April 4

Vad kostade en bitcoin från början?

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

Vad kostade en bitcoin från början?

Vad kostade en bitcoin från början? Bitcoin var nästan helt värdelös från början. När Bitcoin startade 2009 så kostade den $0 (noll dollar). När den handlades för första gången så handlades den mellan $0.0008 till $0.08 per Bitcoin i juli 2010.

Ett drygt år efter att kryptovalutan skapats kostade en Bitcoin 0,003 dollar. Det tog två år innan valutan kostade 1 dollar. Idag är den värd väldigt mycket mer.

En kort bakgrund

Bitcoin är en kryptovaluta, eller digital valuta som det också kallas. Grundaren Satoshi Nakamoto publicerade en promemoria om denna kryptovaluta hösten 2008. Några månader senare, i januari 2009, uppstod det första så kallade blocket av kryptovalutan.

 

img 60c37b5cd3d0a Samuelssons Rapport

En så kallad blockkedja används för att garantera Bitcoins integritet. Det är ett decentraliserat system som bygger på ett P2P-nätverk. P2P står för peer to peer och betyder att det inte finns någon central server.

Ett av Bitcoins syften är att möjliggöra betalningar online utan inblandning av tredje part. I början gjordes bara några tusen transaktioner varje månad. Idag sker över 10 miljoner transaktioner i månaden.

Vad kostade en bitcoin från början?
Vad kostade en bitcoin från början?

Detta avgör vad en Bitcoin kostar

Hur mycket en Bitcoin kostar styrs av tillgång och efterfrågan. När efterfrågan ökar stiger priset på kryptovalutan. Vid sjunkande efterfrågan minskar priset. Antalet Bitcoins är begränsat. Det tillverkas hela tiden nya ”mynt”, men takten avtar hela tiden. För att priset ska vara stabilt måste efterfrågan stiga i samma takt som nya Bitcoins tillverkas.

Eftersom marknaden fortfarande är relativt liten behövs det inte särskilt stora summor pengar för att påverka priset uppåt eller nedåt. Därför är priset fortfarande mycket volatilt.
Bitcoin handlas bland annat på olika ”börser” för kryptovalutor, exchange på engelska. Det finns även handelsplattformar för kryptovalutor. Hur mycket en Bitcoin kostar beror på utbud och efterfrågan på dessa handelsplatser. Det händer att priset är olika på olika plattformar, men på sikt jämnas prisskillnaderna ut.

Aktuell växelkurs för Bitcoin

Aktuell kurs kan du hitta enkelt på nätet genom att söka lite.

Så mycket har en Bitcoin kostat genom tiderna – Hur har Bitcoin utvecklats?

När Bitcoin lanserades var valutan nästan helt värdelös. Då fanns det varken några exchanges eller handelsplattformar. De som hade Bitcoin på den tiden var främst entusiaster och nördar. Pengar skickades fram och tillbaka för skojs skull. Till exempel var det en av användarna som auktionerade ut 10 000 BTC för 50 dollar 2010 utan att hitta någon som var intresserad!
Den första börsen för kryptovalutan öppnade i mars 2010. Då kostade en Bitcoin 0,003 dollar. Ett par månader senare köptes en numera berömd pizza för 10 000 BTC. Ytterligare ett par månader senare var värdet på pizzan cirka 800 dollar.

Priset fortsatte att stiga och våren 2011 passerade priset en dollar. Den första Bitcoinbubblan inträffade sommaren samma år. Då kostade en Bitcoin 31 dollar.
Efter att bubblan spruckit fann valutan en ny botten i december 2011. Då kostade en Bitcoin bara 2 dollar. Ett år senare var priset 13 dollar.

Under våren 2013 var det dags för rally igen. Då steg priset med 5-10 procent per dag under en tid innan värdet föll tillbaks till sommaren.

I slutet av 2013 passerade valutan 1 000-dollarsgränsen. Därefter följde en tung period fram till hösten 2015 då Bitcoin åter igen började rusa. Rallyt varade fram till årsskiftet 2017-2018. Valutan var då uppe och nosade på 20 000-dollarsnivån.
Därefter föll priset ner till drygt 3 000 dollar. I februari 2019 började det åter igen återhämta sig.

Sammanfattning

Bitcoin var i princip inte värt någonting alls från början. Kryptovalutan handlades då mest av entusiaster. Först efter att den första exchangen för Bitcoin öppnat i början av 2010 kan man tala om ett visst pris. Då var värdet endast 0,003 dollar för en Bitcoin.

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Bitcoin Daytrader – Blanka Bitcoin

Bitcoin Daytrader – Blanka Bitcoin

Bitcoin daytrader – vinst igen – denna gången live!

Bitcoin daytrader – vinst igen – denna gången live!