Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson
Att bygga en långsiktig aktieportfölj är lite av en konst. Men det finns flera råd att följa för att lättare lyckas bygga en förmögenhet på sikt.
Aktiemarknaden är en utmärkt plats att få pengarna att växa. Historiskt sett har börsen i runda svängar ökat med 8 procent per år. I vissa aktier och kategorier av aktier har värdeökningen varit ännu bättre.
Med tiden gör ränta på ränta-effekten underverk för ditt sparande. Är du investerad i aktier på lång sikt är det därför mycket som talar för att du kommer att kunna få en god avkastning på dina sparpengar.
Nyckelpunkter:
- Investerar i lönsamma bolag med långsiktig tillväxtpotential.
- Diversifierar portföljen över flera branscher och geografiska områden.
- Bibehåller en långsiktig investeringshorisont och undviker impulsiva beslut baserade på marknadssvängningar.
- Sparar regelbundet för att dra nytta av ränta-på-ränta effekten.
- Sköter om portföljen genom regelbunden balansering och återinvestering av utdelningar.
Så skapar du en långsiktig aktieportfölj
Till att börja med behöver du ett aktiekonto hos en nätmäklare. Ja, mitt råd är att använda en nätmäklare istället för någon av storbankerna då det ofta ger lägre courtage. Dessutom är nätmäklarnas plattformar enklare att använda och minst lika säkra.
Gör så här:
- Öppna ett konto hos Avanza eller Nordnet.
- Välj vilka aktier du ska köpa. Tips – ta en titt i mina aktieportföljer.
- Köp aktier för önskad summa pengar och börja gärna månadsspara.
- Balansera om portföljen åtminstone en gång om året.
Jag ska nu berätta mer i detalj om hur du bygger upp en långsiktig aktieportfölj.
Konsten att bygga långsiktiga aktieportföljer
Jag tänkte inte gå in mer här på hur du öppnar ett aktiekonto hos en nätmäklare utan hoppar direkt till hur du kan skapa en långsiktig aktieportfölj. Vill du läsa mer om Avanza och Nordnet kan du med fördel läsa min artikel om aktiemäklare.
Konsten att bygga en långsiktig aktieportfölj grundar sig i några få men egentligen ganska enkla principer:
- Köp aktier i bolag som tjänar pengar och som växer
- Skapa en väldiversifierad aktieportfölj
- Var långsiktig
- Spar regelbundet
- Sköt om din portfölj
Låt oss titta närmare på dessa aspekter.
1. Investera i lönsamma bolag som kan växa på lång sikt
Att äga aktier handlar om att äga andelar i bolag. Om du tänker dig att du satsar på en riktig verksamhet blir det mycket lättare att förstå vilken typ av aktier du bör köpa på lång sikt.
Det handlar om att bilda sig en uppfattning om bolagens verksamhet, deras affärsidé och hur förutsättningarna på marknaden ser ut.
De investeringar som kommer att lyckas i framtiden är de som du gör i lönsamma bolag som lyckas växa starkt på sikt.
Titta gärna på ledningen också. Har den någon vision inför framtiden och verkar den trovärdig?
Att veta exakt vilka aktier man ska köpa kan vara svårt att avgöra. Du behöver skaffa dig en strategi för att bestämma vilka kriterier som ska gälla.
Generellt sett brukar det vara en långsiktigt god investering att köpa aktier som har en fin utdelningshistorik. Svenska investmentbolag brukar också vara ett stabilt val.
Det kan vara klokt att låta en betydande del av den långsiktiga aktieportföljen bestå av tillväxtbolag och småbolag. Bara urvalet är sunt så att du inte får med förhoppningsbolag så är denna typ av aktier de som har allra högst potential på lång sikt.
Tips – jag har flera långsiktiga portföljer som du kan ta del av. En gång i månaden får du ett mail med info kring vilka aktier som är bra att ha med och vilka det är läge att sälja.
Läs mer om mina aktieportföljer
2. Diversifiera aktieportföljen väl
Ska du skapa en långsiktig aktieportfölj skulle jag verkligen vilja betona ordet ”portfölj”. Att tjäna pengar på börsen på sikt handlar inte alls om att pricka in en eller ett par ”bra aktier”. Det handlar om att bygga en robust portfölj som kan utvecklas starkt över tid.
Det viktigaste i en lyckad portfölj är att diversifiera den noga. Det handlar om att sprida på riskerna så att händelser i enskilda bolag eller vissa branscher inte påverkar ditt sparkapital allt för negativt.
Så här kan du tänka:
- Köp minst 12 – 15 olika aktier.
- Låt portföljen bestå av minst 5 olika branscher.
- Investera eventuellt en del av portföljen i utländska aktier.
3. Var långsiktig du också
Ironiskt nog är det vi själva som är det största hotet mot en långsiktig aktieportfölj.
Ett vanligt scenario är att börsen efter många glada år plötsligt viker av söderut och övergår i björnmarknad. Kanske blir det till och med en börskrasch.
Det som ofta händer då med många småsparares långsiktiga portföljer är att de initialt, precis som allt annat på börsen, börjar falla i värde. När värdet på portföljen sjunkit med 20, 30 eller kanske 50 procent har småspararen börjat få kalla fötter och säljer sina aktier. Kort därefter börjar börsen gå uppåt igen.
Typiskt.
Ett annat vanligt scenario är att något viktigt händer i småspararens liv som gör att pengarna behövs på annat håll. Bostadsköp är en vanlig anledning.
För att din långsiktiga aktieportfölj ska klara av dessa två scenarios måste du på förhand definiera hur du ska göra i olika situationer.
Ska du prova på att tajma marknaden (rekommenderas ej om du inte har expertkunskap) ska du göra det i tid, inte när börsen redan tappat värde. Buy and hold är ett bättre val för de flesta.
Tror du att du behöver pengar till något kan det vara bra att planera in det. Är det pengar du behöver inom fem år bör du kanske överväga att ha en aktieportfölj med lägre risk vid sidan av den långsiktiga, kanske lite räntefonder samt en sparbuffert. Då är du mer likvid och tvingas inte sälja av dina långsiktiga innehav vid ”fel” tillfälle, till exempel då börsen är inne i en svacka.
4. Spar regelbundet och över lång tid
Ränta på ränta kallas det när du kan tjäna pengar nästa år på den avkastning som du fått i år. På sikt blir det stora pengar och avkastningen blir exponentiell. Nästan en magisk känsla.
Ett sätt att bidra till denna fantastiska resa är genom att spara i aktier regelbundet. Gör en överföring från ditt lönekonto en gång i månaden. Sedan köper du aktier så att pengarna får börja arbeta åt dig direkt.
På lång sikt kommer det månatliga sparbeloppet att bidra till en förmögenhet som växer i allt snabbare takt.
5. Ta hand om din långsiktiga portfölj
I princip går det att köpa en samling aktier, stoppa dem i portföljen och sedan låta dem vara.
Gör du så och väljer att titta i aktieportföljen först efter 20 eller 30 år kommer du säkert att bli förvånad över värdetillväxten. Det är ofta svårt att greppa den värdeökning som aktier kan åstadkomma.
Att låta portföljen arbeta själv helt och hållet har den uppenbarliga fördelen att du inte riskerar att agera på känsla, sälja för tidigt eller göra spontana investeringar i förhoppningsbolag.
Det är förvisso bra i sig, men gör du inget alls med din portfölj kommer du att upptäcka två problem:
- Risken förskjuts
- Utdelningar samlas på hög
Risken förskjuts om du inte balanserar om
Det är ofrånkomligt att vissa aktier utvecklas bättre än andra. Även om alla aktierna är långsiktiga kommer en del att växa starkare under vissa perioder. Det leder till en obalans i portföljen som gör att risken ändras.
Om du till exempel har 20 aktier i din långsiktiga aktieportfölj kommer varje aktie att vara värd 5 procent av portföljens värde från början. Låt oss anta att en av aktierna utvecklas så starkt att den efter ett år utgör 10 procent av portföljen. Då innebär det att ett fall i aktiekursen för just den aktien kommer att påverka portföljvärdet mer än vad motsvarande fall i övriga aktier skulle göra.
Lösningen heter ombalansering eller rebalansering. Balansera om portföljen en gång om året. Sälj av en del av de aktier som gått bäst och öka på innehavet i de som gått lite sämre.
Dina utdelningar samlas på hög
Många bolag gör förr eller senare utdelningar till aktieägarna. En del av vinsten betalas ut i form av kontanter till ditt aktiekonto.
Om du bara låter din aktieportfölj vara kommer utdelningarna att samlas på hög. När de bara ligger i ditt ISK gör de egentligen ingen nytta. Du får ingen ränta eller avkastning på pengarna.
Det är snarare så att du förlorar en del av utdelningen varje år genom inflation och på grund av ISK-skatten.
Därför behöver du vara lite aktiv ändå och se till att återinvestera eventuell utdelning i nya aktier. På så vis sätter du pengarna i arbete och du skapar ännu mer ränta-på-ränta-effekt.
Skapa en långsiktig aktieportfölj nu
Vill du ha hjälp att bygga en långsiktig aktieportfölj?
Jag har förvaltat egna portföljer under många år. De långsiktiga aktieportföljer som jag satt ihop bygger på forskning kring hur börsen fungerar. Sedan 2008 har de presterat bättre än index med råge.
Om du följer en eller flera av mina aktieportföljer får du ett mail en gång i månaden med tips på vilka aktier du kan köpa och vilka du bör fundera på att sälja.
Läs mer om mina långsiktiga aktieportföljer
Lästips om aktieportföljer:
- Så skapar du en aktieportfölj åt barnen
- Hur startar man en aktieportfölj? – 6 enkla steg
- Skapa en långsiktig aktieportfölj i 5 steg
- En defensiv aktieportfölj med lägre risk
- Hur man simulerar en aktieportfölj – 4 tips
- Analysera din aktieportfölj i 7 enkla steg
- Diversifiera din aktieportfölj – 6 tips som sänker risken