April 4

Billigast courtage – Jämför courtaget för dina aktieaffärer 2024

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

Billigast courtage

Banker och nätmäklare tar ut en avgift för handel med aktier och andra värdepapper. Vad som är billigast courtage beror på hur stora aktieaffärer du gör och vilken typ av aktier du handlar med.


Källa: Compricer

Billigaste courtage för små affärer

De senaste åren har medfört många fördelar för svenska småsparare. Aktiemarknaden dominerades länge av storbankerna. Deras främsta målgrupp var större investerare, inte småsparare. Det blev förvisso så småningom möjligt att spara i fonder, men aktiehandel för småsparare var länge en dyr historia.
De två största nätmäklarna Avanza och Nordnet förändrade spelplanen. De började erbjuda billigast courtage till småsparare. Plötsligt blev det möjligt att köpa aktier och inte betala mer än några kronor i avgift. Idag kan man handla aktier och inte betala mer än 1 krona för små aktieaffärer. Både Avanza och Nordnet erbjuder till och med helt gratis aktiehandel för nya kunder eller kunder som ännu inte sparat ihop ett särskilt stort sparkapital.

 

Billigaste courtage

Välj courtageklass för dina aktieaffärer

Avanza och Nordnet har olika courtageklasser. Priset för aktieaffärer varierar beroende på vilken courtageklass du väljer. Oavsett vilken courtageklass du väljer finns det alltid ett minimipris att betala. Den procentuella kostanden för aktiehandeln blir lägre ju högre courtageklass du väljer. Det innebär att du bör välja en liten courtageklass om du gör många små affärer. Om dina aktieaffärer är lite större kommer du billigare undan genom att välja en större courtageklass.
Tänk på att courtageklasserna inte alltid omfattar alla aktier. För handel på vissa utländska börser är du hänvisad till nätmäklarnas prislistor.
Nordea och Mangold har inga courtageklasser. De tillämpar samma avgift för alla affärer oavsett storlek. Vilken av de fyra nätmäklarna som ger billigast courtage för dig beror alltså på storleken på dina aktieaffärer. Räkna ut hur stora dina aktieaffärer är innan du bestämmer dig. Du kan även ha flera nätmäklare om du vill så att du kan göra både stora och små affärer och alltid betala billigast courtage.

Sammanfattning

För att veta vad som är billigast courtage måste du först bestämma hur stora aktieaffärer du kommer att göra i snitt. Om du gör många små affärer lönar det sig att välja en nätmäklare med lågt minimicourtage.

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

"Death Cross" (dödskors) – Vad är det och bör vi oroa oss?

"Death Cross" (dödskors) – Vad är det och bör vi oroa oss?

10 fiender alla traders måste bekämpa

10 fiender alla traders måste bekämpa