Börshandlade fonder är en slags fond som går att köpa och sälja direkt på börsen. På engelska kallas börshandlade fonder för Exchange Traded Funds, ETF. En stor fördel med ETF:er jämfört med vanliga fonder är att affären går igenom direkt, precis som för aktier. Dessutom brukar förvaltningsavgiften i börshandlade fonder vara riktigt låg, ungefär som i indexfonder. Det går som investerare att köpa börshandlade produkter för exempelvis aktieindex, valutor eller råvaror.
Artikelns Innehåll
ToggleAnledningar att köpa ETF (Exchange Traded Funds):
- Billigt: Den billigaste ETF:en i Sverige kostar endast 0,01 % i förvaltningsavgift per år. De flesta börshandlade produkter kostar mindre än 0,30 % per år. Billigare än en vanlig fond och de flesta indexfonder.
- Snabbt: Varje börshandlade fonder handlas på börsen. Det gör att alla köp- och säljtransaktioner syns direkt på kontot.
- Stort utbud: Välj mellan över 1600 olika börshandlade fonder på Nordnet och runt 800 på Avanza.
- Enkelt: Nästan varje börshandlade fond bygger på en enkel idé. Nästan alla följer någon form av index och är passivt förvaltade.
- Smart beta: Många ETF er är smart beta. Det betyder att de har någon form av placeringsregler samtidigt som de är passivt förvaltade.
Bäst ETF – Bästa börshandlade fonderna
Det är svårt att göra en lista med de bästa ETFérna. Mycket beroende på att de har dålig likviditet och inte handlas så mycket. Dubbelkolla alltid detta innan du investerar. Man vill inte sitta fast i en ETF och inte kunna sälja den utan att förlora en stor del av sitt innehav i spreaden mellan köp och säljkurs. Här nedan kommer en lista på Börshandlade fonder som är från svenska XACT.
ETF | Kategori | Hvstång | Förvaltningsavgift |
XACT Obligation | Obligationskorg | 1 ggr | 0,10 |
XACT OMXS30 0 | Aktieindex | 1 ggr | 0,10 |
XACT Norden | Aktieindex | 1 ggr | 0,15 |
XACT Sverige | Aktieindex | 1 ggr | 0,15 |
XACT Högutdelande | Strategi | 1 ggr | 0,30 |
XACT OBX (Norskt index)) | Aktieindex | 1 ggr | 0,30 |
XACT Svenska Småbolag | Aktieindex | 1 ggr | 0,30 |
XACT BULL | Aktieindex | 1,5 ggr | 0,60 |
XACT BULL 2 | Aktieindex | 2 ggr | 0,60 |
Vad är ETF?
ETF står för Exchange Traded Fund, vilket på svenska betyder börshandlad fond. Det är en börshandlad produkt som påminner om vanliga fonder men som helt och hållet handlas på börsen.
Vanliga fonder handlas inte på börsen utan köps och säljs via en fondmäklare, vanligtvis vid en viss tidpunkt en gång om dagen. En börshandlade fond kan du däremot köpa och sälja när du vill så länge börsen är öppen.
Bakom varje ETF finns en underliggande tillgång. Det kan vara ett aktieindex, råvaror eller valutor.
ETF:er är vanligtvis billigare än de flesta aktiefonder eller andra aktivt förvaltade fonder.
Till skillnad från mini futures, certifikat och warranter har du ingen kreditrisk mot emittenten när du handlar med ETF:er, vilket kan vara skönt. Det gör att du med gott samvete kan äga en ETF under en längre tid utan att behöva bry dig om utgivarens finansiella status.
Tjäna pengar vid fallande priser
Vissa börshandlade produkter finns som både Bull och som Bear. De flesta är Bull ETF, vilket innebär det att du går lång i den underliggande tillgången. Att köpa Bull ETF innebär att du satsar på att priset på den underliggande tillgången kommer att stiga i värde. Priset på ETF:en utvecklas i samma riktning som marknaden.
Bear ETF köper du om du tror att den underliggande tillgången kommer att sjunka i värde. Gör den det kommer värdet på din börshandlade produkt att stiga. Denna möjlighet – att satsa i både uppgång och nedgång – finns inte bland vanliga fonder.
ETF och hävstång på dina innehav
Det finns börshandlade produkter som har hävstång. Om du köper börshandlade fonder med hävstång innebär det att du får en utväxling på din investering med ett givet antal gånger. Vanliga värden är en och en halv och två gångers hävstång. Vissa amerikanska ETF:er har upp till tre gångers hävstång.
Hävstången fungerar även i nedgång vilket gör att du förlorar pengar snabbare om du köper ETF med hävstång och den underliggande tillgången utvecklas i fel riktning.
Exempel: När du handlar med hävstång innebär det att priset på din börshandlade fond ändras mycket fortare än vad priset på den underliggande tillgången ändras. Ifall du till exempel har en index-ETF med hävstång 2x och börsen stiger med 0,5 procent en viss dag då kommer värdet på ditt innehav att stiga med 1 procent.
Med bland annat XACT:s börshandlade fonder går det att få hävstång på dina investeringar. XACT kan du köpa hos Avanza och Nordnet.
Hävstång bra vid trading med ETF
Hävstång kan vara bra för att kunna binda en lite mindre mängd kapital i placeringen utan att den historiska avkastningen minskar. Det är dock något som ska användas med försiktighet och endast om du vet vad du gör.
Det finns nämligen en hake: Hävstången för en ETF balanseras om varje dag för att förbli konstant. Det innebär att om priset på den underliggande tillgången svänger mycket upp och ner kommer det att bli en urgröpningseffekt på priset på din börshandlade fond.
Om du har en lång sparhorisont är det därför oftast smartare att inte använda hävstång på dina ETF:er. På så vis förlorar du inte pengar bara för att det blir volatilt på marknaden eller om den rör sig sidledes.
Ifall du vill uppnå en hävstång på dina långsiktiga investeringar kan det vara bättre att belåna portföljen eller använda ett en börshandlad produkt med variabel hävstång, till exempel mini futures.
För kortare placeringar, till exempel vid trading, kan däremot hävstången vara till hjälp för att du inte ska behöva binda så mycket kapital i din position.
Så köper du börshandlade fonder
Det är lätt att köpa ETF på börsen. Hos nätmäklarna finns det ett stort urval av ETF:er att välja bland. Du behöver inget speciellt avtal för att kunna börja handla annat än att du förstås måste ha ett konto. Du kan öppna konto på Avanza här och på Nordnet här.
Enligt lagen om värdepappershandel är banken eller nätmäklaren tvungen att kontrollera att du har den kunskap som krävs för att kunna handla med ETF:er. Innan du kan sätta igång och handla med börshandlade fonder måste du därför göra ett litet test för att bevisa att du vet hur börshandlade produkter fungerar. Testet är inte svårt och du kommer garanterat att klara det efter att ha läst denna ETF guide!
Konto för ETF
Du kan handla börshandlade produkter på vilket slags konto som helst. Om du handlar med ETF på ISK eller kapitalförsäkring betalar du ingen skatt på vinsten. Istället får du varje år betala en liten skatt på hela kontots värde.
Om du äger utländska ETF:er som har utdelning kan det vara en god idé att ha dem i en kapitalförsäkring (KF) eftersom du då lär kunna få automatisk avräkning på källskatten via nätmäklaren.
Alternativet är att ha din börshandlade fond i ett aktie- och fondkonto. Då betalar du 30 procent skatt på vinsten. Å andra sidan kan du kvitta en eventuell förlust. Läs mer om olika kontotyper i vår guide om aktier för nybörjare.
Så deklarerar du en ETF
Skatteverket betraktar börshandlade produkter precis som vanliga fonder. I de flesta fall behöver du inte själv göra något inför deklarationen. Om du har dina ETF:er i en KF eller på ett ISK är varje transaktion ointressant för Skatteverket eftersom dina innehav schablonbeskattas. Rapportering och betalning av ISK- eller KF-skatten sköter nätmäklaren åt dig.
Om du har börshandlade produkter på ett aktie- och fondkonto kommer nätmäklaren att rapportera in varje transaktion till Skatteverket. När du får din deklaration är samtliga värden förifyllda. Det är således enkelt att handla med ETF eftersom du aldrig själv behöver deklarera något till Skatteverket.
Courtage och avgifter för en ETF
En stor styrka hos ETF:er jämfört med vanliga fonder är de mycket låga förvaltningsavgifterna. Det finns ETF:er som kostar så lite som 0,01 procent per år i förvaltningsavgift. Ett stort antal av de börshandlade fonderna kostar inte mer än 0,1 procent per år. Hälften av alla ETF:er kostar inte mer än 0,3 procent. De dyraste ETF:erna har en förvaltningsavgift som är under 1 procent per år.
Kontrasten är stor till de aktivt förvaltade fonderna som ofta kostar mer än 1 procent och ibland tar ut flera procent varje år i förvaltningskostnad.
Däremot måste du tänka på att du får betala courtage varje gång du köper eller säljer en börshandlade fond, precis som när du köper värdepapper. Tack vare nätmäklarna är det billigt. Som nybörjare kan du köpa börshandlade produkter gratis hos både Avanza och Nordnet om de handlas på Stockholmsbörsen. För ETF handel i Tyskland kostar det från 0,25 procent eller minst 1 Euro.
Månadsspara i ETF
Det bästa sättet att bygga upp ett bra sparande med ETF är att månadsspara. Det var länge inte möjligt att sätta upp ett automatiskt månadssparande i ETF, men nu går det att göra det via tjänsten ETF Månadsspar hos Nordnet. Genom att spara via utvalda samarbetspartners behöver du inte ens betala courtage! Hos Avanza går det ännu inte att lägga in ett automatiskt månadssparande men du kan givetvis köpa önskade ETF:er manuellt med jämna mellanrum.
Avanza eller Nordnet för ETF?
De bägge stora nätmäklarna Avanza och Nordnet har ett bra utbud av ETF:er. Bägge har fina listor där du kan filtrera fram intressanta börshandlade produkter. Men vilken är bäst – Avanza eller Nordnet? Vi har gjort en liten jämförelse.
Avanza ETF
Avanza är en utmärkt plats att börja leta efter bra ETF:er. På Avanzas sida ETF – börshandlade fonder finns runt 800 olika börshandlade produkter att välja bland. Många av Avanzas ETF:er kommer från Xtrackers, XACT, Vanguard, VanEck, UBS och SPDR. Det handlar om svenska och europeiska börshandlade fonder.
På denna sida kan du filtrera listan efter aktier, instrument och räntebärande papper. Om du väljer aktie-ETF kan du filtrera resultatet vidare i en mängd olika kategorier:
- Aktieindex:Här hittar du större delen av de börshandlade produkter som finns på Avanza. Det finns en mängd olika aktieindex att välja bland. Här hittar vi världsindex, Europaindex, USA, Asien, utvecklingsländer och mycket mer.
- Aktivt förvaltade ETF:En spännande börshandlade fond är XACT Svenska Småbolag.
- Bygg-ETF:Byggbolag och byggmaterial, till exempel Lyxor STOXX Europe 600 Constr&Materials UCITS ETF.
- Detaljhandel:Till exempel Lyxor STOXX Europe 600 Retail UCITS ETF – Acc.
- Utdelnings-ETF / dividend ETF:ETF:er som delar ut pengar till sina ägare, till exempel den börshandlade fonden DBX GLBL DIV 100.
- Energifonder:Energi betyder här olja och gas. Här hittar vi den börshandlade fonden Lyxor STOXX Europe 600 Oil & Gas UCITS ETF – Acc.
- Finans ETF:Bank ETF, försäkringar och finansiella tjänster. Här finns bland annat svenska DBX EUROPE 600 BANKS ETF.
- Hälsosektorn:Börshandlade fonder med värdepapper som har med sjukvård och sjukhus att göra.
- Industri:
- Kraftförsörjning:Lite mer defensiva börshandlade fonder. Utilities på engelska.
- Media:TV, radio, internet, nyheter och andra massmedia.
- Råvaror:Detta handlar om råvaror som brett begrepp, inte guld och silver.
- Strategi:Om du letar efter XACT högutdelande börshandlade fond är det här du hittar den!
- Sällanköpsvaror och tjänster:En blandning av varor från bilkomponenter till hushållsprodukter.
- Teknologi: Värdepapper i teknikbolag
- Telekommunikation:Telefonoperatörer och kommunikationsbolag.
Som om det inte vore nog går det att filtrera listan ytterligare i underkategorier. För många av kategorierna finns det bara en eller några få ETF:er. Där är det inte så relevant att filtrera vidare. För Aktieindex däremot finns det ett enormt utbud och där hjälper det att finjustera filtreringen.
Här hittar du bland annat:
- Dax 30:Tysklands motsvarighet till OMXS30.
- Dow Jones Industrial Average:Det berömda amerikanska aktieindexet som återspeglar 30 omsorgsfullt utvalda aktier som är tänkta att reflektera den amerikanska ekonomin.
- Euro STOXX 50:De 50 största och mest likvida aktierna i Europa.
- OMX Stockholm 30 GI:Stockholmsbörsens gross index – ett prisindex över Stockholmsbörsens 30 mest omsatta aktier.
Avanzas ETF-lista är riktigt avancerad. Du kan även begränsa sökningen till ett visst land eller en särskild världsdel. Vill du köpa en ETF med exponering mot Sydafrika, Taiwan eller Ryssland? Inga problem!
Slutligen kan du filtrera resultaten så att listan bara visar långa (bull) ETF eller korta (bear) ETF. Du kan även ange om du vill hitta börshandlade fonder med hävstång 1,5 eller 2 gånger.
I listan över alla ETF:er ser du därefter namn, kursförändring, förvaltningsavgift och spread. I nästa flik kan du se mer detaljerad kursinformation. I en tredje flik ser du hur kursen ändrats under 1 vecka, 1 månad, 3 månad och 1 års tid.
Vi har två invändningar mot Avanzas ETF-lista. Det ena är att den inte innehåller några rena guld ETF (det finns dock en del ETF med guldbolag). Den andra invändningen är att antalet börshandlade produkter är mindre än hos Nordnet. Med runt 800 börshandlade fonder finns ändå tillräckligt med fonder för att täcka de flesta tänkbara index och andra underliggande tillgångar.
Avanzas lista med börshandlade produkter. Här har vi filtrerat fram europeiska ETF:er inom kategorin aktier och aktieindex. Källa avanza.se
Nordnet ETF
Även Nordnet har ett imponerande utbud av ETF:er, ja det är faktiskt mycket större än hos Avanza. Här finns nästan 1 700 stycken olika börshandlade produkter. Bland annat hittar du många av de ETF:er som tidigare handlades i USA men numera kan handlas på någon av de europeiska börserna (främst Frankfurtbörsen).
Hur hittar man egentligen rätt bland så många börshandlade fonder? Det finns en sorteringsfunktion bland Nordnets ETF:er så att du kan filtrera fram den typ av fonder som du är intresserad av.
Till att börja med går det att välja vilken typ av ETF som ska visas:
- Aktier:Ett stort urval av aktieindex av olika slag.
- Alternativ:Diverse alternativa investeringar, till exempel volatilitetsindex (VIX), swaps och blankade räntepapper.
- Blandfond:ETF:er med en blandning av underliggande tillgångar.
- Råvaror:Olika former av råvaru-ETF, till exempel energi, olja och jordbruksprodukter.
- Räntefonder:Räntepapper, korta och långa, obligationer och företagsobligationer.
- Övrigt:Här ryms några få börshandlade produkter som inte passade i övriga kategorier, till exempel en börshandlade fonder om inflationsförväntningar (Lyxor EUR Inverse 2-10Y Inflation Expectations UCITS ETF – Acc).
Utöver huvudkategorierna går det att välja ett antal korsgående kategorier som exempelvis bioteknik, finans, konsument och onoterade bolag. Alla resultat kan filtreras efter land, kontinent eller region.
Ifall du föredrar att köpa och investerare i börshandlade produkter från ett visst bolag kan du filtrera fram särskilda utgivare. Här hittar vi många välbekanta namn, exempelvis:
- BNP Paribas
- Commerzbank
- DNB
- Fidelity
- iShares
- VanEck
- Xtrackers
Givetvis går det även att hitta de berömda ETF:erna från XACT, till exempel XACT Sverige även om de inte visas som ett förval i filtret.
Nordnets lista med börshandlade produkter är avancerad och mycket användbar. Här har vi filtrerat fram aktie-ETF:er med inriktning Asien och som präglas av låga CO2-utsläpp. Källa: Nordnet.se
Nordnet har kategoriserat samtliga börshandlade produkter efter risk. Välj mellan hög risk, mellan risk och låg risk. Samma typ av kategorisering används som för vanliga fonder.
Låg risk innebär räntepapper av olika slag. Risknivå mellan handlar också om räntepapper men lite mer riskfyllda värdepapper, till exempel obligationer och företagsobligationer. Aktier, instrument och råvaror hamnar i den högsta risknivån. Ifall du har en lång sparhorisont är det ofta klokt att välja börshandlade produkter med högre risk eftersom den historiska avkastningen då förväntas bli bättre med tiden.
Vidare går det att specificera om en ETF (exchange traded fund) ska dela ut utdelningarna till ditt konto eller om du vill hitta fonder där utdelningarna återinvesteras (ackumuleras) i fonden.
Nordnet tar sitt sociala ansvar genom att göra det lätt för dig som vill köpa börshandlade fonder att sortera bort vissa typer av fonder. Du kan kryssa för att du vill välja bort en eller flera av följande inriktningar:
- Alkohol
- Försvarsindustri
- GMO
- Handeldvapen
- Kärnkraft
- Palmolja
- Pornografi
- Spel och kasino
- Tobak
- Vapen
Dessutom finns ett hållbarhetsmått i form av en gräns för CO2-utsläpp. Om du kryssar för CO2-alternativet visas bara ETF:er som har begränsad exponering mot koldioxidsintensiva industrier och fossila bränslen. För att vara exakt är kriteriet att minst 67 procent av portföljen ska täckas av Sustainalytics analys. Data kommer från Morningstar.
Till Nordnets styrka hör att utbudet av börshandlade produkter är mycket gott. Dessutom är denna nätmäklare bra på att presentera detaljerad information om de olika börshandlade produkterna, till exempel fördelning av innehav, samt faktablad.
Detaljerad information om ETF hos Nordnet. Här ser vi produktbeskrivning för XACT Högutdelande. Källa: Nordnet.se
Avanza eller Nordnet ETF?
De bägge nätmäklarna Nordnet och Avanza är bra på ETF:er. Nordnet uppdaterade nyligen sitt gränssnitt vilket gör att det är lättare att hitta rätt jämfört med hur det var tidigare. Nordnets lista med ETF:er är imponerande och utbudet är dubbelt så stor som hos Avanza. Dessutom finns det fler alternativ att välja bland i Nordnets lista, till exempel hållbara börshandlade fonder och möjligheten att välja bort vissa industrier.
Om du trivs med Avanzas plattform och hittar de ETF:er du söker där är Avanza ett utmärkt val. Vill du ha ett större utbud av ETF:er har Nordnet mer att erbjuda.
FAQ – Vanliga frågor om börshandlade fonder och ETFer
Hur stor ETF hävstång kan jag få?
Den största hävstången för svenska och europeiska ETF:er är 2x. Vissa amerikanska ETF:er har 3x hävstång.
Ska jag välja börshandlade fonder eller vanliga fonder?
ETF fonder är bättre än fonder på flera sätt: de är som regel billigare värdepapper, de handlas på börsen och affären går igenom på en gång. Dock finns det ofta mycket mer information hos nätmäklarna om vanliga fonder. För ETF (exchange traded fund) får du ibland leta lite mer efter information om fonden. För vissa inriktningar kan det dessutom vara svårt att hitta en lämplig börshandlad produkt.
Är ETF bättre än aktier?
ETF:er innehåller ofta aktier. Det är som en slags fond som kan investera i flera olika tillgångar. Därför går det inte att säga att ETF (exchange traded fund) är bättre än aktier. Att köpa ETF är ett bra alternativ till att köpa rena aktier för att få en bättre riskspridning på dina investeringar.
Vad är KID-dokument?
KID står för Key Information Document. Det är ett faktablad för paketerade och försäkringsbaserade investeringsprodukter. Syftet med KID-dokumentet är att du som köpare och investerare ska kunna jämföra olika ETF:er.
Varför går det inte att investerare i amerikanska ETF:er?
När MiFID II trädde i kraft den 3 januari 2018 ökade kraven på nätmäklare och bankerna att förse spararna med tillräckligt med information om placeringarna. Eftersom denna typ av information inte kunde säkras för amerikanska och kanadensiska ETF:er försvann de ur sortimentet. Du kan givetvis fortfarande sälja amerikanska och kanadensiska ETF:er om du har kvar tidigare innehav.
Vad finns det för guld ETF?
Det går att handla ETFS Physical Gold hos Nordnet. Denna börshandlade produkt är dock inte registrerad som guld ETF utan som ett trackercertifikat. Det finns inte heller någon ren gold ETF på Avanza. Däremot finns följande ETF med guldbolag:
- VanEck Vectors Gold Miners UCITS ETF A USD
· VanEck Vectors Junior Gold Miners UCITS ETF A USD
· UBS (Irl) ETF plc-Solactive Gl Pure Gold Miners (USD) Ad
- iShares Gold Producers UCITS ETF USD (Acc)
Här kan du läsa mer om guldaktier.
Var kan jag köpa URA ETF?
URA ETF (Global X Uranium ETF) går endast att köpa i USA.
Var kan jag köpa Global X Lithium & Battery Tech ETF?
Global X Lithium ETF (exchange traded fund) kan endast köpas i USA.
Var kan jag köpa Global X SuperDividend ETF?
Global X SuperDividend ETF finns inte att köpa i Sverige. Den kan endast handlas i USA.
Finns det någon Bitcoin ETF?
Nej, det finns ännu ingen Bitcoin ETF men det har spekulerats kring att det kan vara på väg. Däremot finns det Bitcoin certifikat, t.ex. på Avanza.
Varför går det inte alltid att investerare i tyska ETF:er?
För att kunna handla tyska ETF:er krävs ett det finns ett så kallat KID-dokument på svenska. Om utgivaren av ETF:en inte har försett nätmäklaren med ett sådant dokument kan det hända att det inte går att lägga en order.
Vad finns det för nackdelar med ETF?
Det finns få nackdelar med börshandlade fonder. En börshandlade fond som har hävstång har nackdelen att värdet blir urgröpt om marknaden rör sig sidledes eller om den är volatil. En annan nackdel med vissa börshandlade produkter är att de inte äger riktiga aktier utan endast olika former av finansiella produkter, t.ex. terminer. Det gäller dock långt ifrån alla ETF.
ETF med återinvesterade utdelningar eller utbetalningar?
Vissa börshandlade produkter delar ut utdelningarna till ditt konto medan andra återinvesterar dem i fonden. Om du behöver kassaflödet till något annat, till exempel om du lever på dina utdelningar är det bra med utdelande fonder. Ifall du tror på ETF:en är det bra att utdelningarna återinvesteras för då får du mer ränta-på-ränta-effekt på din investering.
Vad finns det för risker?
Det finns en marknadsrisk, precis som med aktier eller fonder. Marknaden kan gå både upp och ned. Om du köper ETF:er (exchange traded fund) där den underliggande tillgången är noterad i en annan valuta än svenska kronor har du en valutarisk också. Dessutom finns det en likviditetsrisk vilket innebär att det vid vissa tillfällen kan vara svårt att få igenom en order, till exempel om marknaden är volatil. Dock finns det ingen kreditrisk. Dina pengar är alltså säkra ifall utgivaren går i konkurs.
Kan jag belåna en ETF?
Ja, de flesta börshandlade produkter går att belåna genom värdepappersbelåning.
Svenska börshandlade fonder
Det finns ett antal ETF:er som är registrerade i Sverige. När du köper svenska börshandlade produkter är priset i svenska kronor. Om den underliggande tillgången är i en annan valuta har du givetvis ändå en valutarisk. Många av dessa är rena ETF Sverige men det finns även svenska ETF:er med exponering mot utländska marknader och värdepapper.
Här är ett urval av svenska ETF:er
- XACT: Ett fondbolag som har följande börshandlade produkter. OMXS index, Sverigefond, högutdelande, svenska småbolag, XACT Bull och XACT Bear med mera. Detta svenska ETF-bolag pionjär på marknaden. De har ett brett utbud av prisvärda indexfonder som handlas på börsen.
- DBX:
- Lyxor:Obligationer
XACT BULL
XACT Bull är en börshandlade fond som bygger på indexet OMX Stockholm 30 GI, även kallat OMXS30GI. Detta är således en ETF som återspeglar Stockholmsbörsens 30 mest omsatta bolag, inklusive utdelningar.
ETF med hävstång
Denna börshandlade fond strävar efter att varje dag ge en avkastning som motsvarar 1,5 gånger utvecklingen i det underliggande indexet. Utvecklingen i XACT BULL ska alltså motsvara runt 150 % av den dagliga utvecklingen i OMXS30GI.
Varför bull? ”BULL” i namnet syftar på engelskans Bull, ”tjur”, en person som äger aktier och värdepapper i tron om att de ska stiga i värde. Bull används även i ordet ”bull market”, tjurmarknad – en positivt trendande marknad.
Rimlig förvaltningsavgift
Förvaltningsavgiften ligger på 0,6 % per år. Det gör att XACT BULL ETF (exchange traded fund) mycket väl kan mäta sig med många indexfonder. Avgiften är förvisso något högre än för de billigaste indexfonderna men samtidigt får du en hävstångsprodukt för pengarna.
XACT BULL använder terminskontrakt i OMXS30 för att uppnå rätt exponering. Det innebär att risken är något högre än om du hade köpt motsvarande aktier och värdepapper direkt eller genom en indexfond.
Hävstången på 1,5x gör att du kan tjäna mer pengar i uppgång men det är också en risk – på två sätt:
- När börsen utvecklas negativt kommer värdet på dina innehav att minska mer än indexet.
- Eftersom XACT BULL balanseras om dagligen innebär hävstången dessutom att det blir en urgröpningseffekt när marknaden är volatil men rör sig sidledes.
XACT BULL lämpar sig bäst för dig som vill få extra god avkastning under en begränsad tid, till exempel om du tradar med index. Dubbelkolla gärna historisk avkastning innan du handlar.
Det finns även en ETF som heter XACT BULL 2. Den fungerar exakt på samma sätt som XACT Bull med skillnaden att hävstången är 2x istället för 1,5x. Förvaltningsavgiften är 0,6 % även för XACT BULL 2.
XACT BEAR
En fördel med ETF jämfört med vanliga fonder är att det går att tjäna pengar även när börsen går dåligt. XACT BEAR är en sådan ETF.
Blanka index med XACT BEAR
XACT BEAR fungerar genom att förvaltarna säljer terminskontrakt (OMXS30 futures) i indexet för Stockholmsbörsens 30 mest omsatta bolag, inklusive utdelningar. De blankar index kan man säga.
Denna negativa exponering gör att om Stockholmsbörsen tappar värde ökar värdet på XACT BEAR ETF. Eftersom ETF:en använder en hävstång på 1,5 gånger utvecklingen i index får du 150 % av utvecklingen. Givetvis fungerar det omvänt om börsen stiger. Då sjunker värdet på dina innehav med 1,5 gånger så mycket.
Ett exempel:
- Stockholmsbörsen förlorar 2 % på en dag. Dina innehav i XACT BEAR stiger med 3 %.
- Stockholmsbörsen rasar och tappar 6 % på en dag. Dina innehav stiger med 9 %.
- Stockholmsbörsen har en bra dag och stiger 1,5 %. Du förlorar 2,25 % i värde på dina innehav.
Daglig ombalansering
XACT BEAR använder en hävstång som balanseras om varje dag. Det innebär att hävstången alltid är konstant. Tyvärr gör det att det är olämpligt att äga XACT BEAR under en längre period. Eftersom marknaden svänger upp och ner (volatilitet) innebär den dagliga ombalanseringen att dina innehav tappar värde när marknaden rör sig sidledes.
Däremot är XACT BEAR ett utmärkt verktyg för dig som under en begränsad tid vill satsa på nedgång eller lägga in en tillfällig hedge i portföljen när det är oroligt på börsen.
Precis som för XACT BULL finns XACT BEAR även som en version med högre hävstång. XACT BEAR 2 ger en hävstång på 2x eller 200 % av utvecklingen i det blankade OMXS30GI.
XACT Högutdelande
XACT Högutdelande är en börshandlad indexfond (ETF) som avspeglar utvecklingen i indexet Handelsbanken Nordic High Dividend Low Volatility Criteria Index (SEK). Det är en utdelande ETF som ger kontanta utbetalningar varje år och som passar dig som vill ha en stabil ETF (exchange traded fund) med smart beta till en låg kostnad.
Stabila bolag i Norden
Handelsbanken Nordic High Dividend Low Volatility Criteria Index är ett index som består av stabila bolag i Norden som har utdelningar. Det finns tre huvudsakliga kriterier för detta index:
- Låg risk: Volatiliteten i aktierna är lägre än snittet.
- Utdelningar: Alla aktier i ETF:en lämnar utdelningar.
- Hållbarhet: Bolag som inte matchar uppsatta hållbarhetskriterier får inte vara med.
Det finns 45 bolag i XACT Högutdelande ETF. Här är de 20 största innehaven:
- Tele2 B
- Elisa
- Telia Company
- Kone B
- Axfood
- Coloplast B
- Tryg
- Telenor
- Gjensidige Forsikring ASA
- Orkla
- ICA Gruppen
- Topdanmark
- Sampo A
- Industrivärden C
- AstraZeneca
- Svenska Handelsbanken A
- Investor B
- Lundbergföretagen B
- Kesko B
- BillerudKorsnäs
Smart beta ETF
Denna typ av börshandlade fond som automatiskt väljer aktier efter ett antal uppsatta kriterier kallas för smart beta. Nu är det förvisso inte XACT som väljer aktierna utan förvaltaren följer Handelsbankens index som sköter själva urvalet.
Är smart beta indexfond bättre än en vanlig indexfond? En smart beta indexfond kan definitivt vara bättre än en vanlig indexfond. Urvalet är selektivt efter rimliga kvalitetskriterier. Samtidigt är det ingen aktivt förvaltad fond. Därför är förvaltningsavgiften låg.
Förvaltningsavgiften ligger på 0,3 % per år. Med XACT Högutdelande får du alltså en börshandlad indexfond som har ett smart urval av innehav till en kostnad som ligger i linje med övriga indexfonder. Billigt och bra.
ETF utdelning
En intressant detalj med XACT Högutdelande är att denna ETF (exchange traded fund) lämnar kontant utdelning. Det innebär att de utdelningar som aktierna som ingår i ETF:en gör betalas ut kontant till ditt konto en gång om året. Målet är att utdelningen ska motsvara 4 % av fondens värde. XACT Högutdelande har utdelning i maj, i likhet med de flesta bolag som finns i fonden. På denna punkt skiljer sig XACT Högutdelande från flertalet ETF er där utdelningar istället återinvesteras i fonden.
Lägre risk
Risken är relativt låg för att vara en börshandlade fond med exponering mot aktier. XACT får förvisso använda derivatinstrument, men bara på ett sätt som inte påverkar fondens risknivå. Här skiljer den sig från XACT BULL och BEAR vilka helt och hållet består av terminskontrakt. XACT Högutdelande äger med andra ord ”riktiga” aktier.
Allt som allt är ETF XACT Högutdelande en intressant produkt som ger exponering mot ett smart urval av stabila utdelningsaktier i Norden till en låg kostnad.
XACT Högutdelande jämfört med OMX Nordic PI. Grafen visar att det selektiva urvalet i XACT Högutdelande gav en bättre historisk avkastning sjämfört med det nordiska prisindexet under perioden april 2017 (då fonden lanserades) till och med december 2019. Utöver detta har denna ETF också gett utdelningar på runt 4 %.
XACT Norden
XACT Norden är en ETF som följer indexet Handelsbanken Nordic ESG Index. Här ingår de 30 mest omsatta aktierna på de nordiska börserna, men endast de aktier som möter vissa hållbarhetskrav. Det är en Svanenmärkt börshandlad indexfond (ETF).
Hållbarhetskriteriet sker i två led:
- Handelsbankens index har krav på hållbarhet.
- ETF:en ställer ytterligare krav.
Vad är hållbarhet enligt XACT Norden ETF?
- Följer normer: Aktierna följer internationella normer.
- Inga kontroversiella sektorer: Inga aktier får vara verksamma inom kärnvapen, förbjudna vapen, tobak, krigsmateriel, cannabis, kommersiell spelverksamhet, alkohol, pornografi, uran eller fossila bränslen.
- Förtur åt extra hållbara bolag: Förtur ges åt aktier med högt hållbarhetsbetyg. Här används standarden Prime (best in class) enligt ISS-oekom Corporate Ratings Methodoldogy.
Låg förvaltningsavgift
Förvaltningsavgiften i XACT Norden är endast 0,15 %. Det är en mycket låg avgift och i linje med de allra billigaste indexfonderna. Avgiften kan ses som särskilt låg med tanke på att XACT Norden använder ett bra system för att välja bort bolag som inte är hållbara. Det är mycket fond för pengarna.
ETF med stabila bolag
I XACT Norden ingår de 30 mest omsatta bolagen på de nordiska börserna som också uppfyller alla kriterier för hållbarhet.
Dessa aktier ingår i XACT Norden:
- Novo Nordisk B
- Investor B
- Nordea Bank
- Volvo B
- Atlas Copco A
- Ericsson B
- DSV
- Kone B
- Nokia
- Essity B
- Assa Abloy B
- AstraZeneca
- Sampo A
- Coloplast B
- DNB
- Hennes & Mauritz B
- Sandvik
- Genmab
- UPM-Kymmene
- Swedbank A
- Svenska Handelsbanken A
- SEB A
- Novozymes B
- Hexagon B
- Epiroc A
- Telenor
- Telia Company
- Danske Bank
- Marine Harvest
- Skanska B
Ett smart val
Om du vill spara med gott samvete är XACT Norden en bra ETF. Det kan vara intressant att äga denna typ av nordisk indexfond istället för en svensk fond eftersom den är lite bredare och mer diversifierad över olika sektorer. Den mycket låga förvaltningsavgiften är också lockande.
XACT Norden har haft nästan exakt samma utveckling som indexet OMX Nordic PI sedan starten 2009. Grafen visar perioden fram till och med december 2019. Källa: Avanza.
XACT Obligation
XACT Obligation är en börshandlad fond med exponering mot svenska obligationsmarknaden. Den har låg avgift och är ett bra val för dig som vill diversifiera portföljen med bred exponering mot räntepapper.
Bred exponering mot obligationer
XACT Obligation bygger på SHB Sweden All Bond Tradable Index. Det är ett marknadsviktat index som har ett brett innehav i diverse obligationer med varierande löptid. Den genomsnittliga löptiden är fyra år.
Följande typer av obligationer ingår i XACT Obligation:
- Svenska statsobligationer
- Säkerställda bostadsobligationer
- Kommunobligationer
Indexet (och därmed även XACT Obligation) balanseras om varje månad. Samtliga räntepapper har benchmarkstatus. Indexet uppfyller UCITS III direktivet med viktbegränsningar och spridningskrav.
Främsta innehav i XACT Obligation
De främsta innehaven i XACT Obligation kan delas in i nio kategorier. Varje kategori innehåller ett antal räntebärande papper med olika löptid.
Främsta innehaven i XACT Obligation:
- Svenska Staten
- Stadshypotek
- Nordea Hypotek
- Swedbank Hypotek
- SEB Bolån
- Kommuninvest
- Länsförsäkringar Hypotek AB
- SCBC
- Danske Hypotek
Låg förvaltningsavgift
Förvaltningsavgiften i XACT Obligation är endast 0,1 %. Det finns billigare börshandlade produkter än så, men det finns ingen svensk ETF som har lägre avgift.
Samtidigt får du tänka på att den förväntade avkastningen i en obligations-ETF är mycket lägre än för en ETF i aktieindex. Det går inte att förutspå med noggrannhet hur hög avkastningen kommer att bli i XACT Obligation i framtiden. Som exempel har denna ETF haft en total utveckling på ca 2,7 % de senaste 3 åren. Inte mycket, men perfekt som en stötdämpare i portföljen.
Så kan du spara i XACT Obligation
En obligation ETF ger under större delen av tiden inte alls samma goda historisk avkastning som en ETF i ett aktieindex. Under vissa perioder kommer dock obligationer att ha bättre historisk avkastning. När börsen går in i turbulenta perioder är obligationer en tryggare placering. I en miljö med höga men sjunkande räntor kommer en obligation ETF också ge god avkastning.
Samtidigt är det knappast maximal historisk avkastningsom motiverar ett köp av XACT Obligation. Det är ett utmärkt sätt att snabbt diversifiera portföljen mot andra tillgångsklasser än aktier.
Med hjälp av rebalansering mellan aktier och räntepapper (och eventuellt även andra tillgångsslag) kan du höja den riskjusterade historiska avkastningen (Sharpe ratio) i portföljen. Rebalansering kan du till exempel göra en gång om året eller en gång i kvartalet.
En klassisk och ganska försiktig portföljallokering kan till exempel ha 60 % aktier och 40 % räntepapper. Har du längre sparhorisont kan du öka andelen aktier i förhållande till räntepapper. Oavsett om du väljer att ha 10 % eller 70 % räntepapper i portföljen är XACT Obligation ett bekvämt sätt att snabbt få exponering mot ett brett obligationsindex.
Kombinera den med en eller flera XACT ETF eller vanliga aktieindexfonder så får du en lättskött och väldiversifierad sparportfölj till en låg kostnad.
XACT Obligation (grön linje) jämfört med aktieindexet OMXS30. Volatiliteten i obligations-ETF:en var mycket lägre än i aktieindexet. Kurspotentialen var också mer begränsad, men även fallhöjden. Källa: Avanza.
XACT OMXS30
XACT OMXS30 är en Sverige ETF med inriktning på de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Med en låg förvaltningsavgift är denna ETF ett bra alternativ till indexfonder om du vill ha möjlighet att köpa och sälja dina innehav snabbt direkt på börsen.
OMXS30 – de mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen
Bakom XACT OMXS30 ligger aktieindexet OMX Stockholm 30. Det är ofta detta index man syftar på när man pratar om hur Stockholmsbörsen går. Det är också OMXS30 som är underliggande index i många indexfonder, till exempel Avanza Zero.
Låg förvaltningsavgift
Förvaltningsavgiften i XACT OMXS30 är endast 0,10 %. Det är billigare än för alla indexfonder Sverige med undantag för Avanza Zero. En låg förvaltningsavgift är mycket viktigt. En till synes liten skillnad i pris blir nämligen en stor kostnad på sikt på grund av ränta på ränta-effekten.
XACT OMXS30 eller Avanza Zero?
Fördelen med att investerare i en ETF som följer Stockholmsbörsen jämfört med att köpa Avanza Zero är att du kan köpa och sälja dina innehav när du vill. För indexfonder går affären igenom först i slutet av dagen och du får vänta i flera dagar innan du ser förändringen i innehav på kontot.
Köper du XACT OMXS30 ser du genast dina innehav på kontot. Vill du kunna göra snabbare affärer i aktieindex, t.ex. om du tradar är XACT OMXS30 ett bra val.
Men XACT OMXS30 är inte bara intressant om du tradar. Om du vill spara i indexet OMXS30 men samtidigt ha säkerheten att kunna kliva ur genom stop loss om marknaden faller är XACT OMXS30 ett bättre val än Avanza Zero.
XACT OMXS30 eller XACT BULL?
XACT OMXS30 och XACT BULL följer samma index: Stockholmsbörsens 30 mest omsatta aktier. Det finns dock flera skillnader:
- Innehav: XACT OMXS30 äger riktiga aktier i det underliggande indexet. XACT BULL äger inga aktier utan baseras på terminskontrakt. Risken är därför lägre i XACT OMXS30.
- Hävstång: XACT BULL har en hävstång på 1,5x eller 2x. XACT OMSX30 har ingen hävstång.
- Daglig ombalansering: Till skillnad från XACT BULL har XACT OMXS30 ingen daglig ombalansering. Det gör att du kan äga den hur länge som helst utan att värdet gröps ur.
- Avgift: XACT OMXS30 kostar endast 0,10 % i förvaltningsavgift medan XACT BULL kostar 0,30 % per år.
Ska du investera är XACT OMXS30 ett bättre val. Vill du göra kortsiktiga affärer och få hävstång är XACT BULL ett bra alternativ.
XACT OMXS30 (grön linje) och Avanza Zero (gul linje) har haft exakt lika bra utveckling de senaste tre åren. Avanza var något billigare (0 % jämfört med 0,10 %) men XACT OMXS30 har fördelen att den kan köpas och säljas direkt på börsen. Källa: ETF Avanza.
XACT Svenska Småbolag
XACT Svenska Småbolag är en börshandlad fond med innehav i de 100 mest likvida aktierna bland Stockholmsbörsens småbolag. Det är en sanning med modifikation. Mer om det om en liten stund.
Med en relativt låg förvaltningsavgift kan denna börshandlade produkt vara ett trevligt val för dig som vill satsa på lite mindre bolag.
Småbolag med krav på hållbarhet
XACT Svenska Småbolag bygger på indexet Solactive ISS ESG Screened Sweden Small Cap Tradable Index. Det kommer från en tysk indexleverantör som ställt ganska hårda krav på hållbarhet för de företag som ingår i indexet.
Här hittar vi de 100 mest likvida aktierna bland Stockholmsbörsens småbolag. Alla bolag som inte lever upp till de så kallade ESG-standarderna får inte vara med i denna ETF. Dessa bygger i sin tur på riktlinjerna i FN:s Global Compact. Dessutom utesluts bolag som har tydlig negativ miljöpåverkan.
Det är lätt att tro att XACT Svenska Småbolag bygger på Stockholmsbörsens Small Cap-lista, men så är det inte. Definitionen för småbolag är istället alla aktier som har ett börsvärde som är mindre än 1 % av börsens totala värde. Det innebär att vi även hittar en hel del bolag från Stockholmsbörsens Large Cap- och Mid Cap-listor i XACT Svenska Småbolag ETF. Antalet aktier från på Stockholmsbörsens Small Cap-lista är faktiskt mycket begränsat.
De tjugo största innehaven i XACT Svenska Småbolag:
- SCA B
- NIBE Industrier B
- Swedish Orphan Biovitrum
- Getinge B
- Castellum
- Securitas B
- Fabege
- Balder B
- AAK
- Elekta B
- Husqvarna B
- Holmen B
- Trelleborg B
- Indutrade
- Axfood
- SBB B
- BillerudKorsnäs
- SSAB B
- Wallenstam B
- Sweco B
Som du märker är dessa samtliga Large Cap-bolag. För att visa att det även finns mindre bolag i fonden kan vi även titta på XACT Svenska Småbolags 20 minsta innehav:
- Starbreeze B
- Immunicum
- G5 Entertainment
- Haldex
- Byggmax Group
- Oasmia Pharmaceutical
- RaySearch B
- Eoleus Vind B
- Hoist Finance
- Orexo
- Mekonomen
- BioArctic B
- Scandic Hotels Group
- Tobii
- SAS
- Clahs Ohlsson B
- Hansa Medical
- Inwido
- SkiStar B
- Dustin Group
Varför ska man köpa XACT Svenska Småbolag?
XACT Svenska Småbolag ETF är egentligen en ganska bred indexfond för Stockholmsbörsen. Tittar vi på vilka bolag som ingår är det Stockholmsbörsens mest omsatta aktier förutom de ca 40 största bolagen. Det ger en ganska bra balans mellan tillväxtbolag och stabila aktier.
Med 100 innehav är riskspridningen mycket god i XACT Svenska Småbolag. Det är mer än vad som behövs i en normal aktieportfölj. Med tanke på att urvalet ändå är gjort enligt en smart beta-modell och att ETF:en ska fungera som en indexfond är det bara bra att det finns så pass många aktier bland innehaven.
Förvaltningsavgiften ligger på 0,30 % vilket måste anses som lågt för denna typ av ETF som har ganska stor tillväxtpotential.
XACT Svenska Småbolag (grön linje) jämfört med OMXS30 index (gul linje) sedan 2015. Det märks att denna ETF haft nytta av att slippa de allra största bolagen på Stockholmsbörsen. Källa: Avanza.
XACT Sverige
XACT Sverige är en börshandlad fond med stora och medelstora företag i Sverige. En mycket låg förvaltningsavgift, ett väldiversifierat innehåll och stor flexibilitet gör detta till ett spännande alternativ till många indexfonder.
ETF som följer ett brett aktieindex
XACT Sverige följer indexet SIX Sweden ESG Selection Index GI. Detta index innehåller de mest omsatta aktierna på Nasdaq Stockholm.
Att aktierna ska tillhöra de mest handlade på börsen är dock inte det enda kriteriet. De ska vara hållbara också. Bolag som kränker internationella normer eller är verksamma inom tveksamma sektorer får inte vara med i denna ETF. Till exempel får de företag som ingår inte hålla på med kommersiell spelverksamhet, kärnvapen, förbjudna vapen, tobak eller alkohol.
Det finns även en inkluderande aspekt av hållbarhetskravet. Minst 50 % av innehaven i denna ETF ska nämligen anses vara ledare inom hållbarhet. Detta sista krav gör XACT Sverige till en Sverige ETF med starkt hållbarhetsfokus.
Utdelningar till kontot
En spännande detalj hos XACT Sverige är att denna ETF har kontanta utdelningar till kontot i juni varje år. Målsättningen är att utdelningen ska bli 3 till 4 % av värdet då XACT fattar beslut om utdelning. Här är påminner XACT Sverige om XACT Högutdelande ETF.
Om du vill börja leva på dina utdelningar kan XACT Sverige med andra ord vara ett intressant val eftersom du får utdelningar från ett stort antal aktier direkt på kontot.
Börshandlad fond som är ett bra alternativ till indexfonder
XACT Sverige har en årsavgift på endast 0,15 %. Det är mindre än nästan alla indexfonder – alla kategorier.
ETF:en investerar i riktiga aktier, även om viss användning av derivatinstrument tillåts om det inte påverkar risken negativt. Med tanke på att innehållet är mycket bredare än i de flesta svenska indexfonder och att denna börshandlad fond dessutom har en hållbarhetsprofil kan den gott och väl konkurrera med vanliga indexfonder.
Eftersom det är en ETF går köp- och säljaffärer igenom direkt och du ser innehavet på kontot på en gång.
XACT Sverige eller XACT OMXS30?
Det finns likheter mellan XACT Sverige och XACT OMXS30. Bägge ETF er består av de mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Ändå finns vissa betydande skillnader:
- Antal aktier: XACT Sverige innehåller drygt 70 olika aktier. XACT OMSX30 har bara 30.
- Hållbarhet: XACT Sverige har ett hållbarhetskrav på innehaven, vilket XACT OMXS30 inte har.
- Utdelningar: XACT Sverige ger kontant utdelning i juni varje år, något som XACT OMXS30 inte gör. Där återinvesteras utdelningar i ETF:en.
- Avgift: XACT Sverige är marginellt dyrare än XACT OMXS30 med 0,15 % i avgift istället för 0,10 %.
Tittar vi på de största innehaven i XACT Sverige och jämför med XACT OMXS30 ser vi att Hexagon och Swedish Match från OMXS30 inte fick vara med.
XACT Sverige (grön linje) jämfört med OMXS30 (gul linje). Det bredare index som XACT Sverige följer har inte gått lika bra som OMXS30 under just denna jämförelseperiod. Samtidigt måste vi även räkna med utdelningarna på 3 – 4 % per år. Återinvesteras dessa blir utvecklingen mycket bättre.
Lyx ETF Euro Corp Bond
LYX ETF Euro Corp Bond är en lång och kort ränte ETF som följer Bloomberg Barclays MSCI Euro Corporate Liquid SRI Sustainable Index.
Börshandlad fond med företagsobligationer
De obligationer som ingår i denna börshandlad fond är av typen företagsobligationer. På senare tid har intresset för företagsobligationer ökat eftersom riskviljan för investeringar ökat i det lågränteklimat som vi länge haft. Företagsobligationer har en betydligt högre risk än obligationer som ges ut av många stater och kommuner.
Samtliga obligationer i Lyx ETF Euro Corp Bond är dock ”investment grade”. Det innebär att de har ett ganska bra kreditbetyg, vilket minskar risken för att betalningar ställs in.
Börshandlad fond från stor bank
Denna börshandlad fond lanserades i februari 2020. Därför finns det begränsat med historik och vi kan inte dra några slutsatser kring historisk avkastning. Lyxor ETF är dock ett mycket seriöst ETF-bolag som ägs av storbanken Societe Generale Group. I sitt utbud finns runt 400 olika ETF:er med alla möjliga olika inriktningar. Därför har vi förtroende för att Lyx ETF Euro Corp Bond kommer att förvaltas på ett bra sätt.
Börshandlad fond med valutahedge
Innehaven i LYX ETF Euro Corp Bond är noterade i Euro medan själva ETF:en handlas i svenska kronor. Därför har Lyx lagt in en hedge mot valutafluktuationer. Skulle euron försvagas mot kronan lär det alltså inte påverka värdet på dina fondandelar särskilt mycket tack vare hedgen.
Låg avgift
Den årliga förvaltningsavgiften för LYX ETF Euro Corp Bond är 0,20 %. Det är lägre än för de flesta vanliga fonder med företagsobligationer som finns på marknaden.
LYX ETF Green Bond (DR) ACC
LYX ETF Green Bond (DR) ACC är en ETF som följer jämförelseindexet Solactive Green Bond EUR USD IG.
Börshandlad fond med gröna obligationer
Indexet som denna börshandlad fond följer innehåller så kallade gröna obligationer. Denna typ av obligationer emitteras för att finansiera projekt som har god miljöpåverkan.
Urvalet görs på två sätt:
- Först och främst genom att följa indexet Solactive Green Bond EUR USD IG.
- Dessutom ska minst 75 % av obligationerna leva upp till det franska ”Energy and Ecological Transition for the Climate Label” – TEEC Label.
Stor bredd bland innehaven i ETF:en
Det är nästan 400 olika obligationer som ingår i LYX ETF Green Bond (DR) ACC. Spridningen är egentligen över hela världen.
Här är några av de främsta obligationer som ETF:en innehåller:
- Franska staten
- Belgien
- Irland
- KFW
- European Investment Bank
- Bank of America Corp
- Chile
- Societe du Grand Paris
- SNCF Reseau Epic
- Electricite de France SA
- Polen
LYX ETF Green Bond (DR) ACC (grön linje) från och med juni 2019. Under rådande marknadsklimat har denna räntefond-ETF mest rört sig sidledes. Utvecklingen liknar den i exempelvis AMF Räntefond Mix (brun linje), om än med högre volatilitet.
Utländska börshandlade fonder via nätmäklare
Det finns ett stort utbud av utländska ETF att välja bland. På Avanza finns exempelvis runt 800 europeiska ETF:er och listan växer hela tiden.
De flesta börshandlade produkter handlas på Frankfurtbörsen men det finns även börshandlade produkter som handlas på Parisbörsen och i Stockholm.
Några av de vanligaste ETF bolagen i Europa är:
- iShares (Black Rock)
- Xtrackers
- Vanguard ETF
- VanEnck
- UBS
- SPDR
- Lyxor
- Invesco
- Franklin
- Amundi
- AIS
Se alla Avanza ETF
USA ETF går (nästan) inte att handla längre
I januari 2018 försvann möjligheten att köpa börshandlade produkter från länder utanför EU. Det berodde på att MiFID II. Utbudet begränsades då kraftigt till att börja med. Sedermera har många av de amerikanska ETF:erna dykt upp i europeisk variant. Bolag som exempelvis Black Rock har lanserat motsvarande börshandlad fond för den europeiska marknaden.
Utländska börshandlade produkter som getts ut inom EU är dock bra om man jämför med de amerikanska motsvarigheterna. Den enda nackdelen med icke-amerikanska ETF-er är att de oftast har väldigt låg omsättning. Sysslar man med trading så blir det i princip omöjligt att handla. Är men mer långsiktig och handlar för att man vill investera pengar så är det inte lika känsligt.
Det finns i princip samma inriktningar och det går att investerare i börshandlade fonder till samma låga förvaltningsavgifter. Den enda egentliga begränsningen har med urvalet att göra. I USA finns nämligen över 5 000 olika börshandlade produkter att välja bland. Det är flera gånger mer än alla de börshandlade produkter som finns i Europa. Med tiden kommer det säkert att dyka upp allt fler europeiska börshandlade produkter.
Vi skrev ”nästan” i rubriken. Det går förvisso inte att köpa någon amerikansk ETF i Sverige direkt, men det är möjligt via en CFD-plattform. Med hjälp av CMC Markets eller IG går det att handla CFD som har en amerikansk börshandlad fond som underliggande värdepapper. Tänk bara på att det inte går att investerare i denna typ av börshandlade produkter på ISK vilket gör att det är 30 % vinstskatt.
Populära börshandlade fonder
Här hittar du en väldigt bra lista med Börshandlade fonder som jag rekommenderar.
Klicka här för att komma till listan nedan.
Mest sökta ETF 2020
Vi har undersökt vilka börshandlade produkter som flest söker efter på nätet. Här är hela listan:
- Greece ETF – Lyxor MSCI Greece UCITS ETF Dist: Grek ETF – går att köpa i Sverige
- Global X Lithium & Battery Tech ETF: Kan inte handlas i Sverige
- Bitcoin ETF: Finns inte än. Det finns inte heller någon Ethereum ETF
- Global X SuperDividend ETF: Kan inte handlas i Sverige
- Horizons Marijuana Life Sciences Index ETF Units Class A: En cannabis ETF från Kanada – kan inte handlas i Sverige
- Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF: Går inte att köpa i Sverige
- iShares MSCI Brazil Index ETF USD: Går att investerare i Sverige
- iShares Silver ETF: Går inte att köpa i Sverige
- S&P 500 ETF: Finns flera som går att köpa i Sverige, till exempel Vanguard S&P 500 ETF
- VIX ETF: Lyxor S&P 500 VIX Futures Enhcd Roll UCITS ETF C-E
- Vanguard REIT Index Fund ETF: Kan ej köpas i Sverige
- SPDR S&P Dividend ETF: Finns som dividend aristocrats ETF för Europa, USA eller Storbritannien.
- QQQ ETF: Kan köpas via Invesco EQQQ NASDAQ-100 UCITS ETF Dist
- Vanguard High Dividend Yield ETF: Går inte att investerare i Sverige
- Lyxor ETF: Finns ett stort urval av ETF i Frankrike och Tyskland
- Oil ETF: Kan bl.a. köpas via iShares STOXX Europe 600 Oil & Gas UCITS ETF (DE)
- ROBO Global Robotics and Automation Index ETF: Kan inte köpas i Sverige
- Russia ETF: T.ex. iShares MSCI Russia ADR/GDR UCITS ETF USD (Acc)
- ProShares S&P 500 Dividend Aristocrats ETF: Kan inte handlas i Sverige
- GLD ETF: Finns ej i Sverige
- High Dividend ETF: Finns som Xtrackers MSCI World High Dividend Yield UCITS ETF
- ETFMG Video Game Tech ETF: Kan inte köpas i Sverige
- India ETF: Finns bland annat genom Franklin FTSE India UCITS ETF
- iShares MSCI Australia UCITS ETF: Går att köpa i Sverige
- GDX ETF: I Europa kan denna istället köpas: VanEck Vectors Gold Miners UCITS ETF A USD
- Cobalt ETF: Finns ingen sådan ETF
- Vanguard FTSE Dev Eur UCITS ETF: Kan köpas i Sverige
- AI Powered Equity ETF: Går inte att köpa i Sverige
- Vietnam ETF: Finns bland annat genom Xtrackers FTSE Vietnam Swap UCITS ETF 1C
- Vanguard Total Stock Market Index Fund ETF: Går inte att köpa i Sverige
- ETFMG Prime Cyber Security ETF: Kan ej investerare i Sverige