April 4

Är teknisk analys användbart? (Trading analyser, fungerar det?)

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

Teknisk analys är något som många människor stöter på när de börjar grotta ned sig i tradingvärlden. Men innan du börjar lära dig teknisk analys kan det vara en bra idé att du frågar dig “är teknisk analys användbar?”.

Ja, teknisk analys är mycket användbar. Det gör att du kan kvantifiera marknadens beteende i regler och göra dem till välfungerande och lönsamma tradingstrategier. Ändå är det viktigt att testa allt innan du börjar med trading, eftersom de flesta uppgifter om teknisk analys som finns på internet är skräp.

Så hur ska du gå tillväga för att använda teknisk analys? Det kan verkligen vara utmanande för en nybörjare att veta var man ska börja! I den här guiden kommer vi att gå in på vad de flesta guider och gurus inte kommer att berätta för dig och lär dig att skilja mellan användbar och värdelösa tekniska analyser!
Som tidigare nämnts finns det massor av råd om teknisk analys på internet. Därav kan vi börja med att fråga oss om den presenterade informationen är aktuell.

Missa inte vår stora artikel om teknisk analys här

 

Visste du att vi även har en kurs i teknisk analys?

En kort historia om teknisk analys

Som koncept är teknisk analys flera hundra år gammal, som börjar med rishandlare som märkte att det var vissa återkommande mönster i priset på ris som de kunde dra nytta av.
När vi gick in i datorerna gjorde datorer det möjligt för oss att göra beräkningar på prisuppgifter på ett sätt som inte varit möjligt tidigare. Det är delvis därför vi började se hur teknisk analys ökade i popularitet bland traders.

Vid den tiden ifrågasatte många teknisk analys och trodde helt enkelt inte att det fungerade. Det fanns också ett bredare antagande med tanken på en effektiv marknad, som inte lämnade utrymme för teknisk analys. Det berodde på att ineffektiviteten på marknaden, vilken teknisk analys i stor utsträckning bygger på, inte kan ske på en marknad som är helt effektiv.

Men idag är det få som ifrågasätter idén om teknisk analys och det har blivit allmänt accepterat!

teknisk analys
teknisk analys

 

Hur skiljer sig teknisk analys från fundamental analys?

Anledningar till varför teknisk analys kanske inte kan fungera

Mycket av den tekniska analysen som fungerade förut och som fungerade väldigt bra, fungerar inte längre. Marknader förändrar beteende, och allteftersom som de gamla gyllene koncepten blir offentligt kända tenderar de att fungera mindre och mindre bra, tills de helt försvinner.

Nu, då begreppet teknisk analys är så gammalt, kommer det oundvikligen att finnas kvar många koncept som är föråldrade. Fortfarande finns det vissa människor som presenterar dem som koncept som fungerar bra idag. Faktum är att mycket av den tekniska analysen som presenteras inte fungerar om du skulle sätta den i verket i din trading idag.
Här är några av anledningarna till att vissa koncept i teknisk analys kanske inte fungerar:

  1. Det var påhittat och har aldrig fungerat
  2. Det brukade fungera, men marknaderna har förändrats.
  3. Den tekniska analysen som presenteras är “bara en bit av ett pussel”

Den första anledningen är lätt att förstå. Många traders vill pålägga sin ofta felaktiga syn på vad marknaden bör göra när det eller det händer och presenterar det som sanning utan att ordentligt ha testat den.

Den andra behöver inte heller mycket förklaring.
Den tredje orsaken kan emellertid kräva ytterligare redogörelse.

Hur teknisk analys kan vara “bara en bit av ett pussel”

Med detta menar vi helt enkelt att informationen som presenterades inte var tänkt att vara en komplett tradingstrategi från början. Det var med andra ord aldrig gjort för dig att använda ensamt. Istället var det tänkt att representera en liten edge på marknaden, som du kan utvärdera vidare för att hitta något som är värt trading.

Till exempel, om du presenteras med en säker signal, kanske du inte vill trada det ensam. I stället kanske du vill addera ett filter för att öka vinstfrekvensen.

Du snubblar sällan över gratis tradingsystem som fungerar, och de flesta idéer som har någon fördel kommer att behöva förfinas!

TEKNISK ANALYS KURS – Lär dig den tekniska analysen

Hur traders använder teknisk analys på fel sätt

Vad de flesta traders gör är att de lär sig ett brett utbud av olika vanliga koncept av teknisk analys och försöker använda dem i sin trading. Dessa begrepp kan vara saker som candlestick, diagrampatterns och tradingindikatorer. Mycket ofta kommer de med mycket strikta regler om hur de ska användas.
Detta tillvägagångssätt fungerar inte bra. Den presenterade tekniska analysen kanske inte fungerar i första hand eller de presenterade reglerna eller koncepten, som vi nämnde tidigare, kan vara bitar i ett pussel som behöver förfinas.

Att använda koncept i teknisk analys, utan att veta om de fungerar kan vara förödande och göra dig inte till en lönsam trader.
Dessutom tenderar många traders att fokusera endast på trade entry och tenderar att glömma exit- och riskhanteringen. De är minst lika viktiga som att veta när man ska gå in i en handel!

Hur du ska använda teknisk analys

I stället för att ta den tekniska analysen du läste om och lärde dig för sanning, bör du använda den som inspiration. Ta konceptet och vänd det upp och ner! Vänd logiken helt och hållet och se vad som händer! Ibland kan du till och med upptäcka att logiken fungerar bättre så!
Var kreativ och testa alla sorters idéer du kan komma på. Negligera aldrig en idé innan du har testat den. Du bör sträva efter att inte fastna i förutfattade idéer om hur något bör fungera! Testa det själv och låt marknaden vägleda dig till vad som fungerar och inte!

Det rätta sättet att använda teknisk analys är inte genom att följa mycket specifika regler som du hör talas om. Det är istället ett verktyg du kan använda dig av för att definiera marknadsbeteenden och komma fram till lönsamma tradingstrategier som du kan använda dig av senare.
Så hur testar du för att se vad som fungerar och inte?

Hur man vet vilken teknisk analys som fungerar

För att veta vilken teknisk analys som fungerar och inte på marknaderna, kan du göra två saker.

  1. ”Pappers trejda” din idé
  2. Backtesta din idé

Båda dessa målmetoder syftar till att simulera vad som skulle ha hänt om du hade använt riktiga pengar i din trading. På så sätt kan du undvika att förlora pengar på tradingstrategier och koncept som inte fungerar! Låt oss ta en närmare titt på dem!

Paper trading, eller papperstrading, innebär att du använder ett virtuellt konto och tradar som om du gjorde det på riktigt. På det sättet kommer du snart att ha en track record som du kan använda för att validera eller förkasta din tradingidé.

Backtesting är å andra sidan att i praktiken titta på tidigare data för att simulera hur tradingidéen skulle ha fungerat historiskt sett. Det finns många programvaror på marknaden som kan göra det här för dig, och de flesta kräver att du lär dig ett kodningsspråk. Vi föredrar att använda TradeStation eftersom den har kraftfulla funktioner, ett enkelt kodningsspråk och är väl etablerat på marknaden.

Även om vi rekommenderar dig att lära dig ett kodningsspråk är det möjligt att i viss utsträckning backtesta utan kodning. Här är en artikel där vi listar några kodfria programvaror för backtesting!

Betydelsen av Backtesting

Betydelsen av att backtesta teknisk analys kan inte betonas nog. De flesta traders vet inte om det de tradar fungerar eller inte, och hamnar därför med ett förlustgivande tradingsystem i knäet. Genom att använda backtesting får du veta vilken teknisk analys som fungerar eller inte, och kan undvika att handla med det senare.

Backtesting kommer dock med sina egna utmaningar i form av ”curve fitting” (överoptimering), och om de inte hanteras korrekt kan det få dig att tro på handelsstrategier som inte fungerar alls!
Du kan läsa mer om curve fitting i vår artikel!

Slutsats

Teknisk analys är mycket användbar om den används korrekt. Det misstag som de flesta traders gör är att betrakta de koncept och idéer som lärs ut som solid kunskap, vilket aldrig är fallet. Marknader förändras hela tiden, och dagens sanning kanske inte stämmer imorgon. Därför är det av största vikt att backtest eller pappershandla allt innan du går live!

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Teknisk Analys Utbildning: Att förstå marknadens styrka och svaghet

Teknisk Analys Utbildning: Att förstå marknadens styrka och svaghet

Teknisk Analys Bok | De 3 bästa böckerna någonsin – Alla Kategorier

Teknisk Analys Bok | De 3 bästa böckerna någonsin – Alla Kategorier