April 5

Skall man omfördela och vikta aktieportföljen så att man får lika delar på varje aktie? (Läsarfråga)

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

Jag fick följande fråga häromdagen av en medlem.

FRÅGA:
Hej, helt ny medlem här, med två frågor angående viktning mellan aktier i en aktieportfölj.
1. GG portföljen: Om jag vill följa denna portfölj, hur ska jag då fördela pengarna på de aktier som finns i denna portfölj? Bör jag sträva efter att hålla en jämn fördelning på dessa aktier för att efterlikna avkastningen dvs ca 16% på varje aktie av de 6 som ingår.
2. SmallCap portföljen: Här är fördelningen ojämn, den ligger mellan 2,6% för minsta innehavet upp till 10,3% för största innehavet. Bör man fördela pengarna där enligt samma viktning för att efterlikna bäst.
SVAR:
Ja, försök att eftersträva en jämn fördelning. Sedan tycker jag inte det är värt att sälja av varje månad om det är så att någon aktie gått upp mer än någon annan. Detsamma vid byten. Köp endast för den summan som du sålde för. Omfördelning gör inte så mycket för avkastningen som många tror. Det är mest en psykologisk betydelse.
Angående fråga 2 så gäller samma sak som jag svarade som för fråga 1.
Sedan brukar jag för mina medlemmars skull omfördela de flesta av mina aktieportföljer vid nyårsskiftet. Men det är inte av någon annan anledning än att det är enklare att redovisa mina resultat för läsare och medlemmar. Alltså inte pga att avkastningen skulle bli bättre eller så.
Hoppas det hjälper.

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Swingtradingsignaler – Vanliga frågor

Swingtradingsignaler – Vanliga frågor

Aktieportfölj, vad är det? – definition och förklaring

Aktieportfölj, vad är det? – definition och förklaring