November 29

Bästa elbilsaktierna – Elbilar och aktier

Last Updated on 7 January, 2023 by Emelie

Du kan inte ha missat ett av de hetaste samtalsämnena de senaste åren: elbilar. De som köpte Tesla-aktien för bara några år sedan har blivit rikligt belönade. Det finns fler aktier som kan dra nytta av elbilstrenden – och då pratar vi inte bara om själva fordonen.

I denna artikel går vi igenom de bästa elbilsaktierna och vad som gör att vi tror att denna sektor kommer att bli en bra investering.

Bästa elbilsaktierna

Vilka är de bästa elbilsaktierna? Frågan kräver egentligen en hel del motivering och vi ska strax titta på hur du kan dra nytta av trenden inom branschen. Men först kan vi ta en titt på några av de aktier för elbilar som haft bäst utveckling de senaste åren.

Bästa aktier elbilar 1 år

Tesla 9%
Ferroamp 6%
Li Auto -6%
Renault -11%
Ford Motor -19%
Blink Charging -33%
General Motors -37%
Garo -48%
Proterra -50%
Nio -52%
XPeng -64%

Bästa elbilsaktierna 3 år

Tesla 1657%
Nio 868%
Blink Charging 626%
Ferroamp 129%
Garo 51%
Ford Motor 29%
General Motors -10%
Renault -47%

Bästa aktierna för elbilar 5 år

Tesla 1147%
Garo 93%
Ford Motor -2%
General Motors -17%
Renault -66%

Friskrivning: Vi ger inga investeringsråd. Läs på om varje aktie och kontrollera aktuell aktiekurs innan du köper.

Varifrån kommer listorna? De innehåller flera av de aktier inom elbilssektorn som gått bäst under en viss tidsperiod. Dessutom innehåller de aktier som omnämns som några av de främsta inom branschen.

”Klassiska” biltillverkare ställer om till eldrift

Som du ser i listorna ovanför så är det en stor andel ”klassiska” biltillverkare som är med. Det är egentligen ganska naturligt. Omställningen till eldrift har tvingat fram lite av en revolution i bilbranschen.

Frågan nu är – vilka är mest lämpade att hänga med och dra nytta av den ökade efterfrågan på elbilar? Och dessutom: vilka andra bolag kan dra nytta av utvecklingen?

Fortsätt läsa så ska vi reda ut det.

Varför investera i elbilsbranschen?

Svaret är kanske självklart: dagens fossildrivna bilar kommer att ersättas av elbilar – och det ganska snart.

Men om du vill investera i elbilsaktier behövs en lite mer nyanserad inblick än så. Här är de främsta argumenten att köpa aktier inom elbilsindustrin just nu:

 1. Politiska mål – stora satsningar efter brett politiskt stöd
 2. Miljö – allmän koncensus att vi måste rädda vår värld
 3. Teknik – elbilar är roligare att köra och är smartare byggda
 4. Ekonomi – det blir allt billigare att ha elbil
 5. Säkerhetspolitik – mindre beroende av olja & gas från andra länder

Låt oss titta närmare på dessa.

Politiska mål

Politiska mål är en av de starkaste drivkrafterna bakom elbilssektorn. EU-länderna har kommit överens om att minst hälften av alla bilar som rullar inom unionen ska vara eldrivna eller åtminstone vara hybridfordon år 2030.

Det är ett mycket ambitiöst mål som kommer att kräva stora investeringar i laddstationer och elnät. EU har bestämt att minst en milon offentliga laddstationer måste sättas upp för att målet ska nås.

Dessutom kommer bildindustrin att behöva ta fram fordon i tillräcklig mängd och till ett pris som gör att gemeneman överväger att byta till bil med sladd.

Miljö

En av de största snackisarna de senaste åren är miljön. Vi har länge varit medvetna om de utmaningar som världen står inför. Forskarna har länge varnat oss.

Men det är först på senare tid som allmänhet och politiker på allvar insett att vi står inför en möjlig global katastrof om vi inte minskar våra utsläpp av växthusgaser.

Här kan elbilen och andra eldrivna fordon få en nyckelroll. Transportsektorn står för över 70 procent av utsläppen av växthusgaser inom EU och mer än hälften (61 % för att vara exakt) kommer från personbilar.

Den ökade miljömedvetenheten gör att allt fler väljer bort den fossila bilen och byter till elbil nästa gång det är dags för bilbyte.

Är elbilar verkligen helt miljövänliga? Nej, det krävs givetvis resurser för att tillverka dessa bilar samt råvaror till batterier och komponenter. Vissa kritiker har hävdat att elbilar är miljöfarligare än bilar som går på fossila bränslen. Senare studier har dock visat att elbilen är miljövänligare och trenden går åt att även göra själva tillverkningen klimatneutral som exempelvis Northvolt visar.

Teknik

Har du någon gång provat att köra elbil kommer du knappast att vilja gå tillbaka till en fossildriven bil igen. Accelerationen är utmärkt och vridmomentet är lika stort hela vägen från noll till 130 km/h (eller mer om du nu råkar köra på autobahn).

Det är kul att köra elbil. Den är bekvämt också. Den är nästan helt tyst bortsett från lite susande vind och det ljud som däcken orsakar mot underlaget. Musiken i bilen får en helt ny dimension när du slipper brummande och vibrationer från diesel- eller bensinmotorn.

Som du säkert har märkt visar själva konceptet hos många elbilstillverkare på ett nytänk, bortom bilen som fordon. Tekniken integreras på ett helt nytt sätt med funktioner för självkörning, integration med mobilen och andra tekniska lösningar som det säkert hade dröjt innan den klassiska bilindustrin själv hade introducerat.

Ekonomi

Höga elpriser till trots så är det ändå mycket billigare att ladda elbilen jämfört med att tanka sin fossildrivna bil. Dessutom behövs inte alls lika mycket service eftersom det finns få rörliga delar, filter och ventiler och ingen motorolja i eldrivna fordon.

Inköpspriset på elbilar är än så länge relativt högt, men det är på väg ner. Det gör att allt fler kommer att få möjlighet att köpa elbil de närmsta åren.

Lägg till alla de besparingar på tankning och service som kan göras så blir det en rätt så bra ekonomisk kalkyl. Detta gör att efterfrågan på elbilar kommer att vara stark.

Säkerhetspolitik

Ja du läste rätt – att köpa elbil kan vara ett sätt att göra oss mindre beroende av andra länder. Detta har blivit extra aktuellt i samband med Rysslands krig i Ukraina som gjort att tillgången på olja och gas begränsats. El däremot kan vi vara självförsörjande på i Sverige.

Typer av elbilsaktier

Att köpa aktier i bolag som tillverkar elbilar är bara en av flera möjligheter som denna spännande bransch bjuder på. Här går vi igenom hur du kan tjäna pengar på elbilar ur ett bredare perspektiv.

Elbilar & andra eldrivna fordon

Det finns i princip två typer av elbilstillverkare:

 • Traditionella biltillverkare
 • Nykomlingar som bara har elbilar

De traditionella biltillverkarna har hittills lyckats ställa om i varierande grad men i princip alla stora bilmärken har numera minst en elbil – eller så har de en på gång.

Volvo, Audi, BMW och Porsche har redan elbilar. Jaguar, Mini, Fiat, Mercedes, Volkswagen, Kia, Skoda, Renault, Hyundai och Honda likaså.

Bland nykomlingarna och de rena elbilstillvekarna står Tesla ut från mängden i termer av omsättning och marknadsandel. Men det finns fler så som exemeplvis Nio, Rivian, Li Auto, XPeng och Lucid.

Vilka är vinnarna de kommande 5 – 10 åren? Omöjligt att svara på. De klassiska fordonstillverkarna har ofta låg värdering men har även problem med klena marginaler. Kanske de blir vinnare när elbilstrenden tar fart på allvar så att de får mer normala värderingar?

Eller kanske de högre värderade elbilsaktierna är högt värderade av en anledning. Industriledare brukar ofta fortsätta att visa vägen.

Bland de senaste nykomlingarna kan det givetvis finnas sådana som kommer att mångdubbla sitt värde de kommande åren. Vilken tillverkare blir ”nästa Tesla”? Det är givetvis svårt att veta vilka som blir vinnarna.

Förutom elbilar finns även elbussar, eldrivna lastbilar och eldrivna rekreationsfordon som exempelvis fyrhjulingar.

Elektrifieringen av transportsektorn sträcker sig ännu längre än så och inkluderar elcyklar, elsparkcyklar, elmotorcyklar med mera, men det får vi ta en annan gång.

Batterier

Batteriet är naturligtvis elbilens ”hjärta”. För att kunna säkerställa lång räckvidd, effektiv körning i olika väder och hög säkerhet ställs höga krav på dessa batterier. Dessutom bygger de på grundämnen och råvaror som inte är helt lätta att ta fram.

Detta gör att det endast finns en handfull betydelsefulla tillverkare av elbilsbatterier i världen.

Här är de största:

 • Contemporary Amperex Technology Co (CATL) – ca 25 % av marknaden
 • LG Energy Solutions – ca 25 %
 • Panasonic – ca 17 %
 • Samsung – ca 7 %

Tesla använder batterier från Panasonic men har även börjat samarbeta med marknadsledaren CATL.

Laddinfrastruktur / laddstolpar

Det kommer att uppstå ett enormt behov av infrastruktur för att ladda alla de nya elbilar och laddhybrider som ska ut på marknaden de kommande åren. Faktum är att den infrastruktur som finns idag är långt ifrån tillfredsställande för den relativt lilla elektriska bilpark som vi har i dagsläget.

Till skillnad från batteribranschen finns det en hel del bolag som ägnar sig åt att tillverka laddningstationer, laddstolpar och laddboxar.

I Sverige har vi GARO, CTEK och Charge Amps. Det sistnämnda planerar för börsintroduktion (IPO). Även ABB som har svenska rötter har denna typ av utrustning i sitt erbjudande. I Norge finns Zaptec och onoterade Easee. Bland de amerikanska bolagen finner vi ChargePoint och Blink Charging.

electric car 4381728 640 Samuelssons Rapport

Råvaror & halvledare

Slutligen har vi råvaror och halvledare – två ganska känsliga och avgörande områden för elbilsbranschen.

Till råvarorna hör litium, nickel, kobolt och silver. Att investera i råvaror kräver ganska särskilda kunskaper då det är en mycket cyklisk bransch med ibland svåranalyserade prisrörelser. Du bör vara mycket insatt innan du gör sådana investeringar.

Halvledare finns det också mycket av i elbilar. De har varit på tapeten ett tag i och med att det finns stora problem att tillverka halvledare i den mängd som marknaden efterfrågar.

Nederländska ASML Holding tillverkar de maskiner som används för att tillverka halvledare. Infineon, Texas Instruments, STMicroelectronics och NXP Semiconductors är alla halvledaretillverkare som fokuserar på fordonsindustrin.

Aktier för elbilar – lista

Här är en sammanfattning av några av de populäraste aktierna för elbilar och elbilssektorn inom olika kategorier:

Elbilar

 • Tesla (USA)
 • Nio (Kina)
 • Li Auto (Kina)
 • Xpeng (Kina)
 • Fisker (USA)
 • Polestar (USA/Sverige)
 • Rivian (USA)

Biltillverkare som även har elbilar

 • Ford
 • General Motors
 • Volvo Cars
 • Volkswagen, Audi, Seat, Skoda
 • Renault
 • Stellantis (Fiat, Peugeot, Chrysler med flera)
 • BMW
 • Ferrari
 • Mercedes
 • Jaguar Land Rover
 • Hyundai
 • KIA
 • Nissan
 • Porsche

Batteritillverkare

 • CATL
 • LG Energy Solution
 • Panasonic
 • Samsung Electronics
 • BYD
 • Northvolt (aktien inte noterad på börsen än)

Laddstolpar

 • Garo
 • CTEK
 • ChargePanel
 • Charge Amps (inte norterat än)
 • Zaptec
 • Easee (onoterat)
 • Kempower
 • ChargePoint
 • Blink Charging

4 elbilaktier som det talas mycket om

1. Tesla

Tesla har nästan blivit synonymt för ”elbil”. Denna pionjär med Elon Musk som grundare och ledare har inte varit blygsam utan tagit världen med storm. Med en kursutveckling på drygt 22 000 procent sedan börsintroduktionen har detta bolag till och med gått om flera av de klassiska tillverkarna.

Tesla logo
Tesla är fortfarande överlägset störst bland alla elbilsaktier.

2. Xpeng

Kinesiska elbilstillverkaren Xpeng är en bubblare som först nyligen kommit igång med den faktiska tillverkningen av elbilar. Det sägs att Xpeng till och med lyckats med att tillverka fler elbilar under en viss period än den mycket större konkurrenten Nio. Detta är dock helt klart ett förhoppningsbolag med hög risk.

3. BYD

BYD aktie kan vara intressant för den som vill investera i en elbilsaktie som inte enbart satsar på elbilar utan även på hybrider, batterier och annat. Den må inte vara så känd i Sverige men i Kina är det redan ett stort namn. Aktien är noterad i Hong Kong. Den går att köpa via amerikansk OTC hos Nordnet och som tracker på Avanza.

4. CATL

Världens största tillverkare av batterier till elbilar heter CATL. Hela 25 procent av marknaden står denna kinesiska tillverkare för. Vilka av elbilstillverkarna som blir vinnare kan vara svårt att förutspå men att batterier kommer att behövas oavsett vilka som vinner är tämligen säkert. CATL samarbetar idag redan med BMW, Hyundai, Honda, Daimler AG, NIO, Li Auto, Volkswagen, Toyota, XPeng och andra tillverkare av elbilar och eldrivna fordon. Tyvärr går det ännu inte att investera i CATL i Sverige. Aktien handlas på Shenzhenbörsen.

Sammanfattning – elbilar och aktier

Vilka elbilsaktier ska man köpa? Det är givetvis svårt att veta på förhand vilka aktier som kommer att lyckas och vilka som kommer att gå sämre. Men en sak är säker: Elbilsbranschen är en av de stora megatrenderna och som sådan finns det pengar att tjäna.

Samma sak gäller egentligen för aktier inom elbilar som med alla andra aktier. Försök att hitta kvalitetsbolag som växer, gärna att de kan uppvisa vinst också så att det inte enbart är förhoppningsbolag.

Det finns flera spännande elbilsaktier som i princip saknar historik. Att köpa sådana kan förstås bli lyckat, men det är samtidigt förenat med hög risk. Ingen vet på förhand vilka som lyckas. Vissa kanske rent av försvinner.

Tipset för den typen av högriskaktier är att endast äga dem som en liten ”krydda” i portföljen. Satsa inte hela ditt kapital på att en liten elbilstillverkare kommer att bli nästa Tesla.

I övrigt är rådet att bygga en portfölj med flera aktier, minst 12 olika.

Kom ihåg också att inte bara äga elbilsaktier heller. De bör endast vara en del av en välbalanserad aktie- eller fondportfölj.

Vanliga frågor och svar

Är elbilaktier en bra investering?

Troligtvis, även om det inte går att veta på förhand. Flera trender pekar mot att efterfrågan på elbilar kommer att öka – miljömedvetenhet, ekonomi och elektrifiering av samhället.

Vilka typer av aktier för elbilar finns det?

Du kan investera i rena tillverkare av elbilar, klassiska fordonsaktier, tillverkare av elbilsbatterier och företag som tillverkar eller bygger laddningsinfrastruktur.

Finns det fonder med Tesla aktier?

Bland annat Sjunde AP-fonden, SEB teknologifond och AMF Aktiefond Nordamerika innehåller Tesla-aktier.

Vad heter Northvolt aktie på Avanza?

Northvolt finns inte på Avanza eftersom det är ett privatägt bolag. Det kan förstås komma att ändras i framtiden.

Vilka företag tillverkar laddstolpar?

ABB och Garo är två svenska bolag som tillverkar laddstolpar och laddstationer.

Källor

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK

Aktiemarknaden 2023 (Massiv Guide): Så Fungerar Börsen i Sverige och Utomlands

Aktiemarknaden 2023 (Massiv Guide): Så Fungerar Börsen i Sverige och Utomlands

Preferensaktier – Visste du detta? | Bästa Preffar 2023 (Inlösen)

Preferensaktier – Visste du detta? | Bästa Preffar 2023 (Inlösen)