April 4

Teknikaktier – 21 bästa teknikaktierna 2024 (Techbolag)

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

Teknikaktier är aktier i bolag som är inriktade på någon form av modern teknik. Vanligtvis avses bolag som utvecklar IT-utrustning, system och programvara – De kallats också IT-aktier. En bredare definition av teknikaktier kan dock även omfatta områden som exempelvis bioteknik, labbteknik, miljöteknik och energiteknik.

Populära teknikaktier och techbolag

Här är en lista med några av de populäraste teknikaktierna – både svenska och amerikanska teknikaktier. Klicka på företagsnamnet för att se mer info på Avanzas analyssidor.

Teknikaktie Kategori (teknikbolag)
Evolution Gaming Spelteknik (B2B inom casino)
NIBE Industrier Industriteknik, miljöteknik
Microsoft IT
Embracer Group Spelutveckling
Apple iT
Sinch IT och kommunikation
Fortnox IT (bokföring, fakturering, säljstöd m.m.)
Stillfront Group Spelutveckling
Paradox Interactive Spelutveckling
NVIDIA Corp IT
Facebook IT (sociala medier)
Cellavision Laboratorieteknik
Alphabet (Google) IT
Biotage Bioteknik
Intel Corp. IT
Take-Two Interactive Software Inc Spelutveckling
Adobe IT
Sony Corp Hemteknik, IT, telekommunikation
International Business Machines (IBM) IT
Twitter IT (sociala medier)
Baidu IT (sökmotor)

Vad är teknikaktier?

Teknikaktier är aktier i bolag där teknik och nytt inom ny teknologi utgör en stor andel av företagets verksamhet. Många aktier är inom:

 • IT
 • Datateknik
 • Telekommunikation

Andra områden som kan falla under begreppet teknikaktier är:

 • Medicinsk teknik, labbteknik
 • Miljöteknik
 • Industriteknik

Gemensamt för de flesta är att det handlar om bolag som växer mycket, så kallade tillväxtaktier. Däremot finns det ingen gemensam nämnare när det gäller företagens storlek. Det finns i små onoterade bolag. Samtidigt tillhör några av de populäraste teknikaktierna också några av världens största bolag – alla kategorier.

Utdelningar i teknikaktier

Förvånansvärt många teknikaktier har regelbundna utdelningar. Däremot är direktavkastningen sällan särskilt hög. För de flesta teknikaktier kan du räkna med att direktavkastningen är under 1 procent, ibland mycket lägre än så. Det är en naturlig konsekvens av att dessa företag väljer att återinvestera en större del av vinsten i verksamheten. Dessutom tenderar aktiekursen stiga relativt snabbt, vilket driver ner direktavkastningen.

FAANG – några av de bästa teknikaktierna

Många av de största teknikaktierna är amerikanska. Bland dessa är det fem som sticker ut från mängden genom att ha varit extra bra – de så kallade FAANG-aktierna. Det var investeraren Jim Cramer som 2013 först uttalade denna akronym som sedermera blivit populär i media.

FAANG står för:

 • Facebook
 • Amazon
 • Apple
 • Netflix
 • Google, d.v.s. Alphabet

Värderingarna i FAANG-aktierna har stuckit iväg så mycket att vissa frågar sig som det kanske kan vara en bubbla. Andra pekar på det handlar om riktig tillväxt på en marknad med fortsatt stor potential. Att investerare som Soros och Buffet valt att investera i denna typ av teknikaktier ger kanske en indikation om att det är en sektor att räkna med även i framtiden.

WNSSS – andra bra teknikaktier

För ett tag sedan dök det upp ett alternativ till FAANG bland teknikaktierna: WNSSS. Det var nyhetssajten Marketwatch som myntade begreppet. Tanken var att lista fem aktier som kan komma att bli morgondagens vinnare inom denna sektor. Akronymen WNSSS var tänkt att uttalas som ”wins” – vilket syftar på alla de vinster man eventuellt skulle komma att göra om man satsade på dessa teknikaktier. Historien lär utvisa om dessa är bra teknikaktier eller inte.

Dessa aktier ingår i WNSSS:

 • Weibo: Det kinesiska svaret på Twitter Facebook och Instagram.
 • NVIDIA: Grafikkort och kretskort till spelindustrin, självkörande bilar och datahallar.
 • ServiceNow: Digitalisering av bolags interna processer i molnet.
 • Square: Mobila betallösningar.
 • Shopify: E-handelsplattform.

Så investerar du i teknologiaktier

Det finns anledning att tro att teknikaktier har ljusa framtidsutsikter. Ingen kan givetvis svara på om den positiva trenden kommer att hålla i sig i ett, fem, tio år eller mer. Om du väljer att investera i teknologiaktier i USA eller Stockholm kan det vara en god idé att inte bara satsa på allt för nischade bolag. Teknologitrenden lär fortsätta i många år framåt, men enskilda teknologier kan komma att ersättas av nya uppfinningar och lösningar. De flesta av aktierna bland de nämnda FAANG och WNSSS-bolagen är breda och omfattar flera områden.

Vill du inte ta en allt för stor risk kan du köpa aktier i bolag som redan går med vinst och som uppvisar stabila resultat. Det finns gott om exempel på sådana bolag bland teknologiaktierna.

Ett annat tips är att köpa flera olika teknikaktier för att minska risken. Går ett bolag dåligt påverkas din portfölj inte så mycket. Tänk också på att inte bara köpa teknologiaktier! Teknikaktier, liksom andra aktier, kan mycket väl gå in i svagare perioder. Då är det bra att inte ha alla äggen i en och samma korg.

Ingen ansvarig utgivare för detta. Logga in om du är medlem för att ta del av våra portföljer som slått index sedan 2008. Du får även portföljerna och allt det senaste bland annat via e post om du är medlem. Du får även våra nyhetsbrev första dagen när du är medlem och fler senare. Vi använder cookies på hemsidan varje dag. Läs gärna mer bland våra artiklar. 

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Diversifiera din aktieportfölj – 6 tips som sänker risken

Diversifiera din aktieportfölj – 6 tips som sänker risken

Likaviktad eller värdeviktad aktieportfölj? – Vad är bäst?

Likaviktad eller värdeviktad aktieportfölj? – Vad är bäst?