May 25

50 fakta du inte visste om guld

Last Updated on 19 October, 2023 by Håkan Samuelsson

50 fakta du inte visste om guld.

Finns det någon metall som har fascinerat människor lika länge som guld? Nej, det gör det nog inte och det är precis därför vi ska prata om just guld idag! Här kommer 50 intressanta fakta som du antagligen inte visste om guld.

 1. Under årtusendena har vi människor grävt upp ca 200.000 ton guld. Från början kom nästan allt vårt guld från ytan, till exempel från floder som under den amerikanska guldruschen.
 2. Ordet guld kommer från det gamla engelska ordet ”gyldan” vilket i sin tur kommer från det germanska ordet ”gulþa”
 3. Forskare uppskattar att det finns ca 10 miljarder ton guld i haven. Tyvärr är det alldeles för dyrt att utvinna det. Med våra nuvarande metoder skulle det kosta mer att utvinna guldet än vad det är värt. Därför får guldet nog stanna i havet ett tag till.
 4. Sedan 1950 tror forskare att vi har hittat ungefär 2/3 av allt guld som finns ovan jord. Det är därför nästan allt guld idag kommer från stora gruvor under marken.
 5. Vi har hittat guld på alla de 7 kontinenterna. I vår jakt på guld har vi till och med hittat det på Antarktiskt. Självklart finns det dock vissa länder som har mer guld än andra. Allra mest guld har vi hittat i Sydafrika.
 6. En karat var från början en enhet som baserades på växten ”Johannesbröd” då växten engelska namn är Carob. Karat står för hur stor andelen guld är. Rent guld är 24K. 18K guld betyder att 75% är guld och 25% består av andra metaller.
 7. Att förvandla vanliga material till guld är något som alkemister försöker uppnå och processen kallas för chrysopoeia, vilket är grekiska för guldsmed.
 8. Alkemister har försökt förvandla vanliga föremål till guld ända sen det forntida Egypten. Nu för tiden tror de flesta inte att det är möjligt men för bara några hundra år sen var forskarna övertygade om att det fanns ett sätt.
 9. Det äldsta guldobjektet som vi har hittat upptäcktes i Bulgarien. Upptäckten visar att vi hade lärt oss att jobba med guld redan för 6500 år sen. Det betyder att innan vi ens hade tämjt hästen hade vi upptäckt guld.
 10. Ungefär 50 år innan den välkända guldruschen i Kalifornien, 1848, skedde en mindre känd guldrusch i North Carolina. Den började när en 12-årig pojke hittade en guldklimp som vägde 7.7kg när han lekte vid en flod.
 11. De olympiska guldmedaljerna består mest av silver. Fram tills 1912 bestod medaljen enbart av guld men idag består den till ca 92% av silver. Endast 6 gram måste faktiskt vara guld enligt reglerna.
 12. Den största guldklimpen som vi någonsin har hittat kallas för ”Hand of Faith”, vilket kan översättas till ”Ödets hand.” Den hittades 1980 i Australien med hjälp av en metalldetektor och kan idag ses på ett museum i Las Vegas.
 13. Aztekerna hade ett eget ord för guld, ”teocuitatl”. Det kan ungefär översättas till ”Gudarnas avföring.” Aztekerna ansåg antagligen att guldet var en gåva från gudarna och de vördade det, till exempel genom att tillverka smycken av det.

 

Vetenskapliga fakta om guld

Här kommer några intressanta, vetenskapliga, fakta om guld.

 1. Guld är en ädelmetall. Det betyder att den inte rostar, blir missfärgat eller oxiderar när den kommer i kontakt med vatten eller luft. Detta kan också vara en anledning till att forntidens människor älskade ädelmetallen så mycket.
 2. Den kemiska symbolen för guld är Au vilket kommer från det latinska ordet för guld, ”aurum.” Översätter man ordet till svenska blir det ungefär ”lysande gryning.”
 3. Det finns 92 naturliga element på jorden och av dessa är guld nummer 58 när det kommer till ovanlighet. De ovanligaste elementen på jorden är metaller baserade på platina som Osmium, Rhodium och Iridium.
 4. Guld är nästan oförstörbart. Det betyder att vi ofta smälter, renar och återanvänder guld. Det betyder att guldet i din guldring kanske en gång användes till romerska mynt eller ett medeltida smycke!
 5. Den nuvarande standarden av karat på 200mg infördes inte förens 1907 och det dröjde ända till 1913 innan USA accepterade den. Innan det varierade standarden från 187, ända upp till 215.99 mg.
 6. Kan rent guld formas för hand? Något som många inte vet är att rent guld faktiskt är ganska mjukt. Det betyder att rent guld faktiskt kan formas för hand. För att göra det hårt nog att använda i smycken och mynt måste man blanda in en mindre mängd av andra metaller. Ofta används silver eller nickel.
 7. Nästan allt guld som vi har på jorden kommer faktiskt inte från jorden från början. Den största mängden kommer från meteoriter som träffade jorden för ca 200 miljoner år sedan.
 8. Vissa människor som lider av reumatism får sprutor med flytande guld för att minska inflammationen. Variationer av denna behandling har använts ända sen 1920-talet men det var inte första gången som guld använts som medicin. Redan för flera tusen år sen drack man i kina mindre mängder guld eftersom det ansågs kunna förlänga livet.
 9. Det är inte enkelt att smälta guld. Det smälter inte innan det kommit upp till en temperatur på 1064 grader Celsius eller 1947 grader Fahrenheit.
 10. Långt ner i jorden, under extremt högt tryck, finns det ibland sprickor mellan stenarna, fyllda med vatten. Vid en jordbävning händer det att dessa sprickor vidgar sig vilket omedelbart förångar allt vatten vilket bara lämnar kvar koldioxiden som fanns i vattnet. Denna process tror forskare nu kan skapa guld.

 

Finansiella fakta om guld

Gillar du att investera i guld? Här kommer några finansiella fakta om guld som du kanske inte kände till.

 1. Guld är den mest populära ädelmetallen när det kommer till investeringar. Kanske beror det på att vi människor länge använt guld som en grund i vår ekonomi.
 2. De flesta västerländska länder använde guldstandard i sin ekonomi ända fram till 1971. Ända fram till 1971 kunde du alltså i teorin byta dina pengar mot guld hos staten. Nu för tiden finns det inte tillräckligt med guld för att det ska vara möjligt, något som oroar många människor.
 3. Priset på guld svänger hela tiden och det kan ofta kopplas till olika ekonomiska händelser. Trots det ser många guld som en säker investering vid finanskriser. Guld brukar nämligen inte svänga lika mycket som den övriga börsen, oavsett om den stiger eller sjunker.
 4. Schweiz var det sista landet som lämnade guldstandarden när de gick med i IMF 1999. Innan dess hade staten alltid 40% av landets valuta i guld.
 5. Guld är faktiskt inte den dyraste metallen längre. För första gången på flera tusen år har guld blivit besegrad. Sedan 2018 är det i stället Palladium som är världens dyraste metall.
 6. De första guldmynten skapades av Kung Croesus av Lydia. Dessa skapades 540 f.Kr. Genom att skapa mynt blev det lättare att betala och ta betalt med guld. Tidigare var köpmännen tvungna att väga guldet varje gång någon ville handla.
 7. Men det tog inte lång tid innan man började inse att det blev billigare att tillverka mynten om de inte var gjorda av rent guld. Henry VII, Nero och Diocletian var bara några som började införa dessa policys.

 

Fakta om Fort Knox

Fort Knox är utan tvekan en av världens mest kände byggnader. Här är några av de mest intressanta sakerna som vi lyckats hitta.

 1. Fort Knox byggdes 1936 men det första fortet vid platsen byggdes redan 1861, under det amerikanska inbördeskriget. I mars 2021 hade Fort Knox över 147 miljoner troy ounces (ozt) av guld men som mest har Fort Knox haft hela 649.9 miljoner ozt. Den mängden registrerades den 31 december 1941.
 2. Forskare uppskattar att ungefär 2% av allt guld som finns på jorden finns i Fort Knox.
 3. Fort Knox innehåller ungefär 50% av hela USA:s guldreserv.
 4. USA har tagit extrema åtgärder för att skydda sitt guld. Fort Knox skyddas av 30.000 soldater, ett minfält och attackdrönare. Skulle du ta dig förbi allt det har du också 20 ton tunga dörrar mellan dig och guldet. Dörrar som ingen enskild person har kombination till. På grund av detta har Fort Knox aldrig blivit rånat. Ingen har någonsin ens försökt.

 

Guld – Fakta

Självklart kunde vi inte skriva den här artikeln utan att ha med lite roliga fakta om guld också.

 1. 2010 kom den första guldautomaten. Den finns i Abu Dhabi och priset uppdateras hela tiden för att reflektera marknaden. Som om det inte vore nog att sälja guld så är hela maskinen också täckt av guld.
 2. Elvis Presley var en stor samlare av bilar och ägde faktiskt den första prototypen av Stutz Blackhawk. Denna bil är unik av flera olika anledningar, inte minst tack vare alla sina detaljer i 24K guld. Till exempel registreringsskylten var gjord helt i guld.
 3. 2002 såldes ett speciellt mynt på auktion. 1933 Double Eagel 20$ myntet såldes för 7.59 miljoner dollar och är därmed världens mest värdefulla guldmynt. Endast 20 av dessa mynt existerar.
 4. Av ett enda uns av guld kan man skapa en platta som täcker 9.2 kvadratmeter.
 5. 1869 hittade två australiensare världens då största guldklimp som fick namnet ”Välkommen främling.” Den var 25X63 cm stor innan den smältes ner.
 6. När Dennis Kozlowski var VD för Tyco International så köpte han ett duschdraperi till sin hushållerska gjort av guldtrådar. Det kostade honom 6000 dollar. Några år senare fälldes han i domstol för att ha förskingrat närmare 100 miljoner dollar från företaget och dömdes till 25 år i fängelse.
 7. Rent guld orsakar inga hudirritationer. Människorna som lider av detta reagerar oftast på metallarna som blandas med guldet, till exempel silver eller nickel. Desto renare guld, desto mindre hudirritationer brukar folk drabbas av. Tyvärr är rent guld alldeles för mjukt för att kunna användas för smycken. Därför behöver man alltid blanda in någon annan metall.
 8. Av ett enda uns av guld kan man skapa en tråd som är 8 km lång.
 9. Enligt Guiness rekordbok så är världens största guldmynt Vienna Philharmonic. Myntet kom i cirkulation 2004 och väger 31.1 gram. Dess diameter är 3.7cm och myntet har ett värde på €100.
 10. Du kan faktiskt äta guld i små mängder. Det är inte helt ovanligt att finare restauranger blandar in lite guld i sin mat och dryck. Det är osäkert om detta faktiskt tillför något till smaken men det ser fint ut.
 11. Eftersom guld är så formbart och inte lätt bryts ner i kroppen har det använts för att stärka eller laga tänder i minst 4000 år. Historierna om pirater med guldtänder är därför inte så otrolig som man först kan tro.
 12. En normal människokropp innehåller ungefär 0.2mg av guld.

 

Guld i moderna tider

Hur har guldet då utvecklats i våra moderna tider? Här kommer fyra snabba fakta.

 1. Världens största producent av guld är i nuläget, 2022, Kina, följt av Australien, Ryssland och USA.
 2. Kina är också världen största konsument av guld. Detta beror till stor del på deras stora produktion av teknikdelar, deras smyckesindustri och centralbankens reserver.
 3. Guld är perfekt när det kommer till att leda elektricitet och det missfärgas aldrig. Det är därför som man nästan alltid använder guld i avancerade teknikprylar. Enda anledningen till att koppar fortfarande används i ledningar i stället för guld är priset, en hel ledning i guld skulle bli alldeles för dyrt. Dessutom är risken för stöld mycket mindre med koppar.
 4. Visiren som astronauterna har på sina rymddräkter är täckta av ett extremt tunt lager guld för att minska hettan och bländningen från solljus.

Smycken, teknik och pengar. Finns det något som guld inte kan användas till? Guld är utan tvekan en av de mest användbara metallarna och en av de metaller som kommer att följa oss långt in i framtiden. Om du vill lära dig mer om guld och mycket annat är det bara att fortsätta läsa. Vi älskar att skapa artiklar som hjälper folk så om det finns något särskilt du vill lära dig mer om får du gärna kontakta oss!

Related Posts

Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Faktorinvestering – Förstå de underliggande principerna

Faktorinvestering – Förstå de underliggande principerna

Investeringsstrategi för långsiktigt sparande: Så här bygger du en robust portfölj

Investeringsstrategi för långsiktigt sparande: Så här bygger du en robust portfölj