Prova Våra Aktieportföljer


  • Med resultat sedan 2008
  • Vi har slagit index varje år utan 1 år sedan 2008!
  • Vi investerar i de största och mest lönsamma bolagen.
  • Bygg vidare på beprövade resultat för att maximera dina investeringsmöjligheter.
  • Enkla instruktioner & uppdateringar m epost varje månad.
  • Låg risk genom diversifierade portföljer.
  • Prova Helt Riskfritt. Avsluta när du vill – inga bindningstider.

Sentiment och olika index – Hur kan man använda det i sin trading

Last Updated on 4 January, 2025 by Håkan Samuelsson

Sentiment

Sentiment är ett av många verktyg som finns tillgängliga för traders och investerare. Som aktiv på börsen så tar jag gärna hjälp av alla verktyg jag kan hitta för att i förväg försöka ta reda på vart börsen kan vara på väg härnäst. Ett sådant verktyg är något som på engelska kallas sentiment. På svenska skulle man kunna översätta det till känsla eller kanske stämning. Inget av dessa ord är direkt bra om du frågor mig.
Jag kanske är biased eller hjärntvättad genom all litteratur jag läst på engelska i ämnet men jag föredrar ordet sentiment även på svenska. När jag kikar runt på nätet så ser jag att det trots allt inte är helt ovanligt att använda ordet sentiment även i Sverige. Sentiment är således en form av svengelska. Ursprungligen så kommer det från latinets “sentio” vilket har med sentimentalitet att göra.

Vad är då sentiment?

Man skulle kunna säga att sentiment egentligen betyder det samlade tryckandet, troende, opinionen, oron, optimismen, vad folk känner på sig ska hända härnäst och flockmentalitet. Om du samlar ihop ovan mening till ett enda ord, ja då skulle det ordet kunna vara vad sentiment betyder.

Vad kan man använda sentiment till?

Sentiment kan vara en bra indikator och verktyg för att förutse varthän börsen är på väg. Jag använder personligen många olika sentiment för att testa och utveckla mina strategier som jag använder i min trading. Ett underskattat verktyg!

Contrarian eller trendföljande sentiment

Ett sentiment kan både indikera att en trend är på plats och att den troligen kommer att fortsätta och den kan även indikera att man nått ett extremt tillstånd och att en vädning är nära förestående. Contrarian med andra ord.

Vilka olika typer av sentiment finns det?

Det finns en uppsjö av olika sorters sentiment som man kan använda sig av när man handlar med aktier som investerare eller som trader. En del är svenska och en del utländska.
Några av dessa sentiment är:

VIX Sverige

VIX är ett index som mäter volatilitet på börsen. VIX visar marknadens förväntningar på börsens volatilitet under de kommande 30 dagarna.
Originalet är från USA och CBOE. Det hittar du här. Det finns en VIX i Sverige också och den ges ut av Börsstatistik. Den hittar du här.

vix sverige
VIX Sverige

AAII Investor Sentiment Survey

AAII är ett sentiment som mäter andelen investerare som tror börsen kommer gå upp, ned eller stå stilla. Investerare får rösta varje vecka och en sådan omröstning ser du resultatet av i nedan tabell. Sentimentet kan användas för att hitta vändpunkter på börsen genom att analysera datan.

img 5c6c533650228 Samuelssons Rapport

img 5c6c531e887fc Samuelssons Rapport

Investor’s Intelligence

Investor’s Intelligence är ett sentiment som också funnits i många år. De startade redan 1963 med att undersöka vad oberoende rådgivare inom värdepappersbranschen trodde om börsen framöver. Den rapporteras veckovis. Även här letar man efter extrema värden. Skulle rådgivarna bli alltför positiva till börsen så kan en vändning komma inom kort och tvärtom.

img 5c6c540e8c2b6 Samuelssons Rapport

Fear & Greed

Fear & Greed index är en kombination av 7 olika indikatorer som visar om marknaden drivs av rädsla eller girighet. CNNMoney uppdaterar fear and greed indexet varje dag. Fear and greedindexet sträcker sig mellan 0 och 100. Du kan hitta det här på SR’s sida samt här på CNN’s sida.

img 5c6c567c63bcb Samuelssons Rapport

Börsstatistiks Svenska Sentiment

Detta sentiment kommer från en svensk undersökning på Börsstatistiks hemsida. Genom att följa Börsstatistik på Twitter eller genom att gå in på webbsidan så kan man delta i röstningen. Resultatet finns tillgängligt i realtid.

Börsstatistik sentiment
Börsstatistik sentiment

Put and Call ratio

Put/Call Ratio är en indikator och ett ratio som ger information om förhållandet mellan antalet säljoptioner till köpoptioner. Det har länge ansetts vara ett bra mått på investerares riskaptit, humör och sentiment.
Höga värden på put/call ratiot har indikerat björnmarknadssentiment och låga värden på put/call ratiot har indikerat tjurmarknadssentiment.
I nedan diagram ser du ett put/call ratio på Stockholmsbörsen. Genom att följa denna länken kommer du till den amerikanska varianten.

img 5c6c58eec5f36 Samuelssons Rapport

 

Commitment of Traders (COT)

Committment of Traders (COT) -rapporterna visar termintraders positioner vid slutet av tisdagens handelssession. Rapporten är upprättad av Commodity Futures Trading Commission (CFTC). Det är ett utmärkt tradingverktyg och kan användas som en indikator för att analysera marknaden. Traders grupperas i kategorier och deras innehav aggregeras. Det finns 3 kategorier: Kommersiella Traders, Non-Commercial Traders (stora spekulanter) och Nonreportable (små spekulanter). Nedan ser vi SP500 och respektive grupp.

img 5c6c59b88ecbd Samuelssons Rapport

NYSE High/low

Ett klassiskt ratio som också funnit i många år. Den mäter skillnaden mellan nya 52 veckors högstanivåer till 52 veckors lägstanivåer. Vid extrema nivåer som de i diagrammet nedan brukar många gånger åtföljas av en korrektion i aktieindex.

Hur många aktier i ett index är ovanför eller under ett medelvärde

Detta är också ett intressant sentiment. Nedan diagram mäter hur många aktier i OMX30 som befinner sig ovan sitt 5 dagars medelvärde. Den undre kurvan är hur många procent som är ovan och den övre kurvan är OMX30. Som ni ser så svänger breddatan snyggt upp och ner med börshumöret. Detta sentiment är väl värt att testa för att se om man kan hitta några vändpunkter i underliggande OMX30 innan övriga investerare och traders gör det. Nedan diagram är från Börsstatistiks hemsida här. Diagrammet nedanför detta är ett liknande fast istället för 5 dagars medelvärde så används här istället ett 200 dagars medelvärde. Den visar alltså hur många aktier i OMX30 som befinner sig ovanför sitt 200 dagars medelvärde.

img 5c6c5c1a57f01 Samuelssons Rapport

Börsstatistik twitter
Börsstatistik twitter

Breddata

Breddata är ett namn som man använder när man tar en summering på alla ingående aktier i exempelvis ett index som OMX30 i det här fallet och ser hur dom uppträder tillsammans. I nedan aktiegraf ser du OMX30 aktierna som har gått upp respektive ned varje dag. I detta fallet så hittade vi en bra strategi från denna data.

Breddata
Breddata

NAAIM

NAAIM som är en förkortning på National Association of Active Investment Managers startade 1989 som en icke vinstgivande organisation av värdepappersrådgivare som ger rådgivning till klienter. NAAIM startade sin omröstning bland medlemmar 2006 och har sedan dess blivit en populär och k’nd indikator för amerikanska börsens sentiment. Intressant och har sina höjdpunkter vid olika tester och analyser.
NAAIM

Wall Street Sentiment

Wall street sentiment är ännu ett sentiment som mäter amerikanskt börshumör. 2017 rankades den som nummer 1 bland market timers bland annat. Väl värd ett besök med andra ord.

Ovan sentiment är en liten del av allt som finns att tillgå. Jag tog med några stycken som jag använder och som var hyffsat enkla att beskriva. Har du aldrig titta på sentiment tidigare och är aktiv på börsen så rekommenderar jag ett besök för att bekanta sig närmre med dessa underskattade index.


Vill du jobba 6 månader tillsammans med mig och lära dig trading? Läs mer här i så fall.

Get in touch

Name*
Email*
Message
0 of 350