April 4

Köpa utländska aktier 2024 – så hittar du vinnarna och de bästa utlandsaktierna

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

Det kan vara en god idé att sprida på riskerna i aktieportföljen genom att köpa utländska aktier vid sidan av de svenska. Givetvis är utbudet mycket stort.

Hur gör man för att hitta de bästa utländska bolagen? Ska man ha dem på ett ISK eller i en KF? Vad är det för skatt på utdelningen?

I denna artikel går jag igenom dessa frågor och andra nyttiga aktietips när du ska handla utländska aktier.

Populära utländska aktier

Vilka utländska aktier ska man köpa? Här är en lista med de bolag från utlandet som det är populärast bland svenskar att äga aktier i enligt Avanzas statistik.

OBS – Att många äger en aktie betyder inte att den är bra. Men det kan fungera som inspiration! Tips – om du klickar på bolagsnamnet får du mer info hos Avanza.

Utländsk Aktie Antal ägare på Avanza Direktavk. snitt 3 år
Norwegian Air Shuttle 60549
Apple 33331 1.1%
Tesla 33179
Nio Inc 28501
Microsoft 24759 1.1%
Xpeng Inc 13720
Amazon.com 13115
Walt Disney 13014 1.1%
Fortum 12503 5.6%
Sampo 12116 4.9%
NVIDIA 11045 0.2%
Novo Nordisk 10637 2.3%
Coca-Cola 10636 3.2%
Advanced Micro Devices 10385
NEL 9387
Realty Income 9172 4.3%
Activision Blizzard 8955 0.6%
Aurora Cannabis 8746
Danske Bank 8663 1.5%
Alibaba 8527

Snart kommer jag att gå igenom olika utländska aktier som ofta är köpvärda.

img 618a4f6a9aadb Samuelssons Rapport

Så gör du för att köpa utländska aktier

I Sverige är lätt att köpa utländska aktier. Det går förvisso att handla med aktier på utländska börser via vilken bank som helst, men enklast är ändå att använda en nätmäklare som Avanza eller Nordnet.

Så här gör du:

 1. Öppna ett konto (ISK eller KF) hos Avanza eller Nordnet.
 2. Sök efter den aktie du vill köpa.
 3. Ange hur många aktier du vill köpa och för vilket pris. Klart!

Det är med andra ord inte svårare att handla utländska aktier än vad det är att köpa svenska.

Däremot behöver du fundera på vilket konto du ska köpa aktierna på. I korta drag bör du välja KF ifall du kommer att få utdelningar på dina aktier. Det blir skattemässigt mer fördelaktigt.

Mer om detta strax.

OBS – Om du vill köpa bra aktier i USA och Kanada behöver du först godkänna avtal om aktiehandel i dessa länder. Det är dock lätt och du kan signera avtalen elektroniskt i din webbläsare.

Varför är det bra att investera i aktier från utlandet?

Det finns åtminstone tre bra anledningar att köpa utländska aktier som komplement till dina kärninnehav:

 1. Större utbud
 2. Bättre riskspridning
 3. Mindre valutarisk

Större utbud

Om du bara håller dig till Sverige och svenska bra aktier har du tillgång till i grova svängar 1 procent av alla börsbolag i världen. Det är inte mycket.

Missförstå mig inte – det finns många bra börsbolag i Sverige. Det går utmärkt att bli rik på aktier genom att bara hålla sig till den svenska börsen. Men du riskerar att missa många bra investeringscase om du inte tar en titt på utländska marknader också.

USA är naturligtvis den utländska marknad som bör nämnas först. De amerikanska börsbolagen står för runt 40 procent av det globala börsvärdet. Populära aktier som Netflix, Apple, Amazon, NVIDIA och Disney är bara några exempel på de tusentals aktier som finns.

Utöver USA finns bland annat Kanada, Tyskland, Frankrike och Belgien som stora och viktiga marknader där du kan placera dina pengar.

Vi får inte heller glömma de nordiska aktierna. De norska, danska och finska börserna bjuder på många fina bolag, inte minst utdelningsaktier inom sektorer som inte är lika framträdande i Sverige.

Genom att få tillgång till ett större utbud av aktier blir det lättare att bygga egna strategier att följa. Du kan till exempel fokusera på utdelningsaktier som haft oavbrutna utdelningar i minst 20, 30 eller 50 år. Håller du dig till Sverige blir utbudet allt för tunt för att en sådan strategi ska vara möjlig.

Bättre riskspridning

Riskspridning är en av grundpelarna i en god investeringsfilosofi. Att tjäna pengar på aktier handlar inte om att satsa allt på en eller två ”bra” aktier.

Du behöver sprida på riskerna mellan olika bolag, gärna minst 12 till 15 stycken. Råkar en av aktierna ut för problem klarar sig din aktieportfölj ändå ganska bra.

Samma sak är det med olika marknader. Det är positivt för risknivån i din portfölj om du inte bara äger svenska aktier. Händer något i Sverige som sänker börsen klarar du dig bättre om du har en viss andel utländska aktier också.

Samtidigt är det förstås så att världens börser för det mesta brukar följa ett likartat mönster. Men ändå – det händer ibland att enskilda börser, inklusive den svenska, får lokala problem. Då är det bra om du redan har en fin riskspridning med aktier från olika länder.

Mindre valutarisk

Slutligen får du en lägre valutarisk om du köper utländska aktier. Om den svenska kronan faller gröper det ur värdet på dina svenska innehav i utländsk valuta. Din köpkraft i utlandet minskar.

Även om du inte tänker tillbringa så mycket tid utomlands har du givetvis en fördel om du har en hedge mot en försvagad krona. En svagare krona ger nämligen dyrare import och därmed sämre köpkraft för dig som konsument.

När du handlar utländska aktier är de alltid noterade i en annan valuta, ofta USD eller EUR. Utvecklingen på ditt konto påverkas då inte bara av utvecklingen i aktierna utan även av valutakursen.

Det är givetvis ett tveeggat svärd. Om kronan stärks blir utvecklingen i dina utländska innehav svagare mätt i kronor och ören.

På sikt är det ändå fördelaktigt för risknivån med en mix av aktier i olika valutor. Det ger dig fler valmöjligheter i framtiden och du kan välja att sälja aktier när valutakursen är till din fördel.

ISK eller KF? Bästa kontot för utländska aktier

En vanlig fråga när man börjar spara i utländska aktier är – ska jag ha dem på ett investeringssparkonto eller i en kapitalförsäkring?

Har du utländska utdelningsaktier är det ofta mer fördelaktigt att ha dem i en kapitalförsäkring (KF) än på ett investeringssparkonto (ISK).

Orsaken är att du som regel kan få tillbaks hela eller större delen av den dragna källskatten på dina utländska utdelningar automatiskt. Vanligtvis är den 15 procent. Men det finns även exempel på betydligt högre källskatt – exempelvis 27 procent som den är i Danmark.

En kapitalförsäkring är, som namnet antyder, en slags försäkring. Det är din bank (eller snarare försäkringsbolag genom banken) som formellt äger aktierna. Du eller någon annan är förmånstagare för din försäkring.

Detta innebär att din nätmäklare / ditt försäkringsbolag kommer att begära tillbaks den betalda källskatten åt dig och betala in den på ditt konto automatiskt. Vanligtvis tar det ett par år, men pengarna brukar komma.

ISK ger snabbare men ofta ofullständig avräkning

Du kan även få tillbaks pengar om du har utländska utdelningsaktier på ett ISK och då får du dem redan i samband med nästa deklaration.

Det låter bra, men det finns flera hakar. Är källskatten över 15 procent måste du själv sköta kontakten med skattemyndigheten i det land där du har aktier, något som givetvis tar tid och inte är helt lätt.

En annan nackdel med ISK är att du kan få tillbaks maximalt 500 kronor i avräkning på källskatten ifall du har underskott på kapital. Om du har ett bolån har du troligtvis det.

Detta innebär att om du har mer än 3333 kronor i utdelningar från utländska bolag är det mer fördelaktigt att ha dem i en KF än på ett ISK. Då kan du få tillbaks hela källskatten, även om du måste vänta lite längre jämfört med när pengarna ligger på ett investeringssparkonto.

För utländska aktier utan utdelning är det inte lika stor skillnad mellan KF och ISK. Då bör du istället fundera på de vanliga fördelarna och nackdelarna med de två kontotyperna. Läs mer i min artikel om ISK vs KF.

Utländska börser att köpa aktier på

Det går att investera i utländska aktier på i princip alla världens börser. Men det är betydligt lättare att handla på vissa av dessa.

Orsaken är att det inte är alla börser i världen det går att köpa aktier på från Sverige via nätet. I vissa fall behöver du ringa till mäkleriet och alltså placera en order via telefon.

Som tur är kan du köpa utländska aktier på de största och populäraste börserna.

Låt oss titta på hur det ser ut.

På Avanza kan du köpa aktier på följande utländska börser:

 • Norge
 • Danmark
 • Finland
 • USA
 • Kanada
 • Tyskland
 • Nederländerna
 • Portugal
 • Italien
 • Belgien
 • Frankrike

På Nordnet finns aktiehandel på följande marknader tillgänglig:

 • Danmark
 • Finland
 • Norge
 • Tyskland
 • USA
 • Kanada
På Avanza går det att köpa aktier i bland annat Portugal.
På Avanza går det att köpa aktier i bland annat Portugal.

Courtage – kostnad för att köpa aktier

När du köper aktier i utlandet måste du betala courtage precis som då du köper svenska aktier. Dessutom tillkommer en så kallad växlingsspread.

Det är inte dyrt, men du bör känna till vilka kostnader som förknippas med handel i utländska värdepapper.

Här är en översikt:

Courtage

Courtage är det pris du får betala till din aktiemäklare för att genomföra ett köp. Nu för tiden går det ofta att köpa aktier i utlandet till ungefär samma courtage som för aktier i Sverige.

Priset varierar mellan olika börser. Hur mycket du får betala beror också på vilken courtageklass du har.

Kortfattat kan man säga att det lönar sig att vara i liten courtageklass om du inte handlar så mycket men köper du aktier i utlandet ofta är det bättre att använda en högre courtageklass.

Här är några exempel på vad det kostar i courtage hos Avanza:

Amerikanska aktier hos Avanza

Courtageklass
Start Mini Small Medium Fast pris
Rörligt courtage 0,25 % 0,25 % 0,15 % 0,089 % 0,079 %
Lägsta courtage 1 USD 1 USD 6 USD 8 USD 12 USD
Telefonorder (lägsta courtage) 29,95 USD 29,95 USD 17,95 USD 17,95 USD 17,95 USD

 

Kanadensiska aktier hos Avanza

Courtageklass
Start Mini Small Medium Fast pris
Rörligt courtage 0,25 % 0,25 % 0,15 % 0,089 % 0,079 %
Lägsta courtage 1 CAD 1 CAD 7 CAD 10 CAD 15 CAD
Telefonorder (lägsta courtage) 69 CAD 69 CAD 49 CAD 49 CAD 49 CAD

 

Danska aktier hos Avanza

Courtageklass
Start Mini Small Medium Fast pris
Rörligt courtage 0,25 % 0,25 % 0,15 % 0,069 % 0%
Lägsta courtage 1 DKK 1 DKK 39 DKK 69 DKK 99 DKK
Telefonorder (lägsta courtage) 238 DKK 238 DKK 198 DKK 198 DKK 198 DKK

 

Tyska aktier hos Avanza

Courtageklass
Start Mini Small Medium Fast pris
Rörligt courtage 0,25 % 0,25 % 0,15 % 0,089 % 0,079 %
Lägsta courtage 1 EUR 1 EUR 6 EUR 8 EUR 12 EUR
Telefonorder (lägsta courtage) 21 EUR 21 EUR 21 EUR 15 EUR 15 EUR

 

Du hittar fler priser för handel i utländska aktier hos Avanza här.

Nordnets priser för handel med aktier på utländska börser är snarlika de som erbjuds hos Avanza. Dock är Nordnets prissättning enklare:

Nordiska aktier hos Nordnet

Courtageklass
Mini Liten Mellan Fast
Rörligt courtage 0,25 % 0,15 % 0,069 % 99 SEK
Lägsta courtage 1 SEK 39 SEK 69 SEK 99 SEK

 

Aktier utanför Norden hos Nordnet

Courtageklass
Mini Liten Mellan Fast
Rörligt courtage 0,25 % 0,15 % 0,089 % 0,079 %
Lägsta courtage 9 SEK 49 SEK 69 SEK 99 SEK

Växlingsspread

När du köper utländska aktier behöver dina svenska kronor först växlas till den valuta som aktierna är noterade i, exempelvis USD eller EUR.

Hos både Avanza och Nordnet finns det två sätt att göra denna valutaväxling på:

 • Automatisk växling
 • Manuell växling via valutakonto

De flesta, speciellt småsparare, väljer automatisk växling eftersom det är enklast. Du behöver då själv inte göra något för att växla pengarna. När du lägger en order i utländsk valuta gör nätmäklaren automatisk en växling av dina pengar innan aktieköpet går igenom.

Med automatisk valutaväxling får du betala en så kallad växlingsspread på totalt 0,5 procent för köp och sälj, eller 0,25 procent för vardera transaktion.

Anta att du köper aktier för 1000 EUR och växelkursen är 1 Euro = 10 kronor. Du får då betala 1002,50 EUR totalt. Hade du sålt aktier för 1000 EUR hade du fått in 997,50 EUR på ditt konto.

Exemplet är utan courtage för att visa effekten av valutaväxlingen. I praktiken måste du givetvis även betala courtaget för transaktionen.

Ett alternativ är att öppna ett valutakonto. Då är växlingsspreaden endast 0,15 procent. Varje transaktion kostar med andra ord 0,075 procent av transaktionsvärdet i växlingskostnad.

Handlar du utländska aktier för stora summor varje år lönar det sig att skaffa manuell växling. Om du exempelvis omsätter utländska aktier för fem miljoner kronor per år sparar du 8750 kronor på att sköta växlingen själv.

Tänk på att du ganska snabbt kan komma upp i en stor omsättning utan att kapitalet nödvändigtvis är särskilt stort. Om du balanserar om dina innehav och byter ut ett antal aktier under året kostar det pengar i form av courtage och valutaväxlingsavgifter.

Nackdelen med ett valutakonto är att du själv måste växla rätt mängd pengar innan du kan genomföra orden. Med valutakonto betalar du även courtaget i den valuta som aktierna är noterade i.

Hitta de bästa utländska aktierna

Vilka är då de bästa utländska aktierna som man kan köpa just nu?

Det är en stor fråga. I princip gäller att följa samma principer som när du köper aktier på hemmaplan. Du kan rent av ställa högre krav på dina utländska innehav eftersom utbudet av aktier är enormt.

Jag skulle börja med att avgränsa min sökning till ett antal marknader. Kanske räcker det med att köpa aktier i USA, Kanada och Tyskland. Eller så kan du hålla dig till de marknader som är tillgängliga för aktiehandel på nätet via Avanza och Nordnet (se ovan).

Sedan är det dags att ge sig ut på jakt efter de bästa utländska aktierna. Du kan göra det för hand genom att läsa på om bolag som du hört talas om eller så kan du använda en aktiescreener.

Skaffa en strategi för utländska aktier

Oavsett metod behöver du en strategi för hur du ska välja vilka utländska aktier du ska köpa.

Ett generellt aktietips är att bara köpa kvalitetsaktier. Undersök om omsättningen ökar år för år. Går bolaget med vinst? Vinstmarginalen får gärna bli bättre med tiden.

Titta på hur stora skulder bolaget har i förhållande till det egna kapitalet. Allt för mycket skulder innebär en för stor risk.

Hur är ledningen? Har den en strategi och vision inför framtiden? Är den ärlig och bra på att förmedla information till aktieägarna?

En strategi som blivit till en favorit bland många sparare i utlandet, främst i USA, är att köpa utdelningsaktier. Fokusera på bolag som haft utdelning länge, har fin utdelningstillväxt och en utdelning som inte utgör en allt för stor del av vinsten, kanske maximalt 60 – 80 procent. En sådan investering brukar ofta löna sig utan att kräva allt för djup analys.

Läs gärna också min guide om aktier för nybörjare.

OBS – Tänk på att inte lägga alla äggen i en korg. Köp aktier i många olika bolag, minst 12 – 15 stycken.

Exempel på aktier att köpa i utlandet

Slutligen ska vi titta på några konkreta exempel på aktier som finns att köpa i utlandet.

Utländska utdelningsaktier

Det är lätt att hitta stabila utdelningsaktier i utlandet. Här är en lista med aktier som haft hög utdelningstillväxt de senaste 15 åren.

Aktie Land Bransch Ord. direktavk., snitt 3 år Utd.tillväxt, per år, 15 år Utd. andel, snitt 15 år
UnitedHealth USA Sjukhus & Vårdhem 1.5% 46.61% 18%
Banca Generali Italien Nischbanker 6.5% 41.63% 77%
Constellation Software Kanada Affärs- & IT-System 0.5% 34.30% 33%
Tencent USA Internettjänster 0.3% 33.38% 12%
AmerisourceBergen USA Medicinsk Utrustning 1.8% 32.28% 13%
Icahn Enterprises USA Olja & Gas – Försäljning 12.7% 28.23% 18%
Home BancShares USA Banker 2.6% 26.84% 27%
Texas Instrument USA Elektronik & Tillverkning 2.5% 26.57% 42%
Amphenol USA Elektronisk Utrustning 0.9% 26.34% 14%
Rogers Communications Kanada Telekomtjänster 3.4% 26.34% 57%
Stella Jones Kanada Skogsbolag 1.3% 25.23% 17%
Stryker USA Medicinsk Utrustning 1.2% 24.14% 33%
Cogeco Communications Kanada Media & Publicering 2.3% 23.12% 16%
Iliad Frankrike Bredband & Telefoni 0.8% 23.11% 11%
Westlake Chemical USA Kemikalier 1.3% 22.78% 12%
Danaher USA Medicinsk Utrustning 0.5% 22.11% 10%
Lowes Companies USA Möbler & Inredning 1.6% 22.11% 32%
Bollore Frankrike Media & Publicering 1.6% 22.11% 32%
Savaria Kanada Installation & VVS 3.1% 22.10% 27%
Sogeclair Frankrike Militär & Försvar 2.7% 21.25% 28%
Cummins USA Bil & Motor 2.7% 21.01% 29%
Comfort Systems USA USA Byggnation & Infrastruktur 0.8% 20.60% 20%
Ufp Industries USA Skogsbolag 1.1% 20.51% 32%
Toro Co USA Industrimaskiner 1.2% 20.43% 26%
Texas Pacific Land USA Olja & Gas – Exploatering 0.2% 20.26% 14%
Church & Dwight USA Hemelektronik 1.3% 20.20% 30%
Factset Research Systems USA Information & Data 1.0% 19.73% 27%
Home Depot USA Möbler & Inredning 2.2% 19.60% 45%
CSX Corp USA Tåg- & Lastbilstransport 1.3% 19.36% 28%
Novo Nordisk Danmark Läkemedel 2.3% 19.19% 45%

OBS – Detta är inget köpråd. Du måste själv analysera vilka utländska aktier du ska köpa.

Så valde jag aktierna: Samtliga bolag i listan har haft oavbrutna utdelningar i minst 15 år. Utdelningsandelen var mellan 10 och 80 procent av vinsten.

Utdelningsaristokrater

En god anledning att börja köpa aktier i utlandet är att kunna köpa stabila amerikanska utdelningsaktier, så kallade utdelningsaristokrater.

Utdelningsaristokrater är aktier som höjt utdelningen varje år i minst 25 år. Du hittar en aktuell lista med utdelningsaristokrater här.

Utländska tillväxtaktier

Om du har en lång sparhorisont kan det ofta löna sig att placera en del av pengarna i snabbt växande bolag. Det finns ett gott utbud av utländska tillväxtaktier att välja bland.

Här är ett urval av tillväxtaktier på världsnivå:

Aktei Land Bransch Vinsttillv.per år, 5 år Omsättningstillv. Per år, 5 år
Endor Tyskland Datorer & Hårdvara 188.8% 48.2%
Ameresco USA Förnybarenergi 126.5% 10.2%
Fortinet USA IT-Konsulter 125.9% 19.5%
PennyMac Financial Services USA Nischbanker 93.9% 32.8%
Amazon.com USA Detaljhandel 93.8% 26.6%
Nintendo ADR USA Fritid & Sport 92.9% 28.2%
Alpha Pro Tech USA Medicinsk Utrustning 91.0% 13.5%
Atlanticus USA Kredit & Finansiering 88.3% 29.6%
Netflix USA Internettjänster 83.9% 28.6%
Sangoma Technologies Kanada Kommunikation 77.3% 45.6%
Allgeier Tyskland IT-Konsulter 77.2% 11.9%
Horizon Pharma USA Läkemedel 70.6% 19.2%
Dundee Precious Metals Kanada Gruv – Prospekt & Drift 67.8% 21.0%
Align Technology USA Medicinsk Utrustning 65.6% 22.0%
Xpel USA Bil & Motor 58.8% 29.3%
SS&C Technologies USA Affärs- & IT-System 57.0% 36.1%
Adobe System USA Affärs- & IT-System 54.3% 21.8%
G Willi Food USA Livsmedelsbutiker 53.6% 10.2%
Franco Nevada Kanada Gruv – Guld & Silver 53.4% 16.1%
PJT Partners USA Kapitalförvaltning 53.1% 19.3%
SPS Commerce USA Affärs- & IT-System 53.0% 13.8%
Paycom Software USA Affärs- & IT-System 51.2% 29.4%
ChemoMetec Danmark Medicinsk Utrustning 50.4% 28.4%
Universal Display USA Elektronik & Tillverkning 48.4% 15.3%
Hannon Armstrong Sustainable USA Fastighet – REIT 46.5% 24.6%
Genmab Danmark Biotech 46.1% 57.6%
Immo Beaulieu NV Belgien Fastighetsbolag 45.6% 10.8%
Facebook USA Internettjänster 45.5% 34.5%
Solaredge Technologies USA Solkraft 43.2% 36.1%
Amkor Technology USA Elektronik & Tillverkning 43.0% 11.0%

OBS – detta är inget investeringsråd. Du måste själv göra din analys innan du köper aktier.

Hur skapade jag listan?

Samtliga aktier har en vinsttillväxt och omsättningstillväxt på minst 10 procent per år de senaste 5 åren. Samtliga har uppvisat en mycket stark kursutveckling de senaste 1, 3 och 5 åren.

Värdeaktier från utlandet

Hur är det då med värdeaktier? Finns det några bra sådana från utlandet?

Jag har tagit fram följande aktier som samtliga haft ett genomsnittligt P/B-värde på under 1 de senaste 3 åren. P/B står för Price / Book Value eller pris till bok-förhållande på svenska – priset i förhållande till det bokförda värdet.

Dessa aktier har alltså ett aktiepris som är lägre än det bokförda värdet (i snitt de senaste tre åren).

Aktie Land Bransch P/B, snitt 3 år
Avangrid USA Elförsörjning 1.0
Frontline Norge Olja & Gas – Transport 0.9
BW LPG Norge Olja & Gas – Transport 0.7
NRG Energy USA Elförsörjning 0.8
Invesco USA Kapitalförvaltning 0.8
Covivio Frankrike Fastighet – REIT 0.9
DWS Group Tyskland Kapitalförvaltning 0.9
Ares Capital USA Fondförvaltning 1.0
Baidu USA Internettjänster 0.3
RioCan Real Estate Investment Kanada Fastighet – REIT 0.9
Klepierre Frankrike Fastighet – REIT 0.8
Owl Rock Capital USA Kapitalförvaltning 0.7
Tourmaline Oil Kanada Olja & Gas – Exploatering 0.7
Robeco Sustainable Global Stars Nederländerna Kapitalförvaltning 0.9
White Mountains Insurance USA Försäkring 1.0
Turquoise Hill Resources Kanada Gruv – Prospekt & Drift 0.3
Broadstone Net Lease Inc USA Fastighet – REIT 0.4
Assured Guaranty USA Försäkring 0.5
Atlas Corp USA Sjöfart & Rederi 0.7
Covivio Hotels Frankrike Fastighet – REIT 0.9
Solvac Belgien Kemikalier 0.8
FFP SA Frankrike Kapitalförvaltning 0.6
FS KKR Capital USA Fondförvaltning 0.8
Prospect Capital USA Fondförvaltning 0.7
Apollo Commercial Real Estate USA Fastighet – REIT 0.9
Carmila Frankrike Fastighet – REIT 0.8
Euronav Belgien Olja & Gas – Transport 0.8
Morguard Kanada Fastighetsbolag 0.5
United Corporations Kanada Fondförvaltning 0.6
Italmobiliare Italien Investmentbolag 0.8

OBS – detta är inget investeringsråd. Gör alltid en egen analys av aktier innan du köper.

Samtliga aktier i listan har haft en genomsnittlig vinstmarginal på minst 10 procent de senaste 3 åren. Det är alltså lönsamma bolag som värderas under sitt bokföringsvärde.

Ingen av aktierna hade en skuldsättningsgrad som var högre än 2 gånger det egna kapitalet. Dessutom har jag gett förtur för stora bolag sett till börsvärdet.

Sammanfattning

Det är lätt att köpa utländska aktier och det kostar inte heller särskilt mycket nu för tiden. Genom att ha flera utländska innehav i portföljen sänker du risken och får fler valmöjligheter.

För att hitta de bästa utländska aktierna gäller samma principer som när du letar efter bra investeringscase i Sverige. Leta efter kvalitetsbolag med förtroendeingivande ledning, ökande omsättning och vinst samt starka finanser.

Ett relativt snabbt sätt att hitta bra utländska aktier på är genom att köpa utdelningsaktier. Dessa gör sig bäst i en kapitalförsäkring eftersom du då som regel kan få automatisk avräkning på källskatten inom något år.

FAQ – Vanliga frågor och svar om att köpa utländska aktier

Ska jag använda Avanza eller Nordnet för att handla aktier i utlandet?

Bägge nätmäklarna fungerar bra, men på Avanza har du tillgång till fler utländska börser via nätet, 11 jämfört med 6 hos Nordnet. Courtage och växlingsavgifter är i princip desamma.

Vad kostar det att köpa utländska aktier?

Courtaget brukar vara 0,25 procent eller minst ca 10 kronor i den minsta courtageklassen hos Nordnet och Avanza. Växlingsspreaden för automatisk valutaväxling är 0,5 procent hos dessa nätmäklare.

Hur snabbt går ett aktieköp igenom i utlandet?

Ett köp går igenom i samma stund som din order matchar utbudet på marknaden, precis som när du handlar aktier i Sverige

Måste jag alltid betala växlingsavgift när jag köper utländska aktier?

Växlingsavgiften är i form av en spread på 0,5 procent mellan köpkurs och säljkurs. Du kan sänka dina växlingsavgifter genom att öppna valutakonto och sköta växlingen själv. Då blir spreaden endast 0,15 procent.

Vilka utländska aktier är bäst att köpa?

Vilka aktier som är bäst beror på din sparhorisont och vilken risk du är villig att ta. Som alltid när du handlar aktier är det bra att leta efter vinstdrivande bolag med stark ekonomi, bra ledning, ökande omsättning och bra marginaler.

Varför är det bra att handla på utländska börser?

Genom att köpa utländska aktier sprider du på både marknadsrisk och valutarisk. Dessutom får du tillgång till många fler intressanta bolag att investera i.

Hur deklarerar jag utländska aktier?

Om du har dem på ett ISK eller i en KF är all information förifylld i deklarationen. Ifall du har aktierna på ett vanligt aktiekonto (depå) måste du deklarera dem precis som du gör med dina svenska aktier, det vill säga via bilaga K4.

Är det skatt på utdelning i utländska aktier?

Ja, du betalar en källskatt som ofta är 15 procent, men i vissa länder är den uppåt 27 procent. Har du utdelningsaktierna i en kapitalförsäkring kan du ofta få automatisk avräkning (pengarna tillbaks) inom något år.

Missa inte vår systersida som också skriver om att köpa utländska aktier: https://bastaaktierna.se

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Likaviktad eller värdeviktad aktieportfölj? – Vad är bäst?

Likaviktad eller värdeviktad aktieportfölj? – Vad är bäst?

Vad är aktier?

Vad är aktier?