April 4

Världens Största Börser – Vilka Aktiebörser är Störst (Topplista)

Last Updated on 16 July, 2024 by Håkan Samuelsson

Världens största börser

New York Stock Exchange, grundad år 1792 är världens största aktiebörs. 2017 återfanns ungefär 40% av världens samlade börsvärde på NYSE. 60% av de största företagen i världen är dessutom listade på NYSE. NYSE har ett marknadskapital på 30 biljoner dollar samt har 2019 över 2800 företag som handlas dagligen.

Över hela världen pågår handel på aktiebörser med diverse värdepapper. Så väl aktier, derivatprodukter, certifikat och valutor byter händer i en ständigt pågående jakt på stigande rikedom. Men vilken aktiebörs är den största i världen? Läs vidare för att se den kompletta Topp-10 listan för börser i världen.

10. Bombay Stock Exchange

Världens tionde största börs hittar vi i Indien, Mumbai. Inte konstigt att denna börs har vuxit sig stor och etablerat ett starkt rykte. Det är nämligen den äldsta existerande asiatiska börsen, grundad 1875. 2018 utgjordes börsen av hisnande 5749 företag vilket innebär att det är världens största aktiebörs sett till antal listade bolag. Dessa är främst små och medelstora företag.

9. Toronto Stock Exchange

Största aktiebörserna i världen
9. Toronto Stock Exchange

Ett land som ofta faller i glömska när finans och aktier kommer på tal är Kanada. Att ligga granne med världens finansiella motor, USA, hjälper inte marknadsföringsavdelningen på Toronto Stock Exchange. Bland de stora bolagen som finns listade här återfinns de stora kanadensiska bankerna likväl som företag vars huvudsakliga affärsidé involverar råvaror. Aktiebörsen i Toronto har en lång historia, grundad 1852.

8. Shenzhen Stock Exchange

I takt med det ökade behovet av finansiering öppnades aktiebörsen i Shenzhen upp under tidigt 90-tal. 1990 öppnade denna börs, idag den näst största i Kina. Precis som den handelsplattform är bolagen som återfinns där i regel unga. För investerare med intresse för tillväxtbolag och företag med verksamhet i tech-sektorn är Shenzhen Stock Exchange en intressant plattform att utvärdera. 

7. London Stock Exchange

London, Europas i särklass största stad, är hem till London Stock Exchange. Aktiebörsen öppnade redan 1698. Stora, väletablerade företag som exempelvis Premier Leagues namnsponsor Barclays är listade här. Fram till ett av de mest tragiska eventen i mänsklighetens historia, första världskrigets, var London Stock Exchange den största aktiebörsen i världen. 

6. Euronext

Största aktiebörserna i världen
6. Euronext

Nederländerna må vara ett litet land i termer av yta. Men när det kommer till finansiell innovation är de en världsmakt såväl idag som igår. Det är nämligen här Europas största börs har sitt huvudkontor. 2018 återfanns inte mindre än 1300 företag listade på Euronext olika listor med närvaro i flera stora europeiska länder. Det är alltså inte världens största börs men väl Europas största aktiebörs.

5. Hong Kong Stock Exchange

Största aktiebörserna i världen
5. Hong Kong Stock Exchange

Hong Kong, ett spektakulärt, autonomt, miniatyrland som gränsar till Kina är hem till Hong Kong Stock Exchange. Aktiebörsen grundades redan 1891 och är således relativt gammal, framför allt med asiatiska mått mätt. För börsromantiker som önskar vill se börsmäklare på golvet med telefonen i hand har vi dessvärre dåliga nyheter. Hong Kong Stock Exchange stängde sitt handelsgolv och övergick helt till elektronisk handel 2017.

 

4. Shanghai Stock Exchange

En av världsekonomins sanna “power horses”, Kina, har givetvis en viktig roll att spela även när de kommer till världens största aktiebörser. Landets största handelsplattform, Shanghai Stock Exchange innefattar hela 1000 olika företag. Börsen öppnade så tidigt som 1866, men dess historia innehåller bland annat avbrott till följd av kinesiska revolutionen.  

3. Tokyo Stock Exchange

Asiens största aktiebörs hittar vi i Japans huvudstad Tokyo. Inte mindre än 2300 bolag återfinns här och handeln har pågått sedan 1878. Flera stora japanska företag återfinns på denna aktiebörs, bland annat världens före detta största biltillverkare Toyota. 

2. NASDAQ

Grundad så sent som 1971 är NASDAQ idag den näst största aktiebörsen i världen. Detta i mångt och mycket till följd av att giganterna i Silicon Valley är listade här. I november 2018 var det aggregerade värdet inte mindre än hisnade 10.8 $ triljoner.

1. New York Stock Exchange

Över 60% av de största bolagen i världen är hemmahörande i USA. Med det i åtanke är det föga förvånande att NYSE är den största aktiebörsen i världen. Grundad 1792 övertog den LSEs roll som världens största handelsplats efter fredsdeklarationen i Versailles 1919. 2017 återfanns lite drygt 40% av världens samlade börsvärde på NYSE.

Om denna artikel om världens största börser intresserade dig så kanske även denna artikel om världens största terminsbörs är intressant.

.

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Hur påverkar stigande räntor din aktieportfölj och dina aktier?

Hur påverkar stigande räntor din aktieportfölj och dina aktier?

Japanska Yen – information om valutan Yen

Japanska Yen – information om valutan Yen