Vad är swingtrading?

Swingtrading är ett av de mest populära sätt att handla aktivt inom trading på börsen överhuvudtaget. Det är en metod som syftar till att man gör snabba aktieköp. Det vanligaste är att investeringen på det här sättet sker mellan några dagar till ett par veckors tid. För att veta när det är ett bra tillfälle att köpa och sälja kan man bland annat använda sig av olika analysmetoder där man kollar på saker som trender, rapporter, teknisk analys och unika historiska mönster och algoritmer.

Fördelen med swing trading som jag ser det är att man har möjlighet att behålla sitt vanliga jobb och handla vid sidan av. Att ha det som en hobby. Du kan då sakta men säkert bygga upp ditt tradingkapital och behöver inte sitta framför en tradingskärm hela dagarna. Det är perfekt om man är nybörjare med andra ord. Med vissa typer av trading strategier kan du klara dig med 15-20 minuter arbetstid framför skärmen per dag.


Detta är en guide för att komma igång med Swingtrading.

Jag kommer att visa dig steg för steg den information som du behöver för att komma igång.

I denna guiden delar jag med mig av sådant som jag själv önskar att någon hade skrivit till mig för 10 år sedan. 

Låt oss börja.


Att börja med swingtrading

Swing Trading är bra om man vill börja med trading. Det lite enklare än daytrading i och med att man tar längre positioner. Inom day trading så avslutar du din trade innan dagen är slut. I swing trading kan du lägga ordrar på kvällen innan nästa dags öppning eller på morgonen innan börsen öppnar eller kanske under dagen om du har tid  och hellre vill det. Man kan alltså välja när man vill handla och det är inga problem att lägga ordrar innan börsen öppnar, det är bara att gå in på sin aktiemäklare och lägga ordrarna som du vill ha utfört den dagen.

På detta sättet är det en bra start om du har ett långsiktig mål att leva på trading. Om du lyckas bemästra swingtrading så kan du sedan gå vidare till mer avancerade former av trading såsom day trading eller algo trading. Det är med andra ord perfekt för en nybörjare. Låt oss börja med att titta på hur mycket pengar man behöver i startkapital.

 

Klicka på bilden om du vill veta mer om vår populära Swingtradingutbildning

Swingtrading utbildning

Swingtrading utbildning

Startkapital swingtrading

Att komma igång med swing trading är enkelt och det behövs idag inte speciellt mycket pengar. Idag kan du med vissa aktiemäklare komma igång med bara några tusenlappar. Swing trading är en perfekt handelsform om du nybörjare med andra ord. Avgörande för din startsumma är hur mycket i courtage du kommer att betala till din aktiemäklare. Betalar du för mycket i courtage så kan det göra så att dina vinster försvinner i kostnader till din aktiemäklare istället. Du kan jämföra aktiemäklare här.

De vanligaste mäklarna bland mina medlemmar är Avanza och Nordnet.

Det är viktigt om man vill lyckas med swingtrading att man jobbar med pengar som man har råd att förlora. Detta skyddar inte bara från ekonomisk ruin utan framförallt för att eliminera känslor från din trading. Något som normalt brukar vara ett stort hinder för många som vill handla på börsen. Hur ser då en vanlig dag ut för mig?

 

Ja, jag vill bli medlem

 

Mina dagliga rutiner inom Swingtrading

Swingtrading är perfekt om man vill hålla på med trading vid sidan av sitt vanliga jobb. Kanske man vill prova sina vingar för att se om trading är något för dig och därifrån ta steget till trading som kräver mer pengar eller tid. Om du väl vet vilken typ av system eller swingtrategi som du skall använda dig av så krävs det inte mycket tid för att lyckas med detta. Mina dagliga rutiner är att jag efter börsen har stängt laddar hem alla de senaste kurserna till mina programvaror.

Det tar inte mer än en minut. Efter det så kollar jag igenom mina fokuslistor där jag har mina trading strategier och aktier. Jag ser med en gång vilka aktier som ger köpsignaler i mina programvaror. Av dessa väljer jag ut de bästa som jag tror mest på. Det kan vara alltifrån noll aktier till 3-4 aktier beroende på hur marknadsklimatet ser ut just nu.

När jag väl valt mina aktier så går jag till min aktiemäklares hemsida och lägger in dessa ordrar. Allt som allt så tar detta inte mer än 10-15 minuter. Max 20 om det har hänt mycket under börsdagen. Om man inte vill göra jobbet efter att börsen stängt så kan man alltid göra det morgonen efter innan börsen öppnar.

Denna process upprepar jag dag efter dag. Vill man börja med trading så är det ett perfekt sätt att börja med. För den som inte vill göra all research själv så har jag swingtradingkurser där jag visar hur hela denna processen går till. Dessa har jag haft i ganska många år nu och till flera hundra tradingelever. Du kan läsa mer om detta här om du är intresserad. I kursen så ingår 3  tradingstrategier som jag själv handlar med dagligen. Lås oss titta på hur dessa strategier kan se ut.

Swingtrading – Trading Strategier

Tradingstrategier: En swingtrader behöver en edge för att tjäna pengar. Det är den viktigaste konkurrensfördelen man kan skaffa sig. En edge är i princip detsamma som en trading strategi. Har du inte detta så kommer du inte lyckas. Många börjar att handla på börsen utan att veta om man har en edge eller inte och det är en snabb väg till ett tomt bankkonto. Att se till att man har en bra tradingstrategi är mycket viktigt.  Det finns naturligtvis olika sätt att tjäna pengar på börsen. Några av dessa swingtrading strategier listar jag nedan. Jag börjar med de som som jag själv tycker är viktigaste och i fallande ordning. Jag baserar detta på egna erfarenheter och vad jag sett andra lyckas med.

Mean reversions

Mean reversion

 • Mean Reversion
  Man tar positioner i aktier eller liknande och satsar på att priset kommer att återvända till sina långsiktiga medelvärden efter en kortsiktig rörelse åt något håll. Se bild härintill.  Detta är den kanske vanligaste formen av swingtrading. Här är ett inlägg om hur jag bygger upp en tradingstrategi som man kan använda inom swing trading. Jag använder även liknande system i min trading för medlemmar. Mean reversion kallas även jämviktspendling.
 • Teknisk fundamenta trading
  Teknik analys används för att bestämma entry, exit och för att bestämma risk medan fundamental analys används för att screena fram aktier.
 • News plays
  Här är tanken att man handlar på styrka eller svaghet. Antingen så handlar man en aktie för att dom fått en bra rapport eller en viktig nyhet har kommit ut och du tror att aktien kommer att stiga. Alternativet till detta är att du handlar när börsen fallit efter en nyhet eller liknande för att du tror på att aktien har överreagerat och du tror på att aktien kommer att komma tillbaka. (mean reversion)
 • Trendföljande
  Trendföljande swingtrading tar positioner i aktier som har stigit starkt och man tror att det kommer att fortsätta i den riktningen. Det kanske mest kända citatet inom trading handlar om trendföljande. ”The trend is your friend” kom ursprungligen från Martin Zweig. Denna typ av trading strategier kan man kombinera med andra tradingstrategier såsom newsplays, mean reversion mm.
 • Momentum
  I denna typ av trading strategier så tar man position när det är en stark och gärna accelererande rörelse åt något håll. En sk. ”range expansion” är ett exempel detta. Man får en snabb och stark rörelse under en dag eller period som är mycket större än vad som är normalt och köper sig in i denna rörelse. Det kan också vara en relativ rörelse gentemot ett annat instrument.
 • Sektor trading
  Det viktigaste inom sektortrading är att veta inom vilken sektor börsen är stark just nu. Genom att titta på olika indikatorer som följer sektorsindex så vet man inom vilken industrisektor man kan förvänta sig att hitta bra aktier. Efter att man identifierat en sektor som är stark (eller svag) så går man vidare för att leta efter bra aktier i denna sektorn. Tanken med detta är att du ökar dina odds när du håller dig till ”rätt” sektor.
 • Gaps
  Här handlar du på grund av att aktien har lämnat ett gap eller mellanrum efter sig. Med detta menas att det finns ett prishopp mellan en dag till en annan. Det kan vara alltifrån någon procentenhet till många procent. Det kan också vara både uppåt och nedåt i pris. Här kan du hitta en hel del intressanta strategier. Det funkar som vanligt inte på alla värdepapper eller aktier utan du bör testa ordentligt innan du handlar.
 • Pairs trading
  Här handlar man generellt 2 olika aktier som är korrelerade och inom samma sektor. Dom följs oftast åt i sina rörelser och skiljer sig inte mycket åt från dag till dag. Inom pairstrading så tar du en position när dessa 2 korrelerade aktier plötsligt inte följs åt på det sätt som dom normalt gör. Då köper du den som är svagare av de 2 och blankar den som är starkare av de 2. Du säljer positionerna när korrelationen och beteendet mellan aktierna har stabiliserats och återgått till det som är normalt.
 • Breakouts
  Här handlar man på nya ”highs” när en aktie eller ditt värdepapper bryter ut till nya högstanivåer. Med andra ord att den går ovanför exempelvis en konsolideringsnivå eller en nivå som den befunnit sig under ett tag. Detta kan vara ett bra sätt att handla på. Dock bör du vara försiktig för det funkar inte på alla typer av aktier och marknader. Du bör testa ordentligt innan du börjar att handla. Det gäller alla strategier och inte bara för breakouts.
 • Teknisk analys
  Fokus ligger på att analysera en aktie med hjälp av olika indikatorer och stöd och motstånd. Till hjälp använder man sig av diagram där man följer kursens utveckling för att se hur aktien historiskt har betett sig. Man tittar inte bara på indikatorer utan även på motstånd, stöd och andra formationer och mönster som kan hittas i diagram. Flera av de andra trading strategierna som vi listat använder också teknisk analys. Det används i alla sorters trading, inkluderat swing trading, algotrading och daytrading.
 • Läs gärna ”Hur man skapar en trading strategi – min process″

SR Trading Forum – Ett community för traders i Sverige

SR Trading Forum är ett tradingforum för aktiva och seriösa swingtraders i Sverige. Vårt mål har alltid varit och kommer alltid att vara att skapa ett vänligt, positivt, framåtriktat community där medlemmar öppet kan dela och diskutera allt som trading har att erbjuda. Forumet är ett av de vänligaste du hittar och medlemmar gör allt för att kunna hjälpa varandra komma framåt med sin trading. Några av de primära skillnaderna mellan SR Trading Forum och andra tradingforum handlar om våra regler. Vi har bland annat en nolltolerans för dåligt uppförande. SR Trading Forum är en grupp av swingtraders (nybörjare och experter) som hjälps åt att ta sig framåt för att bli lönsamma och bättre swingtraders. Våra medlemmar lär sig mycket, utvecklar nya relationer och lyckas undvika kostsamma misstag genom det dagliga samarbetet.


Swingtrading kurs och utbildning för nybörjare och för dig som hållit på ett tag

Swingtrading kurs

Att hela tiden utbilda sig och lära sig mer inom trading är viktigt. Inte minst inom swingtrading.

 

Börsen och marknaderna runt om i världen står i ständig förändring och det som fungerade igår är inte säkert att det kommer att fungera idag eller imorgon. Försök att alltid ligga ett steg före.

 

Det finns många utbildningar inom trading och för de som är intresserade även en tradingkurs här på Samuelssons Rapport sedan några år tillbaka.

 

Den är till för både nybörjare och för dig som hållit på ett tag.

 

Försök om möjligt också att omge dig med duktiga swingtraders och nätverka så mycket som du kan.

 

 


Bra swing trading aktier

De aktier som lämpar sig mest för swingtrading är de som har mycket likviditet och volym. Fördelen med detta är att du inte behöver oroa dig för om det kommer finnas en köpare för din aktie när du vill sälja och vice versa.

Swingtrading

Swingtrading

 

Småbolag

Köper du aktier i småbolag och vill sälja av snabbt av någon orsak samtidigt som många andra tänker samma sak, det som kan hända då är att köpbuden kan sjunka fort. Har man otur kan det bli betydande summor man förlorar i swingtraden. Slippage kallas fenomenet. Håll dig till stora företag eller i varje fall aktier med mycket volym. Speciellt om du är ny. Låt inte din kontostorlek tvinga dig till att handla de mest riskfyllda aktierna, då är det bättre att vänta tills du har mer pengar på ditt konto eller handla med mycket mindre positioner.

Volatilitet

Ibland kan vissa tradingstrategier fungera bra med aktier som har låg volatilitet och ibland kan det fungera bättre med hög volatilitet. Du bör prova båda och testa dig fram för att se vad som är bäst för just det som du vill handla med. Med det vill jag ha sagt att volatilitet kan vara ett viktigt filter att jobba med i vissa typer av trading och strategier.

Aktiemäklares tradingaktivitet

Man kan även gå in på olika aktiemäklare och se vilka aktier som trejdas mest. Även om detta inte är en säker källa till bra aktier så kan det kanske ge lite tips om bra aktiva aktier som andra handlar i. Kanske det finns något guldkorn där som du missat.

Aktiescanner

Det finns även färdiga så kallade aktiescanners där en algoritm hela tiden scannar, eller screenar som vissa också säger, igenom marknaden efter vissa förinställda filter och setups som har bra odds och sannolikhet för att gå upp på börsen. Man har här automatiserat processen för att tar fram bra köp- och säljkandidater. Till grund för denna screening finns framförallt teknisk analys men även fundamental analys kan förekomma. Det kan definitivt vara en bra idé att använda en tjänst som denna om du inte har resurser eller kunskap ännu om hur man tar fram bra aktier för swingtrading.

Vanliga indikatorer

 • Medelvärden – ett bra och effektivt sätt för att veta vilken riktning trenden har.
 • RSI – En oscillator som är bra på att hitta vändpunkter eller styrka i aktier. Kan med fördel användas till att köpa dippar eller att köpa på momentum.
 • Stochastics – En oscillator som är bra på att hitta vändpunkter i aktier
 • MACD – En indikator som är bra på att hitta vändpunkter i aktier
 • Bollinger Bands – En indikator som är bra på att hitta vändpunkter i aktier
 • ATR (Average True Range) – Medelvärdet av prisrörelsen för varje dag (eller candle bar) Bra mått på volatilitet.
 • ADX/DMI – En indikator som kan användas för att mäta trend

  Swingtrading

  Candlestick

  och volatilitet

 • Stöd – Vid en stödnivå tenderar kursfall att hejdas och därifrån har kursen goda utsikter att vända uppåt igen
 • Motstånd – Vid en motståndsnivå tenderar kursuppgångar att plana ut och därifrån har kursen goda utsikter att vända nedåt igen
 • Flaggor och trianglar – Formationer som bildas i rådande trend. Om utbrottet sker i samma riktning som trenden är sannolikheten hög att kursen fortsätter i samma riktning.
 • Huvud och skuldra – Under formationens bildande får vi en varning om en möjlig trendvändning och när den är fullbordad får vi en bekräftelse på att trenden vänt.
 • IBS – En oscillerande indikator som mäter det relativa läget för det stängda priset med avseende på ”low” och ”high” för samma period. IBS = The internal bar strength.
 • Swingtrading

  Morning doji star

  Relative Strength (jämför ett instrument/index med ett annat)

 • Candlestickmönster – Mönster som kan finnas om man använder Candlesticks. Vissa formationer och mönster ger en större sannolikhet för uppgång och vice versa.
 • Historisk volatiliet jämfört med kort volatilitet
 • Rate of Change
 • Percent R

Tradingplattform och tradingprogram för swing trading

Det finns mängder av swingtrading program och verktyg man kan använda sig av som swingtrader. Jag skriver ganska omfattande om detta i en annan artikel på Samuelssons Rapport. Du hittar den länken här om daytrading.

TradeStation

Tradestation

Kostnader

Kostnader är något man vill undvika som swingtrader. Ibland är det inte möjligt och ibland går det och det beror på i vilket område man pratar om. I vissa fall kan man få tag i saker gratis och ibland kostar det lite mer. Som så mycket annat så får man vad man betalar för. Det är i varje fall min erfarenhet. Jag rekommenderar dig att lägga mycket tid på denna punkt om du är nybörjare så att du kommer så lindrigt undan som möjligt. Man vill inte att ens konto skall ätas upp av onödiga kostnader.

 • Courtage – den avgift som en aktiemäklare debiterar dig för handel med exempelvis aktier.
 • Slippage – om prisnivån där en order exekveras inte är exakt den nivå där ordern lades brukar man säga att det förekommit slippage, eller prisförskjutning.
 • Skatter
 • Programvarukostnader
 • Kostnader hos din aktiemäklare eller depå – vissa är gratis och andra har diverse avgifter.
 • Valutaväxlingsavgifter om du handlar på utländska marknader
 • Kursdata – man behöver ibland kursdata till vissa analysprogram om man vill analysera aktier. Priserna varierar från att ibland ingå gratis till tusentals kronor per år.

 

swing trading

 

Psykologi

Man lär sig ganska tidigt att psykologi är en viktig del av swing trading. Jag kan verkligen hålla med, man möter sina värsta demoner när man börjar handla på börsen. Jag har svårt att tänka mig mycket som är psykiskt svårare att ta sig an än trading och investeringar. Det är dessutom inte många jobb där man kan ha mindre pengar kvar när man går hem från jobbet än när men gick dit. Tradingpsykologi är inte ett helt oviktigt område att fördjupa sig i även om det inte är allt som jag skriver om här. Tradingpsykologi är viktigt men…

Äg dina känslor

En av anledningarna till att det är viktigt att bemästra är för att känslorna rädsla och girighet oftast är starkare än din långsiktighet, disciplin och förnuft. Man måste helt enkelt hitta sätt för att hantera dessa känslor när dom kommer för att de inte skall sabotera din disciplin eller långsiktiga planer. Hur starka dessa känslor är hos dig vet du bara först när du har blivit utsatts för dom. Rädsla och girighet kanske är dom mest kända inom tradingpsykologi men det finns mycket mer att lära sig i ämnet. Favoritkällor för mig är Van Tharp och Brett Steenbarger.

Information på internet

Det finns naturligtvis mycket information att hitta på internet och som kan vara bra för både nybörjare och mer avancerade. Efter att ha googlat ordet swingtrading så fick jag fram följande tjänster och webbsidor på de 20 första platserna:

 • stockpicker
 • vinnarbyran
 • ekkalundin
 • buboaktieanalys
 • investech
 • tradingportalen
 • minbors
 • E2
 • har jag missat någon, hör gärna av dig i så fall?

Du kan också hitta mer material genom att söka på följande ord tillsammans med Swingtrading:

Swingtrading – tips och trix för att nå framgång

Här kommer lite mer tips och råd för att lyckas som swingtrader. Råd som är bra både för nybörjare och för dig som hållit på ett tag.

 • Networka med andra. Hitta andra swingtraders som du kan samarbeta med eller lära dig av. Det är både roligt och lärorikt.
 • Lär dig teknisk analys. Även om TA och teknisk analys inte är en direkt väg till att tjäna enkla pengar så hjälper det dig att förstå marknadsstrukturer och rörelser på börsen. Detta gäller speciellt om du är nybörjare. Teknisk analys är tyvärr inte den heliga gral som många hoppas på och som beskrivs i olika trading böcker och sidor på nätet. Men som jag skrev ovan så är det en bra utgångspunkt och en bra plats att starta på. När du börjar att testa teknisk analys med riktig handel och du börjar att föra riktig statistik på hur de olika formationerna och indikatorerna inom teknisk analys fungerar så kommer du se att mer än 95% av det inte är värt att fortsätta med. Däremot så har du sparat en hel del pengar genom att du nu vet vad som fungerar inom teknisk analys och vad som inte fungerar. Det finns en del som fungerar inom teknisk analys och som fungerar mycket bra. Detta skall du försöka hitta och använda dig om och om igen. Det är här du kan börja tjäna pengar på swingtrading.
 • Undvik aktier som inte är likvida.
 • Försök att följa trenden. Att använda ett enkelt medelvärde kan man komma långt med. Det kan vara ett enkelt sätt att undvika onödiga förluster och speciellt om du är nybörjare.
 • Stirra dig inte blind bara på ett tidsintervall. Många gånger kan man få bra idéer genom att titta på ett tidsintervall som är högre eller lägre. Om du exempelvis normalt använder dagsdata så kan du få idéer till trades genom att titta på veckodata eller kanske till och med 60 minuters data.
 • Om möjligt. Specialisera dig på något och bli riktigt duktig på det. Det är bättre att bli expert på något område än att lära sig lite av allt. Det gäller både vid val av marknad och trading strategi och speciellt om du är nybörjare.
 • Den kanske vanligaste orsaken till att någon misslyckas är för att dom handlar för mycket. Man övertradar helt enkelt. Gör en plan och följ den.
 • Innan du använder en indikator för entry eller exit. Testa det först innan du satsar riktiga pengar. Jag använder programvaror för detta men du kan göra mycket manuellt också. Huvudsaken är att du inte satsar pengar på något som du inte är helt säker på om det fungerar.
 • Använd stoploss så mycket som möjligt. Var försiktig. Vissa trading strategier slutar att fungera om du använder det. Vissa har svårt att tro på detta och jag uppmanar dig att göra dina tester själv för att se vad som gäller här. Jag har kollegor som inte använder stoploss överhuvudtaget på grund av detta. Givetvis skulle jag inte rekommendera en nybörjare att börja trejda utan stopplosser då man kanske inte ens lärt sig vad som fungerar eller inte på börsen ännu.
 • Disciplin: En bra swing trading strategi är värdelös utan disciplin. Många swingtraders förlorar mycket pengar för att de misslyckas med detta. Ett bra uttryck för detta är,  ”Planera handeln och handla planen.” Framgång är omöjligt utan disciplin. Som nybörjare kan det vara förödande att inte förstå detta när man börjar att handla.
 • Tänk på att det är inte om du har rätt eller fel som betyder något i slutändan utan hur mycket pengar du tjänar när du har rätt och hur mycket du förlorar när du har fel.
 • Här har jag skrivit om många fler tips för nybörjare inom trading.
 • Skaffa dig en journal att skriva i. Det gäller både för dina trades och för dina upplevelser och det du lär dig. Någon form av dagbok eller journal brukar vara något som nästan alla  framgångsrika swingtraders som jag känner har. Många säger också att det har varit deras viktigaste verktyg för att lyckas överhuvudtaget. Det finns mycket information om detta om du googlar lite på nätet. Som Tradermedlem på Samuelssons Rapport så får du tillgång till några journaler som är användbara inom swingtrading.

Är det något som jag har missat och som du skulle vilja lägga till? Vad har hjälpt dig framåt i din swing trading? Hör gärna av dig så uppdaterar jag artikeln. Du kan också lägga till en kommentar om det är något som du vill tipsa om.

Swingtrading

Swingtrading

Så här lyckas du med trading

Jag gillar denna förenkling mycket. I princip, om man vill generalisera mycket så är det detta som trading handlar om!

Det finns 4 möjliga resultat för din trade eller position.

1. En liten vinst
2. En liten förlust
3. En stor vinst
4. En stor förlust

Eliminera nummer 4. Du kommer att tacka mig senare..

Swingtrading exempel från Samuelssons Rapport

Swingtrading – för och nackdelar

Att använda sig av swing trading har både sina för och nackdelar, några av dessa listar jag nedan:

Swing Trading Fördelar

Behöver inte vara heltidsjobb: Alla med kunskap och lite kapital kan hålla på med swingtrading. På grund av den lite längre tidsramen (från dagar till veckor i motsats till minuter till timmar) behöver en swingtrader inte sitta framför datorskärmen hela dagen. Man kan swingtrada och ända jobba på ett separat heltidsjobb.

Möjlighet till betydande vinster: Trades behöver generellt tid för att utvecklas och fungera, och att hålla en position öppen för några dagar eller kanske till och med veckor kan leda till högre vinster än att handla in och ut ur samma position flera gånger om dagen.

Konstant övervakning krävs inte: Som swingtrader kan man använda stopplosser som ligger i marknader oavsett om man är framför datorn eller inte.

Mindre stress och risk för utbrändhet: Eftersom swing trading inte behöver vara ett heltidsjobb finns det mycket mindre risk för utbrändhet på grund av stress. Swingtraders har många gånger ett separat heltidsjobb eller annan inkomstkälla genom vilken man kan kompensera eller mildra eventuella handelsförluster.

Dyr investering krävs inte: Swing trading kan göras med en enkel dator och enkla programvaror.

 

Klicka på bilden om du vill veta mer om vår populära Swingtradingutbildning

 

Swingtradingskolan

Swingtradingskolan

Swing Trading Nackdelar

Kunskap: Swing traders måste lära sig vad som fungerar på börsen och vilka marknader som är att föredra. Som nybörjare kan det vara ganska mycket att ta in till en början. Genom att läsa på internet eller ta en swingtradingutbildning eller liknande så kan man korta inlärningstiden mycket.

Risk för väsentliga förluster: Som med alla typer av handel kan swinghandel också leda till stora förluster. Eftersom swinghandlare håller sina positioner längre än exempelvis daytraders så löper de också risken för större förluster.

Diversifering: Det kan vara svårt att diversifiera sin swingtrading. Att hitta värdepapper som är okorrelerade är inte alltid lätt. Om exempelvis börsen är på väg ned så kommer de flesta aktier också gå ned. På detta sätt är swingtrading inte lika sofistikerat som algotrading eller terminshandel. Personligen så har jag förutom min algotrading även en del långtidsinvesteringar för att öka på min diversifiering ytterligare. Det kan vara alltifrån investmentbolag, preferensaktier till indexfonder.

Leave a Reply

Lär dig Swingtrading snabbt i vår SWINGTRADINGKURS!