Defensiva aktier

Last Updated on 13 januari, 2021 by Håkan Samuelsson

Defensiva aktier är sådana som brukar klara av turbulenta tider på börsen bättre än andra aktier. Det är ofta kontracykliska aktier som inte är särskilt beroende av vare sig konjunkturläget eller ränteläget.

Denna typ av aktier har dessutom ofta en robust balansräkning, starka finanser, goda marginaler och stabila vinster. Regelbundna utdelningar är ett annat vanligt kännetecken, men inte ett måste. Det är dock sällan defensiva aktier blir några riktiga kursraketer.

Jag ger här först några exempel på aktier som anses vara defensiva. Därefter resonerar jag kring fördelar och nackdelar med att köpa denna typ av aktier.

Defensiva aktier 2021 – (Lista)

Här är en lista med några vanliga svenska defensiva aktier samt några populära val från Norge, Finland och Danmark. Tips – klicka på företagsnamnet för att läsa mer om aktien hos Avanza.

AktieLandBranschDirektavkastning, snitt 3 år
AAKSverigeLivsmedel0.5%
ArcusNorgeBryggeri4.0%
AstraZenecaSverigeLäkemedel3.4%
AxfoodSverigeLivsmedelsbutiker4.0%
Brdr. HartmannDanmarkFörpackning1.0%
CloettaSverigeLivsmedel2.5%
Holmen BSverigeSkogsbolag1.9%
Hufvudstaden ASverigeFastighetsbolag2.7%
ICA GruppenSverigeLivsmedelsbutiker3.2%
Kesko AFinlandLivsmedelsbutiker4.4%
LundbergföretagenSverigeInvestmentbolag0.4%
Novo NordiskDanmarkLäkemedel2.3%
OrklaNorgeLivsmedel3.3%
Tele2 BSverigeBredband & Telefoni4.5%
Telia CompanySverigeBredband & Telefoni5.1%

Amerikanska defensiva aktier – (Lista)

I USA finns det ett stort utbud av defensiva aktier. Här är exempel på några populära val:

AktieBransch
BoeingFlygplan
Coca ColaDagligvaror
Colgate-Palmolive CoDagligvaror
General DynamicsSkeppsbyggnad
General MillsDagligvaror
GlaxoSmithKlineBioteknik
Johnson & JohnsonHygienprodukter, sjukvårdsprodukter
Kellog CoDagligvaror
Kraft Heinz CoDagligvaror
Leidos HoldingsFörsvarsindustri
Lockheed MartinVapen
Mondelez InternationalDagligvaror
Northrop GrummanKärnkraft, vapen, rymdindustri
PfizerBioteknik
Procter & Gamble CoDagligvaror
Raytheon TechnologiesElektronik, vapen
UnileverDagligvaror

Vilka är defensiva aktier?

Exakt hur en defensiv aktie definieras kan variera lite beroende på vem du frågar. I Sverige är den vedertagna definitionen aktier som inte påverkas så mycket av konjunkturläget. Med andra ord är det kontracykliska aktier, eller motsatsen till cykliska aktier.

Det gäller även i USA, men där läggs lite mer tonvikt vid utdelningarna. Stabila aktier med lång utdelningshistorik och ständiga höjningar av utdelningen ses som en relativt säker investering när konjunkturen dyker och börserna följer efter.

Gemensamt för synsättet i USA och Sverige (och på andra marknader) är att alla dessa aktier har en god förmåga att vidmakthålla en god nivå på sina intäkter oavsett börsklimat och oavsett konjunkturläge.

Här är några exempel på sektorer som anses vara defensiva:

  • Dagligvaror
  • Läkemedelsbolag
  • Telekom
  • Alkoholtillverkare och tobaksindustri
  • Spelbolag
  • Försvarsindustri

Oavsett grad av konjunkturkänslighet säger det sig nästan självt att det endast är finansiellt stabila verksamheter som ryms i detta begrepp. Goda marginaler och en stabil balansräkning gör att dessa aktier blir ännu mer intressanta för den riskaverte investeraren.

Fördelar

Det finns både fördelar och nackdelar med att äga defensiva aktier.

En fördel med defensiva aktier är att de ofta har en lägre volatilitet än många andra aktier. Ett annat namn för det är lägre risk. Om en stor del av din aktieportfölj består av denna typ av bolag håller du därför troligtvis trygghet högre än chansen att göra riktigt stora vinster på dina aktier.

Samtidigt behöver du inte vara en defensiv person eller ”trygghetsnarkoman” för att köpa defensiva aktier. Vissa väljer att handla mer försiktiga aktier i slutfasen av en högkonjunktur eller då marknaden signalerar att det kan bli ökad turbulens framöver.

Genom att öka andelen defensiva aktier i portföljen under oroliga tider på börsen kan du fortsätta att ha stor exponering mot börsen, men till en lägre risk.

Vi kan ta ett exempel. Livsmedelsbolaget Axfood är en populär defensiv aktie som ägs av många svenskar. Vi kan studera hur dess kurs påverkades jämfört med Stockholmsbörsens index OMX30 i samband med coronapandemin:

Defensiva aktier - Axfood
Axfood – en defensiv aktie under coronapandemin.

I grafen ser du hur fallet i denna aktie var ungefär hälften så stort som tappet i Stockholmsbörsens index. Återhämtningen var också snabbare och därefter har kursen legat på en stabil nivå.

Nackdelar

Givetvis finns det en andra sida av myntet också. Defensiva aktier har även sina nackdelar.

Historiskt sett har den långsiktiga trenden på börsen varit positiv – eller rättare sagt mycket god. På lång sikt brukar man räkna med att man kan tjäna i runda svängar 8 till 12 procent per år på sina aktier.

De defensiva aktierna har dock långt ifrån samma kurspotential som lite mer offensiva aktier har under uppgångsfaserna på börsen. Eftersom det historiskt sett är mer uppgång än nedgång har du en statistisk fördel om du är lite mindre defensiv i dina investeringar.

Om du har en lång sparhorisont kan det därför vara ett misstag att vara alltför försiktig.

Detta ska inte misstolkas – du ska inte ta onödigt stora risker. Däremot kan det vara en idé att även utforska bra bolag som inte är alltför defensiva.

Många av de defensiva företagen är jättar som inte har överdrivet mycket tillväxtpotential. Är du långsiktig och kan stå ut med att värdet i din aktiedepå svänger lite kraftigare – speciellt under börsoro – kan du därför tjäna pengar på att satsa på aktier som inte är så defensiva, till exempel tillväxtaktier.

Det finns heller inga garantier för att defensiva aktier alltid går bättre än börsen i orostider. Vi kan ta samma exempel som ovan, Axfood, och titta på hur det gick under finanskrisen:

Axfood under finanskrisen
Axfood 2007 – 2009 – marginellt bättre än OMXS30.

I grafen ser du att kursutvecklingen i Axfood var nästan identisk med Stockholmsbörsen från mitten av 2007 till slutet av 2009. Bara för att du äger en defensiv aktie som anses ha hög kvalitet kan du inte alltid vara säker på att den kommer att klara sig särskilt mycket bättre än genomsnittet.

Hur vet man när det är dags att köpa defensiva aktier?

Givetvis kan det vara svårt att veta när det är dags att skifta över till en större andel defensiva aktier i portföljen.

Ett sätt är att titta på konjunkturen och växla över till defensiva aktier när du tror att konjunkturen toppat.

Problemet är bara att veta när konjunkturläget nått sin topp. Den mest tillförlitliga indikatorn i Sverige är nog Konjunkturbarometern som sätts ihop av Konjunkturinstitutet.

Att tajma marknaden är svårt, men om du väljer att skifta över en del av dina mer offensiva investeringar till defensiva aktier när marknaden börjar bli överhettad kan det kanske vara försvarbart.

Om du är riktigt snabb i dina börsaffärer kan du även titta på volatiliteten i marknaden som en indikator för när du ska inta en mer defensiv position. Exempel på sådana indikatorer är Bollingerband och ATR. Detta är dock överkurs.

Du kan även titta på det så kallade skräckindexet, VIX, för att få tecken om att marknaden börjat få kalla fötter.

En varning är dock på sin plats här – denna typ av approach kräver mycket erfarenhet och träning för att lyckas.

Är du nybörjare är det mycket bättre att bygga upp en portfölj med en andel defensiva eller relativt defensiva aktier och en del lite mer offensiva placeringar, exempelvis tillväxtbolag, kanske som krydda.

Sammanfattning

Defensiva aktier är en tryggare investering under perioder då börsen går dåligt och då konjunkturen försämras. Dessa bolag har en god förmåga att tjäna pengar även då det är lågkonjunktur. Ofta handlar det om aktier med stabila utdelningar.

Denna typ av aktier kan hjälpa till att sänka risken och volatiliteten i din aktieportfölj. Samtidigt är utvecklingspotentialen på lång sikt ofta inte lika bra jämfört med andra aktier.

En strategi är att minska exponeringen mot cykliska sektorer och öka innehaven i kontracykliska och mer defensiva aktier när en högkonjunktur är på väg att mattas av. Att pricka rätt och tajma marknaden är dock inte det lättaste.

Vill du ha konkreta råd om trading och aktiesparande? Få vårt nyhetsbrev!

Dela inlägget

Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email