November 20

Vårt EGO och trading…

Last Updated on 11 April, 2023 by Håkan Samuelsson

Det är inte mycket som kan tolkas positivt i form av siffror och statistik som kommer in just nu. Det mesta pekar nedåt och det mesta vi läser är negativt.

Det är viktigt, om du som jag är ganska kortsiktig i ditt handlande, att vara FLEXIBEL. Att ha en åsikt är ok och att tycka att så och så borde hända är också ok men att satsa dina pengar på det och att göra det utan att ha ett system där du kan kan ta hänsyn till risk och andra parametrar är bara dumt, spekulativt och inget annat än gambling.

Visst har jag åsikter och ofta kan jag gå i graven på att någonting jag tror på är rätt. Fråga mina vänner… Men om man som jag gör hundratals affärer varje dag så kommer jag att ha fel kanske hälften av gångerna. Det innebär att jag är “kass“, om vi tar detta exemplet, 50 gånger varje dag. Detta är bland det svåraste med trading, och med investeringar också för den delen. Erkänna att man har fel.

Erkänner du inte att du har fel så finns risken att din placering går emot dig så till den grad att du förlorar stora pengar. Någon gång så måste du sälja med förlust om du skall kunna fortsätta trada imorgon också. Förlusten måste vara tillräckligt liten så att dina vinster är större än dina förluster. Om du då handlar 100 gånger på en dag och du har fel 50 så vill det till att dessa 50 inte tar överhanden och blir större än vinsterna. (detta är bara ett exempel, vi kan komplicera detta i all oändlighet med olika “position sizing” parametrar som egentligen ingår i trading men låt oss hålla oss till någonting enkelt som många kan förstå) Om du inte säljer din aktie utan sitter och hoppas att den skall vända och du istället är tvungen att sälja senare men med STOR förlust så kommer dina vinster inte kunna komma upp i samma nivå som förlusterna. Därför är det väldigt viktigt att du kan hantera att du har fel emellanåt.

Personligen är detta en av de saker som jag jobbar hårt med dagligen. Det har jag alltid gjort, och ibland känner jag mig hopplös… Även om en viss del av min trading är mekaniserad, alltså att jag har ett system som talar om för mig vad jag skall köpa och sälja så är majoriteten ändå diskretionärt. (manuellt).

Jobbigast kanske det ändå är när man har köpt en aktie för 100 kr och du har ett stopp på 98. Du är säkret på att din analys är rätt och den kommer gå upp. Aktien går till 97,99 och du är tvungen att sälja. Du mår skit för du vet att du har “rätt”. 2 sekunder senare efter att du sålt så vänder aktien och går upp… Detta scenario ser jag jämt och det är så enerverande…

Men man måste lära sig att hantera det och gå vidare. Trading och att tjäna pengar i aktier handlar inte om attt ha rätt och göra bra analyser. Trading handlar om att tjäna pengar! Varje dag när dagen är slut så finns det en obarmhärtig domare som säger till mig om jag varit bra eller dålig. Tufft men ärligt! Man får tyvärr inga stilpoäng. (visst, nu säger förståsigpåaren att det finns strategier som är mekaniska osv och statistsikt bla bla men jag menar att generellt så är det så här). Självklart så finns det dagar som jag gjort många saker “rätt” men ändå inte tjänat pengar men som sagt här generaliserar vi kraftigt i detta inlägget…

Jag ser på de som jag själv lärt upp och även på kollegor som jag har i branschen (samt även på en del bloggar som jag följer lite här i Sverige) att detta är ett av de svåraste momenten med aktier. Det här med att kunna ha fel och ta en förlust. Det har skrivits spaltmetrar om det och meter efter meter med böcker om det men det hjälper inte. Problemet är att vi möter oss själva i dessa momenten och det vi möter är vårt eget ego. Vi klarar helt enkelt inte av att ha fel. Kvinnor är oftast bättre på detta än män…

Jag ler oftast för mig själv varje gång som jag läser om sk. experter som går ut och säger att så här och så här är det och detta och detta kommer att hända. Då undrar jag många gånger hur det ser ut när just han eller hon möter sitt eget ego och kanske måste erkänna att han hade fel. Någon gång har dom fel även om dom har rätt 99 ggr av 100… Men den där hundrade gången är viktig…

Ett fenomen av detta ser vi oftast till vardags när börsen går upp mycket under lång tid. Då pratar alla vitt och brett om aktier och om hur bra det går och hur och när man skall köpa olika saker. Det är sedan väldigt tyst när börsen vänder och man börjar att förlora pengar. Då mår vi oftast inte lika bra. Egentligen är det inget fel i detta, det är en normal mänsklig egenskap och inget som man med ett kirurgiskt ingrepp borde operera bort. Tvärtom, det är en del av vår personliga utveckling.

En sk. Market Wizard som heter Ed Seykota sa en gång något som många tolkar som ganska provocerande att: “alla får vad dom vill ha från börsen”. Förlorar du så är det det du vill ha och vinner du så är det det du vill ha. Förlorar du pengar och tror att du vill tjäna så är det bara så att du själv inte är “up to speed” med dig själv ännu och förstår dig själv tillräckligt bra och alltså inte förstår att du faktiskt VILL förlora pengar. Jag vet att det låter konstigt men jag kommer inte gå in djupare i det här, här och nu för det är ett stort ämne. Men jag inte bara håller med Ed Seykota utan JAG VET att det är sant. Jag rekommenderar Er att läsa intervjun med honom om du inte redan gjort det. Han förklarar det bättre än vad jag klarar av att göra. Boken heter Market Wizard och är skriven av Jack Schwager. Har du inte läst den redan så håller du troligen inte på med trading… 😉

Är du seriös med trading och hållit på ett tag och fortfarande inte tjänar pengar så kan jag lova att det INTE beror på att du inte har rätt bredband, programvara, dator eller indikatorer. Det beror oftast på något hos dig själv, du lägger fällben på dig själv helt enkelt. Det är dags att möta dina egna demoner… Vet att detta låter flummigt för en del, men för de som hållit på tillräckligt länge med trading så är detta en självklarhet. Dom sitter just nu bara och nickar instämmande.

Ett sätt som jag försöker att tämja mina demoner och ego med
är en tradingjournal. Dom är det viktigaste jag har. Här kan jag skriva om saker som jag skall förbättra om vad som jag gick bra och dåligt. Hur jag mår etc etc. Ett tips från mig om du håller på seriöst med trading är att göra detsamma. Aktieanalyser i all ära men faktum är att i slutändan är dom inte speciellt viktiga…

Det finns en hel del bra att läsa om detta om man anser att man är mogen för det. Elitidrottsmän håller också på med liknande mentala “frågor”. Där är det väldigt vanligt att det är just den mentala biten som skiljer någon från att vinna och att komma tvåa…

Det blev ett långt inlägg det här och som vanligt så vill jag säga grattis om du orkat läsa ända hit…

Related Posts

Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

FAQ – Vanliga Frågor (Trader)

FAQ – Vanliga Frågor (Trader)

Vilken typ av trading är lämplig om man jobbar heltid?

Vilken typ av trading är lämplig om man jobbar heltid?