MATS QVIBERG

 

.

Mats Qviberg – 18 tips till dig som handlar med aktier

Jag är ett stort fan av Mats Qviberg. Personligen tycker jag han är topp 5 av de vassaste finansmännen vi har i Sverige om inte den vassaste av alla. Enligt mig en otroligt underskattad finansguru. Hans Öresund är ett investmentbolag som är värt att hålla ögonen på. Avkastningen har varit fantastiskt de senaste åren.

Mats Qviberg

Mats Qviberg

Har du inte läst Mats Qvibergs bok ännu så har du trevlig läsning framför dig. Boken om Q heter den. Längst ner en bild när jag sitter på Första klass loungen i Tokyo och läser hans bok. Här kommer 18 heta tips.

 1. Mats Qviberg säger att man skall vara optimist – världsekonomin växer ständigt och det finns mängder av möjligheter till bra affärer.
 2. Ta inte för höga risker. Investera i stabila bolag, inte i aktier som du hoppas ska bli raketer. Undvik förhoppningsbolag.
 3. Lägg inte alla ägg i samma korg. Diversifiera om möjligt.
 4. Sälj de aktier som gått dåligt och behåll dem som gått bra Tänk dig ditt aktiesparande som en prunkande trädgård, där du är trädgårdsmästaren. Man sparar inte ogräset och slänger inte nyutslagna blommor. Sälj det som som inte stiger. Det blir mindre skatt och dessutom blir du av med skit som tynger dig.
 5. Mats Qviberg säger att man skall lyssna på sin omgivning och var bra på att nätverka. Idéer till bra affärer kan komma från var som helst.
 6. Börsen styrs alltid av rädsla och girighet. När ingen är rädd brukar kulmen nås på börsen. När alla är rädda är det dags att köpa aktier igen. Ett trick är att sälja när man blir glad av sitt kontoutdrag från banken och köpa när man hatar att läsa näringslivsdelen i morgontidningen.
 7. Mats Qviberg säger att man skall vara rädd för och undvika lättja. Jobba hårdare än alla andra.
 8. Konsten är att kunna övervintra i nedgångar
 9. Att köpa aktier i investmentbolag är smartare än att köpa fonder. Du köper ofta aktien till en rabatt och du slipper förvaltningsavgiften. Du kan också lita på att bolagets ledning har ett enda mål i sikte: att göra så bra aktieaffärer som möjligt. Affärer som kommer aktieägare till del.
 10. Han sparar inte i aktiefonder men tycker att bland annat AVANZA ZERO är en riktigt bra fond. Den tar inte ut någon avgift.
 11. Undvik bankers råd. Ju mindre kund du är hos en storbank, desto sämre råd får du. Du betalar stora avgifter och får dåliga råd och din förvaltning styrs amatörmässigt.
 12. Mats Qviberg säger att man skall använd hjärta, hjärna och mage i sina aktieanalyser. Hjärtat och hjärnan skall säga att börsen är på väg upp och framförallt magen skall känna att det är läge att köpa aktier.
 13. Var inte slarvig med dina pengar. Anledningen till att fler inte tjänar pengar på börsen tror han beror på att dom flesta är slarviga med sina sparpengar.
 14. Köp aktier i bolag som man tror på. Var långsiktig och peta inte för mycket i din portfölj. En eller ett par affärer om året brukar vara lagom.
 15. Han köper bara aktier  i bolag som han begriper sig på. Han låter sig inte förföras av förhoppningsbolag och han daytradar aldrig.
 16. Handla inte sönder din portfölj. Daytraders är inga hjältar utan förlorar oftast sina pengar förr eller senare. Gör inte samma misstag. Handla mindre ofta.
 17. Ha koll på vem som äger bolaget, vem driver det? Har du förtroende för dessa personer? Känner du förtroende för styrelsen? Det är bra om ordföranden är storägare i bolaget.
 18. Sätt ihop en portfölj med 10 bolag som du tror är vettiga investeringar. Behåll de som blomstrar, knipsa av de som vissnar.

Öresunds senaste aktieportfölj

//Informationen ovan har framförallt hämtats ur ”Boken om Q

Samuelssons Rapport - Mats Qviberg
Här sitter jag på Första klass loungen i Tokyo. Nästa anhalt Hong Kong med en bra (signerad) bok av Mats Qviberg.

Johan Qviberg

Johan är son till Mats Qviberg. Han är född 1981 och har gått på Handelshögskolan i Stockholm. Han jobbar mycket med startups och som affärsängel. Han sitter i styrelsen för flera bolag i Öresundsssfären.

Johan säger till DI i en intervju “I allmänhet tror jag att det finns en övertro på vad en investerare kommer att bidra med i det dagliga arbetet. Detsamma tror jag ofta gäller avseende namnkunnigheten hos investeraren. I slutändan är det entreprenören som kommer att göra jobbet och förhoppningsvis få stenen att rulla”.

Här kan du läsa om fler finansmän i Sverige och utomlands.

Du kanske också är intresserad av att läsa om följande finansmän?

Warren Buffetts 5 enkla tips för att lyckas med aktier

Gustaf Douglas

Christer Gardell – 7 tips till hur man lyckas med aktier

Tankar från en pitbull – Marty Schwartz | Market Wizards

John Templeton – 5 råd från en framgångsrik finansman

Erik Penser

Här är några av de större innehaven i Mats Qvibergs Öresund i dagsläget.

Fabege
Bilia
Svolder
Scandi Standard
Catena Media
Ambea
BioArctic
Bulten

 

Fabege

Fabege är ett fastighetsbolag med inriktning mot fastighetsutveckling och uthyrning av kontorslokaler. Bolagets verksamhet är koncentrerad till Stockholmsregionen, mot de tre delmarknaderna Stockholm innerstad, Solna och Hammarby sjöstad. Bolaget fastighetsportfölj består av 84 fastigheter till ett värde av 36,4 Mdr SEK. Uthyrningsgraden i förvaltningsbeståndet var 92%.
Börsvärde 39 032.41 miljoner
Öresund äger 10945000 aktier

Bilia

Bilia är en återförsäljare av person- och transportbilar verksam i Sverige och Norge med 92 anläggningar. I bolagets verksamhet ingår försäljning av nya och begagnade person- och transportbilar, finansiering, verkstadstjänster samt tillbehörs- och reservdelsförsäljning. I Sverige är bolaget auktoriserade återförsäljare av Volvo, Renault, Ford, Hyundai, Dacia, Mini, BMW Lexus och Toyota. Bolaget driver även Netbil, en auktionssajt för begagnade bilar.
Börsvärde 7 298.80 miljoner
Öresund äger 7844087 aktier

Svolder

Svolder är ett rent investmentbolag som huvudsakligen placerar i noterade aktier i svenska små och medelstora företag. Företaget bedriver aktiv aktieförvaltning med en placeringshorisonten som vanligtvis överstiger ett år. Någon bortre tidsgräns uppställs inte. Värdet på aktieportföljen var per den 31 maj 2015 uppgick till 1528 MSEK. Svolder hade andelar i 19 bolag, däribland Beijer Alma, Acando, Nolato, Saab och B&B Tools.
Börsvärde 2 534.40 miljoner
Öresund äger 4600000 aktier

Scandi Standard

Scandi Standard är producent av kycklingbaserade livsmedel i Skandinavien med marknad i Sverige, Danmark, Norge och Finland. Bolaget producerar, säljer och marknadsför kyld, fryst och förädlad kyckling under varumärkena Kronfågel, Danpo, Den Stolte Hane, och Naapurin Maalaiskana.
Börsvärde 3 567.29 miljoner
Öresund äger 7797497 aktier

Catena Media

Catena Media förser företag med kundanskaffning online, s.k. lead generation. Catena Media har medarbetare i USA, Australien, Japan, Serbien, Storbritannien, Sverige och Malta
Börsvärde 4 687.10 miljoner
Öresund äger 4863047 aktier

Ambea

Ambea är ett Nordiskt omsorgsföretag.Ambea erbjuder boende, stöd, utbildning och bemanning inom vård och omsorg.
Börsvärde: 5 815.02 miljoner
Öresund äger 4000000 aktier

BioArctic

BioArctic är ett svenskt forskningsintensivt biofarmabolag med målsättning att utveckla nya behandlingar som angriper orsakerna till sjukdomar som drabbar det centrala nervsystemet. Dessa typer av behandlingar brukar kallas sjukdomsmodifierande. De påverkar den underliggande sjukdomspatologin och kan förhoppningsvis stoppa eller påtagligt fördröja sjukdomsutvecklingen.
Börsvärde 9 695.40 miljoner
Öresund äger 2250000 aktier

Bulten

Bulten är en leverantör av fästelement till den internationella fordonsindustrin.Produkterbjudandet sträcker sig från
kundspecifika standardprodukter till kundanpassade specialfästelement och omfattar också teknisk utveckling, line-feeding, logistik-,
material- och produktionskunnande. Bulten erbjuder ett Full Service Provider-koncept eller delar därav.

Börsvärde 1 893.62 miljoner
Öresund äger 2487535 aktier