April 4

Bästa minsta aktierna – frimärksaktier & öresaktier 2024

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

Vill du köpa de allra billigaste aktierna på börsen men ändå göra en bra investering – att hitta bästa minsta aktierna? Det går men det är inte lätt. Att hitta bra bolag bland frimärksaktier och öresaktier kräver en viss strategi och tålamod.

I denna artikel visar vi på några av de bästa bolagen inom detta segment och ger tips på hur du kan göra för att själv hitta bra investeringar bland de små aktierna.

Bästa minsta aktierna – bra frimärksaktier

Aktie Omsättningstillväxt 3 år (snitt)
Oasmia Pharmaceutical 309.6%
AppSpotr 262.0%
Netmore 187.6%
BrandBee 159.6%
TopRight Nordic 152.3%
Hubso Group 146.2%
Syncro 111.3%
SpectraCure 93.6%
Star Vault 56.1%
Sustainion 54.8%
Speqta 41.0%
Mavshack 37.3%
Swemet 36.0%
XMReality 33.1%
Axolot Solutions 31.1%

Hur valde vi ut de bästa frimärksaktierna? Vi har utgått från att försöka hitta små aktier med potential snarare än att titta på historisk avkastning.

Listan innehåller alla aktier som har en kurs som är mindre än 10 kronor (i skrivande stund), en skuldsättningsgrad som är maximalt 2 och en bruttomarginal på minst 50 procent.

Därefter har vi valt ut de aktier som uppvisat starkast omsättningstillväxt i snitt per år de senaste 3 åren.

OBS – Tänk på att detta inte är något investeringsråd. Att köpa frimärksaktier och öresaktier är förenat med stor risk. Gör alltid din egen analys innan du satsar pengar.

Vad är frimärksaktier och öresaktier?

Frimärksaktier är aktier som är så små att de inte kostar mer än ett frimärke. I Sverige brukar man säga att en aktie som kostar från några ören upp till 5 eller maximalt 10 kronor kan klassas som en frimärksaktie.

På engelska kallas dessa aktier för ”penny stocks”. Där tillåts de, namnet till trots, att kosta upp till 5 dollar styck. I Storbritannien är det 1 pund som är gränsen.

Ibland hör man även begreppet öresaktier. Det är ofta samma typ av bolag som man avser, men ska vi vara precisa så kan dessa aktier kanske vara de allra billigaste frimärksaktierna. Aktier som endast kostar några ören.

Mynt - öresaktier
Öresaktier eller penny stocks har fått sitt namn av att de är så billiga att köpa per aktie.

Är det bra att köpa öresaktier med potential?

Bara för att en aktie är liten eller billig innebär det inte att det blir en bra investering. Det finns ofta mycket goda skäl till att priset sjunkit.

En sak är klar: Risken är ofta mycket hög i denna typ av bolag.

Orsakerna är flera:

  • Många frimärksaktier är unga bolag.
  • Öresaktier har ofta en mörk finansiell historia bakom sig.
  • Stor volatilitet i priset.
  • Ofta en fortsatt negativ trend i priset (fallande kniv).
  • Vissa försöker manipulera priset vilket kan ge falska köpsignaler.
  • Ibland: Systematisk utspädning och bedrägerier.

Med det sagt finns det en tjusning i att leta investeringscase bland de minsta aktierna. Finns det något som marknaden missat? Är det något av bolagen som lyckas vända utvecklingen?

En aktie som bara kostar några ören eller kronor kan ha en ganska explosiv kursutveckling.

Egentligen har priset i en aktie inte något med värdet att göra. Men om priset är mycket lågt och det plötsligt dyker upp köpare är det lätt hänt att köparna budar över aktiekursen med några ören extra (”det känns ändå så billigt”), vilket då leder till en relativt stor kursökning.

Ändå kommer de flesta öresaktier aldrig att kvala in på någon egentlig lista med de bästa aktierna. De förblir några av börsens minsta aktier och skvalpar runt där med ett lågt pris och en osäker framtid.

Det kan vara bra att ha det i bakhuvudet när du letar de bästa frimärksaktierna. Ett tips är att bara använda en mycket liten del av aktieportföljen för denna typ av investeringar. Se det som lekpengar som du tål att förlora – då blir det bäst.

Hur kan man hitta de bästa små aktierna med potential?

Det är alltså minst sagt en utmaning att hitta frimärksaktier som är värda att investera i. Hur vet man vilka som är de bästa?

Först måste du bestämma dig för ditt syfte med investeringen.

Vill du investera i de bästa minsta aktierna eller endast vara med en kort tid och tjäna pengar på trading?

Vid trading handlar det om att identifiera möjligheter i hur kursen rör sig. Det kan vara nyckfull kursutveckling i de minsta aktierna, men vissa mönster kan gå att hitta.

Ofta är det mycket lättare att tjäna pengar på trading i lite större bolag eller till och med i index än i de allra minsta bolagen. Den låga likviditeten gör det svårt att ta positioner och kliva ur när du vill. Spreadarna kan dessutom vara stora.

Nej, för trading är det kanske inte så lyckat att satsa på denna typ av aktier.

Om du ska investera i frimärksaktier däremot kan du kanske bortse från kursen (utöver det faktum att priset per aktie förstås ska vara lågt). Då kan du i stället analysera fundamentala data.

Här är några försöka på sådant som du kan titta på:

Tillgångar

Benjamin Graham som Warren Buffet lärde sig att investera av pratade ofta om värdeinvesteringar. Det bygger på att värdera en aktie utifrån sina tillgångar och skulder.

Tanken är att om du köper en frimärksaktie som har ett börsvärde som är lägre än vad tillgångarna i bolaget är värda, minus skulderna, så kan du i teorin få tillbaka din investering om bolaget likvideras.

Genom att fokusera på dessa så kallade net nets sänker du risken i din investering.

Här är en lista med net nets bland de minsta aktierna:

Aktie Omsättningstillväxt 3 år (per år)
Angler Gaming 35.4%
Alzinova 24.9%
LightAir 23.0%
Effnetplattformen 13.1%
Envirologic 10.5%
Provide IT 9.7%
QuickBit 8.1%
Hoodin 5.9%

Omsättningstillväxt

Börsen har stort fokus på vinster, men innan det blir vinst behövs tillväxt. Därför kan det vara lönsamt att leta efter öresaktier med potential bland bolag som uppvisar en stark omsättningstillväxt.

Om tillväxten ökar mer än utgifterna kommer bolaget förr eller senare också att gå med vinst, vilket då lär återspegla sig i kursen.

Skuldsättning

Ett annat sätt begränsa risken något vid investeringar i de minsta aktierna är att ställa krav på skuldsättningsgraden. Den visar hur stora skulderna är i förhållande till det egna kapitalet.

En allt för hög skuldsättning innebär en extra stor risk och det innebär också att tillväxten stärkts lite väl mycket genom lån och kanske därför inte är hållbar.

Bruttomarginal

Slutligen kan du titta på bruttomarginalen. Det liksom övriga tips gäller egentligen alla aktier, men i bolag som inte går med vinst är bruttomarginalen extra intressant.

Den visar hur mycket av omsättningen som är kvar efter att direkta kostnader för verksamheten betalats. En stor bruttomarginal tyder på ett fördelaktigt konkurrensläge och innebär att det kan vara lättare att skapa vinst ur omsättningen längre fram.

Sammanfattning

Vi har här gått igenom exempel på några av de bästa minsta aktierna som finns att köpa i Sverige. Du hittar dem hos nätmäklare som Avanza och Nordnet.

Denna typ av investeringar är spännande då det till stor del handlar om att hitta ”bortglömda” bolag som trillat bort från marknadens radar – eller nya aktier som ännu inte upptäckts.

Det låga priset gör att aktierna blir små mätt i kronor och ören, men egentligen har priset inget med värdet att göra.

Väljer du att köpa frimärksaktier och öresaktier ska du dock tänka på att vara extra noga med att läsa på om bolagen och fatta ett välavvägt beslut innan du investerar.

Vårt tips är alltjämt att bara låta denna typ av småaktier ta en mindre plats i portföljen.

Källor:

https://www.investopedia.com/terms/p/pennystock.asp

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Likaviktad eller värdeviktad aktieportfölj? – Vad är bäst?

Likaviktad eller värdeviktad aktieportfölj? – Vad är bäst?

Vad är aktier?

Vad är aktier?