April 4

Kan en Börshandlad fond handlas på samma sätt som en aktie? | ETF och aktier

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

Börshandlade fonder eller ETF:er som de också kallas är en av de senaste stora investeringstrenderna. Vanliga fonders popularitet har minskat under de senaste decennierna pga att ETF: er är ganska lika till sin karaktär. De blir ännu mer likvärdiga på grund av att de dessutom handlas på en börs. Många undrar om du kan syssla med trading eller investeringar och handla med ETF:er ungefär som med aktier eftersom de kan köpas på en börs.

Du kan handla ETF: er och börshandlade fonder precis som aktier. ETFer och börshandlade fonder är mycket bra att handla med om du håller på med trading. ETF: er har oftast hög volym och är likvida och fungerar på samma sätt som aktier gör. ETF: er har också fördelen att de låter investerare och traders lättare diversifiera sina investeringar eller positioner som också minskar risken.

Här kan du läsa mer om Trackers.

Låt oss titta på några fler av fördelar och nackdelar med ETF: er jämfört med aktier. Men först börjar vi med lite snabb info om vad en ETF är!

Vad är en ETF?

En ETF är på många sätt ganska likt fonder. ETF: er består av en sammansättning av olika värdepapper såsom aktier, valutor, obligationer och råvaror. Vissa ETF: er följer index medan andra handlas manuellt aktivt. Därutöver har du också ett val mellan ETF: er som specialiserar sig på en viss klass av värdepapper och sedan också ETF: er som är diversifierade i sina investeringar.

Här är en annan bra artikel som innehåller information om vad en ETF är.

Det huvudsakliga området där ETF: er skiljer sig från fonder är det faktum att de är noterade och handlas på en börs. Fonder kan vanligtvis endast handlas efter att dagens handel har avslutats. Detta är när deras nettotillgångsvärde beräknas och människor kan antingen köpa eller sälja dem. Även om du visserligen kan lägga en order hos din mäklare under handelsdagen så räknas inte försäljnignen förrän dagen är slut.
Eftersom ETF är noterade på en börs kan de handlas när som helst så länge marknaden är öppen (såvida du inte handlar på eftermarknaden). De allra flesta av de populära ETF: erna är likvida och har bra volym och du bör inte ha några problem med att sälja eller köpa dem.
Kom dock ihåg att bara för att du kan handla ETF: er som aktier betyder inte att de är samma sak. Låt oss titta på fördelar och nackdelar med att handla ETF:er och börshandlade fonder jämfört med aktier.

Fördelar med ETF: er över aktier

ETF: er har funnits sedan 1990-talet, och de har blivit alltmer populära de senaste åren. Det finns många skäl till att människor föredrar att ha åtminstone en del av sin portfölj i ETF: er. Några av dem inkluderar diversifiering, skattelättnader och att de följer index. Här är några anledningar till varför du bör köpa ETF: er istället för aktier.

ETFer erbjuder billig diversifiering

Om du är någon som inte har mycket kapital kan det vara svårt att diversifiera din portfölj över flera branscher. Varje aktie du köper lägger till ännu en aktie som du måste ha koll på. Detta innebär att de som inte handlar med aktier på heltid kommer att ha problem att hålla sig uppdaterade med sin portfölj.
Dessutom kräver det att om du köper enskilda aktier att du tar upp extra transaktionskostnader. Att köpa en ETFer erbjuder emellertid automatiskt diversifiering i flera olika branscher. Om du vill diversifiera ytterligare kan du köpa ETF: er av olika varor. Du kan till exempel köpa en ETF som innehar aktier och en som innehar andra råvaror (t.ex. olja, guld). Det finns andra ETFer som följer valutor, sektorer, obligationer, hedge fonder och många mer.

Många ETF: er följer index

Warren Buffet, den mest kända av alla investerare, rekommenderar Indexfonder över allt annat för den passiva investeraren. Indexfonderna är bra eftersom de automatiskt diversifieras. Indexfonder finns som både fonder och ETFer. Dessutom följer de den universella sanningen: “aktier stiger i värde över tid”.
Många proffesionella handlar med ETF: er. Men de som vill investera på lång sikt utan någon stor risk kan helt enkelt köpa en ETF som följer ett marknadsindex och sedan glömma sina investeringar.
En annan fördel med att använda en indexfond ETF är det faktum att du kan undvika att betala många av avgifterna eftersom det inte krävs många i det managementteam som hanterar ETF en. Att köpa de 30 aktier som ingår i OMX30 behöver man inte mycket personal till. Till exempel tar OMX30 ETFer tar oftast inte många procent i förvaltningsavgift. Detta är bra då detförstärker dina vinster med en betydande marginal.

Nackdelar med ETF: er

Även om ETF: er har sin plats i din investeringsportfölj, har de också sina nackdelar. Aktier är den beprövade metoden för investering. Som sådan föredrar många helt enkelt aktier framför ETF: er. Här är några orsaker till att ETF: er kanske inte är investeringen för dig.

ETF: er har ett tak

Eftersom ETF: er är diversifierade över ett antal aktier, betyder detta att du inte kan njuta av de stora vinster som en enda aktie kan uppnå om den går upp mycket. ETF: er kommer säkert att växa i mycket långsammare takt än enskilda bra tillväxtaktier. Indexfonds ETF: er växer stabilt men oftast något långsamt.
De som har en högre aptit på risk kanske kan öka sin avkastning många gånger på ett enda år genom att undersöka tillväxtaktier istället och investera i dem.

ETF: er kan ha felaktig diversifiering

Många ETF: er kan vara perfekt diversifierade inom olika branscher. Det är fortfarande möjligt att de kan ha olika marknadsrisk. Till exempel kan aktiebaserade ETF: s vara diversifierade, men de skulle fortfarande påverkas om hela marknaden går ner. Ett ännu mer extremt exempel skulle vara att en ETF investerar i oljeföretag som förlorar i värde på grund av en oljeprisnedgång.
Ett bra sätt att bekämpa detta är genom att diversifiera ditt ETF: s urval över flera tilllgångsslag, sektorer och branscher. Detta är ett annat sätt som ETF: er liknar aktier. Du kan köpa så lite eller så mycket av en ETF som du vill, och det är möjligt att diversifiera din aktieportfölj över flera olika branscher genom att köpa några ETF: er i motsats till många aktier.

Slutsats

ETFer och börshandlade fonder är perfekta att handla med om du håller på med trading. Var noga med att du väljer en ETF som har bra likviditet och volym. ETF: er finns på börser och du kan köpa eller sälja dem till marknadspris precis som en aktie.

Kom dock ihåg att för personer som inte håller på med trading så fungerar ETF: er bäst när du har kvar dem på lång sikt, precis som med vanliga onder. ETF: er har oftast bra likvidetet om man håller sig bland de största. De kan köpas och säljas under öppettider om man skulle ändra sig och man slipper att vänta tills stängning som med vanlita fonder. Fortfarande finns det några ETF: er som är illikvida och som kan behöva mer tid för att säljas.

Det är bäst att tänka på ETF: er som du skulle göra för någon annan fond och noggrant undersöka dem innan du investerar. Om du är en passiv investerare kanske du vill överväga indexfonds ETF: er över förvaltade ETF: er eftersom de kräver mindre research och är den perfekta investeringen för långsiktiga portföljer (t.ex. för din pension).

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Likaviktad eller värdeviktad aktieportfölj? – Vad är bäst?

Likaviktad eller värdeviktad aktieportfölj? – Vad är bäst?

Vad är aktier?

Vad är aktier?