April 4

Månadsspara i aktier – Nu är en bra tid för månadssparande till dina barn

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

Månadsspara

Om att månadsspara i aktier. Jag gillar Mats Qviberg, det har jag alltid gjort sedan jag första gången hörde talas om honom. När det var vet jag inte, det är nog ganska många år sedan troligen. Han är duktig på det han gör och att följa hans råd är nog ingen dum ide. Han intervjuas i Placera Nu och ger bland annat rådet att han tycker det är ett bra tillfälle att handla aktier nu, att börja månadsspara om möjligt. Många kan säkert uppfatta detta som lite konstigt med tanke på att aktier går ner så mycket som det gör nu och att bankerna verkar falla som korthus. Men det han säger är sunt, det är nu du skall börja tänka på att börja handla igen om du är långsiktig.

Är du kortsiktig med en tidshorisont på mindre än några år så kan det vara riskfyllt att handla aktier just nu. Är du långsiktig och håller på med någon sorts månadssparande så är det ett ypperligt tillfälle att handla aktier nu eller helt enkelt fortsätta om du redan håller på. Se det som rea på aktier, se det här som ett tillfälle att köpa in sig i bra företag billigt. För det är precis så det är.

Månadsspara
Månadsspara

Det är som Mats säger i intervjun otroligt mycket negativitet inkluderat i priserna just nu. Om man jämför med en bubbla så kan man säga att det blir lika överdrivet åt andra hållet. Vi skulle kunna kalla det en antibubbla. Naturligtvis vet vi inte när den skall brista och jag menar inte att saker och ting inte är krisartade i ekonomin, det är det just nu. Men vad som kommer att hända när det här lägger sig är att denna antibubbla kommer att brista och mycket av den överdrivna negativiteten kommer att lägga sig och driva upp kurserna.

Tänk på internetboomen, aktierna gick upp och upp och värderingen av företagen var till slut löjliga. Små internetstartups var värda mer än stora multinationella industrijättar. Visst var många av dom bra aktier och framtidsämnen, men SÅ bra var dom inte. Det överdrevs otroligt mycket i aktiekurserna. Vi vet alla vad som hände. Vi fick en låååååång nedgång från de överdrivna nivåer vi var på. Titta på Nasdaq och titta på toppen runt år 2000. Vi är inte i närheten av den toppen.

Detsamma har vi nu fast åt andra hållet. Invändningen man kan ha mot mitt resonemang är att vi fortfarande kan få en börskrasch. Då förlorar vi en massa pengar, eller hur? Att undvika risk när vi handlar på börsen är oundvikligt. Det vi gör när vi handlar på börsen är att vi tar en risk, så är det alltid. Och vi vill ha betalt för den risk vi tar. Risken är inte större nu än vid en börstopp, tvärtom om du är långsiktig.

Några sätt att sänka risken är att månadsspara och sprida ut våra inköp. Diversifiering är också bra. Skulle du kunna månadsspara en summa pengar varje månad så är det ett bra tillfälle att göra det nu. Skulle aktierna fortsätta att gå ner så kommer du att få de nya aktierna billigare genom att du månadssparar och därigenom få ett billigare inköpspris på hela aktieinnehavet.
Detta skulle kunna vara en källa till en katastrof om du inte skulle sprida ut dina inköp genom att månadsspara. Aktier behöver inte vara ett bra inköp om du köper på toppen av varje cykel och dra dig ur vid varje botten eller kris (ungefär som nu). Då köper du dyrt och säljer billigt. Du löper större risk för detta om du inte månadssparar.

Det är detta som det stora flertalet gör fel när dom handlar aktier. Dom handlar för fullt när tidningar och media skriker ut hur bra börsen är och det står i vara och varannan kvällstidning om de “10 bästa aktierna just nu!”. Det undviker du genom att månadsspara.

Jämför media vid en börstopp mot nu när vi har en kris. Nu skriker alla om hur fruktansvärt hemskt allting är och att du borde hålla dig borta från börsen. Det är nu man läser i tidningar om hur folk tar ut sina pengar från fonder. Så här är det alltid, den stora massan har tyvärr alltid fel. Men det behöver inte vara så…

Mitt råd är att göra som Mats Qviberg, handla aktier nu, köp billigt, månadsspara. Skulle det fortsätta att falla så kommer du få det du köper ännu billigare. Det finns en lite hake dock…
Vad skall vi köpa? Ett råd till dom som inte orkar följa med på börsen varje dag utan gärna vill månadsspara och glömma resten så är mitt råd att göra som Mats och köpa in dig i hans investmentbolag Öresund.

Du kan också titta på våra portföljer som finns här på Samuelssons Rapport och som har presterat mycket bra de senaste 10 åren. Där får du dessutom en hyffsad diversifiering och du får någon av hans kaliber som alltid kommer att ta hand om dina pengar. Det är mitt kanske bästa råd, ta rygg på dom som är duktiga och är involverade själva. Inte nödvändigtvis Öresund, det finns fler som du kan månadsspara i.

Mats Qviberg har själv en hel del pengar i Öresund, och tror du han vill förlora dom? Nä, tänkte väl det. Det finns några bra investmentbolag på börsen som jag rekommenderar om du inte orkar bry dig om börsen utan bara vill luta dig tillbaka och koppla av. Investor, Industrivärden, Latour, Lundbergs och Kinnevik är några av dom. Där har du i de flesta fall också en stark ägare som är involverad och som inte heller vill förlora sina egna pengar.

Visst kan du handla enskilda aktier och det finns många bra och köpvärda bolag just nu. Mats nämner i sin intervju några av dom. Men din risk blir större och du kan lätt hamna fel om företaget skulle gå dåligt något år.

Fonder då? Jag gillar generellt inte fonder. Dom är ofta dyra och deras avkastning slår många gånger inte ens index. Jag kommer att återkomma mer till fonder vid ett senare tillfälle. Då kommer jag att gå in mer på vad man bör tänka på när man handlar dessa och vilka fonder som är bättre att månadsspara i än andra. Det här inlägget är redan alldeles för långt…

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Japanska Yen – information om valutan Yen

Japanska Yen – information om valutan Yen

Hur påverkar stigande räntor din aktieportfölj och dina aktier?

Hur påverkar stigande räntor din aktieportfölj och dina aktier?