June 24

SaaS aktier 2022 – Bra spännande bolag inom Software as a Service

Last Updated on 28 November, 2022 by Håkan Samuelsson

SaaS står för Software as a Service. Flera av de aktier som gått starkt de senaste åren arbetar inom SaaS. Det som kännetecknar branschen är digitala produkter, höga marginaler och återkommande intäkter via prenumerationer. Software as a Service (SaaS) är en typ av digitala tjänster och bolag som använder sig av molnet. Den enklaste beskrivningen är att det är programvaror som man kan prenumerera på via Internet.

Aktier inom SaaS – SaaS aktier

Antalet mjukvaruutvecklare som erbjuder sin programvara i form av SaaS ökar ständigt. Vi har samlat några av de främsta bolag och SaaS aktier. Listan är kopplad till Avanzas analys och infosida för att underlätta att hitta de bästa SaaSaktierna..

 

SaaS och olika programvaruområden

Det finns SaaS inom de flesta mjukvaruområden. I princip kan alla ”vanliga” datorprogram kan göras som SaaS. De flesta SaaS ligger helt och hållet i molnet. Användarna kommer åt programmet via sin webbläsare. Det finns även SaaS produkter från SaaS bolag som bygger på att filer laddas ner i datorn. Så är fallet i exempelvis tyngre bild- och videoredigeringsprogram.
Nu för tiden erbjuds SaaS inom mängder av områden, bland annat:
Bokföring
CRM
Lönesystem
Programutveckling
Planering och koordinering
HR-program
Content Management och CMS
Bildhantering
Videoredigering
GIS
Kundtjänstplattformar
Databaser
Chattapplikationer
Sociala media

SaaS aktier
SaaS aktier

 

Många fördelar med SaaS produkter

Innan SaaS bolag fick sitt genombrott tampades bolag inom programvarubranschen med flera problem. Programvaran levererades på CD-ROM, DVD eller som nerladdningsbara filer på nätet. Ett av de största bekymren för dessa företag var piratkopierade program. Trots diverse kopieringsskydd av varierande komplexitet släpptes det alltid ganska snart piratkopierade versioner på nätet.
Ett annat problem som programvarubranschen och dess företag hade handlade om brist på återkommande kunder. En kund som köper ett program för tusentals eller tiotusentals kronor kunde välja att inte uppdatera till nyare versioner av programvaran på flera år, om ens någonsin.
SaaS bolag och dessa produkter löser galant dessa två problem. Genom att erbjuda mjukvaran som en molntjänst får kunderna abonnera månadsvis, kvartalsvis eller årsvis istället för att betala ett engångsbelopp. Det ger stabila och förutsägbara kassaflöden för bolag. Dessutom är det i princip omöjligt att piratkopiera de flesta molnbaserade SaaS-tjänsterna.

Även stora fördelar för kunderna – ett win-win scenario

En förklaring till varför SaaS-modellen blivit så lyckosam är att även användarna upplever stora fördelar jämfört med traditionell programvara. Till kundfördelarna hör:
Mindre utlägg: Många upplever en liten månadsavgift som mer hanterbar än en stor engångsavgift, trots att det i längden kan bli dyrare.
Ständiga uppdateringar: Programvaran är alltid uppdaterad med de senaste funktionerna och buggfixarna.
Tillgänglighet: Programvaran är inte bunden till en dator utan du kan nå dina program från vilken dator som helst genom att logga in.
Kundtjänst: Många program har kundtjänsten integrerad i plattformen. Det gör att du som kund snabbt kan få hjälp med eventuella problem direkt i programmet.
Skalbarhet: Många leverantörer erbjuder olika paket där du lätt kan skala upp till en mer omfattande prenumeration vid behov.
Betala bara så mycket som du verkligen behöver.
Mindre resurser krävs: För de flesta SaaS-program behövs varken plats på hårddisken eller processorkapacitet.
Ingen bindningstid: De flesta leverantörer och bolag erbjuder löpande prenumerationer vilket innebär att det går att avbryta när som helst ifall du vill välja en annan leverantör.

Sammanfattning

SaaS står för Software as a Service och är ett sättför bolag att erbjuda prenumerationer på programvara via molnet. Många investeringar och SaaS aktier inom detta område har gått bra på senare tid. Stora marginaler, låga omkostnader, digitala produkter, skalbarhet och stabila kassaflöden hör till framgångsfaktorerna.

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Hur hittar man bra aktier?

Hur hittar man bra aktier?

Hur får man utdelning på aktier?

Hur får man utdelning på aktier?

Vätgas aktier som investering (guide) – Bästa vätgasaktierna på börsen

Vätgas aktier som investering (guide) – Bästa vätgasaktierna på börsen