April 4

Är swingtrading lönsamt? – Topp 3 faktorer som traders tjänar mest på

Last Updated on 16 July, 2024 by Håkan Samuelsson

När du frågar om swingtrading är något för dig, en av de mest normala saker att fråga då är om du det går att tjäna en massa pengar på det. Så, är swingtrading lönsamt?

Ja, swingtrading är lönsamt, och du kan slå marknaden under långa tidsperioder. Detta kräver dock en bra tradingtrategi, och tillräckligt med disciplin för att stanna med den under dess upp-och nedgångar.

I den här artikeln, ska vi ta en titt på vad som avgör hur mycket pengar du kan tjäna som en swingtrader, och vad du bör fokusera på att tjäna mer pengar.

Låt oss börja

img 60ca4e613de98 Samuelssons Rapport

Du känner väl till att du kan prova vår swingtrading här på Samuelssons Rapport för endast 9 kronor för 30 dagar. Vi har hållit på sedan 2013. Inga bindningstider och du kan avsluta när du vill. Läs mer här om du vill veta mer.

.

Hur mycket pengar kan du tjäna med swingtrading?

Hur mycket pengar kan du tjäna på SwingTrading?
Hur mycket pengar kan du tjäna på SwingTrading?

 

Det finns många faktorer som avgör hur mycket pengar du kan tjäna, men dessa tre är de viktigaste:

  • Tradingstrategin
  • Möjligheterna
  • Positionsstorlek

Vi tar dem en efter en.

Tradingstrategin

En av de viktigaste sakerna för hur mycket pengar du kan tjäna är den strategi du använder. Helt logiskt, är en bra tradingstrategi mer sannolikt att tjäna en massa pengar än en dålig.

Men, de flesta människor som vill börja med trading har inte ens en fungerande tradingstrategi, även om de tror att de gör. För att vara säker på att du har något som fungerar måste du först ha verifierat strategin på historiska data. Detta är något vi täcker djupgående i vår algoutbildning här på Samuelssons Rapport. Där går vi bland annat igenom hur man bygger en swingtradingstrategi.

Läs gärna också: Double seven – hur jag använder strategin

Möjligheter

Den andra viktiga aspekten är möjligheterna, vilket helt enkelt är hur ofta din strategi ger en signal att köpa. Antalet signaler du får avgörs inte bara av strategin i sig, men också på hur många marknader du trejdar din strategin på. Till exempel, en genomsnittlig mean reversion swingstrategi som handlar nästan alla aktier i OMX30 kommer att ge en hel del tradingsignaler för dig att välja mellan, vilket leder till högre avkastning. Ditt kapital sitter inte heller sysslolöst under långa perioder.

Positionsstorlek

Den här är ganska uppenbar. Ju mer pengar du riskerar, desto mer pengar kan du tjäna eller förlora på varje trade.

Men storleken på dina affärer bör inte bestämmas av hur mycket du vill tjäna, utan istället med hur mycket du kan och vill riskera. Trading är ett maraton som bör göras på lång sikt. Således är det av största vikt att du bevarar ditt kapital för att kunna trejda inte bara idag, utan också imorgon.

Generellt bör du försöka att aldrig riskera mer än 1-2% av ditt kontosaldo på en trade! Detta säkerställer att du kommer att kunna fortsätta med din swingtrading, även om du drabbas av en del förlusttrades! Detta gäller även daytrading.

Så hur mycket pengar kan du tjäna?

Efter att ha täckt de tre faktorer som avgör hur mycket pengar du kan tjäna, kommer vi nu att diskutera vilken typ av avkastning som är rimlig.

I allmänhet skulle vi säga att avkastning från 10 till 30% är rimligt att förvänta sig i det långa loppet, förutsatt att du har en strategi som fungerar, och lyckas utföra signalerna på ett korrekt sätt. Tyvärr så har inte de flesta ens en fungerande strategi.

Som med aktiemarknaden i allmänhet, kommer dessa vinster inte vara jämnt fördelade över alla år. Det är inte ovanligt att uppleva drawdowns som kan kvarstå så länge som ett år. Omvänt får du bra perioder när allt verkar gå din väg, Då kan man få uppleva fantastiska avkastningar på årsbasis!

Detta är anledningen till att en långsiktighet är viktig inom trading. Vinster tenderar att komma i kluster då och då, och många nya swingtraders slutar med swingtrading under en långvarig drawdown, bara för att se sin swingtradingstrategi ta fart strax därefter.

Men kan jag inte tjäna mer?

Vi vet att det finns många traders och leverantörer som hävdar att du kan tjäna mycket mer, och vi kommer inte att säga att de ljuger.

Men, Vad är 100% säkert, är att de flesta traders inte kommer att få mycket högre avkastning på lång sikt än detta. Ändå bör detta inte komma som en besvikelse för dem som är inom trading på lång sikt. Att uppnå en 20% genomsnittlig årlig avkastning kommer att ta dig extremt långt på lång sikt.

Faktum är att med en 20% årlig avkastning efter skatt, har du mer än 6 gånger den ursprungliga summan efter 10 år.

Och efter 20 år, som kommer den att vara 38 gånger den ursprungliga summan.

Kom ihåg att det finns många bli-rik-snabbt-system som lovar snabba och enkla rikedomar. Dessa är ingenting annat än bedrägerier och bör undvikas till varje pris. Det snabbaste sättet att bli rik är genom långsiktig planering och konsekvens. Om du förstår detta, har du kommit längre än de flesta andra människor, och faktiskt stå en verklig chans att bli rik en dag!

Hur maximerar man sin Swingtradingavkastning?

Maximera din avkastning inom swingtrading
Maximera din avkastning inom swingtrading

 

Okej, så nu ska vi gå direkt till den mest intressanta delen av denna artikel, vilket är hur du kan maximera och förbättra din avkastning på din swingtradingstrategi.

Precis innan vi börjar, vill jag uppmuntra alla som ännu inte har börjat med swingtrading att läsa vår kompletta guide till swingtrading. Där lär du dig mycket värdefullt kunnande som säkerligen kommer att snabba på din inlärningskurva!

När man ser till att förbättra vår tradingprestanda, finns det tre områden vi bör fokusera på, nämligen:

  • Tradingstrategin
  • Möjligheterna
  • Transaktionskostnader

Tradingstrategin

Som vi gick igenom tidigare så är tradingstrategin det verktyg som kommer att ge dig en edge och en fördel på marknaderna, vilket innebär att din avkastning är mycket beroende av kvaliteten på den strategin. Detta är något vi redan har täckt, så vi ville sprida lite ljus över en annan viktig faktor, som är diversifiering över flera typer av tradingstrategier.

Genom att handla mer än en swingtradingtrategi, blir du mindre beroende av en typ av marknadsbeteende. Till exempel. mean reversion strategier (jämnviktigspendling) som träder in när en aktie har fallit för mycket kommer att utfärda de flesta av sina signaler när marknaden har fallit mycket. Och eftersom de flesta aktierna är mycket korrelerade, kommer du finna att du ibland har mycket mer signaler än du kan ta, medan det kommer att finnas några andra perioder när strategin är platt, eftersom de flesta aktierna gör nya toppar.

På grund av detta skäl, är det bra att förlita sig på flera tradingstrategier som inte använder exakt samma logik. Helst bör du ha strategier som fungerar efter exakt motsatt logik, såsom trend och mean reversion och exempelvis momentum och brekaoutstrategier. På så sätt kommer du att uppleva mindre platta perioder utan avkastning, eftersom din trend efter systemet kommer att sparka in som de flesta bestånden går högre, medan din genomsnittliga dippstrategi kommer att sparka in så snart marknaden har blivit översåld.

Möjlighet

Som vi diskuterade tidigare, att ha en hel del signaler att välja mellan är avgörande när det gäller bra avkastning. Vi vill ha våra pengar på börsen, inte ligga still i kontanter på ett tradingkonto.

Nu, förutom trading mer tradingstrategier, du kan också besluta dig för att ingå att börja handla med nya marknader på andra börser eller ens främmande länder.  Det finns flera nätmäklare som låter dig handla utländska marknader på ett kostnadseffektivt och billigt sätt. Interaktiva mäklare är det kanske mest använda och pålitliga alternativet.

Akta dig för transaktionskostnader!

Att hålla kostnaderna låga är helt avgörande för att få ditt konto att växa så fort som möjligt. Även om ett par kronor i provision kanske inte låter så mycket, blir det snabbt mer och mer med tiden. Speciellt om du handlar ett system som har många affärer och en relativt låg genomsnittlig vinst per trade.

Idag finns det många mäklare som har börjat erbjuda gratis courtage på handel, vilket gör det mycket lättare för nya traders – särskilt för dem med små konton – att börja med trading.

Ett annat användbart tips är att försöka trejda med marknader och aktier som har hög volym och omsättning. Om du gör det, så kommer du få mindre slippage, som annars skulle kunna ha en ganska betydande inverkan på din swingtrading och din avkastning!

Swingtrading eller Daytrading: Vilket är mest lönsamt?

 

Många nya traders vill lära sig daytrading eftersom de tror att det är vägen till snabba och enkla vinster. Ofta har de sett videor och material av många mindre ärliga tradinggurus, som lovar att alla kan lära sig daytrading med lätthet, och att vinsten kommer att tillfalla om du bara följer deras hemliga daytradingstrategi.

Tja, om någon säger det här eller föreslår det till dig, kör då så fort du kan, eftersom du blir lurad!

Daytrading är kanske den svåraste tradingformen att behärska, både ur ett psykologiskt och tekniskt perspektiv. Daytradingstrategier är mycket svårare att hitta än swingtradingstrategier, och handla dem kräver en annan nivå av uthållighet. En swingtradingstrategi kan trejdas med så lite tid som 15 minuter som spenderas varje dag, vilket inte kan jämföras med den ständiga övervakning som krävs för att daytrejda en daytradingstrategi.

På grund av dessa skäl, är  swingtrading en mycket mer genomförbar tradingstil för de flesta investerare och traders.

Dessutom är swingtradingstrategier mycket mer förnuftigt att handla med och sett då även till andra transaktionskostnader, eftersom de i allmänhet har en ganska liten genomsnittlig handel.

Så, för de flesta människor, är det korta svaret att swingtrading är det mer lönsamma alternativet!

Slutord

Som swingtrader, kan din vinst variera mycket med din positionstorlek, tillfällen, och tradingstrategin. Och om du får alla dessa rätt, kan du överträffa marknaden med marginal, vilket kommer att göra en enorm skillnad på lång sikt!

Om du vill lära dig mer om swingtrading, rekommenderar vi återigen att du tar en titt på vår kompletta swingtrading guide.

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Swingtradingsignaler – Vanliga frågor

Swingtradingsignaler – Vanliga frågor

Tradingsignaler sedan 2013 | Vi vågar visa våra resultat!

Tradingsignaler sedan 2013 | Vi vågar visa våra resultat!