April 4

Kvartalsutdelare – De bästa Svenska och Norska kvartalsutdelarna?

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

Här har jag listat alla Svenska aktier och Norska aktier som är kvartalsutdelare. Det vill säga utdelningsaktier som betalar ut aktieutdelning fyra gånger per år. Dem är så kallade kvartalsutdelare och delar alltså ut pengar varje kvartal. I Sverige finns det inga aktier som är månadsutdelare så vi får nöja oss med en hel del svenska kvartalsutdelare istället. Återigen är det absolut viktigaste att bolaget i sig mår bra och kan prestera över tid, snarare än när på året eller hur ofta bolaget delar ut sin utdelning. Vi börjar nedan med Svenska kvartalsutdelare och längre ner hittar du Norska kvartalsutdelare.

Svenska kvartalsutdelare

Svenska kvartalsutdelare TICKER SYMBOL
Tre Kronor Property Investment nt 3KR
Torslanda Property Investmentnt TORSAB
Solnaberg Propertyty SOLNA
  Saltängen Property Invest SAPIAB
  Sagax pref D SAGA D
  Pfizer PFE
 Obducat PREF B OBDU PREF B
  Mälaråsen MALAR
Lundin Energy gy LUNE
Lundin Mining Corporation on LUMI
  Lucara Diamond Corp LUC
  Logistri LOGIST
Link Prop Investment LINKAB
  Kungsleden KLED
  Klövern B KLOV B
  Klövern A KLOV A
Kallebäck Property Investst KAPIAB
 Hemfosa Fastigheter HEMF
 Eniro pref ENRO PREF
  Delarka Holding DELARK
  Cibus Nordic Real Estate CIBUS
  Bonäsudden Holding BONAS
  Autoliv SDB ALIV SDB
 Akelius Residential Pref AKEL D

Alla Svenska kvartalsutdelande aktier på den här sidan kan handlas hos Avanza och Nordnet.

Aktieportföljer och fondportföljer med resultat sedan 2008!

Norska kvartalsutdelare

Här är en lista med Norska kvartalsutdelare som enkelt kan köpas genom svenska nätmäklare.

Norska kvartalsutdelare TICKER SYMBOL
 TGS-NOPEC Geophysical Company ny TGS
  Ocean Yield OCY
  Mowi MOWI
  Equinor EQNR

 

Alla Norska aktier på den här sidan kan handlas hos Avanza och Nordnet.

Fördelar med kvartalsutdelare

En fördel med kvartalsutdelare jämfört med årsutdelare är att du får tillgång till pengarna från aktieutdelningen snabbare. Om man köper en aktie i April med årsutdelning så måste du vänta nästan ett helt år innan du får en utdelning. Kan du istället köpa en aktie med kvartalsutdelnig så får du snabbare ihop pengar till nya aktier eller till konsumtion om det är ditt mål med ditt aktiesparande och dina utdelningar.

Det är svårt att hitta några direkt fördelar med kvartalsutdelare jämför med månadsutdelare. Det finns dock en studie som kan vara intressant. En artikel som är från InvestSomeMoney där dem tar 3 utdelningsaristokrater med kvartalsvis utdelning och istället gör så att dem delar ut månadsvis. I den undersökningen lyckades månadsutdelare prestera lite bättre än kvartalsutdelare men bara med en liten marginal Läs gärna artikeln. Den går in på djupet mer och ger mer info om jämförelsen.

Fördelar med månadsutdelare

En fördel med månadsutdelare är att du får tillgång till pengarna från aktieutdelningen snabbare. Om man köper en aktier i April med årsutdelning så måste du vänta nästan ett helt år innan du får en utdelning. Det kan vara segt. En nackdel med månadsutdelare är att dem delar ut mindre pengar iom att dem delar upp pengarna på 12 månader. Det gör också att det blir svårare att köpa nya aktier om det är ditt mål.
Om ditt mål bara är att få en kontinuerlig inkomst per aktie, ja då är dem perfekta. En annan nackdel kan vara att många har en hög värdering. Det behöver inte vara ett problem så länge bolaget går bra och dem delar ut sina utdelning med jämna mellanrum eller rättare sagt varje månad. Månadsutdelare finns tyvärr inte i Sverige. Det finns inte många svenska kvartalsutdelare som inte är preferensaktier heller. Ett bra bolag som också är en stamaktie som finns är Hemfosa. Även Autoliv är en svensk kvartalsutdelare med bra direktavkastning.

När utdelningar sker beslutas på årsstämman

Historiskt har svenska bolag och aktier nästan alltid delat ut pengar på våren. Några få bolag har haft aktieutdelning vid andra tillfällen under året. I USA är det vanligare att man delar ut pengar kvartalsvis.
En anledning till detta är att man vid varje årsstämma beslutar om utdelningen. I Sverige är det istället aktieägarna som på bolagsstämman beslutar om utdelningen från bolagets aktier.
Fler och fler aktiebolag i Sverige har börjat att välja att istället dela ut pengar vid 2 tillfällen istället för ett. En gång på hösten och en gång på våren.
Aktieutdelningen beslutas alltid vid årsstämman och denna hålls normalt på våren. Då bestämmer man också hur mycket pengar som skall delas ut för bolagets aktier. Man bestämmer då också intervallen och när det skall delas ut aktieutdelning.

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Diversifiera din aktieportfölj – 6 tips som sänker risken

Diversifiera din aktieportfölj – 6 tips som sänker risken

Likaviktad eller värdeviktad aktieportfölj? – Vad är bäst?

Likaviktad eller värdeviktad aktieportfölj? – Vad är bäst?