April 4

30 Populära Aktier 2024 – Mest Ägda och köpta Aktierna i Sverige | Populär Aktie

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

Letar du också efter populära aktier? Då har du kommit rätt. I Sverige finns det ungefär 1000 aktier att välja bland. I Norge, Danmark och Finland finns tillsammans drygt 600 olika aktier. På den amerikanska marknaden finns ännu mer – över 4600 stycken! Vilka aktier är bäst? Ett sätt att hitta intressanta aktier att köpa är börja med att hitta alla populära aktier. Det kan fungera som inspiration. Tänk bara på att du själv måste bedöma vilka av de mest omtyckta som verkligen är köpvärda aktier också!

Populäraste aktierna i Sverige

I Sverige domineras listan av de populäraste aktierna av stora och stabila bolag som grundades för länge sedan. Sverige har en lång tradition av entreprenörskap och företagande. Många av pionjärerna inom verkstad och teknik har vuxit till sig och är idag omtyckta aktier att äga.

Populära aktier i Sverige

Här en lista med de mest ägda aktierna i Sverige enligt statistik från Avanza. Tips – klicka på företagsnamnet så kan du läsa mer om aktien på Avanzas analyssidor!

Aktie Antal ägare hos Avanza
Investor B 131119
Hennes & Mauritz B 101508
Swedbank A 87961
Kinnevik B 68329
Volvo B 66627
Nordea Bank 59211
Latour B 57843
Castellum 57605
Telia Company 51969
Ericsson B 51484
Millicom Int. Cellular SDB 49642
Axfood 46993
Investor A 45713
Industrivärden C 44086
AstraZeneca 44058
SEB A 43241
Scandic Hotels Group 38300
ICA Gruppen 38070
Evolution Gaming Group 37090
Skanska B 34753

Vill du se hela listan med populära aktier? Du hittar den här hos Avanza. Sortera bara efter ”Ägare”.

Stora svenska bolag är populärast

Bland de 100 mest köpta i Sverige ligger storbolagen från Stockholms Large Cap-lista i topp.

Så här fördelar sig de mest populära aktierna mellan de olika börslistorna:

Lista Antal bolag
Large Cap 69
Mid Cap 18
Small Cap 1
First North 12

Företag på Large Cap-listan har ett börsvärde på över 1 miljard euro. Det är mycket stora bolag. På denna lista finns populära bjässar som H&M, Volvo, Ericsson och AstraZeneca. Denna typ av bolag utgör 69 procent av de populäraste aktierna i Sverige.

På Mid Cap finns företag med ett börsvärde som är mindre än 1 miljard men mer än 150 miljoner euro. Dessa bolag klassas som mellanstora men är egentligen ganska stora de också. Här finns till exempel Scandic Hotels, SkiStar, Cloetta, Clas Ohlson och Byggmax. Välbekanta namn. Mid Cap utgör 18 procent av de 100 populäraste aktierna i Sverige.

Small Cap är bolag med ett börsvärde som understiger 150 miljoner euro. Ett enda bolag från denna aktielista finns med bland topp-100 i Sverige: Datorspelsutvecklaren Starbreeze. Med nästan 16500 ägare på Avanza för Starbreeze är det imponerande hur ett så pass litet bolag kunnat bli så populärt. Det har till exempel fler ägare än storbolag som Getinge, Holmen, Klövern och Electrolux!

First North är en mindre marknadsplats på Stockholmsbörsen, främst för ganska små bolag. Hela 12 procent av Sveriges topp 100 mest ägda aktier finns på First North. Här hittar vi bolag som Soltech Energy, PowerCell, Embracer Group, Storytel och Minesto.

Vilken typ av populära aktier ska man köpa? Bara för att listan domineras av storbolag är det nödvändigtvis inte alltid bästa aktierna och köpet. De stora bolagen på listan är troligtvis mer stabila. Samtidigt kan kurspotentialen i bolag från de mindre listorna ofta vara större.

Vilka branscher är populärast i Sverige?

En titt bland de 100 mest kända aktierna i Sverige visar att vi svenskar gärna köper aktier i industri- och finansbolag. Dessa dominerar listan med 23 respektive 18 procent av aktierna. Det återspeglar också rätt så väl hur det ser ut på Stockholmsbörsen.

Några särskilt populära industriaktier är Volvo, Skanska, ABB och NIBE Industrier. Några av de populäraste finansaktierna är Swedbank, Nordea Bank och SEB. I denna kategori finns även investmentbolag som Kinnevik, Latour, Investor och Industrivärden.

På tredje plats hittar vi cykliska konsumentbolag. Hennes & Mauritz är den mest populära cykliska aktien. Det är också det näst mest ägda bolaget i Sverige. Andra populära cykliska konsumentaktier är Scandic Hotels Group, Evolution Gaming, Kindred Group och SkiStar.

Kommunikationsbolag är ungefär lika populära som cykliska konsumentbolag sett till antalet bolag som finns med på topp-100-listan. Vanliga kommunikationsaktier är Telia Company, Millicom och Tele2. Dessa kallas även för telekomaktier.

8 procent av de populäraste aktierna att äga är fastighetsbolag. Castellum är en storfavorit bland fastighetsaktier. Samhällsbyggnadsbolag i Norden (SBB) och Hufvudstaden är också populära. Lite längre ner hittar vi Klövern, Fast. Balder och Nyfosa.

Av Sveriges 100 mest populära aktier är 7 sjukvårdsaktier. Det innefattar även farmaceutiska bolag och biotechaktier. Välbekanta bolag som AstraZeneca, Oasmia Pharmaceutical och Getinge finns bland dessa. Andra populära sjukvårdsaktier är SpectraCure, Kancera och Hansa Biopharma.

Teknik och råvaror står för 6 procent vardera av de 100 populäraste svenska folkaktierna. Bland teknikaktier är Ericsson det mest kända bolaget. Fingerprint ligger – trots att det fallit som en sten sedan det blev omåttligt hypat 2015 – bland de topp 30 mest ägda aktierna. Solcellsbolaget SolTech Energy Sweden är också populär.

Bland råvaruaktierna finns skogsbolaget SCA som en av de mest ägda aktierna. Gruvbolaget Boliden är också eftertraktat, likaså stålbolaget SSAB.

Endast 5 procent av de vanligaste är i stabila konsumentbolag. Högt upp bland dessa hittar vi dock folkkära matkedjeaktien Axfood. Lite längre ner kommer ICA Gruppen, som alltså också är en av våra mest populära aktier. Ett tredje frekvent förekommande innehav är tobaksbolaget Swedish Match. Denna aktie är en av de 25 mest ägda i Sverige.

Så kallade allmännyttiga bolag står för 3 procent av de vanligaste aktierna. Allra populärast är vågkraftbolaget Minesto. Greentech-bolagen Cortus Energy och Climeon ligger långt ned på listan, men är trots allt två populära aktier bland svenska aktieägare.

Sist men inte minst har vi två energibolag på listan. Lundin Energy är ett stort bolag som faktiskt ligger i topp 50 bland de vanligaste. Det andra energibolaget är Africa Oil. Bägge bolagen har fossila bränslen som verksamhet.

Så här ser sammanfattningen över vilka branscher som är populära att äga aktier i:

Bransch Antal bolag
Industri 23
Finans 18
Konsument – cyklisk 11
Kommunikation 11
Fastigheter 8
Sjukvård 7
Teknik 6
Råvaror 6
Konsument – stabil 5
Allmännyttigt 3
Energi 2

Du kanske är intresserad av denna artikeln: Svenska aktier och aktietips för Sveriges

Här är ännu en artikel som kan vara intressant: Svenska aktier i USA

Populära nordiska aktier

Låt oss blicka ut mot våra nordiska grannar och se vilka bolag som är populära där. Vi ska titta på vilka som är de tio mest populära aktierna i Danmark, Norge och Finland. Uppgifterna kommer från ägarstatistiken på Avanza. Således är det antal svenska aktieägare i de nordiska aktierna som vi anger.

Populära danska aktier

Dessa är de populäraste danska aktierna:

Aktie Ägare
Novo Nordisk B 10 546
Danske Bank 9 860
Vestas Wind Systems 5 138
STENOCARE 3 676
Pandora 1 608
G4S plc 1 565
Carlsberg B 1 072
ChemoMetec 1 056
Ørsted 1 011
Lundbeck 703

Läkemedelsbolaget Novo Nordisk är tillsammans med Danske Bank de klart populäraste danska aktierna. Vindturbintillverkaren Vestas Wind Systems kommer på en stark tredje plats.

Sjukvårdsföretaget Stenocare som framställer medicinsk cannabis är också populär med nästan 4000 ägare hos Avanza. Smycketillverkaren Pandora är en klassiker bland danska aktier. Likaså säkerhetsföretaget G4S.

Bryggeriet Carlsberg är ytterligare en omtyckt dansk aktie. Därefter hittar vi ChemoMetec som tillverkar utrustning för cellräkning och cellanalys. Energibolaget Ørsted som jobbar med förnybar energi är det nionde mest ägda bolaget i Danmark. Slutligen hittar vi läkemedelsbolaget Lundbeck på plats tio bland de populäraste danska.

Norska populära aktier

Den norska aktiemarknaden är relativt liten jämfört med Sverige, men ändå hittar vi flera intressanta här. Dessa är topp tio norska aktier med flest ägare:

Aktie Ägare
Norwegian Air Shuttle 29 733
NEL 8 600
Tomra Systems 7 487
Orkla 3 909
Equinor 3 515
Mowi 3 417
DNB 2 066
Ocean Yield 1 953
Telenor 1 724
Scatec Solar 1 657

Den i särklass populäraste norska aktien är flygbolaget Norwegian Air Shuttle. Inget annat norskt bolag kommer i närheten av denna aktie. På andra plats hittar vi energibolaget NEL som jobbar med vätgas. Den tredje populäraste norska aktien är teknikbolaget Tomra Systems som tillverkar system för automatisk returhantering, d.v.s. pantmaskiner.

Livsmedelskoncernen Orkla och energibolaget Equinor kommer på plats fyra och fem. Fisk- och skaldjursodlaren Mowi är den sjätte mest populära aktien bland norska bolag. Finansbolaget DNB är med drygt 2000 aktieägare hos Avanza det sjunde populäraste bolaget bland norska aktier.

Längst ner på topp-tio-listan hittar vi sjötransportbolaget Ocean Yield, telekombolaget Telenor och solenergiproducenten Scatec Solar.

Finska aktier som många vill äga

Vilka finska aktier är populära? Här är de tio mest populära aktierna från Finland:

Aktie Ägare
Sampo Oyj A 12 922
Fortum Oyj 11 610
Nordea Bank Abp 3 365
Nokia Oyj 2 469
Neste Oyj 1 978
UPM-Kymmene Oyj 1 769
KONE Oyj 1 434
HKScan Oyj A 1 161
Finnair Oyj 1 116
Nokian Renkaat Oyj 959

Sampo är det finska bolag som flest aktieägare i Sverige har. Detta bolag är en försäkringskoncern med bl.a. IF Skadeförsäkring och Mandatum Life. Sampo är också en storägare i Nordea.

På andra plats hittar vi energibolaget Fortum som tillverkar el av bl.a. vattenkraft, vindkraft och solkraft. Den tredje populäraste finska aktien är Nordea Bank.

Vidare har vi telekombolaget Nokia, petroleumbolaget Neste och skogsbolaget UPM-Kymmene som populära aktier från Finland. Verkstadsföretaget Kone som bland annat tillverkar hissar och rulltrappor är den sjunde vanligaste aktien på den finska marknaden.

Slutligen har vi livsmedelskoncernen HKScan, finska flygbolaget Finnair och däcktillverkaren Nokian med på listan.

Populära amerikanska aktier

På andra sidan Atlanten finns ett mycket gott utbud att välja bland. Så här ser listan med de tio populäraste amerikanska aktierna ut:

Aktie Ägare
Microsoft Corp 20 981
Apple Inc 18 320
Tesla Inc 12 797
Walt Disney Co 11 814
Amazon.com Inc 11 051
Coca-Cola Co 10 177
Activision Blizzard Inc 8 610
Berkshire Hathaway Inc Class B 8 529
Realty Income Corp 8 437
NVIDIA Corp 8 187

Vi vågar påstå att nästan alla av dessa tio amerikanska aktier är kända även bland folk som inte köper aktier. Microsoft är världens största mjukvarutillverkare. Tätt efter Microsoft kommer dator- och telefontillverkaren Apple. Elbilstillverkaren Tesla kommer på tredje plats och är omåttligt populär bland svenska aktieägare. Därefter har vi välbekanta Walt Disney Co.

Apple - en populär amerikansk aktie
Apple är en mycket populär amerikansk aktie.

På femte plats bland populära aktier i USA finns Amazon som förutom e-handel även har molntjänster och streaming. Dryckesjätten Coca Cola är den sjätte mest ägda amerikanska aktien. Activision Blizzard är en speljätte som bland annat är känd för att ha utvecklat spelen Starcraft, World of Warcraft samt Call of Duty.

På plats åtta bland populära amerikanska aktier finns Berkshire Hathaway, ett berömt investmentbolag som leds av Warren Buffet. Därefter följer Reality Income som är en så kallad REIT – en slags fastighetsaktie med stabila utdelningar. Slutligen hittar vi grafikkortstillverkaren NVIDIA vars produkter bland annat även används i datahallar och i självkörande bilar.

Omtyckta europeiska aktier

Ute i Europa finns det också flera intressanta aktier att köpa. Det är främst franska och tyska populära aktier. Här är topp tio:

Aktie Ägare Land
LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton 4 417 Frankrike
Wirecard AG 3 948 Tyskland
Airbus SE 2 656 Frankrike
Deutsche Lufthansa AG 2 647 Tyskland
Zalando SE 2 299 Tyskland
Ubisoft Entertainment SA 2 040 Frankrike
TUI AG 1 907 Tyskland
Vonovia SE 1 806 Tyskland
Bayerische Motoren Werke AG 1 747 Tyskland
Volkswagen Pref AG 1 647 Tyskland

Lyxbolaget LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton ligger i topp bland populära tyska aktier. Detta konglomerat tillverkar och marknadsför bland annat champagne och lyxmode.

Tyska Wirecard är ett teknikbolag som jobbar med pengar och olika betallösningar till kunder. Denna aktie är också mycket populär. Flygplans- och helikoptertillverkaren Airbus hamnar på tredje plats bland europeiska omtyckta värdepapper. Därefter följer tyska flygbolaget Lufthansa och e-handelsbolaget Zalando.

Den franska spelutvecklaren Ubisoft är också populär. Det tyska turistbolaget TUI är stora liksom fastighetsutvecklaren Vonovia från Tyskland. Slutligen på plats nio och tio bland populära europeiska aktier hittar vi de tyska biltillverkarna BMW och Volkswagen.

Är det bra att köpa populära aktier?

Vi har gått igenom några av de mest populära aktierna i Sverige, Norden, USA och Europa. Men är det verkligen smart att investera i ett bolag bara för att det har många ägare?

Att titta på listor över omtyckta aktier bör främst fungera som inspiration. Innan du köper bör du läsa på om bolagen och bilda dig en egen uppfattning. Bara för att många äger exempelvis Fingerprint gör det inte automatiskt till en bra investering.

Ett alternativ till att titta på antal ägare är att se efter vilka aktier som har störst ökning av antal ägare. Du kan själv hitta det i Avanzas aktielista. Lägg till filter ”Förändr. ägare %” och sortera så att största antalet kommer överst.

Du kan även gå in på djupet och försöka hitta bolag som är fundamentalt starka genom att använda en aktiescreener. Till exempel kan du leta efter aktier med stabil utdelning och starka finanser som exempelvis ökad försäljning och vinst.

Glöm inte heller att diversifiera genom att köpa minst 12 olika aktier till din portfölj – oavsett om det är några av de mest populära aktierna eller helt andra!

En investering kan både öka och minska i värde och det finns en risk och är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Vi använder cookies. Om du blir medlem så kan du logga in och ta del av våra aktieportföljer. Vi har även portföljer med vanliga fonder och ppm fonder och mycket mycket mer information och allt från trading, privatekonomi och investeringar.

Tack för att du valt att läsa vår artikel om populära aktier.

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Diversifiera din aktieportfölj – 6 tips som sänker risken

Diversifiera din aktieportfölj – 6 tips som sänker risken

Likaviktad eller värdeviktad aktieportfölj? – Vad är bäst?

Likaviktad eller värdeviktad aktieportfölj? – Vad är bäst?