Fastighetsaktier med hög utdelning

Last Updated on 4 April, 2022 by Håkan Samuelsson

Det blir mer och mer populärt att leta efter fastighetsaktier med hög utdelning. Det finns relativt många fastighetsbolag och fastighetsaktier som har en hög direktavkastning tillgängliga för svenska investerare. 

Precis som med andra aktier påverkas direktavkastningen av kursutvecklingen. Dessutom påverkas direktavkastningen av hur stora utdelningar fastighetsbolaget har.

Så här hänger det ihop:

Direktavkastning = Utdelning / Aktiekurs

Fastighetsaktier med hög direktavkastning

Här är en lista med den genomsnittliga direktavkastningen i fastighetsbolag i Sverige, sorterat på högst direktavkastning.

Fastighetsaktie

Direktavkastning, snitt 5 år
Saltängen Property8.9%
Kallebäck Property8.2%
Link Prop7.0%
Sydsvenska Hem6.8%
Akelius D6.4%
Torslanda Property6.4%
Bonäsudden6.2%
Delarka5.6%
Sagax D5.2%
Diös4.9%
SPPC4.9%
NP34.8%
Corem A4.2%
Corem B4.2%
Castellum4.0%

Ska man köpa fastighetsaktier med hög utdelning?

Generellt sett finns det få anledningar att sikta på så hög utdelning som möjligt. Det kan till och med vara som så att en hög utdelning signalerar att risken är hög i bolaget och att kursen sjunkit av en anledning. Sjunkande kurs ger högre direktavkastning, allt annat lika.

Dessutom är det ofta en bättre affär att försöka hitta fastighetsaktier som har en bra utdelningstillväxt istället för att fokusera på direktavkastningen. Det brukar kunna ge mer avkastning på sikt eftersom utdelningstillväxten tenderar att driva upp aktiepriset. Totalavkastningen blir då högre.

Vill du veta mer om fastighetsaktier generellt? Läs gärna Fastighetsaktier 2021 – 29 Bästa Svenska Fastighetsbolag | GUIDE.