April 5

Simulera en aktieportfölj – 4 enkla tips

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

Genom att simulera en aktieportfölj kan investerare få insikter om potentiella avkastningar och risker. Genom att noggrant välja en diversifierad mix av aktier från olika sektorer och geografiska regioner kan man minska exponeringen mot enskilda risker. Att övervaka och justera portföljen regelbundet är avgörande för att anpassa den till förändringar på marknaden och för att maximera avkastningen över tid. Simuleringar kan också inkludera olika scenarier för att förutse hur portföljen skulle kunna prestera under olika ekonomiska förhållanden. Det är viktigt att komma ihåg att simuleringar endast är en uppskattning och att verkliga resultat kan var

Nyckelpunkter:

  • Använd Excel eller Google Sheets för att skapa simulerade aktieportföljer med realtidsdata eller historiska data.
  • Aktiekampen och Portfolio Visualizer erbjuder webbaserade verktyg för portföljsimulering, med möjlighet till tävling och analys baserat på historiska data.
  • Värdera och analysera portföljstrategier med hjälp av simuleringsverktyg för att undvika risker och optimera avkastning utan att riskera riktiga pengar.

Här är fyra tips på hur du kan skapa en simulerad aktieportfölj.

Har du velat testa olika idéer kring hur en aktieportfölj kan se ut? Vill du inte riskera riktiga pengar? Då kan det vara kul att känna till att det går att simulera en aktieportfölj i datorn eller på nätet.

Du kan skapa en portfölj med resultat i realtid eller baserat på historiska data. Studera resultaten och bedöm sedan om strategin kan vara något för din riktiga aktieportfölj.

 

img 618cf6c947044 Samuelssons Rapport

Simulera aktieportfölj i Excel

Ett av de enklaste sätten att simulera en aktieportfölj i realtid är genom att använda Excel. Det bygger på att du läser in data från valfri datakälla. Det går exempel att hämta data från Dagens Industri och Affärsvärlden. Valutakurser går att hämta in från Swedbank.

Därefter tar du de inlästa uppgifterna, anger inköpskurs och beräknar värdeförändring automatiskt.

Resultatet kan då se ut så här:

Simulera aktieportfölj i Excel

Skärmdumpen kommer från en kille som kallar sig för Andersexcel. Vill du veta exakt hur du ska göra kan du läsa mer här. Alternativt kan du titta på hans video som förklarar hur du gör en aktiesimulering i Excel:

Simulerad aktieportfölj med Google Sheets

Har du inte Excel kan du göra motsvarande övning i Google Sheets. Där finns (precis som i Excel) även möjlighet att lägga in egna script för att göra mer avancerade uträkningar.

Ett upplägg i Google Sheets kan exempelvis innehålla vyer som med stapeldiagram visar hur vart och ett av portföljens innehav utvecklas och med linjediagram hur hela portföljen går.

Data hämtas in automatiskt från Google Finance. Begränsningen ligger i att det inte går att hitta alla aktier, men för de största börserna finns det data.

När du tagit in informationen i Sheets kan du med hjälp av formler få fram data kring utdelningar, antal aktier, antal köp och sälj samt procentuell förändring, all time high med mera.

En stor fördel med Google Sheets är att det är helt gratis att använda. Det går dessutom att använda kostnadsfria plugins för att få ökad funktionalitet.

Det kan låta lite krångligt att lägga upp en simulerad aktieportfölj i Google Sheets, men det finns bra steg-för-steg-guider som förklarar hur du ska göra. Här är en som lyckats skapa en riktigt snygg portföljsimulering:

Aktiekampen

Om det där med kalkylblad inte är din grej finns det även tjänster på nätet som du kan använda dig av för att simulera aktieportföljer.

En av dessa heter Aktiekampen. Det är en app som utvecklats av ett danskt företag i syfte att väcka intresse för aktier bland folk.

På Aktiekampen kan du skapa en aktieportfölj med svenska, danska, tyska, finska, amerikanska aktier och mycket mer. Där finns även kryptovalutor, valutor och råvaror.

En kul funktion är att du kan bjuda in vänner och tävla om vem som är den bästa investeraren. Aktiepriserna är riktiga så det som händer i portföljen händer på riktigt på börsen.

Detta sätt att simulera en aktieportfölj i realtid är kul och hjälper dig att förstå aktiemarknaden utan att riskera riktiga pengar. Tjänsten är dessutom gratis att använda.

Simulera en portfölj med Aktiekampen
På Aktiekampen kan du delta i tävlingar med andra om vem som skapar den bästa aktieportföljen. Det är gratis och det finns inga vinstpengar. Simuleringen är endast för att lära sig och ha kul.

Portfolio Visualizer

Porfolio Visualizer har ett nästan beroendeframkallande verktyg för att simulera aktieportföljer baserat på historiska data.

Det finns mängder med gratis verktyg att utforska. För att se hur en vanlig aktieportfölj utvecklats över tid väljer du ”Backtest Portfolio”.

Välj tidsperiod, startbelopp, hur mycket du vill spara varje månad och om portföljen ska omblanseras eller inte. Du kan välja om du vill återinvestera utdelningarna och lägga till ett jämförelseindex.

 

img 618cf6c947044 Samuelssons Rapport

Sedan väljer du vilka aktier som ska ingå i portföljen. Alla svenska aktier finns tyvärr inte med, men du hittar större bolag som exempelvis H&M, Telia, Ericsson och Atlas Copco. Bland amerikanska aktier är urvalet givetvis gott.

Därefter har du möjlighet att ange upp till tre allokeringar, det vill säga skapa tre olika fördelningar med de aktier som du valt.

Klicka på ”Analyze Portfolios” så får du se hur portföljen utvecklats under den valda perioden.

Det går även att välja ETF:er baserat på färdiga portföljer. Här har jag exempelvis simulerat Ray Dalio All Seasons portfolio jämfört med S&P500:

Portfolio Visualizer

Kan man lita på data från en simulerad portfölj?

I denna artikel har jag gått igenom fyra sätt att simulera aktiehandel. Tre bygger på data i realtid och en grundar sig på historiska data. Google Sheets går även att använda för att plocka fram historiska kurser.

Oavsett vilken metod du väljer måste du känna till fallgroparna.

Historiska data är till exempel ingen garanti för framtida avkastning. Om du bara läser in olika historiska kurser och anpassar din strategi efter dem finns en risk att du råkar ut för något som kallas för ”curve fitting”. Det innebär att du tror dig se samband som egentligen inte finns.

För att kunna dra långtgående slutsatser baserat på historiska data måste du använda dig av en beprövad metodik så att resultatet blir robust och kan ge en indikation om hur strategin kan fungera i framtiden.

Likväl – historiska simuleringar av aktieportföljer kan ge en idé kring dynamiken på marknaden och inspirera till att testa olika idéer.

Realtidsdata i sin tur har den stora nackdelen att det dröjer länge innan du kan dra några slutsatser kring resultatet. De flesta aktiestrategier kräver många år för att ge ett rättvisande resultat.

Denna typ av portföljsimuleringar i realtid kan däremot vara mycket användbara om du ska simulera en swing trading-portfölj där det händer ganska mycket på bara några veckors tid.

Det kan också vara ett bra sätt att följa din riktiga portfölj. Till exempel kan du lägga in jämförelseindex och skapa grafiska vyer där du snabbt kan få en bild av din portfölj utan att behöva logga in på Avanza eller Nordnet.

Missa inte vår systersida: https://bastaaktierna.se

Skapa en aktieportfölj som bygger på riktiga data

Vill du ta reda på vilka aktier som är bäst att ha i en aktieportfölj? Jag har flera portföljer som bygger på historiska data som i vissa fall sträcker sig ända tillbaka till 1950-talet.

Med hjälp av avancerade simuleringar och backtesting har jag tagit fram flera strategier som är bra på att slå index samtidigt som de är robusta.

En gång per månad får du ett mejl med tips på aktier som du kan köpa och vilka som du kan fundera på att sälja.

Läs mer om mina aktieportföljer

Lästips om aktieportföljer:

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Hur startar man en aktieportfölj? – 6 steg för att bygga och skapa aktieportföljer

Hur startar man en aktieportfölj? – 6 steg för att bygga och skapa aktieportföljer

Rebalansera Aktieportföljer: Så optimerar du din avkastning

Rebalansera Aktieportföljer: Så optimerar du din avkastning

Så skapar du en aktieportfölj åt barnen

Så skapar du en aktieportfölj åt barnen