April 4

Varför investera i aktier? Tid är pengar

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

Benjamin Franklin är känd för att ha myntat frasen “tid är pengar”. Under årens lopp har investerare visat att detta faktiskt är sant.

Det kanske bästa exemplet är superinvesteraren Warren Buffet som är en av världens rikaste. Enligt uppgift ska Buffet ha tjänat ihop 99 procent av sin förmögenhet efter att han fyllt 50. Han föddes 1930 och är i skrivande stund alltså 92 år. Det betyder att han tjänade ihop nästan hela sin förmögenhet under andra halvan av sitt liv.

Varför?

Svaret ligger i de investeringar som han gjorde tidigt i livet. När du återinvesterar avkastningen från en investering börjar den växa exponentiellt. Ju längre tid som går desto mer ökar kapitlet i värde.

Låt oss titta på ett exempel för att förstå detta bättre.

Vi kan anta att du har 100 kronor och du får en årlig avkastning på 10 % på detta belopp. Efter ett år har du alltså 110 kronor.

Låt oss anta att du återinvesterar detta belopp och att du får samma avkastning nästa år. Nu kommer du att ha 121 kronor, inte 120. Det beror på att du får 10 % på 110 kronor det andra året, inte bara på 100 kronor som det var det första året.

På så sätt kommer ditt kapital att fortsätta växa exponentiellt så länge som du återinvesterar pengarna. Ta en titt i grafen nedan för att förstå hur 100 kronor växer i värde under en 30-årsperiod ifall du har 10 procent avkastning per år och återinvesterar allt.

img 6248747cc048e Samuelssons Rapport

Grafen ovan visar att 100 kronor idag skulle växa till nästan 1800 kronor om 30 år. Det betyder att om du investerar 200 000 kronor i aktier idag så kan de komma att vara värda nästan 3,5 miljoner om 30 år ifall den årliga avkastningen ligger på 10 %.

Utvecklingen blir ännu mer fascinerande över en 50-årsperiod:

img 624874814c370 Samuelssons Rapport

Detta betyder att om du investerar 200 000 kronor i aktier idag så kommer du att ha nästan 23,5 miljoner kronor om 50 år ifall den årliga avkastningen ligger på 10 %.

Med den insikten är det lätt att förstå hur Buffet lyckades skapa en större del av sin förmögenhet under den andra halvan av sitt liv.

Därför är det viktigt att börja spara tidigt om du till exempel vill pensionsspara. Ju tidigare du börjar desto mer tid har pengarna på sig att växa. Du får en bättre totalavkastning.

Tid är verkligen pengar!

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Diversifiera din aktieportfölj – 6 tips som sänker risken

Diversifiera din aktieportfölj – 6 tips som sänker risken

Likaviktad eller värdeviktad aktieportfölj? – Vad är bäst?

Likaviktad eller värdeviktad aktieportfölj? – Vad är bäst?