt även när du vill spara till dina barn. Hos både Avanza och Nordnet kan du öppna ISK i barnets egna namn alternativt en kapitalförsäkring där du sätter barnet som förmånstagare. Dessa konton kan du ha parallellt med ditt eget/dina egna handelskonton och de kostar ingenting. Givetvis kan du också använda automatiska överföringar till barnkonton, samt månadsspara i både aktier och fonder, alternativt bara det ena eller andra – valet är helt upp till dig.

Vanliga frågor om att månadsspara i aktier

Hur mycket kostar det att månadsspara i aktier?

Väljer du Avanza eller Nordnet kan du öppna såväl depåkonto som ISK och kapitalförsäkring för investeringar helt kostnadsfritt. De kostnader du får betala är sedan courtage (dock har Avanza courtagefri handel upp till 50 000 kr och Nordnet upp till 80 000 kr) samt skatt på vinster (depåkonto) alternativt hela innehavet (ISK och kapitalförsäkring).

Hur mycket måste jag investera varje månad?

Det är helt upp till dig att bestämma. Fördelen med ett månadssparande är att du inte behöver handla för så mycket varje gång, för att på sikt komma upp i ett bra innehav. Det är fullt möjligt att månadsspara i aktier för bara någon hundralapp per månad, beroende på vilka aktier du köper förstås.

När är bästa tiden att månadsspara?

Även detta kan variera från person till person, men för de flesta är det bäst att ha en automatisk överföring i samband med löneutbetalning varje månad – innan pengarna hinner gå åt till annat som man egentligen inte behöver. Sätter du en automatisk överföring och gör aktieköp samma dag som du får lön hinner du aldrig se pengarna på ditt lönekonto, och heller aldrig sakna dem.

Måste jag köpa samma aktier varje månad?

Nej, du väljer helt själv. Du kan köpa aktier i ett par olika bolag ena månader, och i andra bolag nästa månad. För optimal diversifiering och exponering bör din portfölj innehålla runt 10-15 olika aktier. Tillräckligt många för att få en bra riskspridning, men inte så många att du får svårt att hålla koll.

Ett sparsätt med många uppsidor, och noll nackdelar

Ett månadssparade i aktier (och/eller fonder) är den stående rekommendationen från mer eller mindre alla experter och rådgivare. Det är ett smidigt, enkelt och gynnsamt sätt att spara i aktier samt att, kanske viktigast av allt, se till att sparandet faktiskt blir av. Givetvis kan man även investera större engångsbelopp någon gång om möjligheten skulle uppstå, men då hellre som ett extra komplement till ett löpande månadssparande – snarare än istället för.

Genom att månadsspara får du en kontinuitet i ditt sparande som gynnar såväl riskspridningen i dina investeringar, som värdeutvecklingen på din portfölj. Du slipper ge dig på att försöka tajma marknaden och fördelar istället dina köp över såväl bättre som sämre tider.

För dig som vill dyka djupare in i aktiernas spännande värld och lära dig mer om allt från olika typer av aktier till verktyg som teknisk och fundamental analys, finner du mängder av intressanta artiklar här på Samuelssons Rapport.

Slutsats

Avanza erbjuder ett bra sätt att spara via månadssparande, där du kan sätta in ett fast belopp varje månad. Om du väljer att göra detta via Nordnet så kan du få din månadsspara aktier som du önskar. Avanza erbjuder även barnkonton, så om du vill sätta igång med att spara till ditt barn så går det bra att göra detta via Avanza. Om du vill ändra din månadssparande så går det också bra att göra detta via Avanza. Du kan även välja att sätta in pengar via stående överföring, så att du inte behöver tänka på att sätta in pengar varje månad. Månadssparande ger också möjlighet att spara på ISK. Så om du vill spara pengar för framtiden så är månadssparande ett utmärkt sätt att göra det på, både via Avanza och via Nordnet.

Månadsspara är ett bra sätt att få upp sparandet och man kan spara i fonder eller aktier. Om man vill börja månadsspara så är det viktigt att man har ett konto hos en bank eller en aktörer som Avanza för att kunna logga in och börja spara. Det kan vara svårt att veta hur mycket man ska spara per månad, men det beror på olika faktorer som inkomst och ekonomiska mål. Om man vill spara i aktier är det bra att börja med att sätta av en fast summa per månad som man kan använda för att köpa aktier. I fonder är det bra att sätta av ett fast belopp som man kan spara varje månad, det är en bra idé att använda samma summa varje månad för att få en regelbunden inlåning.

Det är även viktigt att man har en plan för hur man ska investera sitt månadssparande, för att se till att man får den bästa avkastningen. Det kan vara svårt att veta hur mycket man ska månadsspara, men allmänt råder att man ska sätta av minst 10 000 kr per månad för att få bra sparande. Man bör även tänka på att man måste ha ett långsiktigt sparande för att få bäst resultat, så det är viktigt att man är konsekvent med sitt månadssparande.

Lycka till med ditt sparande!

Related Posts

Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Aktiemarknaden 2024 (Massiv Guide): Så Fungerar Börsen (Sverige och Utomlands)

Aktiemarknaden 2024 (Massiv Guide): Så Fungerar Börsen (Sverige och Utomlands)

Preferensaktier – Visste du detta? | Bästa Preffar 2024 (Inlösen)

Preferensaktier – Visste du detta? | Bästa Preffar 2024 (Inlösen)