Last Updated on 7 January, 2025 by Håkan Samuelsson
Det behöver inte vara särskilt svårt att bli rik på aktier. Problemet är att det ständigt dyker upp nya aktietips från höger och vänster. Vilka tips på aktier att köpa är egentligen bra? Vissa råd är rent av felaktiga. Andra prognoser slår rätt ut men kanske mest av en slump. Lyckligtvis finns det flera tips som är lätta att följa och som dessutom är helt gratis. Här är våra favorittips för att göra bra aktieaffärer.
Aktier – tips, lista
Vilka aktier som är bäst kan variera över tiden. Ändå finns det vissa stabila aktier som klarat sig igenom både ur och skur. Vill du köpa bra aktier men har svårt att bestämma dig var du ska börja? Här är våra bästa aktietips för 2021:
Så valde vi ut bolagen: Aktierna i listan är några av de mest stabila utdelningsaktierna i Sverige. Samtliga har lång historik av utdelningar och frekventa utdelningshöjningar. Vissa av dem har aldrig sänkt en utdelning medan andra sänkt utdelningen vid ett fåtal tillfällen. Läs mer om vårt aktietips om utdelningsaktier.
Våra bästa aktietips
Vilka som är de bästa aktierna att köpa just nu varierar hela tiden. Därför är det bästa tipset att lära sig att själv bedöma vilka aktier som är bra.
Tyvärr är många av de rekommendationer som banker, finanstidningar och analytiker ger inte alltid helt rätt. Ibland är det snarare kvalificerade gissningar. Om du själv vet hur du ska välja bra aktier att investera i kommer du att klara dig mycket bättre i längden.
Här är några av våra bästa tips för att lyckas med aktieaffärer:
Aktietips nr 1: Ha en plan – en strategi
Vårt första aktietips är att alltid ha en strategi innan du börjar köpa aktier. Det låter kanske krångligt men det kan faktiskt vara ganska lätt. Med aktiestrategi innebär att du på förhand bestämmer dig för vilken typ av aktier du ska köpa och när. Dessutom är det bra om du sätter upp villkor för när du ska sälja dina innehav.
Varför behövs en strategi? Den främsta orsaken är att en plan hindrar dig att lockas till impulshandlingar på aktiemarknaden. Trots att marknaden på sikt stiger och att det är ganska lätt att tjäna på aktier är det många som ändå förlorar pengar. Dessa personer gör ofta misstaget att köpa och sälja på känsla, något som sällan håller i längden.
En strategi kan till exempel bland annat innebära att köpa:
- Stabila utdelningsaktier
- Vinstdrivande tillväxtbolag med god ekonomi
- Undervärderade aktier
- Aktier enligt en testad strategi som t.ex. magiska formeln eller Dogs of the Dow
Din säljstrategi kan exempelvis vara att:
- Aldrig sälja
- Sälja av en bit när ett innehav blir för stort
- Sälja när det finns en bättre aktie att köpa
- Sälja om utdelningarna ställs in
- Sälja ifall ett bolag drabbas av allvarliga finansiella problem
Vidare kan en plan innehålla:
- Regler om hur ofta du ska köpa mer aktier (t.ex. varje månad)
- Ska du balansera om aktieportföljen, t.ex. en gång om året eller en gång i kvartalet?
- Bara köpa svenska aktier eller även utländska, t.ex. amerikanska aktier?
Aktietips nr 2: Krångla inte till det
Det kan låta invecklat med att sätta upp en strategi men det behöver verkligen inte vara särskilt svårt. Tipsen ovan är bara exempel. En bra aktiestrategi är både lätt att minnas och lätt att följa.
Om du känner att du drar dig från att följa din strategi är den för svår. Det i sin tur innebär en risk att du struntar i dina regler efter ett tag. Därför är vårt andra aktietips: gör det enkelt för dig och krångla inte till det för mycket men ha alltid en strategi!
Aktietips nr 3: Sprid på riskerna
Förutom att köpa på känsla är ett av de största misstagen att inte sprida på riskerna. Därför är ett av de bästa aktietipsen när du ska investera i aktier att inte lägga alla äggen i samma korg!
Att spara på börsen innebär oundvikligen att du måste ta en risk. Men det innebär inte att du måste ta onödiga risker.
Ett av viktigaste sakerna för att sänka risken i aktieportföljen är att se till att den innehåller tillräckligt många aktier – att den är väldiversifierad. Alldeles för många svenskar äger alldeles för få aktier.
Hur många aktier ska man äga? Om du köper minst 12 – 15 olika bolag har du en god riskspridning. Därmed har du sänkt den så kallade bolagsrisken – risken att en enskild aktie drabbas av problem.
Dessutom bör du köpa aktier inom olika sektorer. Köp inte 15 IT-aktier eller 15 bankaktier. Genom att köpa bolag från olika sektorer minskar du risken att problem inom en viss bransch påverkar ditt kapital. Tänk t.ex. på hur det var med just IT-aktier i samband med IT-bubblan eller bankaktier under finanskrisen.
Om du vill kan du även köpa aktier från olika marknader, t.ex. köpa lite amerikanska, kanadensiska, nordiska och europeiska aktier vid sidan av de svenska.
Sprid på riskerna är alltså vårt aktietips nr 3. Kommer du ihåg detta råd finns en stor sannolikhet att du lyckas med aktier.
Aktietips nr 4: Köp kvalitet
Oavsett vilken typ av aktier du köper, i vilket land eller inom vilken bransch bör du satsa på kvalitet. Aktier är andelar i bolag. Genom att köpa aktier blir du delägare. Det är därför ett ganska bra aktietips att ställa sig frågan – vill du verkligen bli delägare i det bolag du funderar på att köpa?
Men vad innebär då bra kvalitet när vi talar om aktier? Det finns många sätt att bedöma vad som är ett kvalitetsbolag. Här är några tips:
- Vinstdrivande: Går företaget med vinst? Tjänar det mer pengar för varje år?
- Omsättning: Ökar omsättningen från år till år?
- Skuldsättning: Hur stora skulder har bolaget? Det är bra att ha en del skulder men de ska inte vara för stora.
- Ledningen: Känner du förtroende för företagsledningen? Verkar den vara kompetent? Hur kommunicerar den med aktieägarna?
- Utdelningar: Har aktien utdelningar och är de stabila över tid? Detta är en av våra favoriter bland alla aktietips – se nedan. Utdelningar är inte ett måste, men det är ofta ett gott tecken.
Rena förhoppningsbolag lyckas sällan bocka av särskilt många av ovanstående punkter. De förhoppningsbolag som verkligen lyckas leder givetvis till att aktieägarna tjänar bra med pengar men problemet är att pricka ”rätt” bolag. Därför är det ett bättre aktietips att satsa på kvalitet istället för att tippa på vilka bolag som kommer att lyckas.
Aktietips nr 5: Var långsiktig
Det kan bli ganska turbulent på aktiemarknaden. Det svänger både upp och ner. Men det långsiktiga perspektivet är alltid upp. Aktiemarknaden ökar i värde på sikt. För att tjäna pengar på börsen är det därför viktigt att du är långsiktig.
På kort sikt kan du ha tur och tjäna pengar på börsen. Eller så har du otur och förlorar. På lång sikt kommer du troligtvis att göra en god affär genom att investera pengarna på börsen. I varje fall om du följt våra andra aktietips i denna artikel.
Vad innebär det att vara långsiktig på börsen? Har du en sparhorisont på minst fem år räknas det som lång sikt. Du kan tjäna pengar också med ett kortare tidsperspektiv, men då är det betydligt högre risk. Ger du ditt sparande minst fem år att mogna är sannolikheten stor att det blir en god investering.
Tips: Köp aktier varje månad! Då sprider du ut risken över tid och kan dra nytta av dipparna. När börsen går dåligt får du fler aktier för samma sparbelopp!
Utdelningsaktier – ett generellt sett bra tips på aktier
Undrar du över vilka aktier du ska köpa och vill ha mer konkreta aktietips? En av våra favoritmetoder att hitta köpvärda aktier är att investera i utdelningsaktier. Detta är ett tips på bra aktier som brukar hålla i längden.
Utdelningsaktier är aktier som delar ut en del av vinsten till aktieägarna. När du äger utdelningsaktier får du in pengar på kontot en eller flera gånger per år av varje bolag.
Varför är utdelningsaktier bra? Denna typ av bolag är ofta en god investering eftersom endast företag som är lönsamma kan ha råd att dela ut pengar till ägarna i längden.
Minns du vårt tips om att köpa aktier med god kvalitet lite längre upp? Genom att leta efter just bra utdelningsaktier fungerar det som ett ”kvalitetsfilter”. Dessa bolag håller ofta en utmärkt kvalitet enligt de flesta kriterier.
Tips – så hittar du bra utdelningsaktier
Även om utdelningsinvesteringar är ett av de enklaste sätten att lyckas med aktier räcker det inte att bara titta på hur mycket pengar ett bolag delar ut. Du behöver känna till ett par till begrepp. Håll ut – det är inte svårt!
Det finns åtminstone tre begrepp som är bra att känna till för utdelningsaktier:
- Direktavkastning: Hur mycket bolaget delar ut i förhållande till rådande aktiekurs.
- Utdelningsandel: Hur stor andel av vinsten som bolaget delar ut (vanligtvis 0 till 100 procent).
- Utdelningstillväxt: Hur mycket utdelningarna vuxit från år till år historiskt sett.
Ett vanligt nybörjarmisstag är att bara köpa aktierna med högst direktavkastning. Det kan förvisso vara bra att äga aktier med hög direktavkastning om du vill kunna använda utdelningarna till något annat, t.ex. att leva på, men inte om du vill maximera avkastningen.
Om du har en lång sparhorisont är det ett bättre aktietips att fokusera på aktier med hög utdelningstillväxt. Dessa bolag är ofta stabila tillväxtbolag. Ofta är utdelningen i dessa bolag inte särskilt hög idag, men den blir troligtvis det med tiden ifall trenden inom bolaget håller i sig.
Dessutom brukar aktiekursen stiga mycket mer i utdelningsaktier med stark utdelningstillväxt än i aktier med hög direktavkastning.
Ett tips när du ska köpa aktier i utdelningsbolag är att kontrollera hur stor utdelningsandelen är. Ifall den är över 80 procent av vinsten finns en stor risk att utdelningarna inte håller i längden. Sikta gärna på att utdelningsandelen ska vara maximalt 60 procent men gärna ännu lägre.
Ett annat råd är att titta på hur utdelningarna sett ut historiskt sett. Undersök i hur många år det varit utdelningar och hur ofta de höjts. Här kommer en aktiescreener till nytta. För att ge dig lite hjälp på traven har vi listat sju aktier som har stabil utdelningshistorik:
- Castellum
- Vitec
- Hufvudstaden
- Wihlborgs
- Hexagon
- Loomis
- ABB
Du får göra din egen research och undersöka bolagen närmare. Givetvis finns det också fler aktier med fin utdelningshistorik.

Värdering – så hittar du billiga aktier
När du läser om olika aktietips på exempelvis Di eller Privata Affärers Börsveckan talas det ofta om värderingar. Det är en klassisk metod att bedöma om det är värt att köpa en aktie eller inte.
Värdering innebär att sätta dagens aktiekurs i förhållande till ett fundamentalt värde som exempelvis vinst eller omsättning.
En högt värderad aktie kallas för dyr och en lågt värderad aktie kallas för billig. Ju mindre en aktie kostar enligt detta sätt att mäta desto mer köpvärd är den – i teorin.
Värdering av aktier i praktiken
I praktiken går det ofta inte bara att titta på värderingen eftersom det kan finnas anledningar till varför en aktie sjunkit i pris. För att lyckas med denna metod gäller det att upptäcka aktier som du tror blivit allt för lågt värderade av marknaden. Ifall du har rätt kommer du att belönas när marknaden inser sitt ”misstag” och värderar upp aktien igen.
Några av de vanligaste nyckeltalen för att värdera aktier är:
- P/E-tal: Priset i förhållande till vinsten.
- P/S-tal: Priset i förhållande till omsättningen.
- P/B-tal: Priset i förhållande till det bokförda värdet.
Tänk på att inte jämföra värderingen i två bolag från olika sektorer. Varje sektor har nämligen sin specifika dynamik. Det kan också vara en god idé att kontrollera bolagets historiska värdering. Vissa bolag är mer eller mindre alltid lågt värderade.
Det kan vara lite invecklat att värdera tillväxtaktier eftersom vinsten växer snabbt. För tillväxtaktier finns nyckeltalet PEG, vilket är priset för vinsten i förhållande till tillväxten. Ska du värdera tillväxtaktier är detta nyckeltal bättre än P/E, men ändå inte helt oproblematiskt av flera skäl. Det finns bl.a. många lönsamma tillväxtbolag där PEG är högt eftersom bolaget löpande investerat de pengar som kommer in istället för att bokföra dem som vinst. Ett annat problem är att definiera om tillväxten ska mätas per år eller t.ex. fem års tid. I tillväxtbolag som ännu inte går med vinst fungerar PEG inte alls.
Om du vill köpa aktier baserat på deras värdering är ett bra tips att ha tydliga regler för när du ska köpa ett visst bolag. Eftersom själva strategin bygger på att köpa undervärderade aktier måste du också fundera på ifall du tänker sälja dem när värderingen normaliserats eller behålla dem.
Bonustips: Investmentbolag
Är du fortfarande villrådig kring vilka aktier du ska investera i? Då är vårt sista aktietips i denna artikel att köpa investmentbolag. Det är aktiebolag som har som affärsidé att investera i andra aktiebolag.
När du köper aktier i investmentbolag blir du delägare ett stort antal olika bolag. De flesta finns på börsen men vissa investmentbolag har innehav även i onoterade aktier. Du får en bred riskspridning genom att äga några få olika investmentbolag.
Ibland jämförs investmentbolag med fonder (läs gärna också vår artikel om köpvärda fonder). Men investmentbolag har ofta lägre kostnad för sin förvaltning och den är alltid inbakad i aktiekursen. I fonder får du betala en extra förvaltningsavgift. Dessutom är investmentbolag inte lika bundna av regler som fonderna är vilket kan gynna avkastningen. Många investmentbolag brukar faktiskt slå index ganska mycket
Att köpa en handfull investmentbolag brukar bli en god investering för såväl erfarna som oerfarna aktieköpare.
FAQ – Vanliga frågor och svar om de bästa aktietipsen
Vad finns det för aktietips idag?
Är du intresserad av dagens aktietips kan Privata Affärer, Affärsvärlden, Di och Placera från Avanza vara intressanta källor. Det finns även många bloggar och hemsidor med tips på aktier, exempelvis Samuelssons Rapport. Bäst är ändå om du själv försöker att sätta dig in i vilka aktier som är bra att köpa.
Kan jag lita på aktietips från Flashback?
Aktietipsen på forumet Flashback kan vara roande att läsa och intressanta i syfte att hänga med i vad som sägs om aktier. Tänk bara på att det kan finnas folk på forum som försöker ”snacka upp” aktier som de själva äger för att sedan sälja när priset stiger. Ett annat välbesökt aktieforum är det som finns på Avanza.
Vad är veckans aktietips?
Veckans aktietips är en tråd på forumet Flashback där alla kan diskutera idéer kring köpvärda aktier.
Hur blir man bra på aktier?
Köp aktier i kvalitetsbolag och behåll dem länge. Bygg upp en diversifierad aktieportfölj med minst 12 – 15 olika aktiebolag och från flera olika branscher. Har du en sparhorisont på minst fem år och inte säljer i förtid kommer du att inse att du faktiskt är ganska bra på aktier.
Hur hittar man bra aktier?
En aktiescreener är användbar för att hitta bra aktier. Ett par tips är Börsdata för svenska och utländska aktier och Finviz för att hitta amerikanska företag.