Courtage

Courtage är en avgift som en aktiemäklare eller fondkommissionär tar ut från kunder när man vill handla med exempelvis aktier på deras plattform.

Det är ett sätt för aktiemäklaren att ta betalt för att du ska få köpa eller sälja värdepapper på deras plattform.

Normalt så betalar man både när man köper och säljer exempelvis aktier. Det förekommer nu mer och mer nätmäklare som inte tar betalt för kurtage.

Begreppet cortage kommer från franskan. Närmare bestämt från det franska ordet för mäklarfirma och aktiemäklare. Dessa är courtier respektive société de courtage.

Vem har lägst courtage?

Här nedan kan du jämföra vem som har lägst courtage mellan olika mäklare. Det är gratis att jämföra detta.


 

Courtage

Courtage

Olika sätt att ta ut kostnaden på

Det finns olika sätt som man kan ta ut denna avgift på. Man kan ta den som en procentuell avgift på den summa man köper eller säljer för. Man kan ta ut den som en fast eller minimum avgift. De flesta nätbanker har en courtageavgift på cirka 20-100 kr.

Fast courtage innebär att du betalar samma avgift oavsett hur mycket pengar du köper eller säljer för.

Rörligt courtage innebär att det blir en procentsats av det belopp som du handlar för.

Kostnaden debiteras vanligen för både köp och försäljning. Ofta slås kostnader på samma dag och i samma riktning i samma aktier samman, vilket innebär att kunden slipper betala kostnaden för flera order på samma dag i ett visst värdepapper, utan bara behöver betala som för ett köp/sälj.

Hur räknar man ut courtage?

Exempel: Någon vill köpa 100 aktier i ABB för 135 kr/st. Detta skulle kosta 13500 kr. Courtaget kostar 100 kr minimum eller 0,15%. 0,15 % av 13500 är 20,25 och eftersom detta är lägre än minimikostnaden kommer kunden debiteras minimikostnanden på 100 kr. Totalsumman är därför 13600 kr.

courtage

courtage

Får man göra avdrag för courtage på aktier?

Courtaget för aktier läggs till din köpesumma, respektive dras ifrån din försäljningssumma när du beräknar reavinst och reaförlust.

Synonymer till ordet courtage

Synonymer till ordet är kurtage, cortage, mäklararvode och provision vid affärer med värdepapper.

Vad heter courtage på engelska?

På engelska säger man oftast commission. Även brokerage fee kan förekomma.

Avanza – Courtage

Här hitter du Avanzas priser.

Courtage Avanza

Nordnet

Här hitter du Nordnets priser.

Courtage

Courtage på fonder?

Nej, man betalar inget för detta på fonder. Det innebär att mäklaren som du använder inte kommer ta ur någon avgift för att köpa eller sälja en fond. Däremot så kan fonden i sig ta ut en del avgifter om du köper eller säljer. Personligen så försöker jag undvika dessa fonder.

När dras courtage?

Courtage dras senare.

Vad är rörligt courtage?

Det rörliga courtaget är en procentuell avgift och beräknas på det belopp som man köpt eller sålt för. Så fort det rörliga courtaget överstiger priset för lägsta courtage så betalar du det rörliga courtaget. Om det rörliga courtaget däremot är lägre än det lägsta courtaget så betalar du det lägsta courtaget istället. När man köper aktier för en lite större summa träder alltså det rörliga courtaget in i form av en procentsats.

När dras Courtage från ditt konto?

Courtaget dras under natten från ditt konto. Redovisning från detta finns dagen efter på ditt konto.

Hur fungerar courtage?

Se början på denna artikel för en enkelt beskrivning vad courtage är.