April 4

Swingtrading och ett heltidsjobb, funkar det?

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

Nästan alla som börjar med swingtrading, gör det samtidigt som de jobbar heltid. De behöver försörja sig under tiden de lär sig swing trading. Det är därför viktigt att man väljer en tradingstil som inte är alltför tidskrävande.

Du kan definitivt hålla på med swingtrading med ett heltidsjobb. Swing trading är en tradingstil som kräver mycket liten tid av en trader jämfört med andra former av trading. När du har hittat en strategi att handla så behöver du i princip bara sitta vid datorn 10-15 minuter om dagen!

Det kommer emellertid ta lite tid för dig att komma dit, och det kommer att kräva en del jobb och ansträngning. Det finns många saker som du behöver lära dig och träna på för att förstå swing trading.

img 60ca4e613de98 Samuelssons Rapport

Vad behöver jag lära mig för att hålla på med swingtrading på deltid?

Eftersom det finns mycket att lära sig, skulle det vara nästan omöjligt att täcka in allt i en artikel. Vi kommer dock att gå igenom de viktigaste aspekterna nedan:

  1. Tradingstrategin
  2. Psykologi
  3. Positionsstorlek
  1. Tradingstrategin är det verktyg du använder för att generera en vinst på börsen. Utan dessa kommer det ine att fungera. Tradingstrategier är enkelt beskrivet en samling regler, som förutsäger vad som kommer att hända med det du vill handla. En tradingstrategi kan vara att köpa när börsen har gått ner två dagar i sträck och sälja när den har stängt uppåt två dagar i sträck. Det kan i princip vara vilken regel som helst så länge som den har en förutsägande effekt på det du handlar. De flesta som hållerpå med trading kallar detta en edge. Detta är ett bra ord att lära sig om man vill syssla med alla former av trading.
  2. Tradingpsykologi är också viktigt. Detta beror på att du är den som ska utföra alla trades. En trader som inte kan kontrollera sina egna känslor är en trader som är dömd att misslyckas. De flesta traders avvisar tradingpsykologi som något som inte gäller dem. Nästan alla av dessa ändrar sina tankar efter att de har börjat med trading. Att förutse den emotionella stress som kommer med trading kan helt enkelt inte göras utan att ha handlat själv!
  3. Storlek på dina trades är ett koncept där du hanterar din tradingstorlek – hur mycket du köper för i förhållande till ditt tradingkonto – för att minska risken. Detta är viktigt, särskilt om du börjar med ettt litet kapital. Om du använder för mycket hävstångseffekt eller tar för stora positioner, löper du risken att förlora alla dina pengar. För att undvika detta måste du lära dig metoder för att mäta risken du tar och utsätter dig för samt beräkna lämpligt antal aktier eller kontrakt för varje trade.

Av alla dessa, så anser jag att tradingstrategin är den viktigaste av dem alla. Faktum är att utan den så har du ingenting. Du kan vara bra på att kontrollera dina känslor och ta rätt risk, men utan en bra tradingstrategi så kommer du aldrig att bli lönsam eller lyckas.
Detta betyder inte att de andra är oviktiga. De är alla väldigt viktiga! Det är bara att vissa traders tenderar att glömma tradingstrategier och gå vilse i tradingpsykologi eller något annat!

Swingtrading
Swingtrading

Hur hittar jag en swingtradingstrategi?

Så nu undrar du nog hur du hittar en swingtradingstrategi. Det finns några olika metoder du kan välja mellan.
Den första är att titta på den marknad eller värdepapper du vill handla på. Du kan försöka se hur marknaden beter sig, var den brukar att vända upp eller ner och vilka indikatorer som fungerar bäst. Det finns duktiga traders som har lyckats förstå marknaden i en sådan utsträckning att de har lyckats med att formulera en tradingstrategi utan fasta regler. Ibland kan de inte ens veta hur det fungerar, eftersom de har lyckats känna av vissa marknadsbeteenden som inte kan definieras. Denna metod är oerhört svår och inget som jag rekommenderar.
Dessa typer av traders är inte många. De brukade vara fler för några decennier sedan. Anledningen till detta är att börsen och marknader har blivit svårare. Allt fler traders har börjat med trading och i princip “raderat” de marknadstendenser som funnits tidigare.
Det andra sättet, som jag föredrar, är att backtesta din idé. Backtesting innebär att du kodar eller mekaniskt testar din idé med hjälp av en tradingplattform på historiska prisdata. Om du gör det kommer du snabbt att få veta om din tradingidé fungerar eller inte. Det finns många bra tradingplattformar att använda för backtesting.
Ett annat sätt att lära sig swingtrading på är att gå en utbildning. På Samuelssons Rapport finns det två utbildningar för swingtrading. Du kan läsa mer om dessa här: Swingtradingkurs.

Lämpar Sig Kapitalförsäkringar För Trading?

Gå lång eller kort? (köpa eller blanka)

Att gå lång betyder att du köper aktien i hopp om att det går upp. Att gå kort (blanka) innebär att du säljer aktierna i hopp om att det går ner.
I allmänhet är det mycket lättare att hitta en strategi i aktier om du letar efter swingtradingstrategier som endast innehåller köp och inte blankning. Det beror på den långsiktiga riktningen på börsen som är uppåt och som stöder priset underifrån och skapar ett nästan konstant långsiktigt uppåtgående tryck.
På andra marknader kan det vara lättare att hitta strategier som går kort (blanka). Vetemarknaden är ett exempel på en marknad som har varit i ett långsiktigt baisse (nedåtgående) tillstånd, där det är lättast att gå kort än tvärtom.

De vanligaste swingtradingstrategierna

Man kan säga att det finns två typer av swingtradingstrategies:

  1. Mean reversion strategier (jämviktspendlande)
  2. Momentum strategier

“Mean reversion” är i princip när priset har förflyttats för mycket i en riktning och vill återgå till dess medelvärde. Traders brukar namnge dessa prisrörelser som antingen överköpta eller översålda. Jämviktspendlande tradingstrategier fungerar riktigt bra på aktiemarknaden, särskilt för köpsidan. Med aktier är det lättare att hitta en Mean reversion strategi än en momentumstrategi.
Momentumstrategier är strategier som använder styrkan i prisrörelsen för att hitta köpnivåer. Så, om marknaden trendar uppåt, det vill säga att den har fått fart uppåt, kanske vi köper för att kunna följa med aktiens och trendens riktning.
En breakout-strategi är en tradingstrategi som handlar om att priset skall bryta igenom olika barriärer på marknaden och dess pris. Beroende på hur du ser saker kan breakouts vara en del av momentumstrategi. Dessa hinder kan exempelvis vara en högsta för ett pris eller en lägsta nivå för ett pris eller kanske en indikators värde. En breakout över breakout-nivån är en typisk köpsignal och vice versa.

Ett sätt att hantera tradingpsykologi i din trading

När det handlar om tradingpsykologi, handlar det om att hantera dina känslor. Ett av de bästa sätten att göra detta på är att jobba med en tradingjournal eller tradingdagbok.
I din tradingjournal håller du koll på ett antal saker. Det kan vara hur du mår en dag, hur din trading gick eller andra saker som kan ha inverkan på din trading.
Styrkan i att ha en tradingjournal ligger i att den hjälper dig att upptäcka vad du behöver förbättra. Traders står inför utmaningar varje dag, men de flesta är av samma typ som bara upprepar sig. När de står inför dessa utmaningar tenderar traders också att göra samma misstag, om och om igen. Genom att föra en tradingdagbok kan du börja känna igen dessa misstag och hitta sätt att undvika dem.
Tradingjournaler kanske inte verkade lockande först, men traders som har testat dem vet att de fungerar!

Sammanfattning

Swing trading är en av de bästa tradingstilarna för traders som vill behålla sitt dagliga jobb och fortfarande hålla på med trading. När du har klar din tradingstrategi, tar det väldigt lite tid, och du har fortfarande möjlighet till bra vinster!

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Swingtradingsignaler – Vanliga frågor

Swingtradingsignaler – Vanliga frågor

Tradingsignaler sedan 2013 | Vi vågar visa våra resultat!

Tradingsignaler sedan 2013 | Vi vågar visa våra resultat!