September 24

Hur lär man sig trading? – Kan man lära sig själv utan att gå en tradingkurs eller tradingutbildning?

Last Updated on 15 August, 2023 by Håkan Samuelsson

Att lära sig trading och särskilt att lära sig att trading själv kan vara en skrämmande uppgift. Du kanske känner dig osäker och inte vet var du skall börja. I den här artikeln kommer vi att undersöka hur du kan lära dig trading själv och ge dig några värdefulla tips om vad du behöver vara medveten om. Så kan du lära dig trading själv, utan en tradingkurs?

Ja, du kan lära dig trading själv, utan en tradingkurs, om du har tålamod och förstår att det kommer att ta mycket tid! Trading är populärt och det är många som du måste konkurrera med, och för att lyckas måste du bana väg för din egen framgång. Med det sagt, de som vill komma igång snabbt och inte vill vänta, kommer att upptäcka att en investeringing i en bra tradingkurs kommer att betala sig många gånger om!

Hur man lär sig trading på egen hand

Att lära sig trading själv är svårt, men inte omöjligt. Det kräver tålamod, uthållighet och en vilja att lära sig genom att misslyckas och börja om igen. I början av din tradingkarriär kommer du förmodligen att göra de flesta saker på fel sätt. Men med tiden kommer du att lära av dina misstag och gradvis få mer och mer kunskap.

Det är mycket viktigt att förstå att du kommer att möta enorma utmaningar, av vilka många kommer att kännas oövervinnliga. Du kanske till och med överväger att ge upp, eftersom det aldrig verkar ta slut på dina problem!

Du kan vara säker på att alla självlärda framgångsrika traders har känt samma sak! Trading är mycket frustrerande. Marknaderna är skoningslösa, och de som inte följer dess regler eller försöker införa sina egna åsikter om hur det ska fungera kommer inte att lyckas.

Om du bara kommer att komma ihåg en sak från att läsa den här artikeln, så bör det vara att du alltid skall ha ett öppet sinne – att vara “open minded”. Som nybörjare kommer de flesta av de åsikter du har om börsen och marknaden inte vara sanna. Att följa dem blint och försöka påtvinga dina åsikter på marknaderna kommer aldrig att fungera!

Tips för att lära dig trading själv utan en tradingutbildning

Så låt oss komma med några värdefulla tips som vi vet kommer att vara till hjälp om du strävar efter att lära dig trading själv!

Var ödmjuk

Att vara ödmjuk är nyckeln till att bli en bra trader. Som vi har berört tidigare kommer det ALDRIG att fungera med att försöka införa dina egna åsikter på börsen. I själva verket är detta en av de få saker som du kan vara helt säker på i din trading. Marknaden gör som den vill oavsett vad du vill eller varför du tror något. Marknaden har alltid rätt!

Gör inte som andra gör

Faktum är att de flesta traders förlorar pengar. På grund av detta så kommer det inte ta lång tid för dig att göra samma sak om du gör som andra gör. De flesta av de specifika råden om hur indikatorer ska användas, eller vilka diagrammönster som fungerar bäst kommer att vara av inget värde för dig, eftersom det inte fungerar!
Det är verkligen frestande att tro på de saker som folk säger, särskilt när det är så mycket lättare än att själv hitta idéer och koncept. Men efter att i många år backtestat de flesta saker som finns där på historiska data, är vi bekväma med att hävda att det mesta av den informationen du hittar på nätet och i böcker är fel och inte fungerar!

Res på dig igen om du faller

Att vara en framgångsrik trader innebär att göra saker som de flesta andra inte gör. Som sådan är du på väg in i okända territorium och kommer helt klart att göra misstag, några större än andra. Att göra misstag OCH erkänna dem är ytterligare ett steg i rätt riktning.

Använd inte riktiga pengar när du börjar

Den tuffa sanningen är att alla gör misstag i början när de lär sig trading. Det är inte ovanligt att nya traders måste hålla på en lång tid innan de lyckas uppnå en jämn avkastning!
Handla inte med riktiga pengar i början. Pappershandla istället i början och ha ett simuleringskonto tills du känner att du är redo!

Underskatta inte den psykologiska problematiken!

En av de främsta anledningarna till att trading är så tufft är att den är så psykologiskt krävande. Förlustaversionen och oviljan att vilja förlora är djupt förankrad i oss och blir ett hinder för lönsam handel eftersom du inte kan göra vinst utan att förlora då och då.

Med vissa tradingsystem, ofta trendföljande, kan du faktiskt ha en vinstprocent på låga som 20 – 25%, vilket kompenseras av den stora storleksskillnaden mellan att förlora och gå med vinst! Vinsterna är alltså mycket störra än förlusterna i denna typ av system.

Ändå är förlustaversion bara en av de psykologiska utmaningarna du kommer att möta, så se till att läsa mer om detta ämne. Van Tharp och Brett Steenbarger är två bra källor om du vill lära dig mer om tradingpsykologi!

Hitta bra och korrekt information

Att veta vad som är bra information när det gäller trading är inte lätt. Internet är fullt av falska tradingleverantörer och “tradinggurus” som lovar att göra dig rik snabbt.
Om vi skulle rekommendera dig en källa som du kan undersöka skulle det vara “Better system trader podcast”. Detta är en av de få resurserna online som presenterar bra och värdefull tradinginformation som verkligen fungerar!

Du hittar podcasten här!

Förresten, om du vill ha några tips om andra podcast som kan vara värdefulla för dig, rekommenderar vi att du tittar på vår denna artikel om de bästa podcastens på vår amerikanska systersida:  20 best podcasts for traders and investors! 

Gör riskhantering till din första prioritet

När det gäller riskhantering finns det en avgörande skillnad i en erfaren traders inställning jämfört med en nybörjares.

Medan nybörjartradern fokuserar på de vinster han eller hon kommer att få, är den erfarna handlaren mer bekymrad över risken. Visst vill den erfarna handlaren också maximera sina avkastningar, men de har oftast en hårt förfärvad visdom i bakhuvudet:
Om du en dag förlorar allt ditt tradingkapital är det slut.

Att säkra ditt tradingkapital och se till att du kommer att finnas där även nästa år för att trejda på marknaderna är det viktigaste du kan göra!

Hur lång tid tar det att lära sig trading?

Naturligtvis är det omöjligt att säga hur lång tid det tar för en individ att lära sig trading, eftersom det beror på olika faktorer. Men vad du kan säga är att det antagligen kommer att ta någonstans mellan 1-5 år.

Kan man lära sig trading själv utan att gå en tradingkurs
Kan man lära sig trading själv utan att gå en tradingkurs

Så, vad kan du göra för att snabba på detta? Nåväl, det är en sak som sparar mycket tid, och det är att vara opartisk!
Som vi redan har behandlat tidigare i den här artikeln, kommer många blivande traders in med falska övertygelser och förväntningar om börsen. De som lyckas förbli opartiska medan de lär sig mer om trading kommer med stor säkerhet att lära sig mycket snabbare, eftersom de kommer att vara mycket mer öppna för hur saker och ting faktsikt ser ut!
Det finns även andra sätt att lära sig trading ännu snabbare!

Varför en Tradingkurs kan vara en bra idé

Om du verkligen vill lära dig trading snabbt så finns det verkligen inget bättre än att ta en bra tradingkurs! Om du lär dig själv innebär det att du ständigt kommer att lära dig av dina misstag. Det är en mycket bra approach men den tar tid En tradingkurs hjälper dig att undvika många nybörjarmisstag och du kommer igång snabbare.

Faktum är att genom att lära känna en solid metod som har fungerat för många människor kommer du att spara mer pengar på lång sikt än vad tradingkursen kostar dig från början! Därför bör du inte se kostnaden som en kostnad utan snarare en investering.

Men som med de flesta saker i trading är det svårt att veta vad som är värt din tid och inte. Var försiktig när du väljer en tradingkurs. Gå aldrig i en kurs som lovar snabb framgång med inget eller väldigt lite arbete. Sådan trading existerar helt enkelt inte!

Swingtrading utbildning
Daytrading utbildning
Algotrading utbildning
Teknisk Analys utbildning

Slutsats

Du kan verkligen lära dig att handla själv men det kan ta dig många års hårt arbete, och även då är framgång inte garanterad!
Men genom att vara ihärdig och följa de råd som anges i denna artikel ökar du dina chanser att lyckas. Fortfarande är det dock ingenting som slår riktigt bra tradingutbildning!

Related Posts

Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Bästa Trading Robot

Bästa Trading Robot

Turtle Trading – fortfarande en fungerande strategi? Backtesting, regler och statistik

Turtle Trading – fortfarande en fungerande strategi? Backtesting, regler och statistik