February 11

Hävstångseffekten när du handlar med aktier

Last Updated on 17 February, 2024 by Håkan Samuelsson

Hävstångseffekten när du handlar med aktier

Att handla med aktier är ett populärt sätt att investera sina pengar på. Över tid ser de flesta en stark avkastning och räntan ger mer pengar på kontot.
För att ta del av aktiemarknadens fördelar så behöver du dock ett startkapital. Ditt kapital måste dessutom vara en viss summa för att du ska kunna uppnå en god avkastning.
Det är dock inte alltid som man har tillgång till de pengar som behövs när man ser en bra investeringsmöjlighet. Då kan man använda sig utav något som kallas för hävstång, det är en slags belåning på din aktieportfölj vilket göra att du kan investera mer pengar än vad du har i ihopsparat kapital.

Hur fungerar en hävstång?

Hävstång går ut på att du som investerare får en större exponering för samma investering. Normalt sett finns ett säkerhetskrav som kan ligga på en viss procentsats. Om du skulle ha köpt aktier som vanligt hade du till exempel fått köpa 100 aktier för 1000 kr styck. Om aktien sedan steg 20 % skulle din avkastning bli 20 000 kr på en investering om 100 000 kr.
Med hävstångsaffärer kan du köpa samma aktie med t.ex. ett säkerhetskrav på 10 %. I detta fall får du betala 10 % x 100 aktier x 1000 kr vilket ger dig 10 000 kr. Om aktiekursen sedan stiger med 20 % får du en lika stor vinst på 20 000 kr. Detta gör att du kan få samma avkastning men med en lägre investering.
Som privatperson kan det många gånger vara svårt att spara ihop ett tillräckligt stort startkapital för att använda som investering i aktier. Om din budget inte tillåter det kan ett lån vara ett alternativ. Det finns flera sajter på nätet som låter dig jämföra olika typer av lån och långivare för att ge dig bästa möjliga villkor. Hos Sverigekredit kan du till exempel jämföra mindre lån upp till 50 000 kr. På detta sätt kan du börja investera och skapa möjligheterna till en god och stark aktieportfölj.
Vad du alltid bör tänka på är att samtidigt som du kan få större avkastning på samma investering kan du samtidigt förlora om marknaden utvecklas negativt. Chansen finns därför att du kan förlora mer än din initiala investering, därför bör du alltid vara extra försiktig om du vill låna pengar till att köpa aktier.

Vilka instrument är att föredra?

Det finns ett antal olika hävstångsinstrument som du kan använda dig av för att handla med. Några exempel är CFD, Bull & bear certifikat, warranter och turbowarrenter samt mini-futures. Det kan många gånger vara svårt att veta vilken du bör välja.
Det som har blivit mer och mer populärt de senaste åren är CFD. Detta fungerar genom att de är kopplade till en underliggande tillgång, som kan vara en råvara eller något annat. Du kommer överens om att du och aktören som ger ut tillgången ska utbyta skillnaden i värde som uppstår hos den underliggande tillgången över en viss tidsperiod.
Många gånger kan du välja att avsluta investeringen när du känner att du vill. CFD är enkla att handla med men innebär en större risk men också större avkastning.
Oavsett hur du väljer att investera bör du alltid göra det med sunt förnuft och genomtänkta handlingar.

Related Posts

BTA, vad betyder det? – Betald Tecknad Aktie

BTA, vad betyder det? – Betald Tecknad Aktie

Extra inkomst Populära aktier och Swingtrading

Extra inkomst Populära aktier och Swingtrading

Populära preferensaktier – detaljerade företagsbeskrivningar

Populära preferensaktier – detaljerade företagsbeskrivningar

Fondskola och aktieskola för nybörjare (Fondutbildning vs Aktieutbildning)

Fondskola och aktieskola för nybörjare (Fondutbildning vs Aktieutbildning)