Utdelningsbombmatta

Last Updated on 14 mars, 2021 by Håkan Samuelsson

En utdelningsbombmatta innebär att ha en aktieportfölj med utdelningsaktier där utdelningarna är utspridda över året. I denna artikel resonerar jag kring fördelar och nackdelar med att skapa en bombmatta med aktier och huruvida det kan vara en bra strategi.

Svenska aktier som kan användas i en bombmatta av utdelningsaktier

Låt oss börja med att titta på vilka svenska aktier som går att använda i en utdelningsbombmatta. I listan nedan har jag listat exempel på aktier som har utdelning vid andra tidpunkter än bara i april eller maj då majoriteten av bolagen har utdelningar.

AktieTyp av utdelningMånad(er)
AstraZenecaHfebruari, augusti
Atlas CopcoHapril, oktober
AxfoodHmars, september
CastellumHmars, september
DiösHapril, oktober
EastnineHmaj, november
ElektaH, Bmars, augusti
EQTHjuni, november
EpirocHmaj, oktober
EricssonHapril, oktober
FastpartnerHapril, oktober
ICAHapril, september
KlövernHmars, december
KungsledenHoktober, december
LeoVegasHmaj, november
MidsonaHjuni, oktober
PlatzerHapril, oktober
PricerHmaj, november
Tele2Hmaj, oktober
TeliaHapril, oktober
Tethys OilHmaj, november
TietoEvryHvarierar
ÖresundHapril, oktober
Ahlstrom-MunksjöKmars, juli, oktober, december
CreadesKjanuari, april, juli, oktober
SBBKjanuari, mars, juni, september
Lundin MiningKmars, maj, septemer, december
Lundin EnergyKvarierar
VitecKmars, juni, september, december
AddtechBaugusti
DustinBdecember
Eolus VindBjanuari
LagercrantzBaugusti
SectraBoktober
SvolderBnovember

H = Halvårsutdelningar

K = Kvartalsutdelningar

B = Brutet räkenskapsår

OBS – Exakt vilken månad utdelningarna kommer kan ibland variera från år till år.

Fördelar med en utdelningsbombmatta

Att ha ett ständigt flöde med utdelningar in i portföljen är något positivt oavsett om du lever på dina utdelningar eller om du ska återinvestera dem i aktier.  Det är den främsta fördelen med utdelningsbombmatta.

Jämna kassaflöden är något som gynnar både privatpersoner och företag.

Om du sparar i aktier innebär ett jämnt kassaflöde i form av utdelningar (eller för den delen insättningar) att du kan köpa nya aktier regelbundet. Du uppnår något som kallas för Dollar Cost Averaging (DCA) – att investera ett belopp i små portioner utspritt över en längre tidsperiod istället för allt på en gång.

Med Dollar Cost Averaging får du möjlighet att köpa in dig i aktier när kursen sjunker. Du sänker du volatiliteten i din aktieportfölj och riskerar inte att råka ut för dålig timing och köpa för hela utdelningen om aktien är tillfälligt övervärderad.

När du köper aktier flera gånger under året lockas du dessutom inte lika lätt att försöka tajma marknaden. Ännu en fördel med en utdelningsbombmatta.

Om du lever på dina utdelningar idag är det givetvis också fördelaktigt med en bombmatta av aktier som ger dig en regelbunden inkomst.

För företagen som delar ut pengarna innebär månatliga utdelningar eller utdelningar kvartalsvis en jämnare belastning av kassaflödet jämfört med om pengarna delas ut en gång om året.

Utdelningsbombmatta - SBB har utdelningar fyra gånger per år
SBB – Samhällsbyggnadsbolaget i Norden är ett exempel på ett svenskt företag med kvartalsvisa utdelningar.

Nackdelar med en utdelningsmatta

Trots fördelarna är det sällan en god strategi att endast välja aktier efter vilken tidpunkt på året de har utdelningar.

I Sverige finns det till att börja inte några månadsutdelare. Det finns endast några få svenska kvartalutdelare som är stamaktier. I övrigt är det mest preferensaktier som brukar dela ut en gång i kvartalet, men de har inte alls samma utvecklingspotential som stamaktier.

De flesta svenska börsnoterade aktiebolag har som sagt utdelning på våren. Om du vill bygga en bombmatta med svenska aktier tvingas du fokusera på det fåtal svenska företag som har sin utdelning under andra perioder på året.

Om du väljer att bygga en aktieportfölj utifrån vilken månad bolagen har utdelning kommer du att tvingas välja bort många aktier som är bättre bara för att de delar ut vid ”fel” tillfälle. Det är alltså svårt att bygga en utdelningsbombmatta med svenska aktier.

Det enda undantaget när detta inte är en nackdel är ifall du hittar två aktier som du bedömer är fundamentalt sett lika bra. Då kan du välja att köpa den aktie som har utdelning vid en annan tidpunkt än på våren till fördel för ett bättre kassaflöde i portföljen.

Bombmatta med amerikanska utdelningsaktier

I USA är begreppet ”dividend carpet bombing” betydligt mer intressant än i Sverige.

Till att börja med är det snarare regel än undantag att amerikanska aktier har utdelning fyra gånger per år. Det innebär att du bara behöver hitta tre kategorier av utdelningsaktier: De som har den första utdelningen i januari, februari respektive mars. Sedan har du automatiskt en utdelningsbombmatta!

Antalet utdelningsaktier att välja bland i USA är också mycket större. Det finns över 20 gånger så många aktier med utdelningar i USA jämfört med i Sverige.

Dessutom finns det 50 – 60 aktier i USA med utdelning varje månad, så kallade månadsutdelare.

Förutsättningarna för att skapa en bombmatta-strategi är med andra ord mycket godare med amerikanska aktier än med svenska.

Allt detta innebär att du inte behöver göra särskilt stora kompromisser med de fundamentala kvaliteterna i aktierna bara för att du vill få utdelningar varje månad med en bombmatta av aktier.

Här kan du läsa mer i våra artiklar om utdelningsaktier.