Cannabisaktier – De bästa aktierna att investera i 2018

Cannabisaktier – De bästa aktierna inom marijuana (sektorn) att investera i 2018

Det blir snabbt mer och mer populärt att investera i cannabisaktier.  Cannabisaktier växer fort på börsen och har gjort en hel del tidiga investerare rika. I takt med att fler länder legaliserar marijuana, men kanske framförallt legaliserar marijuana för medicinskt bruk, så växer intresset bland investerare. Idag är Canada det ledande landet för denna typ av marijuanaaktier och investeringar.

Försäljningen i Canada är strikt reglerad under något som kallas ACMPR. Canada är också på god väg att legalisera cannabis (181017) och kommer bli nummer 2 i världen efter Uruguay att göra det.

Det stora intresset för cannabisaktier har gjort att aktierna stigit med över 100% i genomsnitt på kort tid. En stor anledningen till intresset den senaste tiden beror på att stora dryckesföretag såsom Coca Cola och Constellation Brands (företaget bakom Corona) har gett sig in i branschen. De senare ökade sin ägarandel från 10% till 38% i Canopy Growth Corp. Denna affär gjorde så att alla cannabisaktier ökade kraftigt. De ryktas också om att Coca Cola är intresserat av att köpa in sig i Aurora Cannabis Inc. Tanken är då att börja göra cannabisspetsade drycker. Även andra stora jättar inom olika branscher ryktas om att vilja ge sig in i denna förväntade kommande storbransch med cannabisaktier i spetsen.

 

Cannabisaktier

Cannabisaktier

Vilka cannabisaktier kan man köpa i Sverige?

Det finns en mängd olika cannabisaktier att investera i om man bor i Sverige. Om vi tittar på aktier som finns listade hos Avanza så finns bland annat följande marijuanaaktier:

Vilka marijuanaaktier ingår i Marijuana indexet?

Det finns ett index som heter North American Marijuana Index och som följer de stora cannabisaktierna i USA och Canada. I dagsläget rör det sig om 20 aktier som utgör detta cannabisindex. Personligen så tycker jag själv att det är en bra utgångspunkt om man skall börja leta efter bra cannabisaktier och en bra investering i Marijuanabranschen.

I skrivande stund ingår följande cannabisaktier i indexet:

Finns det någon ETF att investera i som är inriktad på cannabisaktier?

Det finns idag en ETF som handlas i Canada och som heter Horizons Marijuana Life Sciences Index ETF. Den har även förkortningen HMMJ och är alltså världens första Marijuanaaktier ETF. ETF’en försöker följa Marijuana-indexet North American Marijuana Index som även kallas Marijuana index.

 

Marijuana index

Marijuana index

Varför legaliseras marijuana?

Jag är ingen expert på området men om man vill läsa om varför Canada har gått denna vägen så finns det en del information om detta här.

 

Elon Musk cannabisaktier
Elon Musk röker cannabis som gäst hos Joe Rogan. Cannabis är lagligt i Californien där Joe Rogan spelar in..

Vilka risker finns med att investera i Cannabisaktier?

  1. Politisk risk – Marijuana är ett känsligt ämne i de flesta länder och inte minst bland politiker. Lagar och regler kan snabbt ändras och det gäller att ha koll på detta och vara snabbfotad om något skulle försändras i branschen.
  2. Överutbud – Det är populärt idag att etablera sig i Marijuanasektorn och det kan snabbt bli en överproduktion. Detta kommer inte gynna investerare utan tvärtom göra det till en dålig investering.
  3. Aktieutspädning – Det är extremt svårt idag att hitta finansiering för Cannabisföretag och ett sätt att finansiera stora företagsköp och annat idag är att använda sina egna aktier som valuta. Detta kan innebära att företagen på sikt späder ut sin aktier och att investerare därför förlorar pengar på detta.
  4. Känslomässiga investerare – Cannabisaktier tillhör en ganska ny bransch och sektor för många cannabisinvesterare. De flesta är troligen ganska nya och oerfarna och kommer därför basera många av sina beslut på känslor. Detta gäller speciellt om aktierna skulle gå upp eller ned mycket.
  5. Ledningen inom många cannabisföretag är ganska ny och oerfaren. Speciellt i jämförelse med många ”gamla” och etablerade marknader. Även om det finns många drivande och duktiga entreprenörer inom denna sektorn så kommer flera bolag gå under pga detta. Att driva bolag framgångsrikt är något helt annat än att komma på en bra affäridé.

Finns det svenska cannabisaktier eller nordiska Cannabis- eller Marijuanaaktier?

I Danmark och Tyskland har man, till skillnad mot i Sverige, sagt ja till cannabis för medicinskt bruk. Enligt vissa källor som jag stött på nätet så tillåts enskilda patienter.

Det enda företag som jag känner till i Sverige och som är inom Cannabissektorn är Heliospectra. Företaget tillverkar LED-lampr för växthus och som sägs förkorta odlingstider, öka kvaliteten samt minska elförbrukningen. Heliospectra handlas på First North i Sverige.

I Danmark finns det så vitt jag har kunnat hitta endast ett företag som kan klassas som cannabisaktie och som heter Stenocare A/S och som finns listad med sina aktier på Spotlight stockmarket. Stenocare är verksamt inom medicinsk cannabis och hoppas kunna dra nytta av Danmarks hållning och inställning till medicinskt cannabis som togs i November 2016. I Danmark kan läkare skriva ut Cannabis på recept för patienter som exempelvis har MS, kronisk smärta, paraplegi och illamående och kräkningar. Egentligen rör det sig om ett pilotprojekt i Danmark.

Skall man köpa Cannabisaktier istället för Bitcoin?

Det har jag ingen aning om för närvarande men det är inte helt ovanligt om man skall tro på denna artikel från Dagens Industri.

Video om Cannabisaktier och om den Marijuana-ETFén som finns att handla

Här nedan finns en video som beskriver ETF’en Horizons Marijuana Life Sciences Index ETF närmare.

Befinner sig cannabisaktier i en bubbla?

Personligen så tror jag inte det. Jag tror att det här är en bransch som har många fina år framför sig och som kommer att visa en fin tillväxt. Genom att en hel del kvalitetsbolag såsom exempelvis Coca Cola och Altria börjat att intressera sig för cannabisaktier så ser det mycket ljust ut tycker jag. Sedan kommer det givetvis gå upp eller ned under tiden och det kommer att finnas en risk att man köper in sig dyrt. Men om man är långsiktig så tror jag att man har en bra investering framför sig.

En joker i rockärmen för cannabisaktier

Den kanske största jokern i rockärmen för dessa så kallade marijuanaaktier är det faktum att fler och fler länder troligen kommer att gå samma väg som Canada har gjort.  Vad händer om fler länder legaliserar? Ja, de företag som är tidiga kommer att ha en fördel och tjäna ännu mer pengar på detta. Svårare än så är det inte.

Grymma poden Hur kan vi? med den personliga favoriten Navid Modiri diskuterar här ämnet och knyter an det till Sverige.

Var är Cannabis och Marijuana lagligt?

Cannabis är olagligt i alla länder förutom Uruguay. I Canada är det lagligt från 17 oktober 2018.

Var i USA är Cannabis för medicinskt bruk (och ”recreational”) lagligt?

Nedan karta visar var marijuana är lagtligt i USA. (gäller medicinskt och ”recreational”)

stater lagligt cannabis

stater lagligt cannabis

Leave a Reply

CommentLuv badge
WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com