October 19

Tradingstrategier – Hur skapar man ett tradingsystem – min process (+Lista med Bästa strategierna)

Last Updated on 15 August, 2023 by Håkan Samuelsson

Hur man skapar en tradingstrategi – min process

Jag har jobbat med att designa tradingstrategier i över 20 år. Genom åren har jag blivit bättre och bättre på detta. Fullärd blir man aldrig och jag är fortfarande ödmjuk inför uppgiften och vet hur svårt det är och hur snabbt något som sett bra ut under en tid kan bli dåligt över en kort tid. Jag har blivit ganska snabb på att uppfatta vad som är dåligt och även när jag börjar att närma mig något som ser intressant ut.

Våra Tradingstrategier har flyttat

Du hittar oss numer här nedan.  Sidorna är på engelska men vi som äger dem pratar Svenska och Norska. 🙂

Quantified Strategies

The Robust Trader

Bästa Strategierna

Genom åren så har jag skapat 1000-tals tradingstrategier. Många av dem fungerar inte längre men väldigt många gör det. En del trejdar jag och en del säljer jag. Jag har teamat upp med en fantastik trader från Norge med namn Oddmund Groette. Vi driver sidan Quantified Strategies tillsammans. Där kan du hitta många av de bästa tradingstrategierna vi har gjort genom åren. Sidan är på engelska och vi säljer till hela världen men vi pratar också norska och svenska om du skulle vara intresserad av någonting. I skrivande stund är det världens störta sida som skriver om detta ämne. Det ifnns många bra trading sidor men dock inte så många bra som är dedikerade till just trading strategier. Vi har även en hel del gratis tradingstrategier om du är intresserad. Du hittar sidan och strategierna här. En del terminsstrategier hittar du också på sidan The Robust Trader som vi driver tillsammans också.

Etta i världen på att göra tradingstrategier

Att jag trots allt har lärt mig en hel del har jag fått ett bevis på genom att jag ligger etta i världen på Kevins Daveys lista över tävlande om strategidesign. Du kan läsa mer om det här och här.

Hur gör man ett stradingsystem?

Hur gör jag för att skapa en tradingstrategi som man kan handla på börsen med? Enkelt beskrivet så börjar man med några antaganden som man tror på och testar sedan dessa historiskt med hjälp av en programvara. Det finns en uppsjö på marknaden idag.trading strategi
Ett sådant antagande kan vara att man tror att man skall köpa när börsen gör något speciellt såsom ett visst mönster som man sett återkomma och man säljer kanske med en stoploss på en viss nivå.

Ett väldigt enkelt exempel på något sådant kan vara att testa att köpa när börsen gått ner 3 dagar i rad och sälj vid lämplig stoplossnivå vid nedgång och sälj vid lämplig targetnivå för en uppgång. Dessa antaganden programmerar man in i en programvara som kan testa dina antaganden historiskt. Personligen gillar jag att använda mycket kursdata. Är det en trading strategi som SP500 e-mini så använder jag data ända tillbaka till år 2000.

Dessa tester kan göras på en mängd olika mer eller mindre sofistikerade sätt beroende på programvara. Jag använder mig främst av 3 programvaror: Tradestation, Multicharts och Amibroker. Jag gillar dom i den ordning också. Dom är bra på olika saker. Du vill inte tumma på kvalitén i valet av programvara. Det finns en uppsjö på marknaden som kan göra liknande saker men som inte håller måttet. Fråga mig gärna om ni har några frågor.

Walk forward testning

Personligen gillar jag även att använda ganska avancerade former av sk.  Walk forward analyser i samband med detta.
Om dessa inledande tester går bra och ser lovande ut utifrån vissa kriterier som jag har, ja då börjar kanske den viktigaste delen när man skall skapa en strategi. Man testar den framåt i tiden. Själv kallar jag det en inkubationstid. För mina tradingstrategier inom daytrading så vill jag gärna ha minst 2-3 månader inkubation. Kanske ända upp till 6 månader kan vara nödvändig ibland för längre tradingstrategier såsom swingtrading med mera. Man kör helt enkelt strategin utan att handla, sk. simulering. Man testar den på ny data som man inte haft tidigare. Vad kan vara bättre än det?
Håller den även där och tradingstrategin tjänat pengar enligt tidigare beräkningar så börjar man känna att tradingstrategin kan vara robust. Jag har över tusen tradingstrategier på inkubation hela tiden. Av dessa kastas nog 97% eller ännu mer då dom inte visat sig vara robusta enligt mina satta krav. (jag går igenom denna processen i detalj i mina utbildningar. Hör av dig till mig om du vill veta mer.)
Har man kommit så här långt med en tradingstrategi och den även visar bra resultat i inkubation, ja då är det äntligen dags att börja handla tradingstrategin live. Men även här är jag försiktig. Man börjar lugnt. I mitt fall där jag handlar med terminer handlar jag bara en åt gången. Allt eftersom som jag märker att realtidshandeln tjänar pengar, och kanske ännu viktigare liknar backtesting och inkubation, först då kan jag börja öka i size.

Lång process om man vill göra en bra tradingstrategi

Som ni märker är det en lång process att skapa någonting hållbart för att handla på börsen med. Sedan gäller det naturligtvis att hela tiden i realtidshandeln kolla så att
strategin uppför sig så som den bör. Detta följer jag upp i mina journaler varje dag.
Processen är lång för att hitta någonting hållbart och kräver hårt arbete med många långa timmar framför datorn men samtidigt är det extremt kreativt, roligt och väldigt givande.

När slutar man handla en trading strategi? – När fungerar den inte längre?

Något som jag upplever att många har svårt med är att veta när man skall sluta att handla med en tradingstrategi.
Oavsett om du följer din egen tradingstrategi eller om du följer någon rådgivare, nyhetsbrev eller annat, om du inte har en plan för när du skall sluta handla med den, så borde du skaffa dig det.

Anledningen till detta är för att många studier har visat att när vi människor är under stress så tar vi många gånger dåliga beslut. Det är inte ovanligt att många stoppar huvudet i sanden och försöker låtsas om att det som händer egentligen inte händer. Klassiskt strutsbeteende med andra ord. Så försök att komma ihåg följande. När du förlorar pengar så är det inte det mest ultimata tillfället att besluta om du skall stänga av din tradingstrategi.

Så vad skall man göra istället? Det bästa är om du bestämde när du skall sluta trejda ditt system redan innan du ens börjar att handla med den. Om du inte gjort det på dina system som du handlar idag så är det inte försent. Personligen så använder jag en multipel av Max drawdown. Det innebär att jag tittar vad den värsta historiska drawdownen har varit och sedan multiplicerar jag den med en siffra mellan 1,0-2,0 beroende på vilken marknad och strategi det är.

Historiska tester (Backtesta en tradingstrategi)

En tradingstrategi blir aldrig lika bra som de historiska tester som du gjort i den så du behöver nästan alltid ta lite höjd för mer rörelse och drawdown än som varit tidigare. Denna siffran skall du ta på fullaste allvar och helst skriv upp någonstans. Låt det vara en del av din nedskrivna tradingplan. Ändra heller inte denna siffra i onödan och i tid och otid. Denna är en del av den försäkring som du har för att kunna fortsätta trejda

trading strategi
Hur ser din tradingplan ut?

efter en nedgång i din tradingstrategi. En försäkran om att du inte förlorar allt eller din möjlighet att kunna handla vidare på ditt konto.
Ett annat misstag många gör är att börja att ändra inställningar och parametrar i en nedgångsfas. Detta är stort misstag som nybörjare brukar ägna sig åt. Varför jag säger det är för att de som är lite mer erfarna och har sett faran med overoptimering och curvefitting skulle aldrig ägna sig åt något sådant. Visst kan man ändra parametrar och inställningar ibland men det skall i så fall vara en del av din plan som du skrivit ner och du bör göra det med jämna mellanrum som i förväg känner till.

Stress

Det finns många andra sätt att bestämma när man skall sluta handla med ett system. Det kan vara ”Consecutive losers in a row”, ingen ny “equity high” på väldigt länge. Man kanske har förlorat en viss summa på en dag eller vecka som är stor. Det finns många varianter på detta. Välj någonting som känns relevant för dig och som du vet att du kommer att följa. Det absolut viktigaste är att du gör det överhuvudtaget och inte tar detta beslut när du är som mest stressad och förlorar pengar. Det gäller all trading nästan. Planera, planera och planera. Skriv ner din plan och följ den!
Försök att se ditt tradingstrategistopp som en vanlig stopploss. Ett stopp som är minst lika nödvändigt och viktigt för att överleva som trader.

Historiska tester – backtesting

Det finns ett antal grundläggande tillvägagångssätt för backtesting som du måste vara medveten om.

-Framtida data

Först och möjligen det farligaste är om du möjliggör ditt system att se ”framtida data” – med det här menar jag att du inte får låta dina ”tester” få tillgång till data som eventuellt kan komma i framtiden. Detta kan vara mycket subtilt och svårt att felsöka och inte särskilt uppenbart. Det bästa sättet att ta sig runt detta problem är att vara riktigt disciplinerad i din kodning och att isolera data baserat på dess ålder.

-Survivor Bias

För det andra, och en potentiell fara för de som jobbar med gratis data och data generellt, är Survivor Bias. Det är aktier som har fallit ut ur indexen under åren och därför är ditt första dataset redan partisk till förmån för de som är kvar. Det finns inget enkelt sätt runt detta. Jag tror att om testningen är noggrann och dina provstorlekar är tillräckligt stora så kommer det inte nödvändigtvis att vara ett problem. Det är viktigt att du på något sätt jämför realtidsresultat med backtests framöver för att se att resultat är i linje med förväntan.

-Curvefitting

Tredje och viktigaste, undvik curvefitting. Med detta menar jag att om du lägger till otaliga parametrar till din modell, så skall du inte bli förvånad om du får väldigt bra avkastning vid en backtest. Less is more är ett bra motto här. Du bör sträva efter att minska dina parametrar till ett absolut minimum så att din modell kommer att fungera inom de bredaste områdena och typerna av marknaden. Tecknet på en bra modell är hur få, och hur enkla parametrarna är. Du bör sträva efter att kontinuerligt testa och minska dina parametrar tills du inte ser någon observerbar förändring av dina resultat. Detta är inte helt enkelt att göra, men avgörande, särskilt för amatörer.

-Ränta på ränta

Fjärde, ”ränta på ränta principen”. Jag gjorde detta misstag ett tag, min back-testmodell skulle använda avkastningen från tidigare affärer för att finansiera framtida. Det ser bra ut och hjälper dig att se effekterna av ränta på ränta principen, men det hjälper inte att testa eller verifiera hur bra din tradingstrategi är. Du måste eliminera detta från din ursprungliga modelltestning så att du bara testar sannolikheten av dina parametrar.
Fler bra källor som förklarar vad backtesting är:
Backtesting in Algorithmic Trading
Are your backtest results fooling you?

Vill du jobba ihop med mig i 6 månader?

Läs då mer om min algotradingkurs.

Mina tradingstrategier

Här kan du läsa mer om mina tradingstrategier.

Related Posts

Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Bästa Trading Robot

Bästa Trading Robot

Turtle Trading – fortfarande en fungerande strategi? Backtesting, regler och statistik

Turtle Trading – fortfarande en fungerande strategi? Backtesting, regler och statistik