April 4

Algotrading – Kom igång med algoritmisk trading | (Robothandel 2024)

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

Algotrading och kvantitativ trading

Vad är algotrading och vad är kvantitativ trading? Du har kanske stött på ordet förut några gånger och undrat vad nu detta är för något. Algo trading är när någon skriver ett datorprogram för att göra affärer på börsen och som är baserat på vissa regler. Reglerna är algoritmiska. En algoritm har inget fast värde till skillnad mot en logaritm är där det finns ett initialt fast tal som ska beräknas utifrån. Värdet beräknas i stället utifrån pris från de finansiella marknaderna. 

Andra populära namn på algotrading är (“högfrekvenshandel”, “high-frequency trading”, “robothandel”, “autotrading”, “algohandel”, “algoritmisk handel”, “algoritmhandel”, “algorithmic trading” eller “algoritmisk trading”, ofta förväxlat med “programhandel”, “program-handel” och “program trading”) är en programvarustyrd elektronisk handel av värdepapper).

En robots ansikte med diagram i bakgrunden
Algotrading och robothandel

Algo traders kan hålla sin algostrategi aktiverad 24 timmar om dygnet och 7 dagar i veckan om man så vill och programvaror och börsen tillåter det. Det krävs en del programmeringsskicklighet och framförallt engagemang för att göra en sådan algoritm. Transaktionerna sker mycket snabbare än en person kan utföra. Det finns idag programvaror som man kan använda för att underlätta programmeringen av strategier och den automatiska handeln.

Vill du jobba med mig i 6 månader och lära dig algotrading från grunden? Läs mer här i så fall.

Vad krävs för att komma igång med algo trading

Så här gör vi det här, jag kommer att lista ned alla saker som krävs för att du ska starta din egen algoritmiska handel och robothandel och kommer att ge resurser för att täcka var och en av följande saker.
 • Tradingstrategi: en testad lönsam strategi, helst baserat på kvantitativa analyser och kvantitativ trading och framtagen med en form av backtesting. 100% av all min trading och portföljhandel är baserad på kvantitativa analyser.
 • Programmeringskunskap: Programmering av din egen strategi
 • Programvara: som förbinder dig till mäklaren och skickar ordrar för dig
 • Kursdata: data för realtidstrading och historiska data för att testa din strategi
 • Infrastruktur: server, datorer, backup strömförsörjning, internetanslutning etc.

HFT och algo trading

Namnen algotrading och high frequency trading (HFT) används ofta tillsammans även om de egentligen inte är det samma sak. HFT hänvisar till ordrar med hög volym som utförts inom split-sekunder för att omedelbart få vinster från marknadsmöjligheter. HFT-handeln stöds däremot oftast av algos.

Tradingstrategier baserade på kvantitativ trading och analys

Detta är den viktigaste delen av algotrading och robothandel. Jag lägger mest tid här. Har jag 10 timmar att jobba så lägger jag 8-9 på att skapa robothandel strategier. Det är den klart svåraste biten av algotrading och robothandel men samtidigt den mest roliga. Marknaden är i ständig förändring och det gör det till en utmaning att hitta algoritmer som klarar olika marknadsförhållanden. Det är absolut inte omöjligt men heller inte lätt.
Se till att din tradingstrategi är robust samt klar och redo att köras. Här är en checklista som jag använder i min algoutbildning och min egen trading:

 • Tydligt definierade regler för entry, exit, stopp och profittargets
 • Har du testat den under en period för att se om den verkligen fungerar?
 • Portfolio management -vilka marknader som ska handlas
 • Risk management – ge dig själv svar på följande frågor. -Hur mycket skall jag riskera per trade och varför vill jag ha det så? När det gäller algoritmisk trading så finns det en också en stor mängd med risk som man utsätts för genom bland annat tekniken man använder. Teknik kan gå sönder och det är bra att ha koll på vad.
 • Sätt av lite pengar för oförutsedda händelser utifall något går snett och framförallt för att betala för dina misstag som du med stor säkerhet kommer att göra i början.

Programmeringskunskap

Du behöver inte vara en expertprogrammerare för att koda din tradingstrategier inom robothandel men en grundläggande förståelse är bra. Det finns många språk som du kan använda för att koda din tradingstrategi. Easy language, R and Python är mest populära bland Algo traders. Delvis pga deras enkelhet men också på grund av att det finns ett stort bibliotek med stöd och information.

Tradingplattform och tradingprogram

Du måste bekanta dig med olika tradingtekniker och digrambaserade strategier som kan användas lönsamt på marknaderna för robothandel. Det finns många tradingplattformar för robothandel tillgängliga idag med olika nivåer på avancerade diagramfunktioner och tekniska analysNågra populära tradingplattformar bland traders är:

Jag använder de 3 översta av dessa. Av dessa tycker jag Tradestation är den bästa. Mycket beroende på att den används över hela världen och det finns mycket nätverk och information att tillgå. Som trader bör man välja en tradingplattform som passar ens tradingstil samt har de funktioner och tillgång till marknader som man behöver och ett pris som är ok. Har du frågor om detta så är du välkommen att höra av dig så kan jag ge dig min åsikt om de olika plattformarna.

Kursdata

Det finns två typer av kursdata som du behöver för att komma igång med algoritmisk handel.
Först det första behöver du historiska data för att testa din strategi. Här finns en uppsjö över leverantörer som man kan använda sig av. En del är gratis och en del kostar en hel del pengar. Här är en lista med en hel del val. Har du frågor om detta så är du välkommen att höra av dig så kan jag ge dig min åsikt om de leverantörerna.

För det andra så behöver du live data eller så kallad realtidsdata. Denna kan du få direkt från olika börser eller från din mäklare. Även här kan du använda dig av listan ovan för olika val. Kolla även med din mäklare för att jämföra priser och kvalitet mm.

Backtesting

Det finns ett antal grundläggande tillvägagångssätt för backtesting som du måste vara medveten om.
Först och möjligen det farligaste är om du möjliggör ditt system att se ”framtida data” – med det här menar jag att du inte får låta dina ”tester” få tillgång till data som eventuellt kan komma i framtiden. Detta kan vara mycket subtilt och svårt att felsöka och inte särskilt uppenbart. Det bästa sättet att ta sig runt detta problem är att vara riktigt disciplinerad i din kodning och att isolera data baserat på dess ålder.
För det andra, och en potentiell fara för de som jobbar med gratis data, är Survivor Bias. Det är här aktier har fallit ut ur indexen under åren och därför är ditt första dataset redan partisk till förmån för de som är kvar. Det finns inget enkelt sätt runt detta. Jag tror att om testningen är noggrann och dina provstorlekar är tillräckligt stora så kommer det inte nödvändigtvis att vara ett problem. Walk forward är något som är viktigt inom backtesting och något som jag använder mig mycket av samt går igenom i vår algotradingutbildning en hel del.

Curve fitting

Tredje och viktigaste, undvik curvefitting. Med detta menar jag att om du lägger till otaliga parametrar till din modell, så skall du inte bli förvånad om du får väldigt bra avkastning vid en backtest. “Less is more” är ett bra motto här. Du bör sträva efter att minska dina parametrar till ett absolut minimum så att din modell kommer att fungera inom de bredaste områdena och typerna av marknaden inom robothandel. Tecknet på en bra modell är hur få, och hur enkla parametrarna är. Du bör sträva efter att kontinuerligt testa och minska dina parametrar tills du inte ser någon observerbar förändring av dina resultat. Detta är inte helt enkelt att göra, men avgörande, särskilt för amatörer.
Fjärde, ”ränta på ränta principen”. Jag gjorde detta misstag ett tag, min back-testmodell skulle använda avkastningen från tidigare affärer för att finansiera framtida. Det ser bra ut och hjälper dig att se effekterna av ränta på ränta principen, men det hjälper inte att testa eller verifiera hur bra din strategi är. Du måste eliminera detta från din ursprungliga modelltestning så att du bara testar sannolikheten av dina parametrar.
Curvefitting

Forum och bloggar om algotrading och robothandel

Forum och bloggar som diskuterar algotrading och robothandel kan vara en mycket bra källa till kunskap och information. Har man problem med något så får snabbt hjälp av likasinnade som kanske gått igenom samma problem eller frågeställningar. Här är en lista med en del forum och bloggar som du kan börja med.

Infrastruktur och verktyg

 • Server / VPS – Kolla så att ditt serverval använder ett operativsystem som stöds av dina programvaror. Skaffa inte en alltför långsam server då den lätt kan börja lagga om du kör många tunga algoritmer i din robothandel. Du kan komma långt med en VPS istället för en server om du har tillräcklig styrka
 • Datorer – En bra speldator bruka göra jobbet bra. Skärmutrymme kan man aldrig få för lite av även om det inte är en nödvändighet
 • Backup – Backupa dina data och algoritmer. Gärna både fysiskt och i molnet
 • Strömförsörjning – Ett ha ett backupaggregat till din dator ifall det blir strömavbrott är viktigt så att du inte står helt tomhänt när du skall ringa till din mäklare.
 • Internetanslutning – spara inte på krutet här. Köp det snabbaste du kan hitta.
 • Övrigt – En telefon som du kan ringa din mäklare med om det skulle bli strömavbrott är viktigt. Du kan även komma åt din server med din telefon. Det finns mängder med tillbehör som gör livet lättare för en algotrader. Har du frågor om detta så är du välkommen att höra av dig så kan jag ge dig min åsikt.

Andra bra källor till mer information om algotrading

Denna artikel kan också vara hjälpasam “Hur man skapar en trading strategi – min process 2018″
och
“15 tradingtips för nybörjare och experter”

Här är en lista på källor till akademiska studier och strategier för trading. Det kan vara en källa till inspiration om idéerna tryter nån gång.

Fördelar med algotrading och robothandel

 1. Du behöver inte längre sitta vid din skärm hela dagarna utan kan låta handeln sköta sig själv. Du har möjlighet att maximera din tid. Du kan göra andra saker som intresserar dig eller ha ett heltidsjobb vid sidan om.
 2. Du kan handla på många marknader samtidigt. Har du många olika strategier så är detta bra då du kan tjäna mer pengar är om du gjorde detta manuellt.

  Algotrading Samuelssons Rapport

  Autotrading

 3. Du kan diversifiera din handel mycket lättare. Du kan handla många strategier på olika marknader och diversifiera din handel.
 4. Programvarorna blir allt enklare och användarvänligare. Fler och fler kan hoppa på denna onlinerevolution som algotrading och robothandel är.
 5. Dom flesta manuella traders har svårt att hantera sina känslor när dom handlar. Det gäller både rädslor och girighet och andra känslor. Automatiserar du dina strategier så slipper du mycket denna stressen som känslor kan skapa.
 6. Som manuell trader så måste du ha koll på många saker samtidigt och det är lätt att du missar eller glömmer något. Automatiserar du din handel så slipper du detta och har en dator som sköter handelns åt dig på det sättet som du sagt till den.
 7. Du har möjlighet att handla sådant som du som människa är för långsam att göra. Med automatiska handelssystem så kan du göra hundratals och även tusentals saker samtidigt.
 8. Har du svårigheter att ta en förlust som en manuell trader och ofta får för stora förluster därför så kan autotrading vara lösningen för dig. En dator kommer alltid att göra det du sagt till den och alla stopp kommer att exekveras
 9. Tar du dina förluster för tidigt som manuell trader? Kan du inte låta dina vinster rida? Då är autotrading och algoritmisk handel lösningen. Där kan du programmera in det du vill att din strategi skall göra och du får ett perfekt avslut varje gång.
 10. Det är lättare att nätverka med andra traders om du sysslar med algoritmisk handel. På det sättet kan du enkelt dela kod och få idéer och inputs från andra traders och få exakt samma resultat.
 11. Du vet innan du börjar att handla vilka odds du har för att tjäna pengar. Genom att använda de programvaror som finns idag har du historiska resultat att titta på innan du börjar att autohandla dina strategier inom algoritmisk handel.
 12. Du kan som autotrader handla många olika tidsenheter samtidigt. Har du strategier som handlar på 1 minuters data, 30 minuters data, 360 minuters data och kanske även dagsdata? Varför inte handla med alla samtidigt?
 13. Du kan ha din handel igång när du sover och därigenom komma åt marknader som inte är öppna när du själv är vaken. Det ger chanser till mer vinster men också en bättre diversifiering.
 14. Du har lättare att komma igång som nybörjare iom att du kan köpa en färdig tradingstrategi och börja handla nästan omgående.
 15. Du minimerar dina misstag. Misstag är ofta det som kostar mest i en tradingverksamhet. Du minimerar dessa till ett minimum om du automatiserar.

Trading handlar i stort om att göra mer av det som går bra för dig och mindre av det som går dåligt… Här är ett bra inlägg som förklarar det lite närmare. Så här lyckas du med trading.
Är du lika passionerad som jag över algotrading och robothandel och vill jobba tillsammans med mig så är du alltid välkommen att börja min algotradingkurs där det ingår 10 strategier:

Algotrading – 6 månader som gör dig lönsam på börsen

Algoritmisk handel

Algoritmisk handel har som sagt även många andra namn vilket kan skapa en del förvirring. Några namn som ofta förekommer istället för algoritmisk handel är “högfrekvenshandel”, “high-frequency trading”, “robothandel”, “algohandel”, “algotrading”, “algoritmhandel”, “algorithmic trading” eller “algoritmisk trading”, ofta förväxlat med “programhandel”, “program-handel” och “program trading”).
För att försöka förstå algoritmisk handel är det bra att förstå skillnaden mellan högfrekvenshandel (HFT) och exekveringsalgoritmer.

 • Högfrekvenshandel även kallat “High-frequency trading” eller robothandel – handlaren som ofta är en hedgefond eller bank och som handlar mot egen bok både köper och säljer aktier genom en så kallad  handelsalgoritm i syfte att tjäna pengar inom algoritmisk handel.
 • Exekveringsalgoritm brukar vara institutionella handlare och som genom en handelsalgoritm antingen köper eller säljer olika antal av en enskild aktie åt handlare.

Kampen mellan institutionella handlare som på bästa sätt försöker exekvera kundordrar inom algoritmisk handel och daytraders som försöker att tjäna pengar genom att köpa aktier billigt och sälja dem dyrt har pågått lika länge som aktiehandeln funnits. Nyheten är att detta fenomen numera är elektroniskt och påtagligt även i Sverige i och med kampen mellan exekveringsalgoritmer och högfrekvenshandlare och kampen högfrekvenshandlare emellan. Algoritmisk handel är här för att stanna och jag tror att i framtiden så kommer denna tyå av handel vara ännu mer dominerande än vad den är nu.

Vad är högfrekvenshandel? (HFT)

Högfrekvenshandel är en form av trading som sker mycket fort under en väldigt kort tid. Ordet frekvens står för antalet gånger som någonting upprepas under en viss tid. I detta fall är det köp- och säljordrar som genomförs under en tidsperiod på några millisekunder, det vill säga tusendels sekunder, upp till endast några sekunder med hjälp av mycket kraftfulla  datorer. Det vill säga handel till en mycket hög frekvens sett till den övriga handeln på aktiemarknaden.

Vid HFT används robotar och datorer som är extremt snabba som snappar upp olika indikatorer och tom kan lägga en order och höja priset när de ser att en order läggs från en stor aktör. Högfrekvenshandeln har till syfte att utnyttja likvida obalanser och  marknadsimperfektioner i prissättning av företag på aktiemarknaden för att gå med ekonomisk vinst. Analysen sker direkt och genom att vara snabbare än andra aktörer syftar handeln till bättre affärer. För större aktörer blir det viktigt att lägga ordrar till olika marknadsplatser så att de kommer fram till datacenter vid samma tidpunkt.

Det kan vara att priset skiljer sig mellan två stycken marknader eftersom den ena uppdaterat priset fortare än den andra, det är då högfrekvenshandlarna utnyttjar denna pris imperfektion till sin fördel. Därmed gör de vinst på mellanskillnaden innan den andra marknaden hunnit uppdaterat sitt pris på den specifika aktien. Då det handlar om väldigt små skillnader i t.ex. pris per aktie så krävs det att högfrekvenshandlarna går in med väldigt mycket kapital för att vara effektiva och göra så stor vinst som möjligt.

Högaktuellt ämne

Ett högaktuellt ämne som fått allt mer uppmärksamhet i media under de senaste åren är högfrekvenshandel. Denna handel är en form av värdepappershandel där datorer som är
programmerade med algoritmer utför köp- och säljordrar under mikrosekunder. Högfrekvenshandlarna använder sig av olika strategier som till exempel arbitrage och utnyttjar blixtsnabbt skillnader som uppstår på marknaderna. Ämnet har diskuterats mycket i media som allt oftast beskriver handeln som negativ för marknaden medan tidigare forskning som finns på området till stor del visar på motsatsen.

Tradingprogram och Plattformar för HFT

 • Fixnetix Ltd iX-eCute
 • Raptor från konsultbolaget Fusion system
 • Orc Group är ett svenskt företag som utvecklar program som Orc Liquidator för börshandel med derivatinstrument.
  Företaget ägs av Cidron Delfi som även äger tradingplattformen Tbricks och kontrolleras genom Nordic Capital.
 • Ullink eller Fidessa.
 • Rapi data (köpt av Nasdaq OMX)
 • Front Office Data & Analysis
 • Alpha Flash – snabba  företagsnyheter
 • Aitegroup
 • Spread Networks (höghastighetskablar)
 • Pan Capital

Dark pool trading

Kritiken mot HFT och robothandel har ökat och myndigheter har blivit mer uppmärksamma. I Nordamerika har myndigheten stämt Barclays för att ha gett traders som använt dark pool trading fördelar gentemot exempelvis institutionella handlare.

Vad är program trading och programhandel?

Program trading och programhandel använder dataalgoritmer för att köpa och/eller sälja en korg av exempelvis aktier. Ordrar placeras direkt på marknaden och exekveras enligt förutbestämda instruktioner. Till exempel kan en handelsalgoritm köpa en portfölj med 50 aktier över den första timmen. Institutionella investerare såsom hedgefondsförvaltare eller fondförmedlare, använder programhandel för att handla stora volymer.

enomförande av order på detta sätt bidrar till att minska risken genom att placera order samtidigt och kan utnyttja ineffektiviteter på marknaden. En annan anledning kan vara att man vill använda artbitrage genom att försöka tjäna pengar i skillnaden mellan ett index och de aktier indexet är uppbyggt av. Man köper det ena och blankar det andra.

Här kan du hitta fler artiklar inom algoritmisk trading.

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Backtesting, vad är det? – Historiska tester och backtester | trading

Backtesting, vad är det? – Historiska tester och backtester | trading

Denna strategin ingår fortfarande om du blir årsmedlem – uppdatering 2020

Denna strategin ingår fortfarande om du blir årsmedlem – uppdatering 2020