April 4

Köpa guld – Hur gör man & var köper man guld?

Last Updated on 16 July, 2024 by Håkan Samuelsson

Hur och var kan man köpa guld? Det finns flera sätt att spara eller investera dina pengar. De flesta vill att resurserna förökas, det vill säga att du inte bara ska kunna ha dina ursprungliga pengar men få lite extra.
Gärna ganska mycket extra, speciellt som allt andra ökar i pris. Med tanke på hur pass osäker marknaden kan vara har många vänt tillbaka till ett urgammalt sätt att investera. Ädla stenar och att köpa guld är något som aldrig förändras, det är bara värdet av dem som går upp eller ner.

Guldaktier och köpa Guld ETF

För de som inte behöver investera i guld och äga sitt guld direkt så erbjuder guld-ETF:er en bra investeringsmöjlighet. En ETF kan liknas vid en fond som handlas som en aktie på börser som Stockholmsbörsen i Sverige eller NYSE i USA. Ett exempel på en sådan är. SPDR Gold Trust med symbolen GLD  (Avanza) eller IAU (Avanza).  Den representerar lite mindre än en tiondel av en uns guld. ETF:er äger fysiskt guld och lagrar det och fungerar som en support och stöd för ETF-aktiernas värde.
Fördelarna med att köpa guld genom guld ETF:er som GLD (Avanza) och IAU (Avanza) är att du kan köpa eller sälja aktierna närsomhelst då aktiemarknaden är öppen och transaktionskostnaderna är mycket lägre jämfört med fysiskt guld. En del som vill investera i guld gillar inte ETF: er eftersom de är en finansiell tillgång och inte ger dig en konkret fordran på det fysiska guldet som ETF:en äger.
Om du istället vill köpa guld genom att äga en ETF som är inriktad på guldaktier så har du en lista från Avanza med amerikanska och kanadensiska ETF’er här:

Guldaktier Avanza – lista

Här är en lista om du vill köpa guldaktier hos Avanza. I den här listan har Avanza samlat bolag som på olika sätt är kopplade till gruvverksamhet för utvinning av guld.
Klicka här på Guldaktier för att komma till listan nedan.
target="_blank">köpa guld

Varför köpa guld?

De flesta som följer med i nyheterna vet att börsen inte alltid är den mest stabila platsen. Det går upp och ner, och det är inte alltid lätt att tjäna pengar. Många känner därför att det är säkrare att investera i något som upplevs stabilt.
Genom tiderna så har metallen alltid varit ett sätt att samla på sig rikedomar. I de delar av världen där pengar inte har något värde så är guld fortfarande den viktigaste formen av resurser. Men även i utvecklingsländer är det vanligt att köpa guld eller silver.

Världen i blåsväder

När världens skulder är i blåsväder och ska regleras så är både guld och silver en möjlig investering som kan stiga i värde. Men även när valutor revideras eller det är konflikter så kan köpa guld vara en tryggare tillflyktsort. De står många gånger emot inflationer och låga räntor och kan vara en jämnare form av investering.
Det är inte ovanligt att investera i guld och ha det i portföljen och att försöka fördela sina tillgångar jämnt. Aktier har sin plats, guld och andra råvaror bör också finnas med. Inom varje grupp finns det sedan flera olika alternativ och sätt att tjäna pengar på.
Det handlar om både långsiktiga investeringar och de med kortare löptid. En del experter brukar rekommendera att ha i alla fall en 5-10% guld i portföljen. Andra ädla metaller eller råvaror kan också inkluderas i denna summa.

Guld och ränta

Att köpa guld ger dig ingen ränta som när du sätter in pengar på en bank. Men om du ser på utvecklingen så håller sig guld alltid högt uppe på listan av bra investeringar. Under flera år har även priserna gått uppåt utan att hejdas.
Det anses därför av många som ett säkert och lönsamt sätt att investera i. I kristider kan om man vill köpa guld ha en tendens att stiga i värde, vilket gör det till en bra buffert. Det är en realtillgång, och påverkas därför inte så mycket av inflationen.

Inte alltid bra avkastning

Eftersom att det inte alltid ger bra avkastning så brukar det inte vara den huvudsakliga investeringen eller metoden för att tjäna mer pengar. Det kan vara bra att ha som en hedge i portföljen. När aktiemarknaden går ner har du guldet som då brukar stiga i värde. Guldet kan sedan säljas för att köpa aktier billigare som då många gånger har blivit högre värderat.
Det rekommenderas inte att investera allt du äger och har i att köpa guld, såvida du inte vet exakt vad du håller på med. Att köpa och investera i Guld innebär inte att det alltid stiger i värde som aktier, utan inskaffas ofta mest för sin stabilitet. En liten del av portföljen kan dock med fördel investeras i guld.

Hur investerar du och köper guld?

Det finns flera olika sätt att köpa guld på. Alla har sina för-och nackdelar, så det är upp till dig att välja ett sätt som passar dig personligen. Naturligtvis har även mängden något att säga om hur du kan investera i metallen.
Det är inte alla sätt att köpa som passar dig som har ett mycket stort kapital. Poängen är hela tiden att ha en trygghet, något att falla tillbaka på som inte kostar för mycket att underhålla.

Fysiskt guld eller inte?

Du kan välja mellan att investera i guld i fysisk form, som du kan röra vid, eller att äga och köpa metallen på pappret. Men även inom dessa två huvudgrupper har du flera alternativ att välja mellan. Informera dig om vad som gäller så att du kan göra en riktigt bra investering.
Vissa alternativ innebär större risker än andra. Sedan har du personligt tycke, det finns de som helst vill kunna se sitt guld medan andra bara vill investera.
Det finns naturligtvis flera lagar och regleringar runt guldhandeln. Bland annat så är det idag förbjudet att köpa från vissa länder. Sverige har inte varit så aktivt med att köpa guld men detta börjar ändra på sig. Att köpa är nu momsbefriat och räknas som statslös valuta, vilket har gjort det lättare att satsa på det som en investering. Länder som länge varit starkt involverade i att köpa guld som en investering är Japan, USA samt flera europeiska länder.

1. Investera i guld i fysisk form (guldtacka) som levereras till dig personligen

Det här är lite som de rika männen förr i världen som köpte guldarmband och andra smycken åt sina fruar. Ju mer de hade på sig desto bättre. Det var en investering i investeringsguld som du kunde se och röra vid. Du visste vad du var värd, eftersom det var något påtagligt. Idag kan du naturligtvis köpa guld i smyckeform, så att du både kan njuta av det och samtidigt ha ett sparkapital.
En nackdel med investeringsguld är att du betalar inte bara för själva metallen utan även arbetet. Det är inte alltid detta avspeglas om du vill sälja dina smycken. Då är det ganska vanligt att bara få betalt för metall och stenar, baserat på vikt och inte form. Smyckets historia eller affektionsvärde tas inte heller med i beräkningen.
Det vanligaste sättet för den som ser efter en investering i investeringsguld är därför att köpa guldmynt eller guldtackor. Guldtackor tillverkas i Sverige i olika storlekar. Du kan också köpa utländska guldtackor, och då är de tyska och schweiziska det vanligaste valet. För att vara säker på att metallen framställs på korrekt sätt kan du välja de som är LBMA-certifierad (London Bullion Market Association). Detta gör guldtackorna lättare att sälja eftersom de är garanterat rent guld. De är kända på marknaden och det blir ingen diskussion om ursprunget.

Guldmynt

Guldmynt finns i två olika utföranden. Dels har du samlarmynt eller historiska mynt. Principen med smycken kan även tillämpas på samlarmynt. Du betalar mer än de är värda sin vikt i guld eftersom du ger något för hur pass eftertraktade de är. Om du sedan vill sälja dem i en kris så får du troligtvis bara betalt för själva guldet. En del tycker därför inte riktigt att de kan räknas som en investering i metallen .
Sedan finns det guldmynt som bara tillverkas för att köpas och säljas. De kallas för bullionmynt och innehåller exakt ett troy ounce av rent guld, vilket är det samma som 31,1025 gram. Beroende på vilken karat myntet har kan det vara tyngre eller lättare eftersom innehållet av rent guld måste vara det samma. Dessa mynt är lätta att hantera, och fungerar på samma sätt som guldtackorna.

Nackdelar och fördelar med att förvara guld själv

Det finns flera fördelar med att investera i guld och förvara det själv.

 • Ingen kan ifrågasätta vem som äger metallen. Det är helt uppenbart ditt, och du har alla papper för att stödja detta.
 • För en del är det en skön känsla att kunna titta på sina ägodelar. Speciellt om du satsar på historiska mynt som ju ser annorlunda ut och har ett visst estetiskt värde också.

Som med allt annat finns det också en del nackdelar med köpa guld i fysisk form.

 • Det kan vara nog så dyrt att hitta bra förvaring. Du kan ju inte bara ha guldet i byrålådan utan det måste förvaras och försäkras på ett godkänt sätt. Idag är det inte alla banker som har bankfack och ofta är de reserverade enbart för deras kunder. Vissa former av fysiskt guld räknas också som kontanter och får därför inte förvaras i bankfack.
 • Transporten kan också vara dyr. Metallen är tungt och om du köper en viss kvantitet så blir både frakt och försäkring avsevärd.
 • Det kan vara svårt att sälja mindre delar av dina besparingar. Du kan inte dela en guldtacka i flera små bitar, även om det kan vara lättare att sälja av enstaka mynt.
 • Premien vid försäljning är relativt hög. Den så kallade spreaden blir större när du säljer ditt guld direkt. För att hitta bra köpare tar en del personer med sig guldet till de länder där handeln är mer vanlig. Där har de större chans att hitta köpare som är villiga att betala ett gott pris.
 • Försäljare av guld är bland annat Tavex, Guldcentralen, BullionVault Guld och Liberty Silver med flera.

Men det är alltså inte bara nackdelar med att köpa guld, utan det här är helt klart ett bra sätt att investera för din framtid.
köpa guld

2. Köpa guld och silver i fysisk form som är allokerat till dig

Det här är ett vanligt sätt att köpa guld och silver. Du står som ägare, men säljaren förvarar guldet åt dig. Ett alternativ här är att låta en tredje part ta hand om guldet. Allokerat guld är din ägodel men du slipper allt jobb med hanteringen.
Även här finns det för-och nackdelar som du bör tänka igenom innan du beslutar att investera i guld.

 • Det är inte alltid så lätt att verifiera guldet. Du måste lita på en utomstående part, så här är det viktigt att ha ett bra samarbete. Idag finns det flera aktörer som du kan köpa guld av, varav flera stycken är pålitliga och väl renommerade.
 • Du betalar en avgift varje år för lagring av guldet. Det är dock inte så mycket och kan ofta vara lägre än andra former av guldinvestering. Om det är fråga om en fast summa så blir det billigare ju större kvantitet du har.
 • I vissa tillfällen måste du investera i guld för en större summa för att kunna öppna konto. Gäller främst för de som beslutar sig för att köpa guld i andra länder och som ibland har dessa restriktioner för utlänningar.
 • Något liknande punkten ovan så lönar det sig helt enkelt inte vid lägre summor att köpa guld. Kostnaden för valvet är så pass hög att du måste köpa guld för mycket pengar för att det ska löna sig jämfört med pappersguld. När du väl kommer över gränsen med värdet så blir det relativt billigt.

Fördelarna att köpa guld på detta sätt är främst kopplade till det faktum att du inte har guldet i handen, att det befinner sig någon annanstans.

 • Inga fraktkostnader, det är bara fråga om ett ägarbyte. Allt sker mer eller minder på papper vid detta sättet att investera i guld.
 • Du slipper hela hanteringen med allt vad det innebär av att försäkra och hitta bra förvaring. Denna del av försäljning sköts av andra, det enda du behöver göra i princip är att betala och investera i guld.
 • Guldet är ofta helförsäkrat. Det är en långsiktig förvaring och investering som backas upp av stora kvantiteter.
 • Det brukar vara lättare att kunna sälja delar av din investering, istället för att bryta loss en stor procent.
 • Med vissa försäljare kan du välja var i världen ditt guld ska förvaras. Detta gör det också lättare för dig att se det själv. Att kunna se och röra vid sitt guld har stort värde i sig själv för vissa personer.

Hela tiden så handlar det alltså om fysiskt guld, även om du inte kan ta på det. I alla fall inte utan att ta dig till lagret där det förvaras.

3. Oallokerat guld och silver

Det här är ett vanligt sätt att investera i guld och silver på. På sina håll kallas det också för pappersguld eftersom du egentligen inte äger något riktigt guld. Du köper istället rätten till en viss mängd guld av till exempel en bank. Istället för att de ger dig en guldtacka så får du ett skuldebrev. Det ger dig rätt till en viss mängd guld, enligt den kurs det stod i när du köpte det.
Handeln med denna form av värdepapper är stor. Det kostar inte så mycket eftersom hantering och förvaring befinner sig på ett minimum. Guldet flyttas aldrig utan förblir i bankens ägo. Och det är här som problem kan uppstå.

Banken står i skuld till dig

Banken står i skuld till dig, men äger fortfarande guldet. Så om det skulle bli kris får du ställa dig i kön med fordringsägare. Skulle det värsta ske och banken går omkull så förlorar du din investering. Konkursförvaltningen kommer att betala ut så mycket som möjligt, men det är ofta bara en bråkdel av vad som investerats. Annars hade troligtvis inte banken gått under.
Nu är det inte så ofta som banker går omkull, så det är fortfarande ett bra sätt att handla med guld på. Det viktiga är alltid att du är medveten om riskerna och att du aldrig investerar mer än du är villig att förlora. I gengäld så får du ett relativt billigt sätt att köpa guld på. Eftersom guldpriset gått uppåt i en stabil kurva så kan det löna sig.

4. Köpa guld (och silver) i form av värdepapper

Det här är också en mycket vanlig form av guldhandel och att investera i guld på. Dessa börshandlade fonder är lätta att investera och handla med. De kallas för ETF– Exchange Traded Fund, och är exponerade mot guldsektorn. Tidigare var hela fonden backad av fysiskt guld, men nu för tiden är det vanligt att bara delar av den är det.
Även här har du olika alternativ att köpa  guld på. Dels finns det ETF som bara har guldet som en garanti. De är mer eller mindre som vanliga värdepapper, och guldet är deras backning. Sedan finns det fonder som är direkt involverade i guld och utvinningen av guld. Det är alltså ett sätt att investera i en guldgruva.
Du kan köpa guld på detta sätt närhelst börsen är öppen. Det kostar inte så mycket att köpa och sälja dessa värdepapper, det är ju inte fysiskt guld som ska flyttas runt. En del har rest frågan om hur mycket guld det egentligen ligger bakom alla dessa värdepapper. Det verkar nämligen finnas mer guld på pappret än i verkligheten.

Värdepappershandel

Därför blir värdepappershandeln lik den med oallokerat guld. Du äger först och främst rätten till en viss artikel, i det här fallet har du köpt guld. Men det är banken som håller i det och om något skulle gå fel så har du inte samma rättigheter som med fysiskt guld.
Eftersom det är fråga om en fond kan också guldpriset påverka dina besparingar. Om de går uppåt så har du tjänat pengar vid eventuell försäljning. Men om det går ner så kan du riskera att förlora stort. Det är därför likt annan aktiehandel där det gäller att antingen känna till marknaden eller anlita någon som hjälper dig. ETF är en finansiell tillgång, ett värdepapper, om än baserat på guld.
Det finns restriktioner för vilka ETF du kan handla med. Bland annat så har den amerikanska marknaden stängts för EU-länder. Fortfarande finns det dock flera bra fonder som kan vara intressanta.

köpa guld
köpa guld

Bra alternativ till att investera i guld

Dessa är de vanligaste formerna av att investera i guld. Sedan finns det stor handel som de lite större komponenterna på marknaden sysslar med. Att köpa guld som derivatinstrument är riskfyllt men kan också löna sig. Sedan finns det guldlån, gold-swap och selling forward. Det är inte vanliga metoder för privatpersoner eller de som bara har begränsade tillgångar för investering.
Du ska inte alltid se på guldpriset för att veta om det är en bra investering eller inte. Att investera i guld har ett visst värde men det är också en form av valuta. För att få ett bättre grepp om vad du får när du vill köpa guld är att se vad du kan köpa för det. Valuta kan gå upp och ner, men det du måste ta med i beräkningen är värdet av vad du har.

Vad kostar en bil i guld?

Hur mycket kostar det att köpa en bil idag jämfört med för 20 år sedan? Hur många guldtackor får du betala för ett hus idag, och hur många kostade det tidigare? Detta är ett bättre sätt att förstå hur din investering har utvecklats.
Om du ser på just hus så kostar det ungefär lika många guldtackor idag som det gjorde för tiotals år sedan. Men priset på både guld och hus har gått upp rejält. Därför kan guld ses som en bra investering. Du köper det för ett visst pris men dess värde går hela tiden upp.
Ett litet problem här är att guldhandeln ofta sker i amerikanska dollar. Därför påverkar även den valutakursen din investering när väljer att köpa guld. Om dollarn står högt i kurs när du köper guld och lägre när du säljer så kan du förlora pengar. Det blir en valutainvestering samtidigt som du köper guld.

Sprid ut dina risker om du vill köpa guld

Det finns alltså flera olika sätt att investera i guld. Vad som är bäst för dig kan delvis bero på hur stort kapital du har till ditt förfogande. En del former av investering lönar sig bara för de stora spelarna. Och vissa sätt att köpa guld är bara till för de riktigt rika företagen. Eller de som är villiga att ta risker, som vet vad de håller på med och inte förlitar sig på hörsägen.
Att köpa guld kan ge dig en trygghet och säkerhet som andra former av besparingar inte kan erbjuda. Och det behöver inte alls kosta så mycket att investera i guld i din portfölj. Det rekommenderas att inte köpa allt guld på en gång. Att sprida ut inköpen och transaktionerna ifall marknadstimingen råkar vara fel. Då betalar du inte för mycket totalt utan det jämnar ut sig.
köpa guld

Köpa guld

Ganska många tycker att det fungerar bättre när de använder olika metoder för att köpa guld. Alla har ju sina risker och fördelar, och resultatet blir därför inte heller det samma. Under en tid kan du satsa på oallokerat guld, för att sedan köpa en viss mängd bullion-mynt. Värdepapper och fonder har sin plats, där blir det lite som vanlig aktiehandel.
Egentligen är det inte så annorlunda att investera i guld jämfört med andra investeringar. De flesta tycker om att sprida ut sin handel när dem väljer att köpa guld. Ju mer du kan om en viss metod desto lättare blir det att tjäna mer pengar. Du vet vilka risker du kan ta men också när du ska ta det lite lugnare. Precis som allt annat så är det fråga om intresse och möjligheter att köpa guld. Har du någon som tar hand om din portfölj och dina investeringar så kan du diskutera vilka möjligheter du har att inkludera och investera i guld.
Att investera i guld fortsätter att vara en bra investering. Det är något påtagligt och fysiskt som du vet existerar när du köper guld. I alla fall i de flesta sätten att köpa guld på. Värdet i att köpa guld faller aldrig bort, utan det har alltid lönat sig att köpa. För att kunna tjäna stora pengar på att köpa guld krävs det både kunskap och en känsla för handel. Men många vill bara ha en trygghet och lite säkerhet mot en ostabil ekonomi. Då kan det passa bra med guld.

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Japanska Yen – information om valutan Yen

Japanska Yen – information om valutan Yen

Hur påverkar stigande räntor din aktieportfölj och dina aktier?

Hur påverkar stigande räntor din aktieportfölj och dina aktier?