AKTIETIPS

Tips som hjälper dig med att investera och spara i aktier

 

 

Aktietips och råd till dig som investerar eller sparar i aktier

Aktietips

Aktietips

Här hittar du alla inlägg som jag kategoriserat aktietips genom åren. Det är mestadels aktietips och råd för att man skall kunna göra bra investeringar. Det är aktietips och inlägg både för nybörjare och mer erfarna.  Vi har skrivit om detta på vår blogg sedan 2008 och våra aktieportföljer har slagit omx30 index varje år.

Listan nedan är i datumordning med de senaste först. Du måste alltså scrolla nedåt för att komma till tidigare inlägg. Det finns en hel del guldkorn i listan så scrolla på och se vad du gillar mest och får bäst hjälp med.

Här är några som jag gillar och som jag tycker är läsvärda.

Carl Bennets främsta investeringstips – En av Sveriges främsta finansmän!

By | Aktietips, Börsblogg, finansmän | No Comments

Carl Bennet

Carl Bennet är en sann industriman av den gamla skolan. Han föddes i Helsingborg 1951 och växte upp på en herrgård. Som son till en godsägare hade han en trygg uppväxt och utbildade sig vid Göteborgs Universitet till civilekonom och påbörjade sin karriär på Kockums i Malmö där han blev anställd 1975. På Kockums fick han visa framfötterna och efter att ha praktiserat i Tyskland hamnade han som försäljningsansvarig över Afrika och Mellanöstern.

1980 tog Carl Bennets karriär en ny vändning då han började arbeta på Electrolux. Han arbetade sig upp till VD för Electrolux Storkök i Alingsås och det var även då han mötte sin framtida partner, Rune Andersson. Tillsammans gick dom senare in som storägare i medicinföretaget Getinge AB. Carl Bennet har i intervjuer sagt att förvärvet av Getinge var en av de största bedrifter i hans liv och att bolaget lika gärna hade kunnat hamna i händerna på någon utländsk investerare. I Getinge satt Carl Bennet sedan som VD mellan 1989-1997 och idag är han styrelseordförande.

Carl Bennets investeringsfilosofi

Vill man veta mer om hur Carl Bennet ser på investeringar, företagande, tillväxt, med mera så kan man ta en titt på just Getinge. När finanskrisen slog till 2008-2009 så stod Getinge relativt stabilt. Enligt Bennet har Getinge flera styrkor, bland annat ett riktigt bra kassaflöde och ett resultat som år efter år förbättrats. Dessutom befinner sig bolaget i en bransch som inte är lika utsatt för konjunkturella svängningar som andra branscher. Befinner man sig i en bransch som står relativt still och vare sig svänger eller växer nämnvärt så gäller det att se till att bygga bolaget efter de förutsättningarna. Man måste helt enkelt bli bäst på lång sikt.

Vill du anamma Carl Bennets filosofi i dina investeringar och agera som en industriman av den gamla skolan på börsen? Här följer några tips!

 • Investera i mindre konjunkturkänsliga branscher
 • Leta efter internationella marknader med starka ekonomier
 • Utgå från fundamental analys vid utvärdering av bolag
 • Titta mer på balansräkningen än resultaträkningen
 • Välj bolag med bra kassaflöden

Carl Bennet

En sann industriman inom svenskt näringsliv

Idag är Carl Bennet ett känt namn inom svenskt näringsliv. Han ses som en företagsbyggare med mycket långsiktiga perspektiv. Han står för en företagspolitik som handlar om att decentralisera ledarskap och har i många intervjuer applicerat samma tankemodell på både polisen och EU. Enligt honom skulle exempelvis polisen må bra utav ett mer decentraliserat ledarskap än den centralisering som gjorts på senare år. När ledarskap läggs ned på individnivå så växer människor och känner engagemang. När det gäller EU så röstade Carl Bennet för ett inträde i valutaunionen EMU men har i senare intervjuer sagt att han tvivlar på sitt beslut och kan ha röstat fel, då en centralisering av valutapolitiken kanske inte är önskvärt trots allt.

I och med sitt långsiktiga perspektiv gällande investeringar så skiljer han sig en del från de mer moderna kapitalisterna i sverige. Visst finns det fler som Carl Bennet inom svensk näringsliv. Ta Fredrik Lundberg till exempel – även kallad sveriges svar på Warren Buffet. Carl Bennet är dock en sann industrialist och inte primärt en investerare. Med sin ganska unika syn på företagsbyggande och sitt tålamod så har han lyckats bygga företag som är mycket stabila och långsiktiga. Ett exempel är dentalföretaget Lifco som när Bennet klev in för 20 år sedan gjorde nollresultat. Han påbörjade ett långsiktigt byggande av bolaget och idag tjänar bolaget bra med pengar. Inte nog med det, det har även ett mycket stabilt kassaflöde och en fin balansräkning – något som Carl Bennet sätter högre än sista raden på resultaträkningen. Han har varit relativt blygsam gällande vad han uppnått. Han är mer frispråkig när det gäller sådant som inte rör hans egna prestationer. Han har i intervjuer sagt att han ”gillar utmaningar” och att det är därför han tagit sig an sådana till synes omöjliga uppgifter genom åren. Men att han lyckats väl är det inget snack om. Nyligen listade Veckans Affärer de rikaste miljardärerna i Sverige och Carl Bennet hamnade på en 15:e plats med en samlad förmögenhet på cirka 20 miljarder kronor. De mesta av tillgångarna finns i aktier inom de bolag där han är styrelseordförande.

Samhällsengagemang

Carl Bennet syns ganska ofta i media. Han drar sig inte för att kommentera politiska beslut och är ganska frispråkig av sig. Han har dock sagt att han aldrig kommer att ge sig in i politiken på annat sätt än att utifrån sin roll som industriman bidra i debatten. Han tycker inte att man ska blanda ihop ekonomi i ledande position med politik. Idag är Carl Bennet 67 år och alltså över pensionsåldern. Men han har inga planer på att trappa ned utan jobbar vidare mot 75. Han har ett starkt samhällsengagemang och brinner för att hjälpa de mest utsatta. Nyligen tog han sig an en lågutbildad kvinna från Irak och lät henne arbeta på ett lager i ett av hans bolag i 6 månader. Detta visade sig vara bra för båda parter då kvinnan nu är fast anställd och mycket uppskattad på arbetet.

Andra engagemang som han brinner för är forskning och utbildning. Han är med och sponsrar en hel del projekt inom dessa områden. När det gäller utbildning handlar mycket om att förbereda unga vuxna för näringslivet. Han tycker att Sverige är relativt bra på detta. Hans egen filosofi i de egna bolagen är att decentralisera så mycket som möjligt, så att individer får mycket eget ansvar och på så sätt kan växa som personer. Kanske beror det på hans egna erfarenheter från tiden på Electrolux. Han fick nämligen redan som 29-åring ta över VD-posten på ett franskt bolag inom koncernen. Han tog utmaningen på stort allvar och övade på sin franska. Han var med om både förvärv och omstruktureringar och utvecklades som person hela tiden. Miljön han verkade i var resultatorienterad och hans lön steg i och med att han fick ta över ansvaret för fler bolag. En liten kuriosa i sammanhanget är att två av Carl Bennets främsta förebilder är Nelson Mandela och Kofi Annan.

Här kan du läsa om fler finansmän och kvinnor i Sverige och utomlands.

John Templeton – 5 råd från en framgångsrik finansman

By | Aktietips, finansmän | One Comment

John Templeton

John Templeton föddes 1912 i Tennessee och var en av 1900-talets mest inflytelserika miljardärer och filantroper. Han höll sig till enkla filosofier när det gällde investeringar, strategier som visade sig vara mycket framgångsrika. Här listar jag fem av de strategier och grundtankar som Templeton förespråkade.

Investerare

John Templeton

 1. Köp värdepapper som de flesta vill helst sälja. Essensen är att gå mot strömmen, ett råd som tål att upprepas ofta. Templeton själv har berättat hur han ringde sin mäklare vid andra världskrigets början och sa åt denne att köpa alla värdepapper som sjönk den dagen under en dollar. Av de drygt hundra bolag som han investerade i den dagen, var det endast fyra som inte gav någon avkastning.
 2. Investera för maximerade reella vinster. Detta är möjligtvis det enda målet för investerare över tid och syftar på avkastningen efter skatter och inflation. En investerare måste alltid åtminstone bibehålla köpkraft. Vid en inflationstakt på 2%, Riksbankens mål, kommer en fast portfölj på 1 000 000 kronor endast ha en köpkraft på 820 000 efter tio år räknat från utgångspunktens penningvärde. För att behålla samma köpkraft måste portföljen växa med 22% över tio år för att behålla samma köpkraft. Därför måste den långsiktiga investeraren se till att portföljen växer mer än så under den tiden för att säkra en reell vinst. Utöver detta måste man även beräkna in beskattningen av vinsten.
 3. För att prestera bättre än genomsnittet, måste du göra något som genomsnittsinvesteraren inte gör. Detta kräver att man håller huvudet kallt och kommer förbi den mänskliga instinkten att följa flocken. Att köpa en viss tillgång när omvärlden är pessimistisk kräver mod, men enligt Templeton bör man köpa när världen är mest pessimistisk och sälja när optimism toppar.
 4. Var flexibel. Ingen tillgång eller metod varar i evigt. Detta är bra att ha i bakhuvudet. Ett värdepapper eller en fond som presterar bra i år kommer inte nödvändigtvis fortsätta prestera lika väl i framtiden. Något som gjorde Templeton framgångsrik var att han lyfte blicken över landgränserna och placerade globalt. På 1960-talet var han en av de första att investera i Japan som höll på att återhämta sig efter kriget. Han spenderade mycket tid på efterforskningar och framhöll att ”framgång är att ständigt söka svar på nya frågor”.
 5. Lägg fokus på värde, de flesta fokuserar på trender och framtidsutsikter. Templeton höll sig till fundamental analys av ett värdepappers värde hellre än teknisk analys. Med fundamental analys tittar man uteslutande på ett bolags tillgångar och lönsamhet. Över tid kommer dess totala börsvärde spegla dessa i snitt. Om ett värdepapper verkar billigt gentemot bolagets tillgångar är det värt att överväga ett köp – möjligheten är stor att värdet stiger mer än snittet. Templeton var också noga med att endast investera i transparenta fonder eller värdepapper. Han hade nog inte sprungit efter aktier i Facebook eller Spotify första dagen eftersom det fattas riktig insyn i nya börsintroduktioner.

John Templeton blev mångmiljardär med hjälp av dessa strategier, och han överlevde både den stora depressionen på 30-talet och andra världskriget med råge. Som nästan alla framgångsrika investerare gav han tillbaka till samhället. Han lämnade efter sig John Templeton Foundation, en filantropisk organisation som stödjer multidisciplinär forskning inom livets stora frågor.

Här kan du läsa om fler finansmän och kvinnor i Sverige och utomlands.

Du kanske också är intresserad av att läsa om följande finansmän?

Mats Qvibergs 18 råd till aktiesparare

Gustaf Douglas

Christer Gardell – 7 tips till hur man lyckas med aktier

Warren Buffetts 5 enkla tips för att lyckas med aktier

Tankar från en pitbull – Marty Schwartz | Market Wizards

Erik Penser

Börsstatistik släpper nytt VIX för Sverige!

By | Aktietips, Börsblogg, trading | No Comments

Börsstatistik släpper nytt VIX för Sverige! (volatilitetsindex)

Sedan en tid tillbaka upphörde SIX Financial Information med sitt volatilitetsindex SIXVX, det var det enda publikt tillgängliga volatilitetsindexet på OMXS30 som fanns. Börsstatistik kommunicerade tidigt att de hade för avsikt att hitta någon form av ersättning till detta, läs tidigare inlägg SIX Upphör med SIXVX – VIX för OMXS30.

Det återstår fortfarande lite arbete enligt Börsstatstik men från och med nu så kommer de att redovisa ett eget VIX-indexsajten. Man hittar det på sidan under Sentiment.

Vix-indexet bygger på optionsdata och implicit volatilitet från OMXS30.

Det här är goda nyheter. Äntligen ett VIX för Sverige igen!

VIX OMX30

VIX OMX30

Xact Högutdelande – Börshandlad fond och ETF med fokus på utdelningar

By | Aktietips, Börsblogg | No Comments

Xact Högutdelande – Börshandlad fond och ETF med fokus på utdelningar

För att förstå oss på vad Xact Högutdelande är för något så måste vi känna till vad en ETF är. En ETF är en Exchange Traded Fund, alltså en börshandlad fond. Oftast är detta en indexfond men det finns undantag. En börshandlad fond handlas alltså via en konventionell aktiedepå och kursen sätts av marknaden. Istället för en förvaltningsavgift så betalar man courtage. Det finns dock en typ av förvaltningsavgift inbyggd i den spread som uppstår, det vill säga skillnaden mellan köp- och säljkurs. En ETF är således inte optimal om man månadssparar, då transaktionskostnaderna blir relativt höga jämfört med om man sparar in i en fond. En viktig fördel med ETF:er kontra konventionella fonder och som är värd att poängtera är att en klassisk fond ställs ut mot privatpersoner och priserna sätts därefter. I och med att en ETF handlas på börsen så samsas privata investerare med institutionella investerare, vilket innebär att priset blir något lägre för den privata investeraren. Vissa går till och med så långt som att säga att börshandlade fonder har demokratiserat fondmarknaden. Investeringar i ETF:er har ökat på senare år i sverige, även om vi inte alls sett samma explosiva uppgång här som i exempelvis USA. Men investerare blir generellt mer insatta och hittar allt lättare information, vilket leder till att trösklarna sänks för den genomsnittlige investeraren att ta sig an finansiella instrument av lite mer avancerad karaktär.

 En rad olika institut erbjuder börshandlade fonder idag. En av dessa är Handelsbanken som äger Xact Fonder. Bland dessa fonder finns således Xact Högutdelande och det är den vi ska titta närmare på nu. 

Xact Högutdelande – En smart beta ETF

Fonden är en så kallad “Smart Beta” vilket innebär att den förvaltas enligt en strategi som syftar till att uppnå så hög riskjusterad avkastning som möjligt. Det kan låta komplext men innebär alltså att man i denna börshandlade fond (ETF) har bolag som generellt genererar en bra utdelning, utan att för den delen göra avkall på sin riskprofil. Man investerar uteslutande i Nordiska bolag och totalt rör det sig om 50 bolag som får plats i portföljen. Ett smart beta-index som Xact Högutdelande är använder andra parametrar än marknadsvärdet på ett bolag när man viktar en portfölj. Man tittar istället på bolag med vissa gemensamma faktorer är karaktäristika.

Fonden lanserades i april 2017 och har sedan dess omskrivits ganska mycket i media, bland bloggare och på forum. Det känns ganska nytt och fräscht och hittills har kursutvecklingen hållit vad den lovat.

Xact Högutdelande

Urvalet av bolag

När man väljer ut bolag till ett smart beta-index så tittar man alltså på andra faktorer än vad som är vanligt. Man tittar till exempel på direktavkastningen och volatiliteten i aktien. Alltså den historiska risken kontra avkastning. Ett bolag som har en hög utdelning men låg risk väger mer i indexet. Urvalet baseras på en formel och är således automatiserat, vilket bidrar till att hålla nere kostnaderna för ETF:en. Baserat på de olika parametrarna man tagit fram så får de 50 utvalda bolagen en score. Denna score är det som avgör vikten av varje bolag i indexet. En vanlig indexfond skulle alltså tittat på marknadsvärdet av varje bolag och låtit det avgöra vikten. Att frångå den princip är alltså det som kallas för smart beta-strategi. I och med att bolagen får sin score baserad på flera parametrar så innebär det alltså inte att alla nordiska bolag med hög utdelning finns med i portföljen. Tar man till exempel företag som Ericsson och Novo Nordisk, som i regel delar ut riktigt bra, så ingår dessa inte i indexet. Detta beror på risken. Aktierna har en för hög volatilitet och hamnar därför inte i Xact Högutdelande:s portfölj.

Varför Xact Högutdelande?

Xact Högutdelande passar dig som vill investera i en strategi utan att själv stå för genomförandet av strategin. Genom att investera i Xact Högutdelande så kan du istället relativt enkelt och till en låg kostnad följa en speciell strategi genom ett enda innehav. Du investerar alltså i ett visst urval av bolag där man söker kombinationen utdelning och stabil kursutveckling i en och sam

Fondens målsättning

Fonden har som målsättning att ligga på en direktavkastning på 4% per år. Tittar man på det nordiska indexet VINX benchmark cap så är det cirka 3%.

Kontant utdelning till innehavarna

Vad som dessutom gör den här börshandlade fonden unik är att den likt en aktie lämnar kontant utdelning till innehavaren. Det normala är ju annars att detta återinvesteras i fonden. Fondförvaltarna ligger således och knoppar av alla utdelningar som förs under året på de bolag som ingår i fonden för att sedan själva göra en utdelning till ägarna av fonden. Det är alltså inte själva bolagens utdelning som man tar del av men den ska dock vara i samma storleksordning.

Hur handlar man Xact Högutdelande?

Om man vill investera i Xact Högutdelande eller andra börshandlade fonder (ETF) för den delen så är det enklaste sättet att öppna ett konto hos någon av de stora nätmäklarna. ETF:er handlas enkelt via kapitalförsäkringen som vilket annat finansiellt instrument som helst. Tänk på att du måste betala courtage för varje köp du gör. 

Handla Xact Högutdelande

En nätmäklare som verkligen förstått efterfrågan på ETF:er likt Xact Högutdelande är Nordnet. Dom erbjuder courtagefri handel av ETF:er då dom sett att många kunder velat kunna månadsspara i fonderna utan att få för höga avgifter. Dom har fått utstå en del kritik från andra aktörer på marknaden för detta men för den enskilde spararen är detta naturligtvis mycket bra. Detta har dock lett till att privata investerare nu står för en lika stor andel av omsättningen av ETF:er som institutionella investerare, vilket tidigare inte varit fallet då handeln normalt dominerats av institutioner. Detta kan ju definitivt ses som positivt då dessa marknader historiskt sett varit mycket lukrativa. Att även privata investerare får ta del av möjligheterna måste ses som ett steg i rätt riktning.

Läs gärna mer om vår aktieportföljer som slagit index sedan 2008.

Warren Buffett – vem var han och hur investerade han?

By | Aktietips, Börsblogg, finansmän | One Comment

Warren Buffett – Om hans person, investeringsfilosofi och sätt att investera

 Warren Buffett är inte bara en skicklig investerare, utan har även utformat både strategier, metoder och förhållningssätt när det kommer till investering. I den här artikeln kommer du få reda på hur Buffett har gjort sina egna investeringar, hans metodik och strategier samt vilka tips han ger till folk som vill göra framgångsrika investeringar.

Warren Buffett

Warren Buffett

Warren Buffett, vem är han?

Warren Buffett föddes år 1930 och är känd investerare och affärsman från USA. Han är bland annat VD och ordförande för Berkshire Hathaway, vilket är ett multinationellt konglomerat baserat i Omaha, där Buffett även är bosatt. Han har tidigare blivit rankad som världens rikaste person av affärstidningen Forbes. I dagsläget, 2018, är har han med sina 90,2 miljarder USD blivit rankad som den tredje rikaste personen i världen.

Om Warren Buffetts liv och företag

Warren Buffett var redan som ung intresserad av ekonomi, investeringar och att göra affärer. Detta kan möjligtvis ha sin grund i att hans far arbetade som börsmäklare. Warren började arbeta vid ung ålder och genomförde diverse innovativa idéer, såsom att köpa begagnade spelautomater som han sedan ställde på frisörsalonger. Han köpte sedan aktier för pengarna han tjänade och följde kursförändringarna noggrant. Ganska snart fattade han ett beslut om att han skulle investera istället för att spekulera och kunde efter ett tag se hur aktierna började stiga trots att de i början hade sjunkit.

Warren Buffett började sedan studera ekonomi på universitetet, vilket var där han skapade grunden för sin investeringsfilosofi som även blev ämnet för avhandlingen han skrev. Han fortsatte sedan utbilda sig på högre nivå på Colombia University där bland annat Benjamin Graham undervisade. Efter sina studier började han göra olika affärer och samarbeten. Han började också att arbeta på den mäklarfirman som hans far ägde. Senare började han jobba på Grahams aktiemärklarfirma.

Efter ett tag tyckte Buffett att det var dags att starta en egen firma, vilket blev Buffett Association Ltd. Personerna som var delägare och investerare i företaget kunde bara ta ut pengar därifrån en gång varje år, samtidigt som Buffett ägnade sig åt att investera i andra bolag. De som investerade i Buffetts bolag fick en avkastning på 6% och Buffett fick 25% av avkastningen. Företaget drevs i linje med Grahams idé om värdeinvestering, men avvecklades efter flera år då Buffett tyckte att aktiemarknaden var för spekulativ. Vinsten han gjorde var 25 miljoner USD, som han använde för att investera i Berkshire Hathaway. Efter ett tag lades den fabriken ner och Buffett började istället investera i försäkringsbolag.

Warren Buffett kom under den här tiden i kontakt med både Philip A. Fisher och Charlie Munger. Även de hade läst Grahams bok och blivit inspirerade av den, samtidigt som de tyckte att det fanns aspekter som missades i den. Tillsammans började de fundera ut vilka mer värden det fanns, bortsett från balansräkningen. De kom bland annat fram till att även kommande framgångar och vinster, såsom att ett företag får patent på en produkt, var viktigt att beakta. Till detta hörde även att kunna utvärdera huruvida personerna som jobbade på företaget hade förmåga att skapa dessa potentiella framtida vinster.

Idag är Warren Buffett ordförande och VD på Berkshire Hathaway, som han äger 36,8% av. Berkshire Hathaway äger i sin tur runt 100 bolag som är antingen börsnoterade eller onoterade. Bolagen är inom branscher som bland annat transport, banker, finans, produktion, livsmedel och försäkringar.

Vad innebär Buffetts investeringsfilosofi?

Buffetts investeringsfilosofi är i viss utsträckning grundad i Benjamin Grahams idé om värdeinvesteringar; att se företags egentliga och inneboende värde och inte bara det priset deras aktier säljs för. Det går inte att bedöma ett företags egentliga värde på ett universellt sätt, utan handlar vanligtvis om att göra analyser av företaget och hur de arbetar. I grunden handlar investeringssättet om att handla aktier man anser vara undervärderade, och därmed säljs till ett lägre pris än vad de är värda, alternativt att investera i aktier som har ett högt värde – men som inte är allmänt erkända som värdefulla.

Utifrån detta tänker Buffett att man inte behöver bekymra sig så mycket om varken utbudet eller efterfrågan som finns på aktiemarknaden, då det på lång sikt handlar om att göra rätt avvägningar inför sina investeringar. På kort sikt kan aktiemarknaden förstås som en marknad som är präglad av popularitet, men på längre sikt handlar det alltid om företagens konkurrenskraft och uthållighet gentemot varandra.

Buffett menar att det handlar om att se till företags generella potential att fortleva på ett fördelaktigt och stabilt sätt. Detta görs alltid utifrån företaget självt, och genom att se företaget som både en enhet och en helhet. Investeringarna handlar inte primärt om att äga aktier för att göra vinst kortsiktigt, utan att äga andelar av bolag som har förmågan att bli framgångsrika vilket kommer generera vinster på lång sikt.

Buffetts metodik

För att kunna utvärdera förhållandet mellan ett aktiepris och företagets egentliga värde behöver man studera företaget och analysera deras ledning och verksamhet. Metoden kan sägas vara huvudsakligen kvalitativ.. Några av sakerna man kan kolla på är följande:

 • Hur har företaget fungerat historiskt? Att kolla hur ett företag har fungerat historiskt, bland annat i avseende avkastning till aktieägarna, kan man få en uppfattning om vilka summor aktieägarna tjänar på dessa aktier. Avkastningen bör inte enbart kollas upp från det senaste året, utan rekommenderas att kolla upp mellan fem och tio år bakåt i tiden. Detta för att få en uppfattning om hur stabilt företaget har varit och hur deras avkastning sett ut över tid. Avkastningen till aktieägarna kallas ibland för Return on Equity (ROE) och beräknas enligt följande:

Nettoresultat / Aktieägarens eget kapital = ROE

 • Hur är företagets förhållande till skulder? En annan sak som kan vara relevant att ha i åtanke är hur företagets skuldsättning ser ut. Enligt Warren Buffett är det önskvärt att skuldsättningsgraden är så låg som möjligt. Detta på grund av att en låg belåningsgrad innebär en vinst som skapas utifrån eget, befintligt kapital. Skuldsättningsgraden beräknas på följande sätt:

Totala skuldsumman / Eget kapital = Skuldsättningen

 • Hur ser vinstmarginalen, och dess ökning, ut? För att ett företag ska vara lönsamt räcker det inte med en god vinstmarginal – utan det måste även ske en kontinuerlig ökning av denna. Vinstmarginalen bör betraktas över en längre tid och gärna minst fem eller tio år bakåt i tiden. Om ett företag har en bra vinstmarginal som ökar stadigt betyder det också att företaget gör ett bra jobb, vilket i sin tur tyder på en effektiv ledning och bra koll på kostnader. Vinstmarginalen beräknas enligt följande:

Nettoresultat / Nettoomsättning = Vinstmarginal

 • Hur lång tid har företaget funnits? Att ett företag har funnits länge kan vara en indikation på att de även har en framtid. Företag som har funnits kortare tid än tio år är ofta inte lika etablerade på marknaden och kan vara osäkrare att investera i, då det inte finns lika mycket bakgrundsinformation att hitta om dem och analysera. Det kan också vara svårare att förstå hur nystartade företag fungerar och hur de drivs, vilket också gör det svårt att göra en värdering av dem och jämföra med aktiepriset. Ett företags historia säger inte enbart någonting om hur länge företaget har funnits, utan säger även en hel del om både dess vinstmarginaler och hur dessa ökat.
 • Vad baserar sig företagets produkter på? Företag som tillverkar produkter kan ibland vara beroende av en specifik vara, vilket kan vara begränsande för dem. Detta kan bli särskilt tydligt i fall där produkterna som ett företag tillverkar är väldigt lika produkterna som deras konkurrenter tillverkar. Det kan också bli tydligt om deras verksamhet baseras på en ändlig resurs såsom olja eller naturgas. Företag behöver ha någonting som gör dem konkurrenskraftiga och som skiljer dem från sina konkurrenter för att bli potentiella verksamheter att investera i.
 • Hur många procent skiljer sig aktiepriset från företagets egentliga värde? Ovanstående punkter är ofta lättare att bedöma. Att göra en bedömning gällande hur många procent aktiepriset skiljer sig från företagets egentliga värde kan däremot vara svårare. Warren Buffett anser att aktiepriset helst bör vara runt 25% billigare än företagets egentliga värde för att man ska köpa den till ett så bra pris som möjligt. Genom att köpa mycket av aktierna när priset är lågt kan man också tjäna mycket på det om företaget man investerar i är bra och framgångsrikt. Prisskillnaden kan räknas ut på följande sätt:

Nuvarande marknadsvärde – Nuvarande aktiepriset = Bolagets inneboende värde
Det bör dock has i åtanke att detta sällan tar hänsyn till icke-materiella värden, vilket även det kan vara viktiga aspekter när det kommer till att bedöma företags värden och framtida värden.

Hur investerar Warren Buffett?

Warren Buffetts investeringsstil kan sägas grunda sig i enkelhet. Genom att använda eget kapital och göra enkla analyser av bolag – snarare än att handla med lånade pengar och försöka sig på komplicerade derivatformler vid företagsanalyser – tänker han att det är lättare att förstå sig på vad det är man håller på med. Investeringar kan ibland vara väldigt abstrakt, och genom att hålla det på en enklare nivå kan det också bli mer greppbart. Om man försöker investera i någonting man inte förstår till fullo kan det också göra så att man missar viktiga delar i hur det fungerar, vilket kan påverka en negativt genom att det som sker blir mer slumpmässigt och oförutsebart för en själv.

Om ett företag till exempel varit framgångsrikt historiskt och verkar ha en stabil verksamhet kan det också innebära att deras framtidsutsikter är positiva och kommer vara gynnsamma att investera i. Genom att lägga allt fokus på de specifika företagen, istället för förändringar i makroekonomin gällande räntor, skatter och valuta, blir det som ett sätt att se bortom den övergripande ekonomin och ett sätt att förstå marknaden på ur ett annat perspektiv. Av den anledningen blir det också sekundärt vid vilken tidpunkt man gör sitt köp, då förhållningssättet är att man kommer tjäna på köpet på lång sikt och inte kortsiktigt. Däremot är det viktigt att se till att köpa bra bolag när de är lågt värderade, då det kan innebära att värdet kan öka över tid.

Warren Buffett tycker också det är viktigt att investera i färre bolag, hellre än fler, då det ofta är lättare att ha bra koll på ett mindre antal bolag jämfört med en större mängd. Av den anledningen ser han till att köpa mycket om han hittar någonting han tycker är bra att investera i, och ser till att sätta sig in i dessa bolag, hur de fungerar och hur de styrs.

Kryptovalutor

Warren Buffett  tycker också det är viktigt vilken typ av valuta man investerar i, och att det är viktigt att vara insatt i den typen man väljer. Han är exempelvis skeptiskt inställd till att investera i kryptovalutor för egen del. Detta beror främst på att han inte anser sig förstå sig på det tillräckligt bra för att vilja investera i det, snarare än att det skulle vara någonting dåligt i sig att investera i kryptovalutor.

Känslomässigt stabil och rationell

Genom att hålla sig känslomässigt stabil och rationell när han gör sina investeringar tror han också att man distanserar sig från såväl rädsla som girighet, som annars är saker han anser genomsyra investeringsmarknaden. Detta blir möjligt att göra genom att vara säker på vad man själv tror och att inte väja sig för att andra människor tycker på ett annat sätt.

Moat och vallgravsstrategin

En annan av Warren Buffetts principer är att bedöma vilka konkurrensfördelar företag har gentemot andra företag, samt hur deras uthållighet kommer vara i dessa fall. Detta innebär bland annat att man inte bör fokusera på ett företags eller branschs tillväxt per se, eller dess samhälleliga påverkan, utan att fokuset bör vara fäst vid fördelarna när det kommer till konkurrensen. Det här förhållningssättet har kommit att kallas för ”vallgravsstrategin”, eller moat på engelska, och innebär att företag skyddar sin verksamhet på olika sätt med hjälp av ”vallgravar” och på så sätt även håller lönsamheten skyddad.

Vilka personer har inspirerat Buffett?

En person som har haft ett stort inflytande i hur Warren Buffett ser på investering är Benjamin Graham som var ekonom och investerare. Han kom på konceptet med värdeinvestering och att förstå de riktiga värdena bakom företag. Detta kunde bland annat göras genom att studera balansräkningen av företag, och köpa aktier om det värdet var högre än priset på aktiekursen. En av böckerna han gav ut heter The Intelligent Investor, vilket var en bok som Warren Buffett kom över under sitt sista år på universitetet där han läste sin kandidatutbildning. Graham undervisade på den tiden på ett annat universitet, vilket gjorde att Warren Buffett fortsatte sin vidareutbildning där.

Även Philip A. Fisher och Charlie Munger var personer som hade inflytande i hur Warren Buffett såg på värdeinvestering och andra värden än balansräkning.

Warren Buffetts bästa tips för att göra bra investeringar

I och med att Warren Buffett själv är väldigt duktig när det kommer till investeringar kan det vara intressant att ta del av hans förhållningssätt. Nedan kommer några punkter som han tycker är viktigt när det gäller att göra bra investeringar!

 • Förebilder. En sak som är viktig när det kommer till att kunna göra bra investeringar är att ha bra förebilder man kan lära sig av. Hur har de gjort, hur resonerar de kring investeringar och vilka resultat har det lett till? Genom att ha en teoretisk grund och uppfattning om hur investeringar fungerar, och hur man kan förhålla sig till dem, blir det också lättare att tillämpa olika metoder som är i linje med detta. Det kan också göra så att man får en större helhetsbild av investering som sådan, och de underliggande marknaderna; hur de styrs och hur de förändras.Även fast det går att läsa sig till teoretisk kunskap rent metodologiskt kan det ibland vara intressant att se hur olika personer har organiserat sina liv i allmänhet, och gjort investeringar i synnerhet. Genom att hitta någon, eller några, personer man ser upp till och kan inspireras av kan det också göra så att ens egna investeringar blir framgångsrika. Det handlar sällan om att kopiera ett specifikt koncept, utan om att få verktyg som ibland kan tillämpas i ens eget liv och de beslut man fattar.
 • Lär dig företags riktiga värden. Det är viktigt att skilja på företagets aktiekurs och dess faktiska värde. Köp aktier när de är billigare än vad företaget är värt. Du kan också fundera på företagets ”framtida värden” och hålla koll på hur dess aktiekurser och företagsamhet förändras.
 • Investera enkelt. Det kan ofta vara fördelaktigt att investera enkelt, före att investera i saker som är komplicerade. Detta beror bland annat på att det vid enkla investeringar är lättare att hålla koll på deras förändringspotential, medan med komplexa system är det fler dimensioner att ta hänsyn till och svårare att följa. Att någonting är komplicerat betyder inte per automatik att det är bättre – eller sämre – än det som är enklare. Investera helt enkelt i det du förstår dig på, framför det du inte förstår dig på.
 • Ha tålamod. Låt det ta tid, både att bestämma dig för vilka investeringar du vill göra, och när det gäller att invänta deras framgång. Bara för att en kurs går ner behöver det inte betyda att nedgången kommer fortsätta, utan kursen kan i vissa fall komma att förändras och börja stiga igen. Om du tänker investera långsiktigt är det ofta att rekommendera att du investerar i någonting du tycker är bra, och har mycket av dina investeringar på samma ställe, istället för att sprida ut investeringarna och köpa eller sälja mycket.
 • Studera företagsledningen. Fundera på hur företagsledningen för bolaget du vill investera i är. Det är alltid att föredra att de är ärliga och transparenta samt att de fattar beslut på ett rationellt sätt. Genom att veta hur företagsledningen är blir det också lättare att kunna lita på att de kommer förvalta ens investeringar bra och att investeringarna är i goda händer.
 • Välj investeringar noggrant. Se alltid till att läsa på mycket om de olika investeringarna du vill göra och om de bolag du är intresserad av. Sätt dig även in i aktiekurserna som är relevanta. Genom att veta mycket om det du kommer investera i är sannolikheten också större att du kommer fatta bra beslut.
 • Fokusera på företag – ej makro. I vissa fall kan det förekomma att människor som gör investeringar börjar fokusera på makroekonomi istället för företagen. Warren Buffetts rekommendation är dock att fokuset ska ligga på företagen istället. Detta beror förmodligen på att det är i företagen du investerar, snarare än den övergripande ekonomin i samhället.
 • Lär dig om bolagen. Genom att kunna mycket om bolagen du köper andelar av kan du också få ett större inflytande i dem om möjligheten finns. Bolag kan fungera på lite olika sätt, vilket gör att du bör ha koll på hur just de bolagen du investerar i fungerar. Det är ofta bättre att ha omfattande kunskap om vissa specifika bolag, jämfört med att ha generell kunskap om många olika bolag.
 • Tänk rationellt. Det är ofta nödvändigt att vara rationell när det kommer till att fatta beslut kring investeringar. Fundera på vad som är bäst och mest hållbart ur ett långsiktigt perspektiv, inte bara vad som kan leda till snabba vinster på kort tid.
 • Kom ihåg att du köper delar av ett företag. När du köper aktier är det inte bara aktier du äger, utan en del av företaget. På lång sikt kan det leda till att du exempelvis investerar mer i bolaget och därmed också äger en större andel av det. Tänk därför på vilka bolag du vill ha i dina ägor, inte bara vilka aktier du tycker är bra.
 • Gå emot strömmen. Det förekommer ibland att många människor gör liknande investeringsbeslut vid samma tidpunkter, där de exempelvis blir avvaktande eller aktiva vid specifika kursrörelser. Det kan då vara fördelaktigt att göra tvärtemot detta; agera när många är avvaktande, och avvakta när många agerar. På så sätt kan det bli lättare att se vad som pågår under en viss tidpunkt.
 • Använd eget kapital. Ett misstag som vissa gör när de ska investera är att de använder lånade pengar för det ändamålet. Buffett anser att det bästa är att använda eget kapital, då man på så sätt utgår från det befintliga som man har att förlora, snarare än lånade pengar där du alltid kommer vara tvungen att återbetala lånet. Om du förlorar dina egna pengar är det ofta mindre dramatiskt för din privatekonomi än om du förlorar lånade pengar.

Warren Buffetts 5 tips för att lyckas med aktier

De flesta är säkert väl bekanta med vem Warren Buffett är – men ett kort intro för dem som inte vet: Warren Buffett är en av världens mest framgångsrika affärsman och investerare. Berkshire Hathaway heter det företag som Warren Buffett har styrt och investerat genom. 2017 blev Warren Buffett rankad till världens näst rikaste man. Han har under sin karriär delat med sig av flera olika tips för att nå framgång, och vi har kort sammanfattat våra fem favoriter.

1. Jobba med din passion

Man kan jobba med vad som helst, och de flesta jobben lockar på grund av höga löner och bra förmåner. Warren Buffett menar på att om man arbetar med det man älskar, så kommer ett bra resultat att komma automatiskt. För att citera Warren Buffett direkt, så sa han även: ”När folk hittar sin sanna passion, så kommer deras liv att förändras”.

2. Ha en säkerhetsmarginal

Det kanske låter som en självklarhet – men använd dig alltid av en säkerhetsmarginal. Warren Buffett använde sig av en brometafor för att visa sin poäng: om man ska bygga en bro som ska kunna bära bilar för 10 000 kg, bygg den för 30 000 kg. Detta kan sen appliceras på investeringsaffärer – även om det låter som en bra affär så bör man precis som Warren Buffett använda sig av en säkerhetsmarginal, ifall det värsta händer.

3. Anställ rätt personal

Alla organisationer är uppbyggda av personal, det är ett måste för att få en organisation att gå runt. Det viktiga är dock att anställa rätt personal. Gör inte allt själv utan delegera arbetsuppgifterna till folk som vet vad dem gör. Det finns ingen miljardär som har gjort allting själv – allt görs med hjälp av ett lag, enligt Warren Buffett .

4. Våga lära dig av folk med mer erfarenhet

Det är inte ovanligt att entreprenörer vill göra allt själva, på sitt sätt. Warren Buffett menar dock på att kunskapen redan finns där ute, och man måste våga lära sig av andra för att själv lyckas. Han påpekar också vikten i att använda sig av en mentor, på samma sätt som ett fotbollslag använder sig av en ledare. Någon som kan visa dig hur man ska göra i situationer du själv inte vet om.

5. Utveckla dig själv – läs så mycket du kan

Det sista är mer ett allmänt tips som dock är ett av de viktigaste – läs så mycket du bara kan. Det är enkelt: ju mer du läser, desto smartare kommer du att bli. Du kommer också ta del av ny kunskap som förmodligen kommer att gynna dig i affärslivet. Det är ett enkelt steg att ta för att göra en stor förändring, och det är en gemensam faktor för många av världens största affärsmän. Warren Buffett  läser oerhört mycket dagligen. Både böcker och tidningar.

En sevärd video om Warren Buffett:


Här kan du läsa om fler finansmän i Sverige och utomlands.

Du kanske också är intresserad av att läsa om följande finansmän?

Mats Qvibergs 18 råd till aktiesparare

Gustaf Douglas

Christer Gardell – 7 tips till hur man lyckas med aktier

Tankar från en pitbull – Marty Schwartz | Market Wizards

John Templeton – 5 råd från en framgångsrik finansman

Vad är en edge och varför är det så viktigt i trading?

By | Aktietips, Daytrading, FOREX, Teknisk Analys, trading, Tradingstrategier, X | 3 Comments

Vad betyder att ha en edge och varför är det så viktigt i trading?

edge

edge

Det är många som inte vet vad är en ”edge” är så jag tänkte försöka förklara det på ett förhoppningsvis enkelt sätt.

En ”edge” eller trading edge har du om dina trading signaler kommer att resultera i en vinst när du följt den under en längre tid (många affärer). Exv. Du har en tärning med 6 sidor.  Du tjänar 1 krona varje gång du får 3, 4, 5 och 6 och förlorar 1 krona om du får 1 eller 2. Om du har 1000 tärningsslag med dessa odds, skulle du våga satsa allt du äger och har på detta? I tärningsexemplet kan man säga att man har en edge eller trading edge.

En trading edge på börsen kan beskrivas som att när vissa villkor eller mönster (som du uppmärksammat) på börsen uppfylls så ger det en högre sannolikhet för att en trade ger en vinst än inte.

Ett kasino har en edge. Dom vet per definition att får dom bara göra tillräckligt många spel under en kväll så kommer dom tjäna pengar i slutändan. Dom som går till ett kasino har normalt inte en edge. (om du inte är olaglig och räknar kort eller något annat vill säga) Så om du vill leva på trading och lära dig allt om det så är bland det första du bör behärska just vad en trading edge är och hur du skapar det. Utan en trading edge så har du ingenting.

Jack Welch förklarar det bra i nedan bild tycker jag. Har du ingen konkurrensfördel, tävla inte.

 trading edge

trading edge

Vad är en edge?

 Vad är egentligen en edge? Jag tänkte att jag skulle börja skriva lite om detta så att vi får det klart för oss var det egentligen är. Tyvärr vet dom flesta inte vad en edge är. Även om många lär sig vad ordet betyder så kan vissa fortfarande ha svårt för att förstå vad man menar med det.

Så vad är då egentligen en edge? För det första, om du vill tjäna pengar på

börsen så måste du ha en edge.  Om du vet hur ett kasino tjänar pengar så vet du vad en edge är. Ett kasino måste ha en edge mot sina kunder för att inte förlora pengar. Jag brukar uppmana mina elever att försöka tänka mer som ett kasino och alltid jobba och handla på börsen när du vet att du har oddsen på din sida. Vadå odds undrar du kanske? Ja, det är lite det som denna boken handlar om. Att försöka hitta edger eller mönster, filter, setuper som gör att du får oddsen på din sida, precis som ett kasino har.

Då frågar sig vän av ordning kanske hur man kan veta om man oddsen på sin sida? Fråga dig själv hur du kan veta att det du handlar med på börsen eller kanske vill handla med på börsen, verkligen fungerar. Hur vet du det? Har du testat den på något sätt?

Ex. Du har en tärning med 6 sidor.  Du tjänar 1 krona varje gång du får 3,4,5 och 6 och förlorar 1 krona om du får 1 eller 2. Om du har 1000 tärningsslag med dessa odds, skulle du våga satsa allt du äger och har på att du kommer tjäna pengar på detta? Såklart, oddsen och ”edgen” är fantastisk. Dom flesta som handlar på börsen har tyvärr ingen aning vad deras edge är och ännu mindre om dom har oddsen på sin sida.

Vissa läser en bok om något och börjar handla efter råden i den. Andra anmäler sig till en webbsida och får signaler därifrån, ytterligare andra försöker läsa diagram och tekniska analys för att tjäna pengar på börsen. Någon kanske lyssnar på en när vän som talar sig varm om en speciell aktie eller investering. Jag skulle vilja sticka ut hakan oh säga att i inget av dessa exempel så vet du egentligen om du har en edge eller inte och ännu mindre om du kommer tjäna pengar på det. Du bara antar att det du skall handla är bra eftersom någon säger det eller det står skrivet någonstans. För mig är det inte ett bra sätt att handla på börsen.

Här kommer ytterligare ett enkelt exempel på vad en edge är.

Tänk dig följande scenario: Om man vill köpa något på morgonen på börsen (OMX30 index exv.), och sedan sälja det på kvällen, vad är då bäst?

1) Är det bra om börsen gått ned dagen innan (stängning till stängning)?

2) Är det bra om börsen gått upp dagen innan (stängning till stängning)?

Med andra ord, finns det en fördel i om börsen gått ned dagen innan eller gått upp dagen innan om man köper nästföljande öppning på börsen.

Scenario 1:
Om vi vid öppningen köper exv OMX30 (ett index) på börsen kl 900 och säljer vid stängning kl 1730 och om börsen gått UPP dagen innan så får vi följande statistik;

-Antal gånger det inträffade: 791 gånger
-Antal vinster: 48,80% av gångerna visade vinst
-Hur många gånger större var vinsterna mot förlusterna: 0,82 (för varje krona vi satsade så fick vi 82 öre tillbaka.)

Diagram enligt nedan för scenario 1.

Scenario 2:
Om vi köper vid öppningen på börsen kl 900 och säljer vid stängning kl 1730 och om börsen gått NED dagen innan så får vi följande statistik istället:

-Antal gånger detta inträffade: 716
-Antal vinster: 53,35%
Hur många gånger större var vinsterna mot förlusterna: 1,07  (för varje krona vi satsade så fick vi 1,07 kronor tillbaka.)

Diagram enligt nedan för scenario 2.

(Scenario3)
**Om vi köper alla öppningar och säljer på stängning så får vi följande statistik:

-Antal gånger detta inträffade: 1507
-Antal vinster: 50,96%
-Hur många gånger större var vinsterna mot förlusterna: 0,94

Summering: Vad vi ser i denna enkla test är att det finns en liten edge i att vänta på att börsen gått ned dagen innan jämfört med att börsen gått upp innan vi handlar något på Stockholmsbörsen. När börsen gick upp dagen innan så förlorade strategin pengar och om den gick ner så tjänade den lite pengar.

Vinsterna var 1,07 gånger större än förlusterna om börsen gick ned dagen innan. Efter courtage så blir det givetvis inga pengar kvar men det visar ändå på ett viktigt samband. Edgen är som sagt inte stor och tillräcklig för att tjäna några pengar på men den finns där. Förhoppningsvis så visar detta enkla exempel på vad en edge egentligen är.

En edge är ett sätt att mäta om din tradingstrategi kommer att resultera i en vinst när den följs över en lång tidsperiod (många affärer).

Det finns två grundläggande sätt att få en edge: Utveckla ett system genom att testa och validera idéer. Målet är att testa vad som har fungerat tidigare och bygga en handelsstrategi kring dessa idéer. Generellt är dessa system matematiska, men kan också baseras på diagrammönster, makrohändelser, investerarnas känsla eller ekonomiska data. Utveckla färdigheter.

Ett annat sätt att få en edge är att lära sig det hårda sättet och utveckla de råa färdigheterna. Genom att satsa på många affärer och analysera dina resultat och ta reda på vad som fungerade kan du lära dig att förstå hur marknaden fungerar. Tyvärr kan detta tillvägagångssätt vara mycket dyrt, tidskrävande och frustrerande.

Var finns det en edge?

Tyvärr vet dom flesta inte ens vad en edge är. Även om dom flesta lär sig vad ordet betyder så har dom ändå ingen aning om vad jag pratar om. I detta det första inlägget så kommer jag fokusera på vad en egde är. I nästa lektion så tänkte jag börja kika lite på var man kan hitta edger.

dice

Här kommer en kort förklaring på vad en edge är. För det första, om du vill tjäna pengar på börsen så måste du ha en edge.  (Fundera på hur kasinon tjänar pengar-du måste börja tänka som ett kasino) Det betyder att du måste ha en strategi som du vet tjänar
pengar på börsen och att du alltid har oddsen på din sida. Utan detta så kan du inte trejda eller handla på börsen framgångsrikt

 

Fråga dig själv hur du kan veta att strategin fungerar? Har du testat den på något sätt?

Ex. Du har en tärning med 6 sidor.  Du tjänar 1 krona varje gång du får 3,4,5 och 6 och förlorar 1 krona om du får 1 eller 2. Om du har 1000 tärningsslag med dessa odds, skulle du våga satsa allt du äger och har på att du kommer tjäna pengar på detta? Såklart, oddsen är fantastiska. Dom flesta som handlar på börsen har ingen aning vad deras egde är och ännu mindre om dom har oddsen på sin sida.

Slå indexfonder och börsen – så har jag lyckats år efter år (2019 update)

By | Aktietips, Fonder | No Comments

Slå indexfonder och börsen – så lyckas jag år efter år (2019 update)

Indexfonder har inte varit en sådan bra investering som många har hoppats på. Av 76 sverigefonder så kommer den bästa indexfonden först på plats 36 efter 35 aktivt förvaltade fonder. Målet för indexfonder är att uppnå samma avkastning som det marknadsindex en fond ska följa.

Som sparare så bör man inte okritisk köpa de billigaste. Flera av dom har halkat långt efter börsens genomsnittliga utveckling. Långt ifrån det man har hoppats på när man köpte indexfonden till att börja med. De sämsta av dessa fonderna på 5 år är gratisfonden Avanza Zero, Xact OMXS30 och Aktiespararna Topp Sverige. På fem år har de avkastat omkring 70%. Den bästa indexfonden är Catella Sverige Index med en uppgång på 91 procent. Men det är alltså sämre än hela 35 aktivt förvaltade Sverigefonder. En av dem är Carnegie Sverigefond, som under den senaste femårsperioden har avkastat 111 procent. Det motsvarar 16,1 procent per år. Observera att avkastningen alltid presenteras efter avgifter.

 

Indexfonder

Hemligheten är att sålla

Det är alltså bättre att hitta en duktig förvaltare för att få en bra avkastning än att köpa indexfonder. I varje fall om man tittar historiskt på det. Sedan finns det givetvis ännu fler aktivt fövaltade fonder som är ännu sämre än den bästa indexfonden. Hemligheten är alltså att välja de som är bra och undvika de dåliga. Det är sannerligen inte det enklaste. Ett första steg är naturligtvis att sålla bort de fonder som är sämre än den bästa indexfonden och börja där. Sedan kan du börja att titta på avgifter på de förvaltade fonderna och även på hur jämn deras historik ser ut. Har det varit några få år som givit hög avkastning eller är det jämn bra avkastning varje år? Välj de senare.

Hur lyckas Samuelssons Rapports aktieportföljer slå indexfonder och index år efter år?

Den viktigaste anledningen till att våra portföljer har gått bättre än index och indexfonder sedan 2008 är att vi fokuserar på långsiktighet och historik samtidigt som jag söker en positiv avkastning till begränsad risk. Jag har också en relativt litet antal bolag som jag följer noggrant. En stor dos fundamental analys kryddat med teknisk analys och kvantifiering är receptet. Det är egentligen ingen rocketscience när man vet hur man gör även om det har mycket tid och tester att förstå vad som är viktigt att tänka på när man väljer ut sina aktier för portföljerna.

Det finns en möjlighet att ta rygg på de portföljer som jag väljer ut aktier för. Om du väljer medlemskapet Investerare så kan du ta del av alla våra aktieportföljer. Här kan du se resultaten sedan 2008 för olika portföljer som finns att tillgå på Samuelssons Rapport. Givetvis får du kontakta oss om du är osäker på något eller vill ha lite mer hjälp. Du kan nå oss här.

Varför går indexfonder sämre än aktivt förvaltade fonder?

En anledning till att billiga indexfonder utvecklas sämre än vissa aktivt förvaltade portföljer eller fonder är att denna typ av fonder inte bryr sig om de går bättre eller sämre än index självt. Indexfonder vill helt enkelt inte avvika från index för mycket. En aktivt förvaltad fond prioriterar positiv avkastning men de köper aktier som de tror ska stiga. Det låter kanske självklart men det är inte alla förvaltare som tittar på index och sedan försöka anpassa sin portfölj därefter.

Även en aktivt förvaltad fond kan förlora pengar i en nedgångsfas på börsen men troligtvis inte lika mycket som indexfonder. De förvaltade fonderna försöker investera i bolag som är så pass bra att de kommer tillbaka snabbt efter tuffare perioder på börsen och i konjunkturen. Långsiktighet är avgörande.

På Samuelssons Rapport Har du också 4-5 portföljer att välja mellan som har slagit både index och alla billiga fonder som följer index. Det har vi lyckas med sedan vi startade med dem 2008 för över 10 år sedan.

Vad tycker jag om denna typ fonder?

Personligen så tycker jag att indexfonder är ett fantastiskt verktyg till att investera på börsen med. Även om en del förvaltade fonder är bättre så har dom definitivt sin plats i en portfölj. Jag tror på en bra mix av aktivt förvaltade fonder och indexfonder.

indexfonder

Indexfonder – en självgående investering

I det här avsnittet ska vi titta närmare på indexfonder. Vad finns det för fördelar och nackdelar med dessa? Vi ger också några tips på vägen för dig som vill investera i dessa.

Vad är ett index?

Innan vi grottar ned oss i olika typer av indexfonder så måste vi reda ut begreppen. Vad är ett index egentligen? Ett index är en lista över ett antal finansiella instrument, såsom aktier, räntepapper, valutor, osv. Indexet syftar till att visa den sammanställda kursrörelsen för de instrument som innefattas i indexet. Det absolut vanligaste indexet i Sverige heter OMXS30 och innefattar de 30 mest omsatta aktierna på stockholmsbörsen. Genom att titta på dessa aktier så får man ett tvärsnitt över hela börsen (över 370 bolag) och kan då även se hur enskilda aktier utvecklas i förhållande till index.

Hur fungerar en indexfond

En indexfond syftar till att utvecklas i takt med det index den följer. En indexfond för OMXS30 till exempel kommer ge samma avkastning som indexets rörelser. Dock minus förvaltningsavgifter. Det finns ju en hel del talesätt om hur en investering på börsen historisk visat sig slå det mesta. Och att börsen alltid på lång sikt stiger. Man kan se en investering i en indexfond som just det – en investering i börsen. Det finns ju en uppsjö historier om kända fondförvaltare som på lång sikt aldrig lyckas slå index. Så investering på riktigt lång sikt i en indexfond är kanske inte så dumt ändå?

Hur skiljer sig en indexfond mot en aktiefond?

Jämför man en indexfond med en aktiefond så finns det en konkret skillnad. En aktiefond förvaltas aktivt genom att man köper och säljer tillgångar. Syftet är att slå index och att ge så hög avkastning som möjligt sett till den risk fondinnehavaren vill ta. En indexfond förvaltas inte aktivt utan sitter helt enkelt och håller på indexet aktier i vått och torrt. Syftet här är som sagt att ge fondinnehavaren samma avkastning som indexet speglar.

Indexfond som en del av portföljen

En indexfond passar bra för den som vill investera i börsen utan att aktivt förvalta en portfölj. Det finns dock roligare fonder att investera i för den som inte vill jobba aktivt med portföljen. Men indexfonden kan också tona ner enskilda bolags oväntade kursnedgångar genom att dessa späds ut bland de andra bolagen.

Olika indexfonder

Genom att välja vilken eller vilka indexfonder man investerar i så kan man enkelt välja vilka marknader man vill ha exponering emot. Kanske har man en känsla av att USA är på uppgång och man vill exponera sig mot deras börs utan att lägga någon tid på att sätta sig in i olika industrier eller bolag. Då kan en indexfond som följer Nasdaq till exempel vara bra att titta på. Nasdaq har en hel del olika index där man kan titta på specifika branscher. Sedan finns det också ett index i USA som heter S&P500, vilket innehåller de 500 mest omsatta bolagen i landet. Detta ger en mycket övergripande bild på hela ekonomins utveckling i USA.

 Bra och dåligt med indexfonder

Tittar vi på för- och nackdelar med denna typ av fonder så är det absolut läge att lyfta fram kostnadseffektivitet som något av det positiva. En hel del är till och med gratis. De förvaltas inte aktivt såsom en aktiefond och har därmed lägre kostnader för banken. Många banker erbjuder dessa fonder gratis för att få in nya kunder med en förhoppning att de till slut ska tappa tålamodet och vilja tjäna snabbare pengar på några av bankens aktivt förvaltade fonder.

En annan fördel är transparens. En indexfond är mycket enkelt, för att inte säga glasklar, när det gäller för dig som investerare att se; har jag fått rätt prisutveckling på mina pengar?

En indexfond kan dock te sig ganska tråkig ur ett investeringsperspektiv. Ta till exempel OMXS30. Här är det som sagt de 30 mest omsatta bolagen som inkluderas. Dessa bolag har funnits på börsen i många år. Det osannolikt att några av dessa bolag ska göra något revolutionerande som får kursen att skjuta i höjden. Nej, utan i stället kommer dom förmodligen ganska stabilt att tuffa på uppåt. Göra rimliga utdelningar och investera försiktigt. Bolag som är unga, innovativa och som kan presentera idéer som för börsväder att gå upp 60% på en vecka finns inte här. På sikt kan dom finnas där, men då har redan marknaden fått ta del av den uppgången och när bolaget väl hamnar på OMXS30, så är det ett moget bolag som precis likt sina index-syskon kommer att ha en ganska så förutsägbar tid på börsen.

Avslutningsvis så kan det vara bra att vara vaksam på de olika bolagens vikt i indexet. OMXS30 hade till exempel hela 40% av sin vikt i Ericsson i början av 2000-talet. Det innebär att indexet blir mycket beroende av hur det går för just det bolaget. Och då tappar vi ju lite av indexets syfte, vilket ju var att spegla hela börsen eller att ge ett tvärsnitt av börsen eller en marknad eller industri.

Vill du ligga på sparlåga och varken låta fondförvaltare aktivt förvalta dina pengar, eller lägga någon tid själv, men du tror på börsen som investeringsplattform över tid – då kan det vara läge att titta närmre på indexfonder.

indexfonder

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com