July 17

Kan man bli rik på aktier? (Investeringar och trading)

Last Updated on 28 November, 2022 by Håkan Samuelsson

Går det att bli rik på aktier? (Via Investeringar i aktier eller via trading)
Du kanske har hört flera historier om aktiemarknaden: det bra, det dåliga, det fula och ibland det extremt bra. Så du kanske undrar om det är möjligt att bli rik på aktier.
Ja, du kan bli rik på aktier om du börjar tidigt, tänker på lång sikt, börjar med ett stort kapital samt regelbundet lägger till i din investering. Och det bra är om du inte vet för mycket om enskilda aktier innan du börjar.
Det finns mer att investera i aktier än att köpa ett par andelar. I den här artikeln kommer vi att diskutera de olika sätten du kan investera i aktier, behovet av diversifiering och andra tips för att bygga en förmögenhet, men först måste du veta varför investeringar i aktier kan hjälpa dig till välstånd.


Bli Medlem och Prova Våra Aktieportföljer som slagit Index sedan 2008 (Med Resultat).


Varför det är möjligt att bli rik på investering i aktier

Aktiemarknaden är inte bara ett ställe att tjäna lite extra inkomst på; den har producerat flera miljonärer och till och med miljardärer under åren. Faktum är att med rätt kompetens och tankesätt kan du vara på väg att bli miljonär.
Även om marknaden är känd för sin inneboende osäkerhet finns det ingen lättare väg till förmögenhet än att investera i aktier. Det finns många framgångshistorier som bevisa det, och det krävs bara en bra investering – som hålls i tillräckligt länge – för att ändra din egen historia.
Men du måste förstå att det tar tid att samla ihop en förmögenhet. Hemligheten med att investera dig din väg till förmögenheten ligger inte i snabba vinster utan i ansamlingen av marknadsavkastning under lång tid. Så för att förstå varför du kan få din ekonomi att växa på aktiemarknaden, låt oss undersöka följande:

bli rik på aktier
bli rik på aktier

 

Långsiktig förmögenhetstillväxt: magin med ränta-på-ränta

Som den stora forskaren, Albert Einstein, en gång noterade, är principen om ränta ett av världens största underverk – den som förstår det, tjänar på det och den som inte gör det, betalar för det. Med andra ord,  antingen bygger du förmögenhet med det (ränta på din avkastning på investeringar), eller så betalar du för det eftersom dina pengar fortsätter att förlora i värde på grund av inflation.
Principen om ränta-på-ränta gör det möjligt att tjäna en avkastning på en tidigare avkastning utöver avkastningen på startkapitalet. Det gav upphov till ränta-på-ränta, vilket är den ränta du tjänar på både startkapitalet och tidigare ränta.
Som investerare kan du bygga din förmögenhet med principen om ränta-på-ränta genom att återinvestera dina intäkter – från antingen kapitalvinster eller ränta (utdelning) – för att generera mer intäkter över tid. Detta leder till en exponentiell tillväxt av dina tillgångar eftersom både ditt startkapital och de ackumulerade intäkterna från de föregående perioderna genererar intäkter när som helst.
Låt oss till exempel anta att du investerar $ 1000 i en tillgång som ger 10% i årlig avkastning. I slutet av det första året skulle du ha tjänat 100 $ och tagit ditt totala tillgångsvärde till 1100 $. I slutet av det andra året, skulle $ 1100 – startkapital plus avkastningen för det första året – ge $ 110, vilket tar ditt totala tillgångsvärde till $ 1210. Detta innebär att du fick 10% vinst ($ 100) på ditt startkapital och 10% vinst ($ 10) på ditt föregående års avkastning.
Om du fortsätter att få 10% avkastning varje år, så skulle din investering om 10 år vara värd cirka 2593,74 dollar. Ränta-på-ränta är en kraftfull faktor för att få en förmögenhet att växa och tid är nyckeln. Så det lönar sig att börja investera tidigt.

Kapitalökning

Även om aktiemarknaden kan vara irrationell på kort sikt, ökar ett bra företags aktier vanligtvis i värde över tid, förutsatt att företaget fortsätter att göra goda affärer och generera överlägsna vinster.
Marknaden rör sig i cykler: bullish-marknader följs alltid av bearish-marknader – när aktier i allmänhet minskar i värde – men goda bestånd överlever alltid varje marknadsförhållande och fortsätter att uppskattas i värde. Även bland de goda aktierna klarar vissa sig exceptionellt bra och kallas marknadsvinnare. Att se marknadsvinnarna tillräckligt tidigt när de fortfarande är relativt okända är ett säkert sätt att bli miljonär.
Till exempel uppgick 1964 en andel av Berkshire Hathaway för ungefär $ 19, men idag den 12 juli 2019 tradas den för $ 321 093,00 – du kan räkna själv. Under denna 55-åriga period har det inte funnits mindre än åtta bearishmarknader, men företaget frodas ännu. På liknande sätt erbjöd Apple sina aktier för $ 2,75 i sin börsnotering 1980; nu, en andel av Apple tradas för $ 230,30.

Utdelningsfaktorn

Vissa bra företag betalar regelbundet aktieutdelning. En utdelning är en belöning som ett företag ger till sina lojala aktieägare främst i slutet av räkenskapsåret. Merparten av tiden tas utdelningar från en del av företagets resultat för året, men måste beslutas av styrelsen eller aktieägarna.
De flesta utdelningar utfärdas som kontanter, men kan också utfärdas som aktier i företagets aktieportfölj eller annan egendom. När de utfärdas som kontanter kan en investerare besluta att använda dem och köpa mer av företagets aktier eller andelar i andra företag.
Så utdelningar spelar en stor roll i långsiktig uppbyggnad av en förmögenhet. De kan regelbundet återinvesteras, och över en lång tid kan detta resultera i enorma effekter, vilket maximerar avkastningen på investeringen.

Warren Buffet-exemplet

Om du fortfarande tvivlar om möjligheten att bli rik genom att investera i aktier är här ett välkänt exempel på någon som blev extremt rik på aktiemarknaden. Du måste ha hört talas om honom; han är den näst rikaste mannen på planeten, enligt Forbes 2019, och lätt den mest populära aktiemarknadsinvesteraren genom tiderna.
Ofta kallad Oracle of Omaha, började Warren Buffet sin resa på aktiemarknaden vid 11 års ålder när han köpte sex aktier i Cities Service föredragna aktier för $ 38 per aktie. Aktien skulle så småningom stiga till 200 $ per aktie efter en initial nedgång till 27 $ per aktie.
Som tonåring levererade han Washington Post tidningar och tjänade ungefär $ 175 varje månad, varav de flesta sparades. Han tjänade också pengar på något annat företag, och när han tog examen från college vid 21 års ålder var han värd över 20000 dollar, varav 65% investerade i GEICO-försäkring.
Efter att ha arbetat i Ben Grahams (hans mentors) företag i två år bildade han flera partnerskap för att samla in pengar. 1962 upptäckte han ett textilföretag, Berkshire Hathaway, som såldes under 8 dollar per aktie och började köpa aktien. År 1964 blev han den största aktieägaren i Berkshire Hathaway och tog så småningom över företagsledningen. Nu tradas aktien till mer än $ 320 000 per aktie.

Hur man blir rik på investering i aktier
Hur man blir rik på investering i aktier

 

Hur man blir rik på investering i aktier

En av de mest intressanta sakerna med att investera i aktier är att det inte kräver någon kvalifikation, och du kan börja när som helst med vad du har och växa därifrån. Om du fortfarande är i tjugo- och trettioårsåldern kan det vara ditt bästa beslut att starta din investeringsresa nu.
Även om vissa mäklare kräver att du har ett visst belopp innan du kan öppna ett mäklarkonto, finns det många som gör att du kan öppna ett konto med 0 SEK förutsatt att du har åtagit dig att sätta in något varje månad. Sök bara runt, du kommer definitivt att hitta en nätmäklare som passar dina behov.
Innan du börjar investera i aktiemarknaden måste du förstå vilken typ av investerare du vill bli, eftersom det kommer att avgöra hur du interagerar med marknaden. Det finns olika sätt att investera – aktiv investering och passiv investering. Låt oss utforska vad de betyder så att du kan välja den stil som passar dig.

Aktiv investering

Detta innebär att man aktivt deltar i köp och försäljning av aktier. Det vill säga du kommer att välja den aktie du ska köpa, bestämma när du ska köpa dem och hantera din portfölj av aktier. För att göra allt detta måste du lära dig att analysera aktier med både grundläggande och tekniska analysstrategier.
Grundläggande analys innebär att utvärdera prestandan hos företagen bakom aktierna för att bedöma deras verkliga värde och deras potential för långsiktig tillväxt. Vissa investerare är mer intresserade av ett företags potential för tillväxt och kallas tillväxtinvesterare. Andra som Warren Buffet letar efter lönsamma företag som tillfälligt säljer under deras verkliga värde, och de kallas värdeinvesterare.
Teknisk analys involverar att analysera tidigare kursrörelser för en aktie för att fastställa vilken den troligaste riktningen är som priset kommer att gå i framtiden. Följare av teknisk analys använder sig av prismönster och tekniska indikatorer i sin analys, och de håller oftast inte i en aktie så länge.

Passiv investering

Med det här sättet att investera behöver du inte bry dig om att lära dig att utvärdera aktier. Du investerar helt enkelt dina pengar och glömmer dem länge. Din investering växer hela tiden medan du gör något annat.
Det finns tre vanliga sätt att investera passivt: traditionella fonder, börshandlade fonder och indexfonder. Att investera i traditionella fonder innebär att du köper in en korg med aktier som förvaltas av en portföljförvaltare.
Börshandlade fonder är korgar med aktier som trejdas som en enhet. Du kan köpa dem precis som aktier. Vissa spåraktieindex benämns som indexfonder. Det har visats att indexfonder presterar bättre än de flesta fonder och kräver mindre provision än fonder.
Om du till exempel investerade bara 1000 dollar 1980 i en indexfond som spårar S&P 500-indexet – som har gjort en genomsnittlig årlig avkastning på cirka 10% – skulle det för närvarande vara värt cirka 41 144,78 dollar. Föreställ dig nu att lägga bort 1000 dollar i den investeringsfordonen varje år från 1980 till dags datum eller 10 000 dollar det första året och sedan bara 1000 dollar per år – du kan göra matematik själv.
Forskning har visat att indexfonder med tiden nästan alltid skulle slå en typisk investerare som investerar aktivt. Passiv investering gör att du sparar provision och skatter eftersom investeringen är kvar länge.

Vikten av diversifiering

Oavsett om du väljer att investera aktivt eller passivt, så är det en sak du måste ha i bakhuvudet, vilket är hur du minimerar riskerna, och det är vad diversifiering handlar om. Diversifiering är en strategi för att hantera risk där en mängd tillgångar ingår i investeringsportföljen. Skälet är att när en tillgång presterar dåligt, kommer de som presterar bra att neutralisera effekten.
Det är förmodligen anledningen till att indexfonder och ETF:er presterar bättre än den typiska aktiva investeraren. Genom att spåra en korg med aktier diversifieras dessa fonder i sig. Ändå, även om du har investerat i en indexfond, lönar det sig att ha lite pengar i andra tillgångsslag.
Om du är en aktiv investerare är det mycket viktigt att undvika aktier som är nära korrelerade eftersom de tenderar att reagera på samma sätt på marknadskrafterna. När det finns en negativ marknadshändelse kan förlusterna vara katastrofala. En tumregel är att undvika aktier i samma bransch eller som erbjuder liknande tjänster. Dessutom är det nödvändigt att investera i andra tillgångar, som obligationer, REIT och råvaror.

Tips för att bygga en förmögenhet
Tips för att bygga en förmögenhet

 

Tips för att bygga en förmögenhet

Följande tips kan hjälpa dig på din resa till att bygga din förmögenhet.
Ha en långsiktig syn: Du kommer förmodligen inte att bli rik över natten, så det är nödvändigt att du har rätt tankesätt. Att bygga en förmögenhet är ett långsiktigt mål och kräver tålamod.
Investera i dig själv: Det lönar sig att investera i sig själv. Förbättra dina färdigheter så att du kan tjäna mer antingen genom befodran på ditt nuvarande jobb eller få ett bättre betalande jobb. Du kan också lära dig nya färdigheter.
Spara dagligen: Se till att du sparar lite pengar varje dag, oavsett hur lite. Att spara bara $ 5 per dag uppgår till $ 1825 varje år. När du sparar har du mer pengar att investera.
Toppa din portfölj regelbundet: Skapa vanan att addera till dina tillgångar regelbundet – säg varje månad eller år. Om du har för vana att spara har du alltid pengar att lägga till i din tillgångsbas.

Kan du bli rik genom att handla på aktiemarknaden?

Ett annat alternativ till investeringar är att handla aktier. Trading kräver mycket tid och är mycket psykologiskt krävande. När du investerar kan du avstå från att titta för ofta på dina positioner, men när du tradar måste du övervaka dem dagligen eftersom du går in och lämnar positioner oftare. Så kan du bli rik genom att handla på aktiemarknaden?
Ja, du kan bli rik genom att handla på aktiemarknaden. Beroende på typ av trading kan det dock ta mycket mer tid än passiva investeringar. Fortfarande är vinstpotentialen i aktiv trading ofta mycket större än i vanliga investeringar.
Här är fyra mycket vanliga tradingformer som kan göra dig rik över tid:

Swing Trading

Swing Trading är den perfekta tradingformen för nybörjare. När du väl har en tradingstrategi och rutiner på plats kan det ta så lite som 15 minuter om dagen. Du behöver bara spendera lite tid efter att marknaden stänger och skannar marknaden för köpssignaler och sedan placera dina beställningar för kommande session.
I swing-trading håller du fast vid dina positioner i några dagar upp till några veckor som mest.

Daytrading

Daytrading är en mycket tidskrävande tradingform som inte rekommenderas för nybörjare. Kort sagt, daytrading innebär att du stänger alla positioner före slutet av tradingen.
Daytrading, som alla andra former av trading, blir allt svårare eftersom det finns mer konkurrens på marknaderna.

Positionstrading

Positionstrading är när du håller dina positioner under en längre tid, från några veckor till några månader, i hopp om att fånga de större svägningarna på marknaden. På så sätt kan man säga att positionstrading skulle vara swing-trading med en längre innehavstid!

Algoritmisk trading

Algoritmisk trading är en tradingform där du definierar ditt inträde och lämnar kriterier i en tradingsstrategi, som sedan körs av en dator.
Med algoritmisk trading kan du göra swing trading, daytrading och positionstrading samtidigt. Vilken typ av trading du gör är helt beroende av din tradingsstrategi och med hjälp av datorn kan du enkelt trada dussintals strategier samtidigt! Detta gör algoritmiska överlägsen många andra tradingformer eftersom det gör att du kan sprida dina risker och trada med många marknader och tradingsstilar!

Vilket ska du välja?

För nybörjare rekommenderar vi definitivt att du börjar med swing trading för att se om trading är något för dig. Sedan, när du känner dig bekväm, kan du öka ditt spel genom att gå över till algoritmisk trading.
I våra artiklar om swing-trading och algoritmisk trading har vi täckt den viktigaste informationen om dessa två typer av trading!

Sammanfattning

Många har blivit rika genom aktiemarknaden. Du kan också bli rik och investera i aktier om du kan göra vad som är nödvändigt. Tid är en nyckelfaktor för att bygga en förmögenhet, så du måste börja tidigt.
Trading är ett annat sätt att bli rik på aktiemarknaden.
Oavsett vad du väljer är det dags att börja jobba!


Artikeln är skriven av en frilansskribent och kan innehålla faktafel. Vi tar inte ansvar för detta.

Related Posts

Vilken är världens bästa börs i världen historiskt?

Vilken är världens bästa börs i världen historiskt?

Bästa börsen i Europa historiskt?

Bästa börsen i Europa historiskt?

Vilken är nordens bästa börs historiskt?

Vilken är nordens bästa börs historiskt?

Vilken var den första aktien på stockholmsbörsen? (Och vilken var den första optionen)

Vilken var den första aktien på stockholmsbörsen? (Och vilken var den första optionen)