Direktavkastning är ett ord om ofta dyker upp om man håller på med aktier och investeringar. Direktavkastning används som ett mått på hur stor utdelningen är i förhållande till priset på aktien. Vill man räkna ut direktavkastningen så tar du utdelningen per aktie och dividerar det mer aktiekursen. Direktavkastningen uttrycks i procent och visar hur stor del av din investering som du får tillbaka varje år.

Man kan också lätt hitta direktavkastning hos de flesta mäklare och webbsidor som listar aktier och värdepapper. På Avanza hittar du det här.

direktavkastning

direktavkastning

Direktavkastningen varierar varje dag

Direktavkastningen varierar med aktiekursen varje dag och även varje minut och timma. Så fort aktiekursen rör sig uppåt eller nedåt så ändras även detta nyckeltal. Utdelningen är densamma i ett helt år givet att bolaget delar ut pengar årligen.

Är hög direktavkastning bäst?

Hör direktavkastning är inte nödvändigtvis bäst. Det finns en risk med hög direktavkastning. Den risken ligger i att ett företag med hög direktavkastning kan ha ekonomiska problem. I och med att direktavkastningen stiger när aktiekursen sjunker så kan det vara så att aktien sjunker på grund av problem i bolaget. Även om utdelningen kan vara ett plåster på såren så kommer det inte räcka att täcka den eventuellt stora nedgång som aktiekursen skapar i din portfölj. Givetvis så behöver det inte vara så här när det gäller direktavkastning. Det kan finnas tillfällen då investerare överreagerar och säljer av ett företag som inte alls har så stora problem och istället för att fortsätta ned går upp istället efteråt Vid situationer som dessa så är det ett mycket bra investeringstillfälle att köpa vid en sådan dipp. Du har då köpt på dig en aktie billigt och som kommer ge dig en hög utdelning i förhållande till din investering. Då är direktavkastning ett mycket bra nyckeltal.

Utdelningsaktier och direktavkastning

Att köpa utdelningsaktier med bra utdelningar för en utdelningsportfölj kan vara ett bra och effektivt sätt att spara pengar på och få en passiv inkomst. Utdelningsaktier är egentligen inget annat än aktier som har bra utdelning och utdelningshistorik. Jag har skrivit om det tidigare i en artikel här som heter just utdelningsaktier. Är du intresserad av att hitta bra aktier till en egen utdelningsportfölj med bra direktavkastning för utdelningsaktier så är den läsvärd.

Är historiken för direktavkastningen viktig?

Personligen så tittar jag inte så mycket på historiken från direktavkastningen även om det kan vara intressant. I och med att direktavkastningen varierar med aktiekursen så tycker jag inte att den är lika tillförlitlig historiskt sett jämfört med exempel utdelningshistoriken. Jag vill helst att utdelningen skall ha gått upp, eller i varje fall inte gått ner, under en lång tid. Om ett bolag kan visa historik på att man höjt eller inte sänkt utdelningen på exempelvis 10, 15 eller allra helst 20 år så är det ett plus i kanten. Det visar att företaget och dess ledning är kompetenta och kan leda sitt företag i både uppgång och nedgång. Det eliminerar en hel del risk som kan infinna sig i unga bolag eller bolag med inkompetent ledning. Det finns en bra lista med företag som har höjt utdelningen under en lång tid. Dom kallas på svenska utdelningsaristokrater. Dom har egentligen många namn men detta är ett av dom.

Video på Youtube om direktavkastning – av Nordnet

Hur räknar man ut direktavkastning för en aktie?

Du räknar enkelt ut direktavkastningen genom att dividera aktiens utdelning med aktiekursen.
Direktavkastning

direktavkastning

Här hittar du en ordlista inom både ekonomi, trading och finans i Sverige. En ekonomisk ordlista med inte bara en förklaring av vad direktavkastning är utan för alla de viktigaste begreppen.

direktavkastning

direktavkastning

 

Leave a Reply