Disciplin – (Handla Mekaniskt eller Diskretionärt?) DEL 2

Last Updated on 4 April, 2022 by Håkan Samuelsson

Här följer fortsättningen på mitt inlägg igår.
Jag hade börjat jobba en hel del med mig själv för att kunna motverka mitt självsabotage.
Jag märkte att det gick bra ett tag men att jag till slut ändå gjorde ett dumt misstag som kostade mig en massa pengar. Jag blev helt besatt av detta nu. Försökte göra allt för att bli av med detta irriterande dilemma.

Jag läste en massa psykologi böcker både inom och utanför  trading. Jag köpte Van Tharps Peak performance kurs. Jag träffade Van Tharp personligen och diskuterade detta. Jag trejdade till och med med Tharps son ett tag.

Missförstå mig inte. Jag tjänade fortfarande pengar och det gick bra för mig men jag ville inte göra dessa idiotiska misstag med jämna mellanrum hela tiden som förstörde för mig. Ibland kunde ett enda misstag en fredagseftermiddag kosta mig en hel veckas trading vinst.

Jag försökte i bästa Tharpstil börja granska mitt inre och gå igenom allt som kunde vara en bidragande orsak till att jag självsaboterade på detta sätt. Ni som vet vem han är vet vad jag menar… 😉

Jag lärde mig oerhört mycket om tradingpsykologi, mig själv och om traders generellt genom att jobba med det här men blev jag av med problemet? Delvis gjorde jag det faktiskt. Det blev bättre men aldrig helt ok.
Det var först när jag började handla mer automatiskt som jag  började kunna följa mina selfstrategier till nästan 100% såsom dom var designade. Min första  aha-upplevelse var när jag började skicka iväg en massa köpordrar med ett excelark som jag sedan sålde manuellt. Helt plötsligt såg jag i min tradingjournal att köpen (föga förvånande) var perfekta medan sälj fortfarande kunde lida av mina misstag.

När jag i nästa steg hade en annan strategi som hade både köp- och säljordrar via Excel så märkte jag att mina strategier följdes perfekt. 🙂  Det tog fortfarande dock en del tid innan hela polletten trillade ner. När den trillade ner helt så förstod jag att jag helt enkelt inte är skapt för diskretionär handel… Jag är kass på denna typ av trading… 😉

Idag är mycket av det jag gör mekaniskt. Jag har en del kvar som inte går och som jag inte vill förändra men det är ok. Gör jag fortfarande samma självsaboterande misstag? Vad tror du? Självklart. Jag håller fortfarande på med självsabotage och loosar fortfarande pengar på det. Inte så stora pengar som det var förr men jag gör det fortfarande. Jag har lärt mig att det är en del av trading. Trading handlar ju i stort om att göra mer av det som går bra och mindre av det som går dåligt…

Idag kan jag konstatera att dom flesta av mina kollegor inom trading som är framgångsrika faktiskt handlar mekaniskt. Det finns några ess kvar som handlar diskretionärt men dom blir allt färre. Detta beror mycket på som jag skrev tidigare att arenan blivit tuffare med mycket konkurrens.

Med detta vill jag inte ha sagt att du också skall bli mekanisk i din trading. Jag vill mer tipsa dig om du nu också är en usel diskretionär trader att det finns en annan väg att gå? Det finns alltså hopp även för oss…

 

12