Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson
Läkemedelsaktier tillhör en av världens största branscher. I nedan lista finns några av de största läkemedelsföretagen i världen.
Läkemedelsföretag i Sverige är en stor del av den svenska exporten. Läkemedelsbolag utgör en så stor del som 5-10% av de svenska exportintäkterna.
Under 2019 exporterades läkemedel från Sverige till ett värde av över 105 miljarder kronor. Det visar SCB:s statistik för ”utrikes handel med varor”. Exportvärdet närmar sig det för personbilar och läkemedelsindustrin och läkemedelsaktier utgör en allt viktigare del av svensk export.
Även om många läkemedelsaktier och läkemedelsföretag fortfarande är i utvecklingsstadiet så finns det ändå en hel del stora bolag som tjänar miljarder kronor i intäkter från sina läkemedel.
Men vilka är de bästa läkemedelsaktier?
Nedan listar vi flera bra läkemedelsaktier. Inte vara svenska utan även flera utländska. Länkarna tar dig till Avanzas analyssidor.
AstraZeneca
Getinge
Novo Nordisk
Swedish Orphan Biovitrum
Elekta
Vitrolife
Pfizer
Novartis
Merck
Abbott laboratories
Eli Lilly
Avanzas temalista
Avanza har också en riktigt bra temalista för läkemedelsaktier som gör det lätt att filtrera fram olika aktier inom läkemedelssektorn. Den är en bra början i jakten på bra läkemedelsaktier.
Klicka på denna länken eller på bilden nedan för att komma till temalistan hos Avanza.
Hälsovårdssektorn och läkemedelsaktier är hem till några av de mest populära utdelningsaktierna. Betydelsen av hälso- och sjukvård i många konsumenters liv gör denna sektor med läkemedelsbolag till en av de mest stabila och lågkonjunkturbeständiga på hela aktiemarknaden och gör det möjligt för välskötta sjukvårdsföretag att höja sina utdelningar år in och år ut. Tydligen håller denna sektor en stor attraktion för investerare i utdelningstillväxt.
Varför investera i läkemedelsaktier?
Det finns ett antal grundläggande anledningar till att hälso- och läkemedelsaktier är tilltalande för självinriktade investerare. Först och främst är läkemedelsbolag utomordentligt lågkonjunkturbeständiga. Det här är viktigt. Konsumenterna är mycket mindre benägna att minska sina sjukvårdskostnader än de är för mer diskretionära kostnader som telekommunikation, kläder eller till och med verktyg. Den enda sektorn som kommer nära hälso- och sjukvården när det gäller lågkonjunkturen är dagligvarusektorn. Den observerbara konsekvensen av hälso- och läkemedelsöretagens nödvändighetsbaserade affärsmodeller är att deras aktiekurser tenderar att stå bra under perioder av lågkonjunktur.
Svensk läkemedelsexport
Svensk läkemedelsexport de senaste fem åren
2019: 105 mdkr
2018: 82 mdkr
2017: 74 mdkr
2016: 70 mdkr
2015: 71 mdkr
Det finns många läkemedelsaktier som noterade på den svenska börsen. En stor del av dessa är fortfarande i forsknings- och utvecklingsstadiet och har inte så stora intäkter i dagsläget.
Artikeln innehåller affiliatelänkar till Avanza.