April 4

Trading – Enkel guide för att komma igång som trader 2024

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

Trading har blivit en alltmer populär och tillgänglig aktivitet för både nya och erfarna investerare. Med avancerade teknologier och tillgång till globala marknader kan vem som helst ta steget in i tradingvärlden. Denna enkla guide är avsedd att ge nybörjare en grundläggande förståelse för trading och hur de kan komma igång på ett säkert och effektivt sätt. Från att förstå terminologi till att välja en lämplig handelsplattform och hantera risker, denna guide kommer att ge dig de grundläggande verktygen för att börja din tradingresa.

Nyckelpunkter:

 1. Trading innebär att aktivt delta i finansmarknaderna för att tjäna på kortsiktiga prisförändringar.
 2. Vikten av att välja en trading-stil som matchar ens tid, kapital och intressen, såsom daytrading eller swingtrading.
 3. Betydelsen av att ha rätt verktyg och infrastruktur, inklusive ett bra tradingprogram och en stabil internetuppkoppling.
 4. Startkapitalets storlek varierar beroende på vald trading-stil, med högre krav för daytrading.
 5. Utvecklingen av en solid handelsstrategi och vikten av att testa den noggrant för att säkerställa dess effektivitet.

Vad är trading?

Trading, ja ett fantastiskt yrke och hobby. För mig är det både och. Jag har ägnat de senaste 25 åren till att jobba och syssla med det jag tycker är allra roligast. Jag är lyckligt lottad på det sättet även om det inte har kommit gratis. Jag har jobbat extremt hårt för att komma hit och det har kostat mig mycket pengar, svett och tårar.

Börja med trading

Är du intresserad av trading men aldrig riktigt tagit klivet ut på börsen? I den här övergripande artikeln ger vi dig all den grundläggande kunskap du behöver för att komma igång. Vi går dessutom igenom vilka olika strategier du kan använda dig av, samt behandlar vanliga frågor gällande startkapital, användbara verktyg, med mera. Internet svämmar bokstavligen över av artiklar gällande trading. Alla med olika inriktning och krav på förkunskaper. Använd den här artikeln för att komma igång med din trading. Därefter kan du fördjupa dig i de områden som intresserar dig.

 

1. Börja med trading: Introduktion – Vad är trading?

Vad är trading?

Det första vi måste definiera är vad trading egentligen innebär. Trading är att aktivt delta i handeln på de finansiella marknaderna i syfte att vinna fördelar gentemot den traditionella mer långsiktiga investeringsverksamheten. Istället för att investera i en långsiktigt stigande marknad så tar en trader positioner på kortare sikt för att tjäna pengar på de kortsiktiga prissvängningar som finns på marknaderna .

Vad innebär trading? Hur fungerar det?

En person som månadssparar i en aktiefond är alltså inte en trader. En trader är någon som jobbar aktivt med sina investeringar och sköter sin handel likt ett företag. Det krävs att man har en (helst flera) solid strategi som man följer till punkt och pricka, med både korta och långsiktiga mål för utvecklingen av sitt kapital. Trading innebär alltså ett helt annat fokus än konventionellt aktiesparande.

I den här artikeln använder vi engelskans ord, trading, då det är det mest allmänt vedertagna ordet för att beskriva just trading. Den närmast korrekta översättningen till svenska är handel, men vi tycker att trading bättre beskriver det förfarande vi pratar om i den här artikeln.

2 kursplatser varje månad:   6 månaders tradingutbildning – (10 tradingstrategier)  –  Lär dig trading från grunden

 

2. Börja med trading: Olika trading-stilar

I den här artikeln om trading eller tradingkursen om du hellre vill kalla den det så kommer vi fokusera på 5 huvudsakliga trading-stilar. Dessa stilar kommer att vara återkommande när vi tittar på olika exempel och strategier.

 • Daytrading

Daytrading är en trading-stil som innebär att man köper och säljer under samma handelsdag i syfte att tjäna pengar på de dagliga svängningarna på marknaderna.

 • Swingtrading

Swingtrading innebär att man försöker dra nytta av de cykliska mönster som kursrörelser uppvisar på kort eller medellång sikt. Oftast 2-10 dagar ungefär.

 • Algotrading

Algotrading innebär att man använder algoritmer för att fatta köp- och säljbeslut.

 • Scalping

Scalping är en extremt aktiv form av daytrading som innebär frekvent köp och försäljning under hela tradingperioden. En tradingperiod är ofta 1 dag.

 • Position Trading

Positionstrading omfattar den längsta tradingtimeframen; de trejdar i allmänhet över en period av månader till år. Positionstraders kan använda en kombination av teknisk analys och fundamental analys för att fatta handelsbeslut, och ofta hänvisas till veckovisa och månatliga prisdiagram vid bedömningen av marknaderna. Denna typ av trading liknar enligt mig mest investeringar såsom att köpa en aktie på lite längre sikt i hopp av uppgång. Men missförstå mig inte, det finns mycket sofistikerade former av denna typ av trading också.

trading

Vilken stil passar dig bäst?

Mycket handlar om hur mycket erfarenhet man har av trading från början, samt hur mycket tid man är villig att avsätta och hur stort startkapital man har. Daytrading är den form av trading som tar mest tid och är dessutom svår att lära sig. Swing trading kräver mindre tid, likaså algotrading, i och med att man inte handlar lika frekvent. Inget av dessa val är enkla och alla kräver mycket tid för att bemästra.

3. Börja med trading: Att leva på trading

Att vara trader ses av många som ett närmast kultförklarat yrke. Många lockas av den frihet det innebär att kunna arbeta vart man än befinner sig och att kunna ta med sig jobbet på resor, osv. Riktigt så enkelt är det inte. De flesta traders har stationära kontor, med flera skärmar, stabila internetuppkopplingar, anteckningsböcker och dagböcker. Alltså raka motsatsen till vad man skulle kunna kalla för ett mobilt kontor.

Visst kan du jobba med trading via en bärbar dator och bo var lite var du vill i världen. Det fungerar givetvis men det är långtifrån enkelt. I mina utbildningar så brukar jag dra en analogi med min egen universitetsutbildning. Jag har läst till Civilingenjör på KTH i nästan 5 år. Jag brukar säg att det var enklare att ta sig igenom den utbildningen än att lära sig trading. Jag hoppas det ger lite perspektiv på vad man kan förvänta sig. Givetvis så finns det genvägar att ta och man behöver inte göra alla misstag jag har gjort, men efter att ha pratat med många tradingkollegor runt om i världen så skulle jag nog säga att de flesta håller med mig. Oavsett vad, trading är svårt att lära sig och det tar tid.

Däremot så har en trader andra friheter, såsom friheten att inte ha en arbetsgivare som äger ens tid, osv. Alla traders har dock inte trading som heltidssysselsättning, speciellt inte i början. Det är vanligt – och en bra början – att det börjar som en sidoverksamhet för att sedan växa till någonting som man i slutändan kan försörja sig på.

Öppna ett konto

För att komma igång med trading så behöver du ett tradingkonto hos någon aktiemäklare, typ Avanza eller Nordnet. Det är viktigt att du har lågt courtage så shoppa runt så mycket som möjligt och jämför alla mot varanrdra.

Se till att ha ett kapital som du har råd att förlora. I början kommer det att gå både upp och ner. Sedan bör du välja ut en marknad eller börs där du känner dig bekväm.

Ett startkapital för daytrading

För att komma igång med daytrading så behöver du ett större startkapital än för konventionella aktieinvesteringar. Här ska du göra många affärer med relativt små kursrörelser. För att dessa små kursrörelser ska ge en större avkastning – än det courtage man betalar för att göra affären – så behöver man ta lite större positioner. Vill du börja daytrada med aktier så bör du minst ha mellan 20.000 – 100.000 kr för att komma igång. Det går att börja med mindre, i syfte att lära sig, men för att kunna få någon form av avkastning så bör du ligga någonstans mellan nämnda intervall. För att kunna leva på daytrading så behöver du ett betydligt större kapital än så. Ha inte som ambition att leva på din daytrading direkt från start. Du behöver lära dig och skaffa dig erfarenhet innan du kan handla med det kapital som krävs för att avkastningen ska bli så stor att du kan försörja dig på den.

Startkapital för swingtrading

För att komma igång med swingtrading behöver du inte ett lika stort startkapital som vid daytrading. Du behöver dock mer pengar än vid vanligt aktiesparande. För att kunna få någon nämnvärd avkastning av dina trades så behöver du göra affärer av en viss storlek. Courtaget kommer bli din största kostnad och beroende på vilken aktiemäklare du har och storleken på courtaget så kan du avgöra hur stort startkapital du behöver. Du vill ju inte att avgifterna ska äta upp den vinst du gör genom dina trades. Den här typen av handel skapar ofta mycket känslor och det kräver att ha is i magen för att lyckas. Satsa pengar som du har råd att förlora är ett tips på vägen.

Startkapital för algotrading

Den strategi du väljer avgör i mångt och mycket exakt hur stort ditt startkapital kommer att behöva vara. Planerar du att ta positioner på lång eller kort tidshorisont? Vilken typ av finansiella instrument tänker du handla med? När du vet hur en generell trade ser ut så kan du titta på dina prognostiserade utgifter, så som courtaget. Se till att ta tillräckligt stora positioner för att inte avkastningen ska ätas upp av avgifterna. Se dessutom till att ditt startkapital är pengar du har råd att förlora. Att lära sig algotrading tar tid och du kommer erfara “learning by doing” med allt vad det innebär. Algotrading med aktier kräver avsevärt mycket mindre kapital än terminer.

Trading
TradeStation

4.  Börja med trading: Verktyg för trading – tradingprogram

Det första du behöver göra för att komma igång med trading är att öppna ett konto för handel, om du inte redan har det. En kapitalförsäkring eller ett investeringssparkonto, även kallat ISK, är att föredra om det är aktier du sysslar med.

För terminer så rekommenderar jag dig att titta utomlands för att hitta kvalitetsmäklare. I och med att du gör många affärer per dag så är det viktigt att inte behöva betala skatt på varje transaktion. Har man ett ISK så betalar man istället en schablonskatt, vilket är en viss procent av kontots värde och insättningar under året. Att använda den klassiska K4-blanketten och deklarera varje transaktion till skatteverket skulle förmodligen ta så mycket tid att du snabbt hade fått överge dina drömmar om att utvecklas som trader, speciellt om du ska syssla med daytrading där man gör flera affärer per dag.

Öppna ett konto på någon av de stora aktiemäklarna, typ Avanza och Nordnet. En fördel med dessa två är att dom erbjuder rabatterat courtage för nybörjare vilket innebär att du kan göra många affärer i början till relativt låga avgifter och på så sätt arbeta efter devisen “learning by doing” utan att vara orolig för att ditt kapital ska ätas upp av avgifter. När du kommit igång och vuxit ur de minsta kontostorlekarna hos Avanza och Nordet så bör du kika runt och se om det finns någon som är billigare. Courtage varierar ofta mellan mäklarna så det är bra att alltid kika runt och se om du kan hitta billigare courtage genom att byta mäklare.

Se till att ha rätt verktyg

För att komma igång med trading så behöver du dessutom ibland en del verktyg och hjälpmedel. Allt eftersom du blir mer och mer erfaren så kommer du garanterat hitta fler system och andra källor till information som du använder dig utav. Se dock till att redan från start ha en dagbok där du antecknar varje trade du gör. På så sätt ser du till att få en journal med anteckningar som förklarar hur du tänkte vid varje trade, vad du kunde gjort annorlunda och vad du lärde dig. Det här kan vara ovärderlig information för dig i din framtida utveckling som trader.

Som daytrader behöver du också ett daytrading-program för att genomföra dina dagliga trades. När du börjar med daytrading så räcker det gott och väl med något av de tradingprogram som aktiemäklarna erbjuder. Sedan finns det en uppsjö av leverantörer om man vill hitta alternativ till dessa tradingprogram.

För att kunna lyckas med algotrading så behöver du även här rätt tradingprogramvara. Det finns många leverantörer att välja mellan och ett tips är att prova sig fram för att hitta det tradingprogram som passar just dig bäst. Algotrading bygger på att du själv programmerar de algoritmer som ska sköta dina strategier. Det finns olika programmeringsspråk som de olika tradingprogrammen stöder. Generellt är dom ganska enkla allihop så det handlar i grund och botten om att lägga tid på att sätta sig in i hur man förvandlar sin strategi till en algoritm.

TradeStation är en av de bästa tradingprogrammen på marknaden. TradeStation är dessutom mycket populärt bland traders som just sysslar med algotrading.

 

I tradingprogrammet får du också tillgång till kursdata vilket är fundamentalt i algotrading.
Tradingprogramvara har tre huvudändamål:

 • marknadsanalys
 • testning
 • orderkörning

Marknadsanalyskomponenten av tradingprogramvara är det som låter dig visa och anpassa prisdiagram och visa prisnoteringar. Beroende på din typ av handel behöver du den senaste marknadsanalysen (med fördröjda quotes) eller realtidsdata som omedelbart uppdateras när marknadsförhållandena ändras. Långsiktiga traders (position- och vissa swingtraders) kan använda EOD-data (end of day-data); Kortsiktiga traders (vissa swingtraders och daytraders och scalpers) behöver tillgång till realtidsdata.

Nästa komponent är programmets backtesting applikation. Inte för så många år sedan var möjligheten att backtesta alls ett ganska avancerat inslag i handelsprogramvara. Idag kan traders inte bara backtesta utan också utföra multivariabla optimeringar och walkforwardoptimeringar / testning i programmen. Dessa verktyg kan förbättra din förmåga att utvärdera exakt hur bra ett system är eller inte. En avgörande punkt om man skall lyckas som trader eller inte.

Slutligen kommer din tradingprogramvara att ha minst ett orderingångsgränssnitt. Vissa tradingprogram erbjuder mycket grundläggande orderingång, medan andra stöder avancerade och till och med anpassningsbara gränssnitt. Många tradingplattformar stöder olika nivåer av handelsautomatisering , från villkorade order till helt automatiserade strategier.
Många tradingplattformar – den mjukvara som tillhandahåller marknadsanalys, testning och trading-tillträde – ger en simulerad miljö där du kan träna trading och pröva tradingsidéer. Dessa “sim” -konton ger värdefull erfarenhet för nya traders, men det är viktigt att komma ihåg att simtrading och levande trading är helt olika saker.

Simtrading genererar till exempel ofta orderfyllningar som aldrig kommer att hända i levande trading (vilket ger dig en falsk lönsamhet i många fall) och känslorna som är involverade i simtrading kan aldrig åberopas för att representera hur du kommer att känna och agera i livetrading. Med detta sagt är simtrading ett utmärkt sätt för handlare att få erfarenhet på marknaderna och med faktisk orderingångsplacering.

Medan viss tradingprogramvara säljs som ett komplett paket, hyrs de flesta varje månad (t.ex. från din mäklare). I vissa fall avstår den månatliga avgiften om du handlar en viss volym (t ex 10 roundturns per månad). Det är viktigt att notera att förutom eventuella mjukvaru / plattformskostnader kan du också behöva betala för vissa kursdata, till exempel kursdata från specifika börser. Dessa avgifter skiljer sig beroende på din status som trader: i allmänhet är avgifterna relativt låga för enskilda traders, men kan vara ganska höga om du anses vara en “professionell” trader.

Vikten av en bra infrastruktur – dator och internet

När man vill syssla med trading och då framförallt algotrading och daytrading så är man beroende av datorn och internet på ett lite annorlunda sätt än vid exempelvis swingtrading. Se till att ha en dator (eller server) som klarar att köra många tunga algoritmer om du skall syssla med robothandel som vi gör i min 6 månaderskurs i algotrading. Du behöver också ha en kraftfull dator med mycket minne.

 • Se till att ta backup på all din data och dina algoritmer
 • Se till att ha ett backupaggretat utifall att du skulle råka ut för ett strömavbrott
 • Investera i en snabb internetanslutning. Viktigt!
 • Ha tillgång till flera internetanslutningar utifall att nätet skulle “gå ner. Mobilnätet kan fungera.

En tradingdator är ditt primära verktyg. Det är här tradingen sker och var du ska undersöka, testa och handla din tradingplan. I en perfekt värld skulle din tradingdator användas för en sak: trading. Verkligheten är dock att de flesta datorer har olika program som körs och används för saker som spel och surfing på Internet.

Med det sagt, om du måste använda din tradingdator för sysslor utanför din trading, var noga med att den är tillräckligt skyddad med antivirusprogram och har tillräckligt med kraft för att kunna klara flera sysslor samtidigt. Många företag erbjuder gratis eller provversioner av deras virusskyddsprogram (tänk på att de fria versionerna inte alltid kör skanningar automatiskt). Oavsett vilken programvara du väljer, är nyckeln att installera den, uppdatera den ofta och utföra vanliga skanningar för att hålla datorn frisk.

Din dator ska ha den snabbaste processorn och den högsta mängd minne som du rimligen kan ha råd med (desto kortare och snabbare som din trading är, desto viktigare blir det). Om det är möjligt ska din dator kunna stödja flera skärmar. Trading med två (eller gärna fler om du har råd och plats) bildskärmar ger dig den “skärmyta” du behöver för att se flera marknader och tradingdiagram, samtidigt som du har ett eget orderfönster. Detta kan förbättra din situationsmedvetenhet och möjliggöra mer precision i din trading. Här brukar jag jämföra med att laga mat till 10 personer och använda dig av en kokplatta. Det är ganska jobbigt skulle nog de flesta hålla med om. Om du däremot har 2-4 kokplattor så underlättas matlagningen. Även om analogin är lite haltande så underskatta inte skärmytans betydelse. Själv använder jag 8 skärmar. Jag skulle utan problem kunna ha fler än så och det skulle hjälpa mig.

Du bör också ha en telefon som fungerar om du förlorar ström eller internet – till exempel en fulladdad mobiltelefon. På så sätt kan du ringa in en order till din mäklare om du har förlorat strömmen. Håll din mäklares telefonnummer för trading vid ditt skrivbord och ha din kontoinformation nära.
Det är också en bra idé att ha ett backup-batteri för din dator – en avbrottsfri strömförsörjning (UPS). Tänk på hur lång tid du behöver för att hålla datorn och annan väsentlig utrustning igång för att hantera och / eller stänga affärer i händelse av strömavbrott och handla för en UPS baserat på dessa kriterier samt antalet ingångar du kommer behöva.
Det är värt att notera att du, beroende på vilken typ av trading du håller på med, kan ha möjlighet att undersöka, genomföra och hantera affärer från din mobila enhet eller surfplatta. De flesta handelsplattformar erbjuder idag robusta mobilgränssnitt, utöver deras webbbaserade nedladdningsbara program. Även om du inte gör din mobila enhet till din primära tradingplattform, är det en bra idé att få din tradingplattforms mobilapp laddad – bara om du behöver den medan du reser eller om din huvuddator kraschar.

5. Börja med trading: Order-typer

Vill man bli framgångsrik inom trading så räcker det inte att lära sig att trycka på “köp” eller “sälj”. Det gäller att se upp när man genomför sina trades så att utgången blir som man tänkt sig. Det finns olika typer av ordrar där man kan villkora sin order. På så sätt kan man gardera sig för något som kallas slippage, med mera.

Långa eller korta ordrar

En vanlig säljorder där man säljer en aktie som förhoppningsvis stigit sedan man köpt den, är relativt enkel. Man lägger en order och priset kan rent teoretiskt inte falla lägre än till 0, vilket dock så klart är osannolikt. Men om vi blankar en aktie så blir den riskerade förlusten på grund av oförutsedda svängningar i kursen större.

En daytrader måste alltid ha courtage och slippage i åtanke när han/hon genomför sina affärer. Courtage är den avgift man betalar till aktiemäklaren vid varje transaktion. Slippage får du om du lägger en order och prisnivån där den köps inte är exakt på samma nivå där du lade ordern från början. Slippage uppstår oftast i värdepapper där det är snabba marknadsrörelser.

Marknadsorder

En marknadsorder är en order där man vill genomföra sin affär direkt. Man har då ingen kontroll över prisnivån utan ordern fylls ut direkt. Det är är den vanligaste formen av order.

Limit

En order med en limit är en order med villkor som säger att affären inte kan genomföras om priset över- eller understiger en viss nivå. Det betyder att en order med en limit kan hindra affären från att genomföras.

Stop loss order

En order med ett stop loss innebär att man sätter en gräns för när ett innehav ska likvideras. När kursen når en viss nivå vill man helt enkelt sälja sin aktie. När den når det priset man satt så blir ordern till en marknadsorder.

6. Börja med trading: Utveckla din strategi

Att ha en tydlig strategi är A och O när det gäller alla former av trading. Rekommendationen är att välja en börs som du är bekväm med och fokusera på att göra dina affärer där. Väljer man en marknad så har man möjligheten att lära känna den marknaden ännu bättre med tiden. Man lär sig vilka faktorer som påverkar marknadsrörelserna, hur andra börser påverkar ens egen börs, osv.

Skaffa en edge

För att du ska kunna lyckas som trader och då framförallt som daytrader, så måste du hitta en strategi som du sedan följer exakt och som innebär att du tjänar pengar. En sådan strategi måste innehålla någonting som kallas för en edge. En edge är en fördel som du har genom din strategi. Den bygger på att du identifierat ett antal trading-signaler som hjälper dig att tala om för dig hur och när du ska agera (köpa eller sälja).

En trading edge är alltså din fördelaktiga sannolikhet att tjäna pengar om vissa villkor eller mönster uppfylls på börsen.

För att citera Jack Welch; “Har du ingen edge, ge dig inte in i matchen”.

 

Försök att studera bland annat tekniska indikatorer och teknisk analys och kursrörelser för att identifiera samband och se mönster. Börja sedan med så få villkor som möjligt som avgör när du ska ta en position och när den ska likvideras. Då har du din egen strategi och du har förhoppningsvis en edge. Din strategi och din edge kommer sedan att förfinas allt eftersom du lär dig mer och mer om trading generellt, den marknad du agerar på och även om din egna mentala förmåga att hålla dig till din strategi utan att avvika från den.

Jag har en hel webbsida dedikerad till edger och strategier. Den är på engelska och är tillgänglig för alla oavsett var du bor i världen. The Robust Trader heter den. Om du vill fördjupa dig i ämnet så kanske det kan vara en bra källa till kunskap. Följ The Robust Trader på Twitter.

Övriga tips och råd gällande trading

Vi gick ju inledningsvis in på vikten av att ha en tydlig strategi innan man kommer igång med sin trading. Vi ska nu titta på vilka andra tips och råd som kan vara viktiga att ta del av.

Var strukturerad

Att vara strukturerad och konsekvent i sitt agerande är oerhört viktigt. Ett vanligt nybörjarmisstag är att man blir frustrerad eftersom att marknaden inte uppför sig så som den borde och därmed frångår sin strategi. För att bli framgångsrik som trader måste du hålla fast vid din strategi och lita på att din edge på lång sikt kommer att göra att du tjänar pengar.

Trada som ett rovdjur

Likna ditt agerande på börsen med ett lejon på savannen. Lejonet ligger och lurar och väntar tålmodigt in rätt tillfälle. På samma sätt ska en trader göra på börsen. Inte kasta sig över första bästa byte, utan istället invänta att alla signaler visar grönt ljus, och sedan genomföra traden.

För anteckningar och ha din strategi synlig

Se till att ha en anteckningsbok eller en dagbok där du noterar alla dina trades. Du kan även ha din strategi tydligt nedskriven på väggen så att du hela tiden ser den. Detta hjälper dig att vara konsekvent i ditt agerande.

Brant inlärningskurva

Eftersom trading är så lätt att komma in i, kan nya traders inte inse att det finns en väldigt brant inlärningskurva : Att bli framgångsrik är svårt och kräver mycket tid och ansträngning.

Här är några snabba fakta om trading:

 • Omkring 90-95% av dagens traders misslyckas inom det första året.
 • Det finns inget sätt att helt eliminera risken i trading.
 • Det finns inget tradingsystem som vinner 100% av tiden.
 • Du kommer alltid att förlora pengar, även om du är en väldigt väldigt duktig.
 • Du behöver pengar för att tjäna pengar – det tar lång tid att bli rik på ett litet tradingkonto.
 • Framgångsrika oberoende traders kan tjäna en bekväm inkomst, men de flesta blir inte mångmiljonärer.

Med den lätthet som du kan börja med trading (du öppnar ett konto med ett par klick idag och sedan kan du bara trycka på köpknappen) betyder inte att det blir lätt att bli en framgångsrik och lönsam trader. Många av de 90-95% som håller på med trading misslyckas inom det första året gör det för att de börjar med trading utan att ha utvecklat någon form av logisk affärs- eller tradingplan. Alla affärer som ingåtts med en sådan brist på planering kommer sannolikt att misslyckas. En annan vanlig orsak till misslyckande är att traders är underkapitaliserad ; Det betyder att han eller hon inte har tillräckligt med pengar för att ta risken och absorbera de oundvikliga förlusterna.

Strategier för Trading

När det kommer till swingtrading så finns det många olika strategier att använda sig utav. Precis som vid all trading så gäller det att skaffa sig en edge. Alltså en fördel som gör att ens strategi genererar pengar om den utförs korrekt.
Några av de strategier man kan använda sig av är dessa.

Mean Reversion

Den här strategin innebär att man tittar på det långsiktiga medelvärdet för en tillgång. Sedan ser man hur kursen på kort sikt svänger runt medelvärdet och försöker ta positioner för att tjäna pengar på dessa svängningar. Man förväntar sig alltså att kursen kommer att gå söka sig tillbaka till medelvärdet.

News plays

Med den här strategin försöker man agera på nyheter eller rapporter för värdepappret. TIll exempel så tror man kanske att en viss nyhet kommer att få kursen att överreagera och man väljer då att trada utifrån det antagandet.

Trendföljare

Att följa trenden innebär att man identifierar trenden för en tillgång och sedan antar att den kommer fortsätta på medellång sikt. Har man till exempel en aktie med en stabilt stigande trend så är det mer troligt att de cykliska svängningarna uppåt ska fortsätta.

Sektor trading

Sektor trading hjälper dig att identifiera sektorer som för tillfället är starka. Sedan utför du din swingtrading inom den sektorn. Detta minskar risken för extern negativ påverkan på din swingtrading.

Teknisk analys

Till sist så finns det också teknisk analys. Här tittar man på många saker. Man tittar bland annat på stöd och motstånd för en kursrörelse. Man tittar också på olika indikatorer samt hur kursen rört sig historiskt. Det går även att analysera olika formationer där man kan se att kursrörelser har gemensamma formationer och rör sig på likvärdiga sätt.

Hitta en tydlig tradingstrategi

Precis som med daytrading och swingtrading behöver du vid algotrading hitta en tydlig strategi. Men vid algotrading är det, om möjligt, ännu viktigare. En strategi är dessutom levande, så till vida att marknaden ständigt förändras och med den även förutsättningarna för din strategi. Det gäller att hela tiden ha koll på detta.
Här är en checklista.

 1. Tydliga regler gällande när du ska ta en position, likvidera den samt dina mål för avkastning.
 2. Testa din strategi med historisk data
 3. Välj marknad
 4. Se till att välja en risk som passar just dig.
 5. Sätt av pengar för att kunna täcka för nybörjarmisstag
 6. Kontostorlek
 7. Tid som kan vara dedikerad till handel
 8. Nivå av tradingerfarenhet
 9. Personlighet

7. Börja med trading: Testa din strategi

För att en strategi ska bli mer än en avancerad gissning är det viktigt att man testar sin strategi. Det gör man enklas genom att använda historisk data. Man simulerar helt enkelt sin strategi och reser bakåt i tiden för att med den löpande datan som kommer, kunna se om strategin ger en positiv eller negativ utveckling.

Historisk data
Historisk data är alltså fundamentalt för att testa din strategi. Det finns en del gratisalternativ om man vill spara pengar i början. Se den här listan för vilka alternativ som finns.

Realtidsdata
Den andra typen av data du behöver är realtidsdata – alltså live-data som visar vad som händer på börsen just nu. Den här datan behövs speciellt för algotrading, för att din algoritm ska ha någon input för att göra sina beräkningar.

Inom trading är det alltså mycket viktigt att kunna göra backtesting. När det gäller backtesting så finns det fyra huvudsakliga faror som du bör se upp med.

 • Involvera inte framtida data i ekvationen

Det är viktigt att vara disciplinerad även när man gör sin backtesting. Att blanda in data som inte är inom tidsramen för testet kan förstöra resultatet och göra det missvisande.

Survivor Bias är det faktum att ett index med exempelvis de mest lönsamma företagen talar om för oss att företag fallit ur indexet under åren som gått. Gör vi ett urval enligt hur indexet ser ut idag och kör en backtest på det så blir inte vår data 100% korrekt, i och med att bolagen som redan fallit ut ur indexet inte kommer att vara med i vårt test.

Den tredje och viktigaste faran och någonting som man verkligen bör se upp med är något som kallas för Curve Fitting. Det innebär att man lägger till för många parametrar till sin modell. Man bör ha så få parametrar som möjligt i sin modell. Annars urholkas modellens möjlighet att skapa korrekta beslutsunderlag.

 • Ränta på ränta

Den sista faran att se upp med är att ta med ränta-på-ränta-effekten i din modell. Det kan verka lockande att göra det eftersom att man vill se hur ens kapital utvecklar sig, men det säger ingenting om hur effektiv själva modellen är. Så se till att ta bort alla sådana beräkningar från din backtest.

8. Börja med trading: Håll koll på resultaten

Ha tålamod och genomför den strategi utan att avvika från dina egna regler. Mycket av en traders framgång beror på hur disciplinerad hen är och hur väl hen följer sin strategi.
Fler tips:

 • Nätverka med likasinnade för att lära dig mer.
 • Bli expert på teknisk analys
 • Handla med aktier med hög omsättning
 • Handla med aktier som har en tydlig långsiktig trend
 • Specialisera dig på en marknad eller sektor
 • Följ din strategi
 • Skriv en journal eller dagbok för att lära dig av dina trades

9. Börja med trading: Sammanfattning

Sammanfattningsvis så kan man säga att trading kräver mer av dig som investerare än om du sysslar med konventionellt aktiesparande. Här sätts psykologiska aspekter i spel på ett helt annat sätt och det är viktig att du skapar en tydlig strategi för dig själv och som du sedan följer slaviskt. Det kan inte nog poängteras hur viktigt det är att inte avvika från sin plan.

etta är de flesta traders största akilleshäl, att man lockas in i trades som inte ligger inom den strategi man skapat. Man ser kanske en möjlighet till snabba pengar på annat håll och kan inte motstå frestelsen att slå till. Kanske leder det till att man tjänar en slant, vilket gör att det blir ännu enklare att avvika från strategin nästa gång. Helt plötsligt ökar risken och man riskerar att hamna i en jobbig situation.

Se även till att lära dig de verktyg, diagram, nyckeltal och indikatorer du använder dig av. Börja i liten skala och växla upp. Se till att lära dig allt om den marknad du tradar på och trada helst på en avgränsad marknad eller sektor.

Glöm inte att dokumentera dina trades för att kunna ge dig själv en överblick över din trading och se vad du kunde gjort annorlunda, för att på så sätt ständigt utvecklas. En trader blir aldrig fullärd.

Här hittar du de tradingutbildningar som finns att tillgå på Samuelssons Rapport.

 

ALGOTRADING KURS

6 månader tillsammans för att lära dig trading från grunden

FAQ – Vanliga frågor om Trading

Vad är trading?

Trading är en aktiv deltagelse i de finansiella marknaderna med syfte att uppnå fördelar genom kortsiktiga prissvängningar. Det skiljer sig från traditionellt sparande genom sitt fokus på kortare tidsramar och aktiv handel.

Vilka olika tradingstilar finns det?

Det finns flera tradingstilar, inklusive daytrading, swingtrading, algotrading, scalping och position trading. Varje stil har sin egen tidsram och metodik, från mycket kortfristig handel till strategier som spänner över månader till år.

Hur mycket startkapital behöver jag för att börja med trading?

Startkapitalet varierar beroende på tradingstil. Daytrading kräver ofta ett större kapital, mellan 20.000 – 100.000 kr, för att täcka de många småtransaktionerna. Swingtrading och algotrading kan kräva mindre kapital, men det är viktigt att handla med pengar man har råd att förlora.

Vilka verktyg behöver jag för att komma igång med trading?

För att börja med trading behövs ett tradingkonto hos en aktiemäklare, såsom Avanza eller Nordnet. Verktyg som tradingprogramvara och marknadsanalys är också viktiga för att analysera, testa och genomföra handel. För algotrading krävs dessutom programvara som stödjer de algoritmer du vill använda.

Är trading lämpligt för alla?

Trading kräver kunskap, tålamod och disciplin. Det passar de som är villiga att ägna tid åt att lära sig marknaden och utveckla strategier. Det är också viktigt att ha en riskhanteringsplan och att förstå att det finns en risk att förlora delar av eller hela det investerade kapitalet.

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Köp dippar framgångsrikt med XACT Bull eller OMX30

Köp dippar framgångsrikt med XACT Bull eller OMX30

Köp OMX index i stark uppgångsfas – robust avkastning sedan IT kraschen för över 20 år sedan

Köp OMX index i stark uppgångsfas – robust avkastning sedan IT kraschen för över 20 år sedan