October 23

Min tradingutrustning och setup – tradingplattformat och programvaror

Last Updated on 19 October, 2023 by Håkan Samuelsson

Min tradingutrustning

Jag har länge tänkt att göra denna sida men det har alltid kommit något emellan. Detta är en av de vanligaste frågorna som jag får av medlemmar och läsare. Vilken tradingsetup och programvaror använder jag?

Vad behöver man då egentligen för tradingverktyg och utrustning för att hålla på med trading professionellt? Det är naturligtvis ganska individuellt och varierar efter behov och person. Jag har hållit på med trading på heltid i många år och har testat det mesta i både Sverige och utomlands. Jag bodde i USA i flera år och har handlat som professionell daytrader där med den absolut senaste cutting edge teknologin också.

Vill du handla internationellt och även utanför Sverige så är det idag inga problem eftersom du numer via internet i princip kan använda vilka tradingverktyg som helst världen över. Det var svårare förr i tiden. Vill du handla seriöst i Sverige så är du tyvärr mycket begränsad. För den typ av trading och daytrading som jag håller på med så finns det inget seriöst alternativ i Sverige.

Det finns en del tjänster och produkter men det är inget alternativ om du vill hålla på professionellt. Givetvis så finns det alternativ för trading i Sverige men inte några seriösa alternativ för den typen av trading som jag håller på med. Då måste du söka dig utomlands.

Jag har som sagt provat många olika verktyg genom åren och till slut fastnat för det som passar min trading bäst samt de tjänster som är seriösa och levererar med kvalitet. Här nedan ser du vad jag använder för verktyg idag.

Tradingutrustning (tradingdator)

Tradingdator är givetvis något som är kärnan i min trading. Jag köper mina datorer från Tradingcomputers.com i USA och brukar köpa en ny ungefär vartannat år. Jag får den skräddarsydd efter mina behov och service och support är topnotch!  Fördelen för mig att handla datorn där är att de som gör min dator är traders och nördar precis som jag. Dom använder de programvaror som jag själv använder och vet vad som krävs och hur man löser eventuella problem. Går delar sönder så skickar dom en ny som jag har inom ett par dagar. Datorn som jag använder går säkert att hitta i Sverige till konkurrerande pris. Priset är dock inte det viktigaste för mig utan support och service är nummer 1.

Det var svårare förr att köpa dator för mig och speciellt i Sverige. Säljarna hade inte en aning om vad ag höll på med och trodde dom ändå det så försökte dom sälja på mig något som var alltför svagt och kraftlöst för att kunna driva min trading runt. Både grafikkort och processor och minne behöver vara snabbt för den typ av trading och research som jag håller på med. Mina backtests tar en enorm datorkraft i anspråk och även kanske närmare 100 diagram i realtid är inte alltid lätt för en dator att hantera. Det är som sagt lättare idag med dagens datorer men förr var det knivigare.

Min mus är en Logitech gamingmus. Den fungerar perfekt för mina ändåmål och något som jag använt i många år.

Tangentbordet är jag inte lika nöjd med. Jag har ändrat en hel del och testat olika varianter de senaste åren. Just nu testar jag en Razer Blackwidow X Chroma. Den är helt ok men inte fantastiskt. Inte ännu kanske jag skall tillägga. Jag skall testa några till innan jag bestämmer mig för någon att fortsätta med.

Datorskärmar

Jag har 8 stycken datorskärmar uppkopplade till min huvuddator. Dom är för närvarande 24 tum och Samsungmodeller. Jag funderar på att skaffa lite större skärmare nästa gång. Jag kanske ökar från 24 tum och skalar ner till 4 eller 6 skärmar. Jag har aldrig haft några större problem med olika typer av skärmar, de flesta jag använt genom åren har fungerat bra. Däremot är grafikkort av yttersta vikt. Jag använder för närvarande 1920 x 1200 skärmar. Skärmar som är 1920 x 1080 har alldeles för lite upplösning för mig och något som jag blir frustrerad av.

Laptop – bärbar dator

Sedan har jag även en laptop som har ytterligare 2 skärmar kopplade till sig. Det är en ASUS speldator. Den följer också med mig på mina resor. När jag reser har jag 2 stycken (USB) ASUS skärmar som är bärbara. Dom är små och ser ut som en surfplatta ungefär.

Tradingplattform

Tradingplattformat har jag provat en hel del olika genom åren. Jag har efter många och hårda tester till slut hamnat på några stycken som jag använt de senaste 5-6 åren. För diagram, backtesting och research så använder jag Tradestation, Multicharts. Amibroker och gamla hederliga Excel. För orderexekvering så använder jag Tradestation, Interactive Broker, Avanza och Nordnet. De 2 sista använder jag inte för trading utan för långsiktiga positioner och investeringar.
Det finns som sagt en hel del olika varianter på produkter på marknaden och jag har testat de mesta. Om jag inte har testat det så vet jag oftast någon som har testat det och vet på ett ungefär vad jag kan förvänta mig av det. Jag har valt de jag använder för att de passar min tradingstil och för att jag anser att dom både är det bästa på marknaden samt att dom levererar den kvalitet som jag förväntar mig.

Trading – programvaror och mjukvara

Här är fler programvaror som jag använder i min trading.
2 st servers för min algotrading – Har nyligen bytt till Godaddy.
Stratopt
MSA – Market system analyzer
Hitta Kursvinnare
Excel
NorgateData – kursdata för USA marknaden. (Swingtrading)
Jag använder många fler programvaror men kommer att fylla på med dessa allteftersom.

Tradingutbildning

Vill du lära dig mer om trading eller behöver du finslipa dina tekniker? Då rekommenderar jag att du går någon av Samuelssons Rapports tradingutbildningar. Våran Swingtrading kurs och Algotradingkurs är de kanske mest omfattande tradingkurserna på den svenska marknaden och ett utmärkt sätt att lära sig mer om professionell trading från en professional trader.

Related Posts

Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Bästa Trading Robot (Robotar som är för traders)

Bästa Trading Robot (Robotar som är för traders)

Turtle Trading – fortfarande en fungerande strategi? Backtesting, regler och statistik

Turtle Trading – fortfarande en fungerande strategi? Backtesting, regler och statistik