Sveriges bästa finanspoddar, aktiepoddar och ekonomipoddar

Här är en lista på ekonomipoddar för oss som älskar att lyssna på podcasts. Här kan du hitta nya ekonomipodcasts, följa och lyssna på de poddar du gillar mest. Perfekt för dig som vill få lite inspiration, stimulans eller vara koppla av och lyssna på intressanta diskussioner om ekonomi, trading eller finans. Lyssna på en av många ekonoipoddar att välja mellan samtidigt som du tar en promenad, ligger i hängmattan eller är på väg till jobbet eller på semestern. Personligen så gillar jag det när jag reser och sitter på flyget, tåget eller i bilen. Istället för att lyssna på för mig meningslös radio i bilen så sätter jag hellre på en bra tradingpod i bilens högtalarsystem. Den långa och tröttsamma bil- eller flygresan som jag gör väldigt ofta mellan mina två boenden i Göteborg och Stockholm blir ibland alldeles för kort på grund av att jag inte hunnit lyssna på allt jag ville gå igenom och höra. Resan blir enkel, intressant och snabb iställe med hjälp av alla bra ekonomipoddar som finns. Har jag missar din favorit i listan. Hör gärna av dig så kompletterar jag.

Svenska finanspoddar och ekonomipoddar

Avanzapodden

Aktiekompisar

Aktiespanarna

Aktiepodden

Analyspodden

Björnfällan

Breakit

Börskoll

Aktiepoddar

Aktiepoddar och ekonomipoddar

Börspodden

Digitalpodden

EFN Börslunch

EFN Så funkar det

Ekonomiska klubben

Ekonomiekot Extra

En economistas podcast

Ett rikare liv

Fill or Kill

Feminvest

Fondredaktör’n

Företagarpodden

Investeraren Podcast

Investpodden

Kapitalet

Kreditvärden

Kvalitetsaktiepodden

Market Makers

Makrorådet

STOCKholmsbörsen

PrataPengar

Sparpodden

Spekpodden

Startupveckan

Tradingpodden

Outsiders

Vargen i Valla

25 minuter

Aktiepoddar

Aktiepoddar

Engelska börspoddar och ekonomipoddar

Better System Traders

Chat with traders

CNBC: Fast Money

CNBC: On the Money

The Disciplined Investor

Freakonomics Radio

FT Money Show (Financial Times)

Investing Insights from Morningstar

Invest Like the Best

The Investors Podcast

Invest Talk

Macrovoices

Mad Money with Jim Cramer (CNBC)

The Meb Farber Show

Money Girl Podcast

The Money Tree Investing Podcast

Motley Fool Money

Sound Investing

Trend following

The Index Show

ekonomipoddar

ekonomipoddar

The Mutual Fund Show

Vanguard Podcast

Wake up to Money (BBC)

Zack Ranks

 

Vad är Podcast?

En podcast, poddsändning eller poddradio är ett sätt att publicera digitala ljudfiler som en användare kan ladda ner och lyssna på via internet. De är ofta tillgängliga för prenumeration så att nya episoder automatiskt laddas ner till användarens lokala dator, mobil eller mediespelaren.

Ordet föreslogs ursprungligen av Ben Hammersley som en blandning av order ”iPod” och ”broadcast”.

De filer som distribueras är i ljudformat, men kan ibland omfatta andra filformat såsom PDF eller EPUB. Videor som delas som podcast modell kallas ibland videopoddsändningar eller vodcasts.

Kopplingen mellan ordet ”podcast” och Apples Ipod har länge varit en nagel i ögat för många poddsändare. Termen har upplevts som begränsande eftersom den antyder att filerna inte skulle gå att spela på andra mediaspelare. Leo Laporte drev tidigt en informell kampanj för att ersätta ordet med ”netcast”. Trots den genomslagskraft Laporte och hans nätverk har (än i dag inleds alla sändningar från TWiT.tv med frasen ”Netcast you love from people you trust”) fick den föreslagna termen aldrig något fäste. Debatten borde kunna ses som avslutad i och med att Microsoft införde stöd för ”podcasts” i mediaspelaren Zune.

Bakgrund

År 2003 producerade några programutvecklare på Apple ett skript som gjorde att Itunes kunde hämta hem ljudfiler ifrån bloggar. Målet var att man sedan skulle ha möjligheten att använda Itunes för att kunna synka dessa ljudfiler till sin mobil eller Ipod. Detta bidrog till att intresset för poddradio började öka.

Att poddsändningar fått större genomslag och popularitet har också underlättat distributionen av ljudinspelningar via Internet.

Leave a Reply