April 4

Courtage, vad betyder det? – Vem har lägsta courtaget | Jämför

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

Courtage är en avgift som en aktiemäklare eller fondkommissionär tar ut från kunder när man vill handla med exempelvis aktier på deras plattform.
Det är ett sätt för aktiemäklaren att ta betalt för att du ska få köpa eller sälja värdepapper på deras plattform.

Normalt så betalar man både när man köper och säljer exempelvis aktier. Det förekommer nu mer och mer nätmäklare som inte tar betalt för kurtage.
Begreppet courtage kommer från franskan. Närmare bestämt från det franska ordet för mäklarfirma och aktiemäklare. Dessa är courtier respektive société de courtage.

Vem har lägst courtage?

Här nedan kan du jämföra vem som har lägst courtage mellan olika mäklare. Det är gratis att jämföra detta.

 

 

Läs gärna dessa artiklar om courtage också.

Jämför och hitta det billigaste sättet att handla med aktier

Vem har billigast courtage?

Olika sätt att ta ut kostnaden

Det finns olika sätt som man kan ta ut denna avgift på. Man kan ta den som en procentuell avgift på den summa man köper eller säljer för. Man kan ta ut den som en fast eller minimum avgift. De flesta nätbanker har en courtageavgift på cirka 20-100 kr.
Fast courtage innebär att du betalar samma avgift oavsett hur mycket pengar du köper eller säljer för.
Rörligt cortage innebär att det blir en procentsats av det belopp som du handlar för.
Kostnaden debiteras vanligen för både köp och försäljning. Ofta slås kostnader på samma dag och i samma riktning i samma aktier samman, vilket innebär att kunden slipper betala kostnaden för flera order på samma dag i ett visst värdepapper, utan bara behöver betala som för ett köp/sälj.

Hur räknar man ut courtage?

Exempel: Någon vill köpa 100 aktier i ABB för 135 kr/st. Detta skulle kosta 13500 kr. Courtaget kostar 100 kr minimum eller 0,15%. 0,15 % av 13500 är 20,25 och eftersom detta är lägre än minimikostnaden kommer kunden debiteras minimikostnanden på 100 kr. Totalsumman är därför 13600 kr.

Får man göra avdrag för courtage på aktier?

Courtaget för aktier läggs till din köpesumma, respektive dras ifrån din försäljningssumma när du beräknar reavinst och reaförlust.

Synonymer till courtage

Synonymer till ordet är kurtage, cortage, mäklararvode och provision vid affärer med värdepapper.

Courtage på engelska?

Courtage på engelska betyder commission. Även brokerage fee kan förekomma på engelska.

Avanza – Courtage aktier

Här hittar du courtage Avanza och deras priser.

Courtage Avanza

Nordnet – aktier

Här hitter du priser.
Courtage

Courtage på fonder?

Nej, man betalar inget för detta på fonder. Det innebär att mäklaren som du använder inte kommer ta ur någon avgift för att köpa eller sälja en fond. Däremot så kan fonden i sig ta ut en del avgifter om du köper eller säljer. Personligen så försöker jag undvika dessa fonder.

När dras Courtage från ditt konto?

När dras courtage och avgifter från ditt aktiekonto? Courtaget dras under natten från ditt konto. Redovisning från detta finns dagen efter på ditt konto. Det dras alltså under natten från ditt aktiekonto. Dagen efter så finns alla notor med courtaget redovisade från din handel. Detta gäller de flesta stora mäklare såsom Avanza, Swedbank, Länsförsäkringar, Mangold och Nordea med mera.

Vad är rörligt courtage?

Det rörliga courtaget är en procentuell avgift och beräknas på det belopp som man köpt eller sålt för. Så fort det rörliga courtaget överstiger priset för lägsta courtage så betalar du det rörliga courtaget. Om det rörliga courtaget däremot är lägre än det lägsta courtaget så betalar du det lägsta istället. När man köper aktier för en lite större summa träder alltså det rörliga courtaget in i form av en procentsats. Det är bra att kolla upp rörligt courtage ordentligt innan du börjar att handla med en mäklare.

Hur fungerar lägst courtage?

Se början på denna artikel för en enkelt beskrivning vad lägst courtage är.

Vad kostar courtage

För att ta reda på vad courtage kostar så kan du prova vår jämförelsetjänst som är i början av artikeln. Den är givetvis gratis att ta reda på vad courtaget kostar.

AVANZA- Courtage Aktier

Avanza Bank är Sveriges största aktör inom aktie- och fondhandel och erbjuder marknadens lägsta avgifter på aktie-, fond- och pensionssparande. Du kan läsa mer om Avanza här.

NORDNET- Courtage Aktier

Alla har olika behov och profil på sitt sparande. Nordnet erbjuder därför olika depåtyper där du väljer den depå som passar dig bäst. Med deras Aktie- och fonddepå kan du enkelt handla alla typer av värdepapper. Du kan läsa mer om Nordnet här.

MANGOLD

Mangold Fondkommissions Aktiehandel erbjuder Privatpersoner, Företag och Institutioner en effektiv, säker, snabb och flexibel exekveringstjänst av Aktier, Aktierelaterade instrument samt Derivat till en konkurrenskraftig kostnad. Läs mer om Mangold och lägst courtage i länken här bredvid. Du kan läsa mer om Mangold här.

NORDEA

Handla aktier och värdepapper på marknader i 15 länder. Med Värdepapperstjänst Depå får du ett omfattande affärsstöd, depåförvaring och tillgång till ett stort antal handelsplatser världen över. Handelstjänsten är kostnadsfri och du har ett lågt courtage. Läs mer här om Nordea.

SKANDIABANKEN – Courtage Aktier

Skandia startade i oktober 1994 och var en av de första renodlade telefonbankerna. Banken har under åren utvecklats till en Internetbank och erbjuder nu alla deras tjänster över Internet. Skandia finns sedan år 2000 i Norge och sedan år 2001 även i Danmark. Skandia erbjuder personlig rådgivning via Skandia på ca 50 orter i Sverige. Du kan läsa mer om Skandiabanken här.

SWEDBANK

Swedbanks vision är att vara den ledande finansiella institutionen på de marknader vi är verksamma. Swedbank har 9,4 miljoner privatkunder och 693 000 företagskunder med runt 330 kontor i Sverige och 220 kontor i de baltiska länderna. Du kan läsa mer om Swedbank här.

SEB

SEB grundades 1856 och är idag en ledande nordisk finansiell koncern. Entreprenörskap, internationell närvaro och långsiktiga relationer är våra viktigaste framgångsfaktorer. Läs mer om SEB och lägst courtage i länken här bredvid. Du kan läsa mer om SEB här.

LÄNSFÖRSÄKRINGAR

Länsförsäkringar består av 24 självständiga och lokala länsförsäkringsbolag som samverkar genom det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB med dotterbolag. Länsförsäkringar erbjuder ett komplett sortiment av bank- och försäkringstjänster, som till exempel bank- och fondsparande, lån, bankkort, liv- och pensionsförsäkringar samt hem-, villa-, olycksfalls-, industri-, trafik- och djurförsäkring. Du kan läsa mer om Länsförsäkringar här.

HANDELSBANKEN- Courtage Aktier

Handelsbanken är en universalbank, det vill säga levererar tjänster inom hela bankområdet och har en stark position på den svenska marknaden med 456 kontor (30 september 2006). Du kan läsa mer om Handelsbanken här.

DEGIRO

År 2015 entrade Degiro den svenska marknaden med stormsteg då man hoppades på att kunna slå ut de mer etablerade nätmäklarna i Sverige som redan krossat nätbankerna när det gäller aktiehandel. Det var år 2008 som fem gamla Binck-grundare slog sina kloka huvuden ihop och startade upp Degiro i Amsterdam. Du kan läsa mer om Degiro här.

AKTIEINVEST

Aktieinvest är ett helägt dotterbolag till Aktiespararnas Serviceaktiebolag, vilket i sin tur är helägt av Sveriges Aktiesparares Riksförbund.
Aktieinvest har varit i Aktiespararnas ägo sedan 1989. Du kan läsa mer om Aktieinvest här.

PARETO SECURITIES

Pareto Securities erbjuder bland den mest kompletta lösningen i Sverige för dig som vill handla aktier, börsnoterade fonder (ETF:er) och tradingprodukter (ETN:er) på internet. Vi är det naturliga valet för dig som handlar ofta och vill ha tillgång till marknadsledande kompetens. Du kan läsa mer om Pareti Securities här.

DANSKE BANK- Courtage Aktier

Danske Bank Group är Danmarks största finanskoncern, och en av de största i Norden. Vi erbjuder en stor mängd finansiella tjänster och produkter till kunder över hela världen. Våra affärsområden är banktjänster, lån, finansiering, försäkring, leasing, fastighetsförmedling och kapitalförvaltning. Läs mer om Den Danske Bank och lägst courtage i länken här bredvid. Du kan läsa mer om Danske Bank här.

ÅLANDSBANKEN

Ålandsbanken är en åländsk affärsbank och bankkoncern med över 700 anställda och verksamhet på Åland, i Finland och i Sverige. Banken grundades 1919 och börsnoterades 1942. VD och koncernchef är Peter Wiklöf. Du kan läsa mer om Ålandsbanken här.

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Köp OMX index i stark uppgångsfas – robust avkastning sedan IT kraschen för över 20 år sedan

Köp OMX index i stark uppgångsfas – robust avkastning sedan IT kraschen för över 20 år sedan

Golden Cross – Bästa medelvärdet för tajming – Gyllene Kors

Golden Cross – Bästa medelvärdet för tajming – Gyllene Kors