sektortrading

Last Updated on 8 september, 2021 by Håkan Samuelsson

Trading med olika sektorer

Sektor trading
Sektortrading

Vad är sektor trading? Stockholmsbörsens OMX30 visar utvecklingen av de trettio mest omsatta bolagen.  Det är ett bra index att följa om du vill ha koll på börsen och dess marknadsläge. För att gräva djupare och kunna följa börsens utveckling mer detaljerat så finns det olika uppdelningar av börsen som man kan göra. Man kan exempelvis dela upp dom i storlek och skapa flera index på det sättet. Large Cap är stora bolags aktier och Small cap är små bolags aktier. Ett annat sätt att dela upp börsens aktier är i olika så kallade sektorer. Man grupperar i detta fall aktierna som finns på börsen baserat på vilken industri dom tillhör. Man kan även fokusera på något som jag kallar sektor trading.

Sektor trading

Här är 9 olika sektorer som jag brukar titta på när jag gör mina dagliga analyser på det jag kallar Börsen idag. Det finns fler men dessa är de som jag använder i nuläget. Jag brukar först titta på det stora indexet OMX30 för att se om det finns någon köp- eller säljsignal som jag vill vara med på. Om jag ser att det finns en möjlighet för uppgång då går jag vidare. Jag fortsätter med att se vilken sektor som är bäst att köpa in sig i. I varje sektor finns sedan ett antal aktier som jag går vidare till efteråt.

Störst chans till uppgång

I varje sektor så försöker jag hitta de aktier som har störst chans till uppgång. På detta sätt staplar jag oddsen på min sida. Jag gör det genom att inte bara titta på varje aktie i sig utan också på sektor och börsen i sin helhet. Det är ett effektivt analysverktyg och dessutom något som är logiskt och sunt.
I nedan lista ser du vilka sektorer jag använder samt vilka aktier som ingår i respektive sektor.

SektornamnSymbolInnehav
Olja & GasSX0001PIOljeaktier & Gasaktier
MaterialSX1000PIMaterialaktier
IndustriSX2000PIIndustriaktier
KonsumentvarorSX3000PIKonsumentvaroraktier
HälsovårdSX4000PIHälsovårdaktier
KonsumenttjänsterSX5000PIKonsumenttjänsteraktier
TelekomSX6000PITelekomaktier
FinansSX8000PIFinansaktier
TeknikSX9000PITeknikaktier

Uppdelning och klassificering

Nasdaqs uppdelning av aktierna baserades förut på GICS-klassificeringen innan de 2011 bytte till ICB-klassificering. ICB är dessutom en världsstandard. Den är indelad i fyra olika nivåer: sektorer, branschgrupper, branscher och underbranscher.
Här nedan finns lite mer länkar för den som vill lära sig mer i ämnet.
Nasdaqs beskrivning av segment, sektorer och index. 
Läs mer om ICB
Strukturen av hur klassificeringen är uppdelad 

Swingtrading på börsen med hjälp av sektorer

Är du nyfiken på hur jag handlar på börsen med hjälp av bland annat sektorer så är du alltid välkommen att prova på att bli medlem på Samuelssons Rapport.

Följ Oss På Twitter