Last Updated on 18 October, 2024 by Håkan Samuelsson
Nyckelpunkter:
- En likaviktad portfölj presterar ofta bättre än en värdeviktad.
- Aktieindex är vanligen värdeviktade; småsparare föredrar ofta likaviktning.
- Teoretiska modeller som CAPM förespråkar värdeviktning, men empiriska studier stödjer likaviktning.
- Forskning indikerar att likaviktade portföljer ger högre avkastning över tid.
- För småsparare är likaviktning enklare och potentiellt mer lönsamt.
Vad innebär viktning av aktier?
Först lite kort om viktning och vad det betyder. Viktning är en statistisk metod för att låta aktier som har större börsvärde ta en proportionellt större plats i en aktieportfölj än de aktier som är mindre sett till börsvärdet.
När man viktar en aktieportfölj efter börsvärdet kallas det för att portföljen är prisbaserad, värdeviktad eller kapitalviktad. Motsatsen är likaviktad. Då är varje aktieinnehav lika stort i aktieportföljen.
När används en värdviktad portfölj?
Aktieindex är vanligtvis värdeviktade. Så är det till exempel med OMXS30, S&P 500 och Dow Jones – bara för att nämna några exempel. Det hör faktiskt till ovanligheterna att aktieindex är likaviktade.
Ett värdeviktat / kapitalviktat index innebär att varje akties vikt i indexet bestäms av dess marknadsvärde. Marknadsvärdet i sin tur är detsamma som antal utestående aktier gånger aktuell aktiekurs.
Det går även att värdevikta en privat aktieportfölj om man vill. De flesta småsparare väljer dock att likavikta innehaven då det är enklast och snabbast. Vi kommer strax till vad som är bäst.
Exempel på värdeviktat index
Vi kan ta OMXS30 som exempel. Det innehåller de 30 mest omsatta bolagen på Stockholmsbörsen de senaste 6 månaderna. Varje aktie utgör då alltså inte 1/30 av indexet. Till exempel utgör aktier som Atlas Copco, Investor och Hexagon över 5% var medan bolag som Autoliv, Electrolux och Tele2 alla ligger en bra bit under 2% av indexet.
Likaviktad eller värdeviktad portfölj – vad är bäst?
Att kapitalviktade aktieindex blivit vanligast är inte utan anledning. Det har teoretisk grund i finansiella teorier om den effektiva marknadshypotesen och capital asset pricing model (CAPM).
En ”marknadsportfölj” ska i teorin innehålla alla tillgångar på aktiemarknaden. I praktiken behövs givetvis förenklingar när man bygger index och portföljer. För att återspegla förhållandet på marknaden bättre kapitalviktas innehaven.
CAPM gör gällande att en sådan portfölj ger bästa möjliga riskjusterade avkastning, det vill säga avkastning per risk som man som investerare tar.
Teorierna om marknadsviktning ifrågasätts
Det är dock långt ifrån alla ekonomer som håller med om att en värdeviktad aktieportfölj ger bäst avkastning. Kritikerna menar att den fungerar som en dålig proxy för den effektiva marknad som en marknadsportfölj är tänkt att efterlikna.
Kritiken har stöd i ett antal empiriska undersökningar som visat att portföljer och index som viktats efter fundamentala principer istället för pris presterar bättre på sikt.
Exempel på sådana faktorer är:
- Omsättning
- Bokfört värde
- Utdelningar
- Kassaflöde
Men man behöver inte ens ta till fundamentala faktorer för att ifrågasätta kapitalviktningen. Vissa forskare (Amnec. et al. och Velvadapu) har visat att en likaviktad portfölj kan ha bättre avkastning än en värdeviktad motsvarighet.
Likaviktade portföljer fungerar bäst även i Sverige
Enligt en statistisk undersökning på OMXS30 som gjordes vid Uppsala Universitet för några år sedan presterade 3 av 4 likaviktade portföljer betydligt bättre än jämförelseindex under perioden 2003 – 2017. Avkastningen var totalt 30 – 50 procent bättre än den i OMXS30.
Den likaviktade portfölj som inte slog index presterade dock ungefär lika bra som index, inte sämre. Denna portfölj byggde på att sektorerna först likaviktas och därefter aktierna inom varje sektor.
Slutsats
För dig som småsparare är slutsatsen solklar: Krångla inte till det och försök inte vikta innehaven efter marknadsvärde. Det finns gott om forskning som visar att en enkel likaviktad portfölj fungerar bättre.
Dessutom är det mycket enklare att förvalta en sådan portfölj!