February 12

Scalping, vad är det? – förklaring av scalpning inom trading

Last Updated on 18 February, 2024 by Håkan Samuelsson

Scalping är en stil eller form av trading som en scalper håller på med. En scalper som håller på med detta handlar in och ut i ett värdepapper mycket och ofta. En trade kan vara några sekunder och upp till flera minuter.

Scalping är en snabb form av trading och var länge den snabbaste. Idag är high frequency trading (HFT) snabbare. Det finns många olika sätt att handla som scalper. Ett av sätten är att använda orderflödet och titta på orderdjup med hjälp av level 2. Ett annat sätt är att man med hjälp av en konsolidering i värdepappret kan hitta ranger och på det sättet sälja in och ut om och om igen. Kanske du köper vid en konsolideringsbotten och säljer vid en kosolideringsstopp och vice versa?

Scalping är den mest kortsiktiga metoden som används av traders. Det innebär att tradern exploaterar olika prisändringar under en dags handel. Varje enskild affär har en oerhört kort tidshorisont, oftast inte mer än ett par timmar och ibland så kort som ett fåtal sekunder.

En trader som agerar på detta sätt kallas för en scalper. Han övervakar prisrörelser med kortast tänkbara tidsaspekt, diagrammen visar ofta inte mer än kursändringarna de senaste 10 minuterna. Dessa traders använder sig nästintill uteslutande av teknisk analys för att fatta beslut.

Med det sagt så finns det somliga scalpers som istället koncentrerar sig på att kapitalisera från hög volatilitet. Exempelvis när nyheter som kvartalsrapporter släpps. Bland de verktyg som används för att hitta affärsmöjligheter i denna typ av miljö kan index över relativ styrka användas.

Det är vanligt att en scalper använder hävstångsprodukter för att maximera sin vinst från de minimala prisrörelser han exploaterar. Det är dock ett tvåsidigt svärd. Hävstången ger självklart möjlighet att tjäna stora pengar på kort tid med rätt strategier på plats. Framför allt när det kommer till att stänga förlorande positioner som annars snabbt växer sig otäckt stora. Den ökade risken är dock en konsekvens av den potentiellt ökade vinsten som hävstängerna medför.

Ytterligare en negativ aspekt av scalping är att det höga antalet transaktioner som utförs innebär att aktiemäklaren tar ut stora summor i courtage.

Scalping
Scalping

 

Här hittar du en ordlista inom både ekonomi, trading och finans i Sverige. En ekonomisk ordlista med alla de viktigaste begreppen.

Related Posts

Vad betyder fullmakt?

Vad betyder fullmakt?

Vad betyder inventering?

Vad betyder inventering?

Vad gör en entreprenör?

Vad gör en entreprenör?

Stibor, vad är det? – Hur fungerar Nibor och Cibor?

Stibor, vad är det? – Hur fungerar Nibor och Cibor?