AKTIETIPS

Tips som hjälper dig med att investera och spara i aktier

 

 

Aktietips och råd till dig som investerar eller sparar i aktier

Aktietips

Aktietips

Här hittar du alla inlägg som jag kategoriserat aktietips genom åren. Det är mestadels aktietips och råd för att man skall kunna göra bra investeringar. Det är aktietips och inlägg både för nybörjare och mer erfarna.  Vi har skrivit om detta på vår blogg sedan 2008 och våra aktieportföljer har slagit omx30 index varje år.

Listan nedan är i datumordning med de senaste först. Du måste alltså scrolla nedåt för att komma till tidigare inlägg. Det finns en hel del guldkorn i listan så scrolla på och se vad du gillar mest och får bäst hjälp med.

Här är några som jag gillar och som jag tycker är läsvärda.

7 dödssynder inom trading (som jag har begått) | dödssynder

By | Aktietips, Börsblogg, Daytrading, Robothandel | No Comments

7 dödssynder inom trading

Här är de sju dödssynder som man som trader kan begå och om de inte ”biktas” eller blir åtgärdade, oundvikligen lär leda till ens kontos utplåning och egen personlig förtappelse.

Redan omkring år 600 gjorde påven Gregor I den store en lista över dödssynder. Listan förändrades senare och slutade med att omfatta de nu kända sju dödssynderna.

Dödssynderna är:

7 tradingsynder

Mina dödssynder

Visst går det att applicera delar av ens syndiga, förkastliga beteende och misstag inom trading till denna listan med dödssynder? Här kommer en lista med misstag som jag har gjort genom åren. Jag hoppas jag slipper hamna i ett eventuellt tradinghelvete för dessa om det nu skulle finnas något…

 1. Högmod/stolthet: Hur många gånger har det inte hänt att jag varit i en trade och vägrat sälja för att jag ”vet” att jag har rätt. En stor majoritet av dessa har lett till att en liten förlust har blivit stor.
 2. Girighet: Jag har syndat genom att det har gått bra för mig i perioder och det har triggat mig till att öka mina positioner för att kunna tjäna mer. Jag misslyckas oftare än tvärtom när girigheten och denna dödssynden kommer över mig.
 3. Lust/otukt: Lust definieras så här i Wikipedia: ”Lust är en känsla som präglas av en stark längtan efter, och uppfyllandet av, något som ger stor tillfredsställelse. Lust är förknippad med kroppslig njutning, även inkluderande intellektuell stimulans.” Jag har ägnat mig mycket åt chartporn (diagramporr) genom åren. Ett vackert diagram ger mig både tillfredsställelse, kroppslig njutning och intellektuellt stimulans. Så lust och denna dödssynd är jag skyldig till också…
 4. Avund: Varför går det så bra för honom när han trejdar Sojabönor när samtidigt mina Eurodollars går jättedåligt. Avundsjuka? Ja, skyldig på alla fronter med denna dödssynden tyvärr…
 5. Frosseri: Istället för att följa sin tradingplan så ägnar sig syndaren åt överkonsumtion av jordisk njutning. Hoppsan, denna är bland de värsta dödssynderna för mig. Denna kommer definitivt få mig att hamna i dåligt sällskap i helvetet. Frossar gör jag gärna i det som gör livet gott. Mina specialiteter är: Mat, dryck, resor och gärna i 1:a klass men allra sämst i Businessklass. Ny teknik och gadgets älskar jag och vill alltid ha det senaste även om det många gånger snart blir liggande och samlar damm. Om denna dödssynden togs bort så kanske jag skulle kunna ha en liten chans att undslippa elden, i frosseri verkar jag dock möta mitt öde.
 6. Vrede: Att vara arg på en marknad som inte vet att du existerar är inte logiskt och även irrationellt och leder till dåliga tradingbeslut. Jag blir inte ofta arg så denna dödssynden kanske jag kan klara mig ifrån.
 7. Lättja: Den lata har en svag själ och är mottaglig för frestelser eftersom lättjan hämmar kontakten med tradingudarna. Denna är en av mina värre dödssynder. Jag är en lat själ och har en ”att göra” lista som är enorm. Jag försöker ta mig igenom den men misstänker att den största anledningen till att jag inte gör det är lättja. Jag jobbar mycket och hårt men vet att jag alltid kan göra bättre. Är det lättja? Ja, antagligen är det så och jag trillar dit på denna dödssynden också.

Tja, det verkar som om det blir tufft för mig i livet efter detta. Jag har tydligt visat ovan att jag begår eller har begått alla 7 dödssynderna mer eller mindre regelbundet.

De sju dygderna – spegelegenskaper till dödssynden

Tydligen finns det hjälp för en syndare som mig inom trading också. Man kallar det de sju dygderna. De är de positiva spegelegenskaperna till de sju dödssynderna. Dom lyder så här:

 1. Ödmjukhet – (motsats till högmod)
 2. Generositet – (motsats till girighet)
 3. Kyskhet – (motsats till lusta)
 4. Medmänsklighet – (motsats till avund)
 5. Måttfullhet – (motsats till frosseri)
 6. Tålamod – (motsats till vrede)
 7. Flit – (motsats till lättja)

Jag kommer inte gå in på någon av dessa dygderna då jag tycker alla 7 punkter låter mer eller mindre omöjliga att genomföra för en förtappad och syndig själ som mig själv…

 


Vill du läsa om mina 15 tradingtips för nybörjare?

Fredrik Lundberg bästa investeringstips | aktietips

By | Aktietips, Börsblogg, finansmän | No Comments

Fredrik Lundberg bästa investeringstips

Fredrik Lundberg porträtteras som en svensk Warren Buffet av författaren Anders Ström. Förmodligen mycket på grund av sin nedtonade personlighet och till synes totala avsaknad av behov av att stå i centrum. Han föddes rakt in i en företagarfamilj år 1951. Idag är han VD för det familjeägda L E Lundbergföretagen – grundat av hans far och idag ett börsnoterat bolag med en omsättning på 25 miljarder. Historien tog sin början i en skoaffär 1944 i Norrköping, då Lars Erik Lundberg tog de första stegen mot vad som skulle blir en framgångssaga.

Skoaffären låg i Norrköping och Fredrik Lundbergs far, Lars Erik, ärvde både affären och fastigheten då Fredrik Lundbergs farfar gick bort. Lars Erik drev skoaffären vidare men hade näsa för affärer och det tog inte lång tid förrän fokus flyttades från skoaffären till själva fastigheten. Han lärde sig allt mer om fastighetsbranschen och började så småningom köpa mark, bygga fastigheter och förvalta dessa. Verksamheten växte sig större och företaget började även köpa och förvalta fastigheter i Norrköping och andra mellansvenska städer. När Fredrik föddes 1951, var det i en familj som levde och andades företagande. I en intervju med Aktiespararen 2006 utvecklar han betydelsen av sin barndom och säger blanda annat att det faktum att så mycket kretsade kring företagandet har präglat Fredrik Lundberg till den han är idag.

I de fåtal intervjuer som finns med Fredrik Lundberg (han är som sagt är en ganska tillbakadragen figur) så återkommer han ofta till sin övertygelse om att värdebaserade  investeringar är bäst på lång sikt och att man ska bygga upp ett stabilt kapital för att på så sätt ha möjlighet att undvika alltför stora risker. Något som alltså kommit naturligt i och med hans uppfostran.

Fredrik Lundberg

Fredrik Lundberg

Investera som Fredrik Lundberg

Vill du också investera enligt samma taktik som Fredrik Lundberg? Du kanske inte har lika mycket kapital, men principerna går att följa ändå. Här följer några konkreta tips från Fredrik Lundberg:

 • Fredrik Lundberg tycker man skall undvika höga risker i den mån det går
 • Undvik belåning tycker Fredrik Lundberg
 • Gå din egen väg och strunta i omgivningen
 • Fredrik Lundberg tycker det är mycket viktigt att vara tålmodig
 • Ha försiktighet som ditt mantra
 • Fredrik Lundberg investerar gärna i stora bolag med stabila kassaflöden
 • Välj fundamental analys framför teknisk analys
 • Fredrik Lundberg tycker det är extremt viktigt att du förstår dig på bolagets verksamhet ordentligt

Fredrik Lundberg har dubbel examen!

Fredrik Lundberg har liksom många kända affärsmän från hans generation dubbla examen. Fredrik Lundberg har avlagt ekonomiexamen vid Handelshögskolan i Stockholm samt civilingenjörsexamen vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. 1977, blott 26 år gammal började Fredrik Lundberg arbeta i sin fars företag. När han var 30 år blev han VD i företaget och drog genast igång ett utvecklingsarbete för bolaget. Redan 2 år efter sitt tillträde som VD så börsnoterades LE Lundbergföretagen och det var även här som bolaget och, framförallt Frederik, började investera in andra bolag via aktieköp.

Fredrik Lundberg hade en stabil bas att stå på i och med sin uppväxt och sin trygga ekonomi. Detta gav honom möjligheten att investera långsiktigt i några av de större börsbolagen i Sverige. Fredrik Lundberg hade sett hur andra investerare gått in med kapital i bolag men utan att ha något egentligt intresse för verksamheten. Självklart hade dom gjort sina analyser för att rättfärdiga investeringen, men Fredrik Lundberg ville bli en engagerad och långsiktig ägare med ett genuint intresse för företagets framtid och utveckling.

Lundbergföretagen idag

Idag förvaltar och utvecklar Fredrik Lundbergs Lundbergföretagen, utöver själva fastighetsbolaget, även Hufvudstaden, Industrivärden, Indutrade och Husqvarna. Företaget har också stora innehav av aktier i bland annat Handelsbanken, Sandvik och Skanska. Det var under 70- och 80-talet som Fredrik Lundberg började göra investeringar i andra branscher än fastighetsbranschen. Investeringarna gick mycket bra men Fredrik Lundberg insåg i början av 90-talet att portföljen var mycket spretig. Stora försäljningar gjordes således och mycket kapital frigjordes. Ett nytt grepp togs i investeringarna och man valde nu att investera enligt devisen “långsiktighet och balanserat risktagande”. Allt gick framåt och värdena växte. Det var just då 90-talskrisen slog till.

90-talskrisen och Fredrik Lundberg

Den så kallade 90-talskrisen slog hårt mot fastighetsbranschen och Fredrik Lundberg och nära 1000 bolag gick i konkurs på bara två år. Lundbergföretagen tvingades att lägga mycket kapital på att rädda sina mest utsatta bolag; Modo och Östgöta Enskilda Bank. Anledningen till att Lundbergföretagen kom relativt lindrigt undan i jämförelse går att finna i Fredrik Lundbergs tydliga strategi att undvika belåning. Räntan steg ju kraftigt under 90-talskrisen. När finanskrisen ebbade ut och saker och ting började återgå till det normala så sålde Lundbergföretagen Östgöta Enskilda Bank till Danske Bank. Fredrik Lundberg började göra sig ett namn som en stor företagsledare med förmåga att lösa problem. Fredrik Lundberg var en överlevare!

Dra nytta av stabila ägare

Lundbergföretagen är som sagt idag mer ett investmentbolag snarare än ett fastighetsbolag. Bolaget är en av de stora spelarna på börsen och har ett stort inflytande bland investerare, fondförvaltare och privatsparare. Så hur kan privatsparare dra nytta av att ha en ägare som Fredrik Lundberg på samma börs? Genom att ta rygg på Fredrik Lundberg och investera i de bolag som finns i hans portfölj så kan vara relativt säker på att du investerar i stabila bolag. Går du dessutom in och köper aktier i Lundbergföretagen så köper du på sätt och vis in dig i Fredrik Lundbergs strategi, med långsiktig ägande och restriktivt risktagande.

Fredrik Lundbergs aktieanalys – så här gör han

Trots hans långsiktighet när det gäller investeringar i aktier så är han inte på något sätt främmande för kortsiktiga analyser när det gäller att hitta köpläge på de stora börsbolagen. Använder man den långsiktiga strategin och följer tipsen ovan så kommer det förhoppningsvis att mynna ut i ett antal bolag som man vill ha i sin portfölj. Att då gå raka vägen till börsen och handla är inte helt optimalt menar Fredrik Lundberg. Hitta då istället vilket eller vilka av dessa bolag som har köpläge just nu. Kanske är det en bransch som just nu är mer pressad än övriga. Då tycker Fredrik Lundberg du skall välja bolagen inom den branschen. Det finns en hel del enkla tekniska analyser man kan göra för att se om det är köpläge eller ej i ett bolag. Använd dessa analyser för att fatta rätt beslut och köp sedan in dig successivt i din portfölj menar Fredrik Lundberg. På så sätt ser du till att få ut maximalt av varje investerad krona och slipper slösa pengar på de stundtals stora svängningarna, även kallat volatiliteten, som existerar på börsen.

Här kan du läsa om fler finansmän och kvinnor i Sverige och utomlands.

Vikten av en tradingbuddy och verktyg för att forma din tradingstil

By | Aktietips, Börsblogg, Daytrading, Livet som trader, Teknisk Analys | No Comments

Vikten av en tradingbuddy och verktyg för att forma din tradingstil

Inledning

Mot slutet av min swingtradingutbildning på Samuelssons Rapport kände jag mig fullproppad med kunskap och otålig att komma igång och handla på riktigt. Jag hade fått många goda råd, läst mängder med trading böcker skrivna av framgångsrika amerikanska traders och kanten på datorskärmen var tapetserad med post-it lappar.

Så äntligen var jag igång. Egna riktiga trades, för egna riktiga pengar. En del går upp, en del går ner. All tradingpsykologi, alla tankar och känslor, som jag bemött med ett leende under utbildning. Nu upplever jag dom själv, gör nybörjarmisstagen som jag nyss skrattade åt, och svettas framför skärmen.

Men det finns nog ingen annan väg. Det räcker inte med att läsa om andras bedrifter och misstag. Om hur traders riskerar att handla irrationellt när rädsla eller girighet griper tag i dem. Vi behöver göra våra egna erfarenheter. Helst inte för dyrköpta, men våra egna, där vi lär oss hur våra tankar och känslor ibland styr oss i oväntad riktning. Hur vi reagerar i olika stressande situationer. Detta är ett oundvikligt steg vi måste ta när vi går från att vara teoretiska traders under utbildning till att bli riktiga självständiga traders. Det är ett steg i riktningen mot att hitta och utveckla sin egen tradingstil. Några saker som jag fick med mig under swing tradingutbildningen har varit till extra stor hjälp i denna process och det tänkte jag nu berätta om i korthet.

Tradingbuddy

Tradingplan

En tradingplan är ett skriftligt dokument, där du konkret och så exakt som möjligt beskriver vad som gäller för din trading. Delar som bör ingå i planen är bla följande:

 • Vilken/vilka typer av finansiella instrument ska jag handla med?
 • Vilka marknader skall jag handla på?
 • Hur ska tradingen gå till? Vilken/vilka strategier ska jag använda i min trading för att indikera köp respektive sälj?
 • När mina strategier genererar köpsignaler, hur väljer jag då ut vilken/vilka instrument som jag sedan faktiskt väljer att köpa?
 • Vilken storlek skall jag ha på mina trades och hur många öppna positioner kan jag ha samtidigt?
 • Hur hanterar jag min trading när det inte går bra? När jag har ett flertal förlustgivande trades i rad? När jag har förlorat en viss procent av mitt kapital? När bör jag trycka på stoppknappen och pausa min trading?
 • Hur kan jag kontinuerligt utvärdera min trading och mäta följsamhet till min tradingplan?
 • Hur ofta ska tradingplan revideras? När och hur ska strategier utvärderas och ev justeras?

Det kanske kan verka som onödigt mycket jobb att skriva ner en tradingplan. Jag vet ju vad jag gör och allt flyter på bra…Men så vaknar vi en morgon när Trump har avskedat tre ministrar eller ytterligare ett land har röstat för utträde ur EU. Mina tio öppna positioner är alla ner mellan 5 och 10 procent. Och det fortsätter dag efter dag. Kallsvett varje morgon kl 9.01 när nya tuggor tas av mitt kapital. Illamående, yrsel, hjärtklappning…nu får det vara nog! Jag säljer av mina positioner i panik, stänger av skärmen, vill inte se mer av eländet. Det är nu vi saknar vår tradingplan. En konkret beskrivning av vad vi gör om det värsta skulle inträffa. En i förväg och i lugn och ro bestämd plan över hur vi ska agera, så vi slipper fatta sådana beslut när paniken kramar åt kring halsen.

Min och din tradingplan kommer av självklarhet att se olika ut. Jag vill bara handla med nordiska aktier och vill ha maximalt tio öppna positioner som var och en motsvarar tio procent av mitt kapital. Du vill handla med amerikanska liquida ETF:er och har maximalt fyra öppna positioner om vardera 25 procent. Jag använder inga stop loss, medan du vill ha ett stop loss vid tio procent. Skillnaderna kan bero på olikheter vad gäller bakgrund, kunskap och erfarenheter, men det avspeglar också våra olika personligheter. Min egen tradingstil, den som passar mig och min personlighet bäst, genomsyrar min tradingplan. Med tiden kan vår tradingstil komma att förändras och våra tradingplaner justeras för att återspegla detta.

Tradingjournal

”Hur kan jag kontinuerligt utvärdera min trading och mäta följsamhet till min tradingplan?” var en av punkterna som jag föreslog skulle ingå i tradingplanen. Frågan har säkert flera svar, men jag skulle gärna vilja slå ett kraftfullt slag för tradingjournal.

I tradingjournalen skriver du ner alla dina trades. Alla! Både lyckade och misslyckade. Basaldata kring traden bör ingå såsom datum för köp och sälj, köp- och säljpris, antal instrument som traden omfattade, courtage och ev andra avgifter samt tradens nettoresultat. Sedan det kanske viktigaste, en kommentar med dina egna reflektioner kring traden och dess genomförande. Var det en välplanerad trade eller ett impulsköp? Togs traden som ett resultat av en köpsignal från din strategi eller var det ett diskretionärt beslut? Kände du stor tvekan inför traden eller kunde du lägga din köporder utan större vånda? Agerade du enligt din tradingplan när traden gick åt fel håll? Följde du din strategi vad gäller sälj eller blev du nervös och rädd att missa en vinst och klev därför av traden för tidigt?

Jag kan utan minsta tvekan säga att journalen, och särskilt då kommentarsfältet, har varit det viktigast verktyget för att utveckla min trading. När jag går igenom kommentarerna från mina trettio första trades så blir mönstret tydligt. Med viss smärta ser jag vilka psykologiska hang-ups som spökar för mig gång efter gång. Men medvetenhet ger mig möjlighet att arbeta för förändring. Att fundera över hur jag kan komma förbi detta hinder och bättre följa min tradingplan.

Tradingbuddy

Nyligen satt jag och lyssnade på en tradingpod, där en av mina amerikanska tradingidoler blev intervjuad. Han fick allmänna frågor kring trading och programledaren pumpade honom på goda råd till såväl nybörjare som mer erfarna traders. ”Alla ska ha en tradingbuddy”, sa han lika plötsligt som självklart. Jag hajade till först, men när han utveckla sin tanke lite grann så kändes det helt naturligt att så måste det förstås vara.

Han hade själv en tradingbuddy sedan 8 år tillbaka. Trots sin stora kunskap och omfattande erfarenhet, så hade stödet från en tradingbuddy varit till stor hjälp vid otaliga tillfällen. När tradingen går dåligt, när vi tvivlar på vårt tradingsystem eller på vår egen förmåga, när kapitalet sakta men säkert äts upp. Då kan det vara oerhört värdefullt att få prata med någon som vet hur det känns, som kan peppa oss att följa vår tradingplan och uppmuntra oss att fortsätta våga ta trades och lita på vår edge.

En tradingbuddy kan förstås också vara någon att bolla idéer med. Kanske hjälpas åt att utveckla och testa en ny strategi. Tipsa varandra om bra böcker och matnyttiga bloggar. Och förstås fira när tradingen går bra! Ja, du kan säkert hitta fler exempel på hur man kan arbeta tillsammans och stötta varandra.

Att bli tradingbuddy med en totalt främmande person, som man inte känner och aldrig har träffat, kan förstås verka lite skrämmande (tycker jag i alla fall). Men också en häftig möjlighet, eller hur?

Glöm inte tradingforumet på Samuelssons Rapport. Ett lysande tillfälle att lära känna andra traders, dela erfarenheter och stöta och blöta allt som vi brottas med inom trading. Kanske möter du någon som är lätt att prata med och tradingkemi uppstår. En tradingbuddy.

Vi ses på forumet!

Tajma börsen med hjälp av Schillers CAPE

By | Aktietips | No Comments

Tajma börsen med hjälp av Schillers CAPE

The construction and rules for our CAPE-Cycle-ID model are summarized below. The rules differ from the Wong model only in respect to the investment choices and trading times.

Construction:
 1. A primary oscillator is constructed from the year-over-year rate-of-change of the CAPE (YoY-ROC-CAPE).
 2. The exponential moving average (EMA) of the YoY-ROC-CAPE is then calculated with a smoothing factor of 0.20 (EMA-YoY-ROC-CAPE).
 3. A secondary indicator is calculated from the month-over-month change of the EMA-YoY-ROC-CAPE (MoM-EMA-YoY-ROC-CAPE).
Rules:
 1. Score +1 when the EMA-YoY-ROC-CAPE is greater or equal to -13%, otherwise score -1.
 2. Score +1 when the MoM-EMA-YoY-ROC-CAPE is greater than zero or when it has a positive slope, i.e. when the current month level is greater than the previous month level, otherwise score -1.
 3. Sum the scores for each month. Possible combined scores are +2, 0, and -2.
 4. Invest in the stock market when the combined score is +2 or 0.
 5. Go to cash or bonds when the combined score is -2.
Trading Rules:

After a combined score change, trade on the first trading day of the following week.

Källa: Timing the Stock Market with the Shiller CAPE – iMarketSignals

Carl Bennet – 5 tips för en bra investering | Carl Bennets aktietips

By | Aktietips, Börsblogg, finansmän | No Comments

Carl Bennets 5 bästa aktietips

Carl Bennet är en sann industriman av den gamla skolan. Han föddes i Helsingborg 1951 och växte upp på en herrgård. Som son till en godsägare hade han en trygg uppväxt och utbildade sig vid Göteborgs Universitet till civilekonom och påbörjade sin karriär på Kockums i Malmö där han blev anställd 1975. På Kockums fick han visa framfötterna och efter att ha praktiserat i Tyskland hamnade han som försäljningsansvarig över Afrika och Mellanöstern.

1980 tog Carl Bennets karriär en ny vändning då han började arbeta på Electrolux. Han arbetade sig upp till VD för Electrolux Storkök i Alingsås och det var även då Carl Bennet mötte sin framtida partner, Rune Andersson. Tillsammans gick dom senare in som storägare i medicinföretaget Getinge AB. Carl Bennet har i intervjuer sagt att förvärvet av Getinge var en av de största bedrifter i hans liv och att bolaget lika gärna hade kunnat hamna i händerna på någon utländsk investerare. I Getinge satt Carl Bennet sedan som VD mellan 1989-1997 och idag är Carl Bennet styrelseordförande.

Carl Bennets investeringsfilosofi

Vill man veta mer om hur Carl Bennet ser på investeringar, företagande, tillväxt, med mera så kan man ta en titt på just Getinge. När finanskrisen slog till 2008-2009 så stod Getinge relativt stabilt. Enligt Carl Bennet har Getinge flera styrkor, bland annat ett riktigt bra kassaflöde och ett resultat som år efter år förbättrats. Dessutom befinner sig bolaget i en bransch som inte är lika utsatt för konjunkturella svängningar som andra branscher. Befinner man sig i en bransch som står relativt still och vare sig svänger eller växer nämnvärt så gäller det att se till att bygga bolaget efter de förutsättningarna. Man måste helt enkelt bli bäst på lång sikt.

Vill du anamma Carl Bennets filosofi i dina investeringar och agera som en industriman av den gamla skolan på börsen?

Här följer Carl Bennets tips!

 1. Investera i mindre konjunkturkänsliga branscher
 2. Leta efter internationella marknader med starka ekonomier
 3. Utgå från fundamental analys vid utvärdering av bolag
 4. Titta mer på balansräkningen än resultaträkningen
 5. Välj bolag med bra kassaflöden

 

Carl Bennet

Carl Bennet

En sann industriman inom svenskt näringsliv

Idag är Carl Bennet ett känt namn inom svenskt näringsliv. Han ses som en företagsbyggare med mycket långsiktiga perspektiv. Carl Bennet står för en företagspolitik som handlar om att decentralisera ledarskap och har i många intervjuer applicerat samma tankemodell på både polisen och EU. Enligt honom skulle exempelvis polisen må bra utav ett mer decentraliserat ledarskap än den centralisering som gjorts på senare år. När ledarskap läggs ned på individnivå så växer människor och känner engagemang. När det gäller EU så röstade Carl Bennet för ett inträde i valutaunionen EMU men har i senare intervjuer sagt att han tvivlar på sitt beslut och kan ha röstat fel, då en centralisering av valutapolitiken kanske inte är önskvärt trots allt.

I och med sitt långsiktiga perspektiv gällande investeringar så skiljer Carl Bennet sig en del från de mer moderna kapitalisterna i sverige. Visst finns det fler som Carl Bennet inom svensk näringsliv. Ta Fredrik Lundberg till exempel – även kallad sveriges svar på Warren Buffet. Carl Bennet är dock en sann industrialist och inte primärt en investerare. Med sin ganska unika syn på företagsbyggande och sitt tålamod så har Carl Bennet lyckats bygga företag som är mycket stabila och långsiktiga. Ett exempel är dentalföretaget Lifco som när Carl Bennet klev in för 20 år sedan gjorde nollresultat. Carl Bennet påbörjade ett långsiktigt byggande av bolaget och idag tjänar bolaget bra med pengar. Inte nog med det, det har även ett mycket stabilt kassaflöde och en fin balansräkning – något som Carl Bennet sätter högre än sista raden på resultaträkningen. Han har varit relativt blygsam gällande vad han uppnått. Carl Bennet är mer frispråkig när det gäller sådant som inte rör hans egna prestationer. Carl Bennet har i intervjuer sagt att han ”gillar utmaningar” och att det är därför han tagit sig an sådana till synes omöjliga uppgifter genom åren. Men att han lyckats väl är det inget snack om. Nyligen listade Veckans Affärer de rikaste miljardärerna i Sverige och Carl Bennet hamnade på en 15:e plats med en samlad förmögenhet på cirka 20 miljarder kronor. De mesta av tillgångarna finns i aktier inom de bolag där han är styrelseordförande.

Samhällsengagemang – Carl Bennet

Carl Bennet syns ganska ofta i media. Han drar sig inte för att kommentera politiska beslut och är ganska frispråkig av sig. Carl Bennet har dock sagt att han aldrig kommer att ge sig in i politiken på annat sätt än att utifrån sin roll som industriman bidra i debatten. Carl Bennet tycker inte att man ska blanda ihop ekonomi i ledande position med politik. Idag är Carl Bennet 67 år och alltså över pensionsåldern. Men Carl Bennet har inga planer på att trappa ned utan jobbar vidare mot 75. Han har ett starkt samhällsengagemang och brinner för att hjälpa de mest utsatta. Nyligen tog Carl Bennet sig an en lågutbildad kvinna från Irak och lät henne arbeta på ett lager i ett av hans bolag i 6 månader. Detta visade sig vara bra för båda parter då kvinnan nu är fast anställd och mycket uppskattad på arbetet.

Andra engagemang som Carl Bennet brinner för är forskning och utbildning. Han är med och sponsrar en hel del projekt inom dessa områden. När det gäller utbildning handlar mycket om att förbereda unga vuxna för näringslivet. Carl Bennet tycker att Sverige är relativt bra på detta. Carl Bennet egen filosofi i de egna bolagen är att decentralisera så mycket som möjligt, så att individer får mycket eget ansvar och på så sätt kan växa som personer. Kanske beror det på hans egna erfarenheter från tiden på Electrolux. Carl Bennet fick nämligen redan som 29-åring ta över VD-posten på ett franskt bolag inom koncernen. Carl Bennet tog utmaningen på stort allvar och övade på sin franska. Han var med om både förvärv och omstruktureringar och utvecklades som person hela tiden. Miljön han verkade i var resultatorienterad och hans lön steg i och med att han fick ta över ansvaret för fler bolag. En liten kuriosa i sammanhanget är att två av Carl Bennets främsta förebilder är Nelson Mandela och Kofi Annan.

Här kan du läsa om fler finansmän och kvinnor än Carl Bennet i Sverige och utomlands.

Sven Hagströmer – bra investeringstips och aktietips

By | Aktietips, Börsblogg, finansmän | No Comments

Sven Hagströmer

Sven Hagströmer är finansmannen som gärna investerar i riskfyllda projekt, deltar i debatter och gör sin röst hörd i samhället. 

Många känner också igen Sven Hagströmer som en engagerad och investeringsglad drake i SVT:s Draknästet.

Sven Hagströmer är född 1943 och son till adelsmannen Gösta Hagströmer – Sven Hagströmer kommer från en släkt av jurister och läkare. Sven Hagströmer studerade vid Stockholms Universitet och avlade där en ekonomiexamen. Sedan tog karriären fart som portföljförvaltare på Gränges AB och sedermera på mer välkända Investor. Tillsammans med sin kompanjon Mats Qviberg grundande han affärsbanken Hagströmer & Qviberg AB, numera kallad HQ AB. Sven Hagströmer har även startat Avanza som tidigare hette HQ.se och är Sveriges största nätmäklare.

Investerstips från Sven Hagströmer

Vill du anamma Sven Hagströmers filosofi gällande investeringar så behöver du har mycket mod och gärna lite pengar över för mer riskfyllda investeringar.

 • Se till att ha en diversifierad portfölj med både hög och låg risk
 • Sven Hagströmer väljer hellre aktier framför råvaror
 • Sven Hagströmer säljer inte vid plötsliga nedgångar – Sven Hagströmer handlar hellre ännu mer!
 • Tänk långsiktigt anser Sven Hagströmer
 • Sven Hagströmer menar att det är extremt viktigt att studera bolagen noggrant
 • Låt magkänslan få vara med på ett hörn menar Sven Hagströmer

Sven Hagströmers Investeringsfilosofi

Sven Hagströmer investerar främst i mindre företag där han sedan är delaktig i uppbyggnaden. Men vid sidan av dessa affärer så äger han även stora aktieposter i många svenska börsbolag. Sven Hagströmer har ofta i olika intervjuer lyft fram fördelarna med aktiemarknaden. Sven Hagströmer anser att börsen erbjuder en mycket bra sparform, då man genom att sprida sina risker på rätt sätt relativt enkelt kan rätta till de misstag man gör. Aktiemarknaden har även en enorm transparens och det är enkelt för investerare att hämta den information man behöver för att kunna fatta välgrundade beslut. Sven Hagströmer väljer aktier före guld och metaller, som han anser har för höga transaktionskostnader och för liten industriell användning.

Sven Hagströmer

Sven Hagströmer

HQ-krachen

2010 syntes HQ AB mycket i media då finansinspektionen efter en analys av företagets tradingportfölj med optioner kommit fram till att tillgångarna övervärderats med 750 miljoner kronor. HQ tvingades att realisera förlusterna och på en enda dag stängdes positioner med en total förlust av 200 miljoner kronor. Sven Hagströmer har sagt i intervjuer att han gått stärkt ur upplevelsen. Att han alltid varit cynisk som person men att han möjligen blivit än mer cynisk nu.

Sven Hagströmers styrelseuppdrag

Efter HQ-kraschen avslutade han sammarbetet med Mats Qviberg och startade istället investmentbolaget Creades där han är huvudägare. Han har ett flertal syrelseuppdrag och sitter som ordförande i styrelserna för Avanza, eWork och Klarna.

Ett engagemang utanför finansvärlden

Många känner igen Sven Hagströmer. Han syns ofta i media och har som sagt varit en av drakarna i SVT:s programserie “Draknästet”. I Draknästet sågs han ofta vara frispråkig men mycket öppen för de idéer som presenterades. Han var också en av dom som investerade i flest projekt utan av alla drakar som deltog. Han har också ett stort samhällsengagemang. Sven Hagströmer driver till exempel skrivarverkstäder för barn och unga i områden som har hög arbetslöshet. För att ge dessa barn en bättre chans i livet. Han hjälper Tensta Gymnasiums elever att komma i kontakt med näringslivet för att öka deras chanser att få jobb, vilket bland annat lett till anställningar hos Avanza för vissa elever. Sven Hagströmer har ofta betonat att han tycker att svenskar generellt är för rädda för att ge människor från andra kulturer chansen på svensk arbetsmarknad och han har visat genom sitt engagemang att han vill skapa förändring. Stiftelsen Läxhjälpen, som erbjuder läxhjälp för barn i socioekonomiskt utsatta områden har även fått en del finansiellt bidrag av Sven Hagströmer.

Sven Hagströmer var motståndare till Euron

Sven Hagströmer har också gjort sin röst hörd som en stark motståndare till att införa euron i Sverige. Han har i media hävdat att Riksbankens inflytande över penningpolitiken skulle bli allt för litet. Sven Hagströmer engagemang för frågan fick honom att ställa upp i Junilistan, ett parti som inte vill att sverige ska lämna EU, men som jobbar för att EU:s makt inte ska bli för stor. Även om Sven Hagströmer varit kritisk till EU så har han varit noga med att påpeka att sverige inte bör lämna det europeiska samarbetet. Han har dock sett hur makten alltmer flyttats åt Bryssel och oroats över detta. Hans engagemang i Junilistan handlade alltså om att begränsa EU:s makt över beslut som han ansåg var sveriges ensak och där EU inte borde blanda sig i. Han uttalade sig i samband med att det stod klart att britterna skulle lämna EU. Han sa då att “Storbritannien och EU gjort Storbritannien 10 procent fattigare på bara några timmar”.

Investera som Sven Hagströmer via Pepins – bli din egen riskkapitalist

Sven Hagströmer har gjort sig känd som en riskkapitalist, ett ord som kan ha en lite speciell klang i dagens samhälle. Många kopplar ihop ordet med vinster i välfärden och den debatt som förs inom politiken. Men en riskkapitalist är egentligen ingenting annat än en person eller ett företag som använder sitt kapital för att mot en risk kunna tjäna pengar. Sven Hagströmer använder sitt kapital främst för att investera i mindre startup-bolag, för att med hjälp av sina ekonomiska resurser samt sin enorma erfarenhet kunna hjälpa dessa att bli lönsamma. Ofta är det mycket svårt att analysera ett ungt företags möjligheter till framtida avkastning. Här i ligger risken. För att ta sådana risker behöver man ha ordentligt med kapital för att inte stå helt barskrapad vid de fall bolaget inte utvecklas så som man hoppats på.

Är man intresserad av företagsinvesteringar, liknande de som Sven Hagströmer gör så finns det även möjligheter att som privatsparare göra liknande satsningar. Via tjänster som Pepins kan man idag köpa mindre andelar i nystartade företag. Pepins funderar då som en förmedlare av detta och tar även ansvar för att ta fram rapporter och analyser av företagen som ställer ut aktier. Så om du nu känner dig inspirerad av Sven Hagströmer och vill agera “drake” du också så kan det vara ett hett tips att vända dig till någon liknande tjänst och göra en investering. Men kom ihåg att risken här är betydligt högre än om du investerar på börsen. Men samtidigt betyder ju hög risk också hög chans till avkastning. Så har man en slant över och känner att man vill krydda sin totala portfölj med lite mer risk så är en investering via Pepins att rekommendera.

Här kan du läsa om fler finansmän och kvinnor i Sverige och utomlands.

Nyemission, vad betyder det? – definition och förklaring av nyemission

By | Aktietips, Börsblogg | No Comments

Vad betyder nyemission? – definition och förklaring

Nyemission, I det här avsnittet ska vi titta närmare på vad det är. Det är ett begrepp som de flesta troligen hört någon gång. Men vad innebär egentligen en nyemission och hur kan du som investerare ta del av dessa? Vi ska nu reda ut begreppen och göra en djupdykning i hur företag kan göra för att ta in mer kapital till sin verksamhet och hur du som investerare kan satsa på konkreta idéer.

Vad är en nyemission och hur fungerar det?

Ordet nyemission kommer från ordet emission, som faktiskt betyder värdepapper. Den är alltså en nyutgivning av aktier. När ett företag behöver ha in nytt kapital så kan en nyemission göras för att få in nytt kapital. Det kan vara så att bolaget vill expandera till en ny marknad. En annan vanlig orsak till en nyemission är att det går dåligt för bolaget. Om ett företag är i kris och det kanske till och med finns en stundande konkurs runt hörnet, så kan bolagsledningen sätta ihop en plan för hur dom, med en bestämd summa pengar, ska kunna få bolaget på fötter igen. Det gäller då för bolaget att kunna presentera konkreta action-punkter på vad man ska göra hur man ska göra för att på sikt vända den negativa trenden och till slut börja gå med vinst igen. För det räcker ju inte att bara klara sig ur en kris. Aktieägare vill att företagen ska gå med vinst och ge utdelningar till aktieägarna. När ledningen till slut kommit fram till konkreta åtgärder så gäller det att presentera dessa för aktieägarna på ett smakfullt sätt och sälja in idéen, så att dom går in med mer pengar och satsar på bolagets framtid. En nyemission kan alltså göras av många olika anledningar. Men gemensamt för alla nyemissioner är att de syftar åt att ge investerare möjligheten att bidra med nytt kapital till bolaget. En nyemission används alltså väldigt ofta för att ta in nytt riskkapital i bolad som vill satsa vidare eller kanske har en del problem man vill lösa.

nyemission

nyemission

Begreppet utspädning och nyemissioner – vad innebär nyemission för aktieägare?

När man gör en nyemission så uppstår något som kallas för utspädning. Det innebär att det totala antalet aktier i ett bolag blivit fler och att varje aktie nu helt plötsligt står för en mindre ägarandel än tidigare. Om vi till exempel har ett företag med en ägare. Ägaren har 100 aktier i bolaget och äger 100% av alla aktier. Nu behöver han helt plötsligt mer kapital för att kunna finansiera ett uppköp av en partner. Han ger då ut 100 nya aktier och helt plötsligt finns 200 aktier i bolaget. Det betyder att en aktie från början motsvarade 1% ägande i bolaget men nu motsvarar 0,5%. Det är detta som ger utspädningen i en nyemission.

Två vanliga sätt att delta i en nyemission

Det finns två huvudsakliga sätt för investerare att delta i en nyemission. Antingen sker den genom företrädesrätt, vilket innebär att befintliga aktieägare får en teckningsrätt. Aktieägaren får då ta ställning till erbjudandet som bolaget presenterar och sedan själv avgöra om hen vill delta eller inte. Personen kan då välja att utnyttja hela eller en del av sin teckningsrätt i nyemissionen. Använder man inte hela så kan man sälja resterande på andrahandsmarknaden.

Det andra sättet att delta i en nyemission är utan företrädesrätt. Detta sker i regel om man inte äger några aktier i bolaget. Man kan då i vissa fall köpa teckningsrätter av sin bank.

Avstämningsdag i nyemissioner

Avstämningsdag är det datum då en avstämning görs i ett bolag för att se vilka som är aktieägare. Det är det är dessa aktieägare som får företrädesrätt. Äger man inte några aktier den dagen så är det alltså försent. Avstämningsdagen brukar meddelas i den pressrelease som bolaget gör inför den stundande nyemission. Värt att tänka på också är att det tillämas två likviddagar vid aktiehandel på stockholmsbörsen, vilket innebär att du behöver köpa aktier i bolaget senast två bankdagar före avstämningsdagen för att företrädesrätt till nyemissionen.

Apportemission – nyemission 

Apportemission är ganska, för allmänheten, ovanlig typ av emission som innbär att man tecknar de nya aktierna genom att erlägga något annat än kontanter. Det kan vara till exempel fast egendom, inventarier eller maskiner, eller annan egendom som kan vara till nytta för bolaget. Det är som sagt ovanligt att detta sker bland vanliga investerare utan är mer vanligt när företag köps upp och till exempel använder nyemitterade aktier som betalmedel.

BTA – nyemission 

BTA står för Betald Tecknad Aktie och innebär att en teckningsrätt är betald och väntar på att omvandlas till en aktie. Bolagsverket tar normalt 2-4 veckor på sig efter det att teckningstiden är slut tills dess att de nya aktierna registrerats. Under tiden har alltså aktieägarna så kallade BTA-värdepapper som ett bevis på att dom tecknat aktier i och så fort bolagsverket är färdiga så kommer BTA:erna bytas ut till aktier.

Nyemissioner

Nyemissioner

Sälja teckningsrätter – nyemissioner

Som aktieägare får man då och då teckningsrätter till stundande nyemissioner. Är man inte intresserad av att nyttja dessa rätter för en nyemission eller kanske bara en andel av dom, så kan man sälja resterande på andrahandsmarknaden. Har man någon av de större internetmäklarnas tjänster så brukar dom lägga ut teckningsrätterna till försäljning per automatik om du som kund inte svarat på erbjudandet innan ett visst datum. Lyckas dom sälja teckningsrätterna så får du en peng på ditt konto, annars förs dom tillbaka till dig och du får en ny chans att delta.

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com