March 22

En defensiv aktieportfölj med lägre risk

Last Updated on 14 December, 2022 by Emelie

Är du orolig för att börsen är övervärderad men du vill ändå inte kliva av? Då är en defensiv aktieportfölj ett alternativ till mer riskfyllda investeringar.

I denna artikel gör jag en snabb genomgång vad defensiva aktier är och hur du bygger en försiktig aktieportfölj.

Varför skapa en defensiv aktieportfölj?

Börsen brukar gå upp på sikt. Så har det i varje fall varit historiskt sett och det finns god anledning att tro att det blir så även i framtiden.

Zoomar vi ut grafen för Stockholmsbörsens främsta index OMXS30 på Avanza ser det ut så här:

Stockholmsbörsen 1984 - 2021

Resultat: Nästan 3000 procent tillväxt sedan 1984. Att ha en aktieportfölj är en bra investering.

img 618cf6c947044 Samuelssons Rapport

Men samma graf avslöjar att resan inte är rak. Här har jag markerat 6 större fall:

Börsfall - anledningar att investera i en defensiv aktieportfölj

Vissa av dessa börsfall kan kanske kallas rena börskrascher. Exempelvis Svarta måndagen 1987, IT-kraschen 2000, finanskrisen 2008 och Corona-kraschen 2020.

I själva verket ser vi att det var fall som varade i månader och i vissa fall år. Turbulensen övergick i deprimerande, och i vissa fall utdragna, perioder av björnmarknad innan börsen återhämtade sig igen.

Denna typ av fluktuationer är helt naturlig på börsen. Det händer på en svenska finansmarknaden såväl som på andra börser i världen.

Börsfall, björnmarknader och börskrascher kommer och går. Tyvärr är det ingen som med säkerhet kan förutspå när.

Är du orolig för att dina aktier ska dras med ner i det fall som förr eller senare kommer är det en god anledning att investera i en defensiv aktieportfölj.

Många stora investerare har rutin på att rotera sina aktieinnehav till mer defensiva positioner i takt med att värderingarna blir allt högre på börsen, risken ökar eller högkonjunkturen börjar mattas. Eller på grund av något annat som gör att investeraren bedömer att fallhöjden blivit för hög.

Med en defensiv aktieportfölj kan du ofta klara oroliga år på börsen bättre än om du har mer offensiva investeringar som exempelvis tillväxtaktier.

Vad är defensiva aktier?

Exakt vad som klassas som defensiva aktier är mycket en definitionsfråga. Vanligtvis brukar man definiera det som aktier som klarar sig OK även när konjunkturen sviker. Det handlar alltså om motsatsen till cykliska aktier, kontracykliska eller ocykliska aktier.

Dessa aktier finns bland annat i följande sektorer:

  • Läkemedelsbolag
  • Dagligvaror
  • Telekom
  • Spelbolag
  • Alkoholbolag
  • Tobaksbolag
  • Försvarsindustri

Gemensamt för dessa är att efterfrågan på deras produkter inte påverkas särskilt mycket trots att ekonomin blir sämre. Vi måste fortfarande köpa mat och medicin och vi fortsätter att ringa och surfa på nätet. Konsumtion av alkohol, tobak och spel kan till och med öka.

Tips: Undrar du vilka aktier som du ska välja till din defensiva portfölj? Ta då gärna en titt på mina aktieportföljer. Där finns flera exempel på defensiva allokeringar som slagit index länge trots att de är försiktiga.

Läs mer om mina portföljer

Utdelningsaktier – en slags defensiva aktier

Oavsett om vi talar om kontracykliska bolag eller inte betraktas många stabila utdelningsaktier som defensiva. Det är bolag med sunda finanser och som går med vinst. En stor del av överskottet delas ut till aktieägarna som själva får välja vad de ska göra med utdelningarna.

Förutom att utdelningsaktier i sig är en mer defensiv investering än mer riskfyllda tillväxtbolag får du som sparare eller investerare en slags ”krockkudde” tack vare utdelningarna.

Går börsen ner och utdelningarna fortsätter komma kan du återinvestera dem i nya aktier som du då kan köpa till ett extra lågt pris. Det ger stabilitet i portföljen och jämnar ut svängningarna.

Utdelningsaktier i bolag inom sektorer som inte är konjunkturkänsliga är givetvis extra defensiva investeringar.

Mogna bolag är ofta defensiva

Det finns även en tendens att aktier blir mer och mer försiktig ju mer de mognar. När ett bolag är nystartat eller ungt behöver det ta lite större risker för att expandera och ta marknadsandelar.

Efter flera decennier på börsen har många bolag vuxit till sig och etablerat sin position på marknaden. De kan förvisso fortsätta att expandera, etablera sig på nya marknader och avsätta kapital åt forskning och utveckling. Men den stora tillväxtresan ligger ofta bakom dessa bolag.

Detta gör att de kan ses som mer defensiva innehav. Det är värdebolag som kan bedömas efter värdmultiplar snarare än hur snabbt omsättningen kommer att växa.

Denna typ av aktier hittar vi bland Stockholmsbörsens Large Cap-bolag. Observera docka att inte alla stora bolag är defensiva investeringar.

Räntepapper och guld som komplement?

En försiktig aktieportfölj kan med fördel innehålla även en andel räntepapper och guld. Det ger ännu mindre svängningar vilket kan ge en högre riskjusterad avkastning.

Exempel på sådana portföljer är Golden Butterfly och Ray Dalio All Weather portfolio.

En sådan defensiv allokeringsstrategi har fördelen att du som sparare kan dra nytta av marknadens tillväxt utan att behöva oroa dig för mycket för börsnedgångar.

Viktigt att diversifiera innehaven

Även om defensiva aktier ofta är stabilare och har mindre risk att drabbas av förödande fall i aktiekursen än många andra aktier måste du fortfarande diversifiera dina innehav noga.

En diversifierad aktieportfölj innehåller minst 12 – 15 aktier. Även defensiva aktier kan drabbas av problem. Har du 15 aktier och ett av innehaven tappar 50 procent av sitt värde kommer värdet på din aktieportfölj bara att minska med drygt 3 procent.

Förutom att sprida på risken mellan olika bolag är det klokt att diversifiera innehaven mellan olika sektorer. Sikta på att ha aktier från minst 5 olika sektorer. Drabbas en sektor av problem får det begränsade konsekvenser för ditt sparande.

Så bygger du en defensiv aktieportfölj

Hur skapar man en stabil aktieportfölj med defensiva aktier? Här är några tips för att komma igång:

Öppna konto hos en nätmäklare

Börja med att öppna ett konto hos en nätmäklare. Där får du ett lågt courtage och det är lätt att köpa och sälja aktier. Jag rekommenderar Avanza eller Nordnet.

Bestäm fördelningen i portföljen

Du bör som sagt sprida på riskerna. Försök att hitta minst 5 olika sektorer att investera i. Ur dessa sektorer väljer du totalt 12 – 15 olika aktier så det blir rimligtvis runt 2 – 3 aktier per sektor.

Hitta defensiva aktier att köpa

Ett tips kan vara att fokusera på de defensiva sektorer som jag nämnde tidigare. Möjligtvis behöver inte alla innehav i en defensiv portfölj vara fullständigt defensiva aktier. En blandning kan vara OK.

Att köpa stabila utdelningsaktier med en lång utdelningshistorik är också ett sätt att bygga en defensiv aktieportfölj utan att nödvändigtvis bara hålla sig till defensiva sektorer.

Håll ordning i portföljer

Med jämna mellanrum bör du stämma av i din portfölj och kontrollera hur innehaven utvecklats. Vissa av aktierna kommer att ha sprungit ifrån övriga. Då gör du rätt i att sälja av lite av de aktier som gått bäst och köpa mer av dem som gått sämre.

Detta kallas för att ombalansera portföljen och det är bra för att hålla risken på en jämn nivå.

 

img 618cf6c947044 Samuelssons Rapport

Prenumerera på en defensiv aktieportfölj

Du kan hitta bra defensiva aktier att köpa till din portfölj om du letar och jämför olika aktier noga, exempelvis med en aktiescreener. Men vill du komma igång snabbt och använda en strategi för en defensiv aktieportfölj som bevisligen fungerar kan det vara smart att följa en färdig portfölj istället.

Här på Samuelssons Rapport hittar du flera aktieportföljer med olika inriktning. Min Large Cap-portfölj är ett bra val för dig som vill göra en defensiv placering men även min utdelningsportfölj är en sådan. Aktieportföljerna har slagit jämförelseindex sedan 2008.

En gång i månaden får du ett email med information kring vilka aktier som det är dags att byta ut i portföljen.

Läs mer om mina portföljer

Lästips om aktieportföljer:

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK

Aktiemarknaden 2023 (Massiv Guide): Så Fungerar Börsen i Sverige och Utomlands

Aktiemarknaden 2023 (Massiv Guide): Så Fungerar Börsen i Sverige och Utomlands

Preferensaktier – Visste du detta? | Bästa Preffar 2023 (Inlösen)

Preferensaktier – Visste du detta? | Bästa Preffar 2023 (Inlösen)