April 4

43 Oljeaktier – investera i bra oljebolag

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

Oljeaktier är aktier i energibolag som prospekterar, utvinner, raffinerar, transporterar eller säljer olja. Vissa oljebolag har hand om hela kedjan från prospektering till försäljning till slutkund. Andra är bara aktiva i en del av värdekedjan.

Oljeaktier i stora oljebolag – lista

I denna lista samlar vi några av världens största oljebolag som det går att köpa aktier i. Tips – klicka på namnet så kan du läsa mer om varje oljeaktie hos Avanza!

Oljeaktie Typ Land
Exxon Mobil Integrated USA
Chevron Corporation Integrated USA
Royal Dutch Shell Integrated Nederländerna
PetroChina Company Unlimited Integrated Kina
TOTAL Integrated Frankrike
BP Integrated Storbritannien
China Petroleum & Chemical Corporation Integrated Kina
Petroleo Brasileiro Integrated Brasilien
Equinor Integrated Norge
Eni Integrated Italien
Suncor Energy Integrated Kanada
CNOOC Upstream Kina (Hongkong)
ConocoPhillips Upstream USA
EOG Resources Upstream USA
Enbridge Midstream Kanada
TC Energy Corporation Midstream Kanada
Enterprise Products Partners Midstream USA
Kinder Morgan Midstream USA
The Williams Companies MIdstream USA
MPLX MIdstream USA
Phillips 66 Downstream USA
Marathon Petroleum Corporation Downstream USA
Valero Energy Corporation Downstream USA

Investera i olja – olika slags oljeaktier

Om du vill investera i olja är det bra att börja med at bestämma vilken del av oljebranschen du vill satsa på. Bolag som är verksamma inom oljeindustrin kallas generellt sett för oljebolag eller petroleumbolag. Man brukar dessutom dela in oljeaktierna i olika kategorier beroende på hur verksamheten ser ut:

Upstream oljebolag

Ett oljeföretag som prospekterar och eventuellt också pumpar upp oljan ur marken kallas för ett upstream-bolag. Dessa oljeaktier har inget med distribution och marknadsföring att göra utan det tar andra oljebolag hand om. Svenska Lundin Energy (tidigare Lundin Petroleum) är ett bra exempel på en upstream-oljeaktie.

Midstream oljeföretag

Midstream kallas de oljebolag för som transporterar och distribuerar oljan. Dessa oljeaktier har sina främsta intäkter från avgifter som de tar ut av andra bolag. Därför är midstream-aktier inte så känsliga för fluktuationer i oljepriset. Enterprise Product Partners och Kinder Morgan är ett exempel på midstream-bolag.

Downstream oljebolag

Slutligen har vi alla de oljeföretag som raffinerar oljan och säljer den på marknaden som diesel, bensin, flygbränsle, fotogen och så vidare. Phillips 66 och Sunoco LP är två kända oljeaktier som jobbar downstream.

Integrated-oljeföretag

Vissa oljebolag är som sagt delaktiga i två eller tre av dessa moment i värdekedjan. Dessa oljeaktier kallas för integrated-oljeföretag eller integrerade oljebolag. Shell och ExxonMobil är två jättar som matchar denna beskrivning. Denna typ av oljeföretag är inte lika känsliga för oljeprisets volatilitet eftersom deras intäkter kommer från olika håll.

Oljeaktier och oljebolag i Sverige

För dig som intresserar dig för svenska aktier är det intressant att känna till att det faktiskt också finns flera svenska oljebolag. Här är en lista på alla oljebolag på börsen i Sverige:

Oljeaktier i Sverige Börsvärde
Lundin Energy 61731
Africa Oil 3629
International Petroleum 2937
EnQuest 2678
Africa Energy 2142
Tethys Oil 1600
Maha Energy 1286
ShaMaran 461
Crown Energy 461
Concordia Maritime 450
Misen Energy 115
Igrene 22
Dome Energy 20

 

Så gott som alla oljeföretag och oljebolad i Sverige jobbar med exploatering av olja och eventuellt också gas. Concordia Maritime är verksamt inom transport. Däremot finns det inga downstream-oljeföretag från Sverige.

Nordiska oljeaktier och oljebolag

Egentligen är Sverige inte särskilt verksamt i oljebranschen. Bland våra nordiska grannar sticker Norge ut. Det finns flera välkända norska oljebolag. Även Finland och Danmark har några enstaka oljeaktier.

Dessa är de tio största nordiska oljebolagen:

Oljeaktie Land Typ
Equinor Norge Downstream
Aker BP Norge Upstream
Neste Finland Downstream
Subsea7 Norge Service
TGS-NOPEC Norge Service
Frontline Norge Midstream
BW Offshore Limited Norge Service
Drilling Company Danmark Upstream
Hafnia Limited Norge Midstream
DNO Norge Upstream

oljeaktier

Så kan du investera i oljeaktier

Du kan köpa oljeaktier i både svenska och utländska oljebolag hos en nätmäklare som Avanza eller Nordnet. De flesta stora och medelstora oljebolagen finns med i deras utbud.

Vilka är de bästa oljeaktierna?

Hur vet man vilka som är bästa oljeaktier? Oljepriset är mycket volatilt vilket innebär att det svänger en hel del i procent upp och ner. Om du är mycket insatt i oljebranschen kan du tjäna pengar på denna volatilitet genom att köpa och sälja aktier i företag med olja som verksamhet eller olika börshandlade produkter med exponering mot oljepriset.

Om du inte är expert är det troligtvis klokare att satsa på mer defensiva oljeaktier. Hit hör de större oljeföretagen som ofta jobbar med hela värdekedjan (så kallade integrerade oljebolag).

Många av dessa är amerikanska oljeföretag men det finns även exempelvis Shell från Holland och TOTAL som är ett franskt oljebolag. BP kommer från Storbritannien. De är samtliga defensiva oljeaktier som också har utdelningar.

Oljeaktier med utdelningar

Just utdelningar kan vara en bra måttstock på hur bra investering det är eftersom det annars kan vara svårt för en oinvigd att värdera ett oljebolag. Titta på hur stabila utdelningarna är, hur många år oljeföretaget haft utdelning och ifall de tenderar att höjas över tiden. Kursutvecklingen är inte alltid lysande i oljeaktier men utdelningarna kan vara betydande.

Tänk också på att oljeindustrin är känslig för den omställning som många sektorer i världen nu gör till fossilfri energi. Vissa oljeaktier kan klara sig bättre än andra om de lyckas diversifiera verksamheten och öka andelen grön energi i sin produktmix. Ökade nya investeringar i gas kan också vara något som får vissa oljebolag att klara sig bättre framöver.

En investering kan både öka och minska i värde och det finns en risk och är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Vi använder cookies. Om du blir medlem så kan du logga in och ta del av våra aktieportföljer. Vi har även portföljer med vanliga fonder och ppm fonder och mycket mycket mer information och allt från trading, privatekonomi och investeringar. Ansvarig utgivare: Samuelssons Rapport, Stockholm.

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Diversifiera din aktieportfölj – 6 tips som sänker risken

Diversifiera din aktieportfölj – 6 tips som sänker risken

Likaviktad eller värdeviktad aktieportfölj? – Vad är bäst?

Likaviktad eller värdeviktad aktieportfölj? – Vad är bäst?